Winter voorbereidingen

Winter voorbereidingen zijn noodzakelijk

Bij het invallen van de winter krijgen de garages het te druk met het opleggen van de winterbanden.
Zodra de winter ingevallen is, bent u eigenlijk al te laat met de voorbereidingen.

Winter voorbereidingen zijn heel belangrijk en moeten bijtijds genomen worden. Winterbanden, winterkleding en winter voorbereidingen moeten bijtijds op de kalender staan. Zodra de winter is ingevallen is het vaak te laat om er nog veel aan te doen. Aan de plotselinge run op winterbanden, kleding, schoenen en dergelijke kunt u zien dat veel mensen te laat in de gaten hebben dat het wintertijd is. Als er eenmaal sneeuw ligt en de wegen spekglad zijn, is er vaak niet meteen wat aan te doen, want de garages krijgen het dan meestal meteen erg druk. Wie niet op tijd een afspraak gemaakt heeft, moet dan vaak een maand wachten om geholpen te worden.

Snowboots, sjaals, handschoenen, winter kleding

Zodra het gaat vriezen is er een run op de spullen die u in de winter nodig hebt. Het is daarom verstandig om op tijd wat voorbereidingen te treffen. Als er sneeuw valt, is men vaak al te laat om aan snowboots, winterbanden en meer van die dingen te komen. Vooral voor mensen die een maat van kleding of schoenen hebben die buiten het gangbare ligt. Het is dan ook handig om tijdig een lijstje van de benodigde dingen bij de hand te hebben, zodat u daar op tijd aan kunt komen.

Winter voorbereidingen voor de planten in de tuin

Oleanders en bougainville, solanum en andere zuidelijk georiënteerde planten moeten voor de vorst binnen gezet worden, anders bevriezen ze. De overige potplanten kunnen vaak in een warm hoekje van de tuin de winter overleven, mits hun pot met wortels goed ingepakt wordt in blaasjesplastic. Als de wortels bevriezen kan de plant immers niet overleven. Hebt u een palm of een bananenboom in uw tuin, pak die dan helemaal in met plantenfolie. Haal de eenjarige zomerplanten voor de vorst uit de grond. Zij kunnen geen vorst verdragen. Als het eenmaal vriest zijn hun bladeren slap en slijmerig en krijgt u de plantjes moeilijker uit de grond. Wie geraniums en fuchsia’s wil stekken, moet dat al half september doen. Dan gaan de stekken nog goed aan. Na september worden de dagen heel kort en kunnen de stekken moeilijker wortelen.

Antivries is in de winter onontbeerlijk

Zorg al voor  oktober dat uw auto voldoende voorzien is van antivries. Wacht daar niet mee tot de winter ingevallen is, want soms kan de vorst al vroeg invallen en dan kunt u te laat zijn. Wie met dichtgevroren ruiten rondrijdt kan een bon van de politie verwachten. Het is dan ook levensgevaarlijk. Zorg altijd voor een krabber grijpklaar in het zijvak van de auto, zodat u eventueel uw ruiten kunt schoonkrabben. Na een avondje uit kunnen de ramen van de auto plotseling dichtgevroren zitten.

Winter voorbereidingen (voor de winterbanden) beginnen al in oktober

Voor de winterbanden geldt hetzelfde. Laat deze al eind oktober nakijken en opleggen. Hebt u de hele zomer met winterbanden gereden, laat dan in elk geval het profiel controleren, want dat zou in dat geval wel eens flink geleden hebben. Het is overigens niet goed om in de zomer met winterbanden te rijden. Ze slijten daar niet alleen sneller van, maar u verbruikt ook meer benzine. De wrijving met de weg is hoger dan met zomerbanden. Ga op tijd naar de garage. Als u wacht tot de eerste sneeuw valt zijn er vaak geen winterbanden meer te krijgen en hebben alle garages veel te veel werk. U kunt dan soms wel drie weken of meer moeten wachten, voordat u aan de beurt bent.

All Weather banden goed genoeg als winter voorbereidingen?

Deze zijn  beter dan zomerbanden en u zult er bij regenweer minder snel mee slippen dan met gewone banden. Ze zijn echter minder goed tegen spekgladde wegen bestand dan echte winterbanden. All Weather banden zijn, zoals de naam al zegt, “geschikt voor elk weertype”, wat dus ook betekent dat ze niet specifiek gericht zijn op erg gladde wegen door ijzel of sneeuw. Ligt er echt ijs op de weg, dan kunt u met winterbanden nog steeds rijden, waar u met All Weather banden al slipt en niet meer vooruit kunt komen.

