De tuinen nodigen weer uit tot genieten

De tuinen nodigen weer uit tot genieten

De voorjaarstuin is een tuin om extra van te genieten. Vooral tuinen met veel bloemen trekken de aandacht van voorbijgangers en bezoekers.
De voorjaarstuin is een tuin om extra van te genieten. Vooral tuinen met veel bloemen trekken de aandacht van voorbijgangers en bezoekers.

De tuinen liggen er weer perfect bij. Het oude blad, de afgebroken takken en de overige rommel in de border zijn opgeruimd. Elke tuin is een juweeltje om te zien.  Naast het opruimen en herinrichten van de tuin is het rondkijken naar alles dat er bloeit en groeit een leuke bezigheid. Niet alleen in de eigen tuin, maar kijk ook eens naar tuinen van anderen. Sommigen maken er echt een “kijktuin” van met prachtige bloeiende struiken en bomen, mooi vormgegeven beelden, bloemenpotten, vogelhuisjes en zelfs kabouters. Leuk voor de kinderen.

Planten en bomen zijn noodzakelijk voor het klimaat

Planten en bomen hebben niet alleen vocht nodig, maar ze houden ook vocht vast. Een “tuin” met een stenen oppervlak stuurt het water meteen naar het riool. Waar veel bebouwing is, zal het grondwater op den duur zakken, terwijl het water dat in de grond kan zakken mettertijd via de water win gewesten weer gebruikt wordt voor drinkwater. U helpt het klimaat dus enorm als u een groene tuin met bomen en struiken hebt.

Onderhoudsvrije tuinen

Veel mensen hebben een “onderhoudsvrije” tuin, wat meestal betekent dat de tuin betegeld, met grind bedekt, of met dikke keien belegd is. Hier en daar staat dan een pot met wat bloemen en dat is dan alles dat er te zien valt. Aan een dergelijke tuin is heel weinig werk. In de tegenwoordige tijd, waar man en vrouw beiden een baan hebben, is dat begrijpelijk, maar het is toch jammer, want in ons volgebouwde land is nog maar weinig natuur om van te genieten. Bovendien is een stenen tuin in de zomer warm. Steen neemt warmte op en geeft die ook weer af aan de omgeving. Een huis te midden van groen zal altijd koeler zijn. Kijk maar naar steden. Daar is het in een hete zomer ook veel warmer dan in een bos en veel mensen ontvluchten de warme stad dan ook.

Diverse bomen, struiken en planten maken de tuinen verschillend

Er zijn  enorm veel soorten bomen, struiken en planten. Ze hebben allemaal hun nut. Bomen, struiken en planten halen vocht uit de grond en koelen de lucht in de buurt van uw huis af. Niet alleen omdat ze via hun bladeren schaduw leveren, maar ook omdat ze vocht afgeven. Dat vocht koelt de lucht in de buurt van bomen. Dat is goed te merken, want onder de bomen in uw tuin is het in de zomer bij 30 graden prettiger en koeler vertoeven dan op het betegelde terras, ook al is de zon daar afgeschermd. Geen wonder. Denk maar eens aan de verkoelende werking van een wandeling of zitje in een loofbomen bos tijdens een warme dag. Daar kan iedereen vast wel over meepraten.

Bolgewassen in tuinen

Bolgewassen doen het in de meeste tuinen prima. Het is verbazingwekkend hoe snel in het voorjaar alles uit de grond schiet. Niet alleen het onkruid, maar vooral ook de overal aanwezige, sterke bolgewassen, zoals narcissen, tulpen, blauwe druifjes, krokussen en niet te vergeten de sneeuwklokjes die intussen al uitgebloeid zijn. Bloembollen zijn dankbaar voor een beetje aandacht. Elk jaar geven ze opnieuw hun bloemenpracht en daarnaast vermeerderen ze zich ook nog. Wie wat van deze bollen in zijn tuin heeft ingegraven kan in het voorjaar gewoon wachten tot de bloemenpracht zich aandient. Dahlia’s en knolbegonia’s zijn bolgewassen die het pas later in de lente en zomer goed gaan doen. Let dan echter wel goed op de aanwezigheid van slakken. Slakken zijn bijvoorbeeld dol op het groen en de bloemen van dahlia’s. Leg daar uit voorzorg een randje scherp zand omheen. Daar houden slakken niet van en zo blijven uw dahlia’s beschermd tegen de hongerige beestjes.  Overigens ziet u overdag bijna nooit een slak. Slakken zitten overdag in de grond en komen daar pas tegen het donker uit.

Opruimen van uitgebloeide bloemen

Het enige werk dat er in het voorjaar na de bloei van de bolgewassen moet gebeuren is het opruimen van de uitgebloeide bloemen en het laten uitgroeien van het blad. Veel tuinliefhebbers hebben een hekel aan het laten uitgroeien van het groene blad van tulpen en narcissen, maar daar is wel wat aan te doen. Tegen de tijd dat de zomerbloeiers de grond in mogen (half mei) bindt u het groen van de narcissen bij elkaar met een groene plastic binder en plant in de open ruimten ertussen de zomerbloeiers zoals geraniums, ageraten, fuchsia’s, enzovoort. Het duurt dan een week of twee en dan vallen die opgebonden hoopjes groen blad niet eens meer op tussen de zomerplanten. De vergelende bladeren trekt u er regelmatig uit, tot alles verdwenen is. Op die manier kan de bol voldoende voedsel en zuurstof opslaan voor de volgende bloei. Het volgend voorjaar staat alles dan weer prachtig te bloeien. Het enige dat u in de herfst aan uw voorjaarstuintje moet doen is het planten van een aantal winterviooltjes.

Winterviooltjes bloeien zodra het even niet vriest. Ze zijn beresterk en passen in alle tuinen.
Winterviooltjes bloeien zodra het even niet vriest. Ze zijn beresterk en passen in alle tuinen.

Daar hebt u dan plezier van tot de maand augustus van het volgende jaar.

Het zaad van de vergeet-mij-nietjes

Strooi behalve dat  in het voorjaar ook het zaad van de uitgebloeide vergeet-mij-nietjes over de plekken uit, waar u ze in het volgende voorjaar weer wilt zien. Die zaadjes schieten in de zomer vanzelf uit en bloeien het volgende voorjaar uitbundig tussen de bollenplanten. Op die manier hebt u naderhand jaren lang veel plezier van het feit dat u ooit een plantje gezet hebt.

Allysum

Hetzelfde geldt overigens voor de eenjarige allysum. Zaai hier een keer een zakje van uit en u hebt er jarenlang plezier van. Het spul zaait zichzelf uit en u trekt het gewoon weg waar u het niet wilt hebben. Voor het overige vult het mooi de ruimte tussen de zomerbloeiers op. Ideaal als u niet te veel wilt schoffelen en het onkruid toch tegen wilt gaan.
Plantjes poten is even weten hoe het moet.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.