Vaste planten hoeven meestal alleen gesnoeid te worden
Vaste planten botten al uit als de winter nog maar net verdwenen is. Zij zijn de dankbaarste planten in uw tuin. Na de eerste aanschaf kosten ze weinig geld. Hooguit wat extra mest en eens een keertje verzorgen als er wat ongedierte op verschijnt. Als het seizoen weer begonnen is, het gras voor de eerste keer gemaaid en het mos eruit geharkt is, worden ook de bloempotten gevuld. Het onkruid steekt bij de eerste zonnestralen alweer de kop op.
Liever madeliefjes dan paardenbloemen
De eerste paardenbloemen moeten eruit gestoken worden, want als je die bezig laat, nemen die binnen de kortste tijd de hele tuin over en kunt u de rest van het jaar sla van paardenbloemen eten. Goedkoop en gezond. Zeker, maar slechts weinigen vinden het lekker, dus weg met die planten. U ziet vast veel liever witte madeliefjes en blauw bloeiend ereprijs in het gras.
Spitten geeft de grond rondom vaste planten lucht
De ribes bloeit al vroeg in het voorjaar dat het een lieve lust is en de buxus schiet eveneens al vroeg uit. Tussen de vaste planten moet al snel gespit worden. Pas wel goed op dat daarbij niet al te veel wortels van de vaste planten beschadigd worden. Voor de rest moeten dan nog de buxus en de heg gesnoeid worden. Na de ijsheiligen de zelf gestekte en gekweekte geraniums in de grond zetten, wat zomerplantjes erbij poten en de tuin is weer klaar voor de zomer. Een paar bakken met bloemen op het terras doet de rest.
Let goed op de buxus
Sinds een aantal jaren waart hier de buxusmot rond. Ze legt haar eitjes in de buxus en die komen al na 12 tot 14 dagen uit. De groen/zwart gestreepte rupsjes zijn enorme eters. Binnen de kortste keren vreten ze de plant leeg. Er blijft een kale struik met leeggezogen blaadjes en spinsels over. Zodra u dus witte, kleurloze blaadjes ziet verschijnen moet de plant nagekeken worden en zo nodig even bespoten. In de handel is er een duur middel tegen te krijgen, maar er zijn inmiddels meer producten die ertegen helpen, dus vraag daar in het tuincentrum naar. Laat u daarom niet met het duurste middel naar huis sturen. Na twee weken moet de behandeling herhaald worden, om de nieuwe legsels van de buxusmot te verwijderen.
Schoffelen rond vaste planten
Schoffelen hoeft u slechts zelden te doen. Zeker als u een tuin heeft met diverse bomen, coniferen en struiken. U heeft dan een halve bostuin en daar is schoffelen ook niet echt nodig. Een of twee maal per zomer een schoffeltje erdoor is al genoeg. Op veel
plaatsen staan momenteel bovendien de uitgebloeide sneeuwklokjes, narcissen, hyacinten en primula’s. Onder de bomen groeien niet alleen wat blauwe druifjes, maar ook de Lelietjes van Dalen staan in het voorjaar al vroeg in bloei. Ga daar dan maar eens tussen wroeten. Het is dan beter om te wachten tot die vroege plantjes uitgebloeid zijn.
Nieuwe vaste planten in de tuin
Als dank raakt een tuin steeds voller met de mooiste planten. Er komt zelfs regelmatig iets nieuws boven kijken. In een tuin vol bomen, struiken en planten zitten veel vogels, waardoor er regelmatig een vreemd zaadje wortel schiet. Als men veel zou schoffelen zouden die plantjes niet de gelegenheid krijgen om wortel te schieten.
Vreemde, nieuwe planten
Als u een plantje ziet dat u nog niet kent, laat het dan maar groeien tot de bloei. Is het echt onkruid en wilt u het niet hebben, trek het dan eenvoudig uit voordat het in het zaad schiet en het probleem is meteen verleden tijd. Soms krijgt men echter een cadeautje! Zo kunt u digitalis binnen krijgen, evenals een vogelkers, taxus plantjes, nieuwe coniferen, koningsvarens en een ligusterstruikje. Allemaal gratis en voor niets. Hetzelfde geldt voor scheuten uit noten, die de eekhoorns en andere dieren in de grond stoppen. Trek gewoon uit wat u niet wilt hebben en laat staan wat u leuk vind, of zet het op een ander plekje, waar het beter staat.
Het uitdelen van vaste planten
Zo af en toe kunt u dan planten weg geven aan mensen die er behoefte aan hebben of die hun tuin nog helemaal moeten aanleggen. Ook als cadeautje is het geven van een plant in een pot gewoon heel leuk. Planten uit het tuincentrum zijn nu eenmaal duur, maar eigenlijk groeien bijna alle planten gratis en voor niets. Als u maar geduld hebt. Alles heeft zijn tijd nodig, ook een plant.
Lavendel stekjes
Lavendelstekjes kunt u in een bloemenbak poten en binnen in huis laten wortelen. De meeste plantjes gaan gemakkelijk aan en krijgen snel nieuwe takjes. In het volgend voorjaar zet u ze buiten in de grond. Ze hebben, net als de geraniumstekken, alleen wat potgrond en af en toe een bakje water nodig, maar daar tonen ze zich dan ook heel dankbaar voor. Ook de buxus is gemakkelijk te stekken. Zoek een tak met twee uiteinden, snijdt die recht af en zet haar in de volle grond of buiten in een potje. Geef haar dagelijks water en na verloop van tijd ziet u de eerste uitgroei. Dat geeft aan dat de plant wortels heeft en u hoeft er dan niets meer aan te doen. Hooguit in de volle grond planten. Mooi toch?