IJskrabber en doekje met afwasmiddel

Zorg ook voor een ijskrabber in uw woning. Bij strenge vorst is het handig als u er altijd eentje grijpklaar hebt liggen. Een slot ontdooier hoort niet in uw auto te liggen, maar hoort in huis of in een tas die u altijd bij u hebt en waar de autopapieren in zitten.  zodat u erbij kunt als uw autoslot vastgevroren is. Ruitendoekjes tegen het aanslaan van de ruiten hoeven niet altijd gekocht te worden. Het zijn doekjes waar een beetje afwasmiddel in zit. U kunt een dergelijk doekje vaker gebruiken als u er af en toe een heel klein beetje Dreft op doet.

Ook de slee klaarmaken hoort bij de winter voorbereidingen

Hebt u kinderen, geef hen dan met Sinterklaas of kerstmis een slee cadeau, maar haal die wel al op tijd. De beste en stevigste slee is nog steeds de ouderwetse houten slee met de ijzers eronder. Die slee gaat enorm lang mee, zodat hun kinderen daar ook nog plezier van kunnen hebben. De slee hoeft dan meestal alleen maar opnieuw geschuurd en gevernist te worden en de ijzers opnieuw gladgeschuurd en ingevet. Als er begin december al sneeuw valt is er in januari echter al vaak geen enkele slee meer te koop. Zelfs op Marktplaats is er dan geen meer te vinden.

Strooizout is tegenwoordig overal te koop. Het is een mengeling van zout en zand, dat u echter duur betaalt. Een gewoon pak zout doet het ook. Desnoods mengt u het met wat zand, zodat het wat gemakkelijker strooit, maar zorg altijd dat u wat zout in voorraad hebt. Tijdens strenge winters met veel ijs en sneeuw is het zout soms uitverkocht, maar u hebt het wel nodig om eten te koken. Liever een extra pak op de voorraadplank dan helemaal niets meer, dus.

Een kleine, maar uitgekiende voorraad levensmiddelen

Zorg in de winter altijd voor een kleine voorraad eten. Gemakkelijk als het een paar dagen enorm sneeuwt en u geen zin hebt om uw benen te breken, want op de parkeerplaatsen van de supermarkten kan het dan vaak enorm glad worden. Neem bijvoorbeeld een blik erwtensoep, maaltijdsoep, diepvriesgroenten en citrusfruit in huis. Als u daarnaast voldoende boter, eieren, uien en meel in huis hebt en in de diepvries wat brood, braadvlees en groenten, kan u niets gebeuren. Zorg dat u steeds voor een aantal dagen genoeg hebt liggen. Vooral als u al wat ouder bent is dat heel belangrijk. Een botbreuk bij mensen boven de zestig kan lelijke gevolgen hebben. Met de bovenstaande voedingsmiddelen kunt u gemakkelijk lekker en voedzaam eten maken.

Met een stevige sneeuwschep oprit en stoep sneeuwvrij maken

Zorg ook dat u bijtijds een goede sneeuwschep in huis hebt. Als de weersvoorspellingen u vertellen dat het een aantal dagen flink gaat vriezen is het verstandig om de gevallen sneeuw op oprit en stoep weg te halen. Als die namelijk even opdooit en weer bevriest, krijgt u een ijslaagje onder de sneeuw en is het gevaar van uitglijden nog groter. U kunt er op aangesproken worden als mensen uitglijden en letsel opdoen op uw stoep. Loop dat risico liever niet.

Fietspaden en bruggen zijn sneller glad dan de rest van de wegen

Een fietspad is dunner van “opleg” dan de weg en is dan ook sneller bevroren. Fietsers moeten dus goed opletten. Ook bruggen hebben sneller last van bevroren plekken, omdat ze niet alleen van boven, maar ook van onderen met de vorst te maken krijgen. Als de rest van de wegen nog niet glad zijn, kan het dat op bruggen en fietspaden wel degelijk het geval zijn. Die zijn meestal het eerste glad. Let dus goed op de waarschuwingen van het KNMI.

Andere winteronderwerpen:

Het Sinterklaas verhaal

 

Een adventskrans maken

 

Unieke kerstkaarten maken

 

Het kerst verhaal