Zonnepanelen en aandachtspunten

Zonnepanelen en aandachtspunten

Zonnepanelen staan in de belangstelling. Wie er het geld voor heeft, bestelt zonnepanelen. De toekomst van de gaslevering is onzeker en het is daarom goed om op een andere energiebron over te stappen. Het is echter lastig als u er aan wilt beginnen en niet goed weet, wie daar dan de beste leverancier voor is. De energiebedrijven hebben zich daar vol op gestort, maar rekenen daar dan wel vaak fikse bedragen voor bij de plaatsing. Behalve dat zijn de zonnepanelen nog steeds in ontwikkeling. De tegenwoordige versies hebben per paneel veel meer opbrengst dan de eerste panelen. Het is dan ook verstandig om op internet eerst uit te zoeken waar men mee bezig is en wat op dit moment de beste manier is om energie op te wekken.

Waar bestelt u zonnepanelen

Ga dus eerst eens op internet kijken naar de diverse aanbieders, die ook meteen de zonnepanelen plaatsen. Houd wel rekening met een wachttijd, want de vraag is groter dan men tegenwoordig kan leveren en plaatsen. Kijk eerst naar de soorten zonnepanelen. U kunt kiezen voor de standaard zonnepanelen, maar ook voor de dure soort met een hogere opbrengst per paneel. Kijk wat u wilt en wat past bij het budget dat u daarvoor uitgetrokken hebt.

De opbrengst

Per standaard zonnepaneel krijgt u gemiddeld op een zonnige dag tussen de 350 en de 420 kWh binnen. Op jaarbasis leveren 12 zonnepanelen dan ongeveer 4200 kWh op.  De echte opbrengst hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen, de helling van het dak, de stand van het huis (recht op het zuiden, op het oosten of westen) en het aantal lichturen per jaar. Ook de vervuiling door vogels, weer en wind zal op den duur invloed hebben. Het is dus de bedoeling dat u goed kunt inschatten wat u nodig hebt, nu en in de nabije toekomst.

Hoeveel zonnepanelen hebt u nodig voor uw huis

Reken zelf uit, wat u nodig hebt en neem liever iets teveel, dan iets te weinig. Wilt u immers op termijn een elektrische auto nemen, koopt u nog een inductieplaat voor het koken, of komt er binnenkort ook een airco in huis, dan moet u daar nu al rekening mee houden. Met de goede kabel kan u een dergelijke auto immers gewoon ’s nachts thuis opladen. Dat is stukken goedkoper dan aan een openbare laadpaal. Met een airco kunt u in de winter ook verwarmen, maar u hebt met al die extra’s dan wel vermoedelijk meer capaciteit nodig.

Bij uw zonnepanelen hebt u ook een omvormer nodig

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar daarmee kunnen al uw apparaten in huis niets doen. De omvormer verandert de gelijkstroom van de zonnepanelen in bruikbare wisselstroom. Daarmee kunt u dan alle apparaten gebruiken. De omvormer is dus gewoon noodzakelijk. Er zijn diverse omvormers, steeds geschikt voor een aantal zonnepanelen. Voor 14 zonnepanelen hebt u dus een andere omvormer dan voor 24 zonnepanelen. Ook daar is op internet genoeg informatie over te vinden.

Op termijn te weinig opbrengst?

Hebt u na verloop van een jaar toch het idee dat u er een paar te weinig hebt laten installeren, dan moet u vaak ook een nieuwe omvormer hebben, die berekend is op meer elektriciteit. Ook een omvormer kost echter geld, dus het is beter om daar nu al rekening mee te houden. Mocht u dus op termijn nog een airco willen installeren, dan is het verstandig om daar bij de aanschaf van de zonnepanelen al rekening mee te houden.

Is het dak geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen

Een normaal dak dat stevig opgezet is en voldoende balken heeft, is meestal geschikt voor zonnepanelen. Bent u er niet helemaal zeker van, vraag dan een advies aan een constructeur. Dan weet u het zeker. Zonnepanelen kunnen overigens even goed op een pannendak als op een dak met bitumenbedekking. Als de ondergrond daarvan maar stevig genoeg is. Grote gebouwen van bedrijven en ook  boerenstallen kunnen beter altijd eerst een advies opvragen bij een constructeur. Daar speelt dan ook de hoeveelheid en de soort zonnepanelen een rol bij.

De helling van het dak

De helling van het dak speelt een rol bij de opbrengst van de zonnepanelen. De ideale helling is een hoek van tussen de 30 en de 36 graden. Daar vallen de zonnestralen recht op in. Hebt u een plat dak, dan is het verstandig om daar de beste helling voor te gebruiken, als de zonnepanelen recht naar het zuiden gericht kunnen worden.

Saldering

Onder saldering verstaat men het betalen van de terug geleverde energie aan het elektriciteitsbedrijf. Bij de meeste energiebedrijven krijgt u per kilowattuur wat minder geld terug, dan u bij levering door hen moet betalen. Daar kan zelfs €2,-  per kilowattuur in zitten. Het is dus goedkoper om uw eigen energie te gebruiken en alleen  terug te leveren wat u niet nodig had. Die saldering zal overigens vermoedelijk op termijn stoppen. Het terugverdienen gaat straks dus alleen via het gebruik van de eigen elektriciteit.

Het gebruik van uw eigen elektriciteit

Als u eenmaal de zonnepanelen hebt, maak er dan ook optimaal gebruik van. Wassen, drogen, strijken, koken en bakken en het gebruik van alle andere elektrische apparatuur in huis kunt u bij voorkeur overdag gebruiken. Kookt u nog op gas, dan is het misschien verstandig om ook eens aan een inductieplaat te denken. Iedereen die er een heeft, is daar heel tevreden over. Mocht tegen de winter het gas schaars worden, dan kunt u met een inductieplaat altijd nog warm eten koken. Wie bovendien een airco heeft, kan dan ook het huis verwarmen met de airco.

Gebruik ’s nachts zo weinig mogelijk van het net

Na inval van de duisternis leveren de zonnepanelen even niets meer op. Het is dan ook heel verstandig om het gebruik ’s avonds tot een minimum terug te brengen. Dat spaart geld. Wassen, drogen, de auto opladen, verwarmen en koelen met de airco, kunt u beter overdag doen van uw eigen stroom. Gebruik ’s nachts alleen de nodige elektriciteit.

Schoonmaken

Op termijn zullen de zonnepanelen ooit schoongemaakt moeten worden. Dat hangt er van af, waar u woont. Zitten er bijvoorbeeld veel duiven op uw dak, dan al het sneller moeten gebeuren dan wanneer u een huis hebt in de binnenstad. Op termijn zullen alle zonnepanelen vuil worden van de stof, de regen en andere neerslag. Wie een plat dak heeft kan ze vaak zelf schoonmaken, maar op een hellend dak is dat toch een ander verhaal. Meestal voeren de bedrijven, die de zonnepanelen gelegd hebben, ook de schoonmaak klusjes uit.

Subsidie aanvragen

Vraag altijd zo snel mogelijk de BTW van de zonnepanelen terug, maar zoek wel uit hoe u dat het beste kunt doen. Als u zelfstandig ondernemer bent en u neemt zonnepanelen voor uw woonhuis, dan is het misschien verstandiger om de BTW door uw partner aan te laten vragen. Neem dus even contact op met uw accountant en vraag naar de mogelijkheden.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen c. Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. d. Dichter e. Schrijver van kinderversjes f. Sinterklaasgedichten g. website met diverse uiteenlopende onderwerpen met tips voor bezoekers Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.