Unieke kerstkaarten maken

Unieke kerstkaarten ontwerpen en maken om te versturen

Unieke kerstkaarten maken, maar ook het maken van aparte kaarten in het algemeen is een weid verbreide hobby voor veel mensen. Het maken van mooie en unieke kerstkaarten komt echter meestal slechts eenmaal per jaar voor. Veel mensen maken er dan ook iets aparts van. Sommigen borduren zelfs kaarten. In het handmatig maken van kaarten gaat echter erg veel tijd in zitten. Als u er rond de honderd tegelijk moet versturen is er een betere en meer economische manier om unieke kaarten te verzorgen.

Kies steviger papier voor de kerstkaarten

Unieke kerstkaarten kunt u ook met de computer maken. Dat gaat iets sneller dan het borduren of op andere manieren kaarten te maken.
Met een afbeelding van een oud schilderij kunt u vaak prachtige en unieke kerstkaarten maken.

Kerstkaarten moeten gemaakt worden van stevig papier. Bent u in het bezit van een computer met goede printer, zorg dan voor iets zwaarder printpapier van ongeveer 160 gram bijvoorbeeld, waarmee u enkele of dubbele kaarten kunt maken. U kunt in de winkel wel kaarten en bijpassende enveloppen krijgen, waarmee u zelf kaarten kunt maken, maar dan bent u vaak best duur uit. Meestal worden ze in setjes van tien kaarten verkocht. Voor wie veel kaarten moet versturen is dat dan een flinke uitgave, terwijl u er dan nog alles aan moet doen.

Vier kaarten tegelijk uitprinten

Op een A4 kunt u de afbeelding voor vier enkele kaarten drukken, of voor twee dubbele (gevouwen) kaarten. Let wel op en print altijd eerst een blad op gewoon papier uit, voordat u de printer opdracht geeft om alle kaarten ineens te drukken. In het begin kan het wel eens even passen en meten zijn, vooral als u dubbelgevouwen kaarten wilt maken, waarvan de afbeelding alleen op het voorste gedeelte en dan ook nog precies op het midden moet staan. Staat alles goed, print ze dan in porties van 10 uit, zodat u niet met uw handen in het haar zit als er plotseling iets verkeerd gaat.

De kleur van het papier is belangrijk

De kleur van uw kerstkaarten is eveneens belangrijk. Sommigen kiezen voor rood, anderen voor groen, zilver of wit. In de handel zijn allerlei kleuren papier te vinden. Ook voor het zwaardere printpapier. Denk echter goed na en kies niet impulsief voor een kleur papier, die naderhand niet goed blijkt te zijn voor wat u van plan was ermee te doen. Rood, goud, zilver en groen zijn de kleuren van het kerstfeest, maar deze lenen zich niet altijd als achtergrond voor uw kerstkaarten. Op een rode ondergrond zijn letters moeilijker te lezen en uw wens komt dan ook niet echt duidelijk bij de ontvanger van de kaart over. Wit is de beste achtergrond voor gekleurde afbeeldingen en teksten. Rood, goud, zilver en groen zijn goede kleuren als u de afbeeldingen niet in kleur erop wilt printen, maar met stikkers en heel weinig of geen tekst wilt werken.

De afbeelding voor de unieke kerstkaart uitkiezen

Bedenk een leuke en vooral sfeervolle afbeelding voor uw unieke kerstkaart. Kunt u zelf tekenen of schilderen, dan hoeft

Als het tekenen een hobby van u is, leef u dan uit in het maken van verschillende soorten kerstkaarten. Laat uw fantasie maar werken.
Voor wie zelf kan tekenen is het maken van kerstkaarten wel tijdrovend, maar ook heel leuk om te doen.

dat al helemaal geen probleem te zijn. U krijgt dan vanzelf unieke kerstkaarten die niemand anders verstuurt. U scant de getekende of geschilderde afbeelding, slaat hem in de computer op en kunt hem binnen Word twee maal (onder elkaar) of vier maal (2 x naast en onder elkaar) kopiëren, al naargelang de hoeveelheid kaarten die u per blad wilt afdrukken. Het voordeel van Word is dat u er dan naar believen ook tekst bij kunt zetten. Dat bespaart u een hoop schrijfwerk.

Unieke kerstkaarten maakt u met fantasie

Bent u geen tekentalent, zoek dan een paar leuke afbeeldingen voor uw kerstkaarten op. Er zijn ook genoeg stikkers van sterretjes, engeltjes, klokjes, kaarsjes, wensen, enzovoort die u 2 of vier maal in een mooie en smaakvolle compositie (op het formaat van een kaart) op het A4 vel kunt plakken. U kunt er ook twee of vier verschillende van maken. Scan het hele blad in en sla het ook op. U kunt nu uw eigen kerstkaarten zo vaak als nodig is kopiëren, snijden en er een wens bij zetten of bij plakken.

