Winter en sneeuw in maart

Winter in maart! De winter wil soms maar niet wijken. Zelfs laat in maart kan men nog een stevige staart met veel sneeuw aan de winter krijgen. Maart roert zijn staart. Wat een verrassing! Wie zich de winters van 40 jaar geleden nog herinnert weet, dat maart af en toe voor flinke, winterse verrassingen kan zorgen en af en toe is het in het voorjaar weer eens zover. Het is dan buiten prachtig. Veel mensen hebben de voorjaarstuin dan al opgeruimd en zelfs soms al zomerbloeiers geplant, maar opeens ligt alles er alweer maagdelijk wit bij.

Vogels in de sneeuw
De duiven zitten meelijwekkend in de hoge bomen te kleumen van de kou. Een dag eerder kwamen ze nog snoepen van de zaadjes uit de vetballen, die de andere vogeltjes hadden laten vallen. De duiven en de merels zijn echter te zwaar om aan een vetballetje te gaan hangen en moeten het doen met de resten van de “ontbijttafel” van de kleinere vogels als vinkjes, boekvinken en roodborstjes. Ook die laten zich echter tijdens een sneeuwjacht even niet meer zien.
Coniferen en buxus hebben een sneeuw muts
De kleine coniferen en buxus bollen hebben het zwaar te verduren met een dik en zwaar pak natte sneeuw op hun takken. In maart zal dat echter meestal niet al te lang duren, dus dat houden ze wel vol. De hogere bomen hebben er minder last van, want daar waait met deze koude, snijdende, maar ook harde wind de meeste sneeuw wel uit.
Winter en sneeuw in maart remt het voorjaar

De kleine narcissen, krokussen en sneeuwklokjes, die een week daarvoor zo vrolijk de lente aankondigden, zijn helemaal onder de sneeuw verdwenen. Op het tafeltje en de stoeltjes buiten, waar men vorige week nog lekker van de zon kon genieten, ligt een dikke laag sneeuw. Moeilijk voor te stellen dat het hier soms een week geleden bij 18 graden in Limburg al echt voorjaar was.
Viooltjes staan te kleumen in een winter jasje
De potten met viooltjes hebben eveneens een dik dakje sneeuw. De vrolijke, gele viooltjes zijn ermee bedekt. Ze hebben nog een staart aan hun winterslaap, maar zullen hun kopjes weer opsteken en gaan bloeien, zodra de sneeuw verdwenen is en de temperatuur boven nul komt. Viooltjes zijn sterke plantjes en kunnen goed tegen vorst en kou.
Fruitbomen slapen in de winter

Voor de fruitbomen komt de winterse staart in maart nog net op tijd. Ze mogen immers niet al te snel gaan bloeien, want dan vriezen veel knoppen kapot en is er de daarop volgende zomer weinig fruit, dat dan ook duur verkocht wordt. Beter is het om op deze manier de lente nog even uit te stellen en maar hopen dat de resterende nachtvorsten niet meer al te veel schade aanrichten.
Gedempt geluid door de sneeuw
Het witte licht is kenmerkend voor de sneeuw. Minder deprimerend voor de mensen die de donkere winter beu zijn. Alleen jammer en niet ongevaarlijk voor wie er nu met de auto doorheen moet om naar zijn of haar werk te gaan. In de opgewaaide sneeuw zit zo hier en daar een auto even vast, maar door achteruit te rijden en een aanloopje te nemen, komen de meeste automobilisten wel erdoor. Het is echter meestal glad. De strooiwagens kunnen niet veel uitrichten zolang er nog sneeuw valt.
De woonkernen
In de woonkernen is het buiten heel stil. De sneeuw dempt alle geluiden. Het leven lijkt tot rust gekomen. Binnenkort is het echter weer lente en wemelt het overal van leven en werk. Nu nog even niet. Jammer alleen dat de schoolkinderen voor een dergelijke korte winterinval geen vrij krijgen. Dat zou pas feest geweest zijn.