Let op de auteursrechten van anderen

Afbeeldingen die op internetpagina’s getoond worden, mogen niet altijd gekopieerd worden. Daar zit immers meestal auteursrecht op. Toch zijn er pagina’s waar u zelfs uitgenodigd wordt om de afbeeldingen te gebruiken. Neem de pagina’s dus altijd zorgvuldig door, voordat u iets gaat kopiëren. Er zit over het algemeen 70 jaar auteursrecht op teksten, foto’s en tekeningen. Kerst afbeeldingen op oude schilderijen van oude meesters, zoals die uit de tijd van Rembrand, Rubens, en Michelangelo mogen dus gewoon gekopieerd worden. Daar zal niemand iets van zeggen. Een sticker van een sterretje in een bovenhoek van uw zelfgemaakte kerstkaarten of in de hoek van de enveloppe geeft altijd iets extra’s.

De snijmachine kan een goede hulp zijn

Een vierde van een A4 pas natuurlijk niet in een gewone brief enveloppe. Die is daar te klein voor, dus moeten de kerstkaarten na het printen van de bladen gesneden worden. Dat kunt u natuurlijk met de schaar doen, maar dan wordt het meestal niet helemaal recht. Een snijmachine is precies en op de millimeter nauwkeurig, hoewel het hier of daar toch nog wel eens mis kan gaan als u wat te snel werkt. Blijf dus rustig en precies bij het snijden van het papier.

Vouw de dubbele kerstkaarten zorgvuldig

Van het vouwen hangt af of de kerstkaarten serieus overkomen. Probeer daarom zo precies mogelijk te vouwen, zodat de kerstkaarten ook opengevouwen bij de ontvangers op de schouw kunnen staan. Zorg dat er geen vlekken op de kaarten komen, dus veeg bij het dubbelvouwen liever niet over de geprinte afbeeldingen. Wilt u nog een wens op de binnenkant zetten, dan kunt u deze inclusief uw naam als afzender printen, of met de hand schrijven. Overigens is een handgeschreven wens persoonlijker, zeker voor gelegenheden als Kerstmis en Nieuwjaar, maar ook voor bijvoorbeeld verjaardagen of felicitatiekaarten  voor geboortes en jubilea. Een getypte wens komt afstandelijker over bij de ontvanger. Bedrijfsmatig verstuurde kaarten worden vaak gedrukt, maar er staat dan vaak wel een persoonlijke handtekening van de directeur onder.

Enveloppen goed verzorgen

Natuurlijk is het leuk om uw kerstkaarten of kaartjes in vierkante of kleine envelopjes te versturen, maar dat is altijd veel duurder dan het versturen in de gewone, normale enveloppen voor brieven. Zorg dat uw kerstkaarten binnen de maat van de gewone enveloppen past en frankeer met de decemberzegels. Ook de overgebleven decemberzegels van het vorige jaar kunt u daar nog voor gebruiken.

Zoveel mogelijk zelf kerstkaarten in de buurt bezorgen

Probeer zoveel mogelijk kaartjes zelf te bezorgen, want de postzegels worden steeds duurder. Het kost even tijd, maar het spaart een hoop geld. Zelfs, als u het met de auto doet. Leg dan thuis alvast alles op volgorde van route achter elkaar, zodat u niet onnodig benzine en tijd verspilt. Nog beter is het om iemand mee te nemen, zodat er een kan rijden en de ander in- en uit de auto kan om de kaarten te bezorgen.

Adressen zorgvuldig bijhouden

Met stickertjes en tekenmateriaal zijn de uitgeprinte kerstkaarten vaak nog veel mooier te maken.
Met de computer gemaakte kerstkaarten kunt u nog mooier maken door er zelf iets bij te tekenen of er stickertjes op te plakken.

Zorg voor een goede adressenlijst in uw computer met alle namen, adressen en postcodes.  Eenmaal goed afgestemd op de maat van de enveloppe kunt u de lijst jaar na jaar gebruiken om de enveloppen te printen. De lijst moet in dat geval wel zorgvuldig bijgehouden worden.

Op deze website staat ook een recept voor het maken van een grote, overheerlijke kerststol. Probeer het eens uit. Het is eventjes werk, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Meer kerstonderwerpen

vindt u op:
Speciale kerstcadeaus zoeken
Kerstmis
Kerstmis hoeft geen duur feest te zijn

De kerstmarkt

Een adventskrans maken

Het kerstverhaal

Home

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.