Tips voor een heel ontspannen kerstdiner

Tips voor een heel ontspannen kerstdiner

Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.
Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.

Een ontspannen kerstdiner is een diner dat u op de dag zelf niet al te veel moeite kost en waar u naderhand met plezier op terug kunt kijken.  Het kerstdiner is een jaarlijks terugkerend evenement en naast de H. Mis voor de christelijke wereld ook een van de hoogtepunten van het kerstfeest. Veel mensen vinden het thuis organiseren van een kerstdiner echter een moeilijke klus. Toch is het helemaal niet nodig om er tegenop te zien. Met een goede voorbereiding kan ook een kerstdiner in korte tijd op tafel gezet worden.

Een kerstdiner thuis of ontspannen uit eten gaan?

Als de kerstdagen er weer aan komen komt bij veel mensen dan ook de vraag weer op: wat doen we met het kerstdiner? Gaan we uit eten of doen we het thuis en zo ja, wat zetten we dan op tafel? Thuis het kerstdiner houden is beslist veel gezelliger, gemoedelijker en goedkoper. Met een goede organisatie krijgt u bovendien alles warm op tafel op de tijd die u gepland had. In een restaurant kan het met de kerstdagen immers extra druk zijn. Daar wil het ook wel eens wat langer duren voordat het eten op tafel staat. Voor gezinnen met kinderen is dat niet altijd gemakkelijk. Daarnaast moet er voor een kerstdiner tijdig gereserveerd worden en wie dat vergeet, zal toch thuis zelf voor een diner moeten zorgen.

Tips voor de boodschappenlijst voor het kerstdiner

Elk kerstdiner begint altijd met een goede boodschappenlijst. Zet hierop niet alleen alle ingrediënten voor uw kerstdiner, maar ook voor alle kerstartikelen die u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kerstbrood, broodjes, kaarsen, bonbons, kerstchocolade, eventueel insteek mos (oase)voor kerststukjes, hulst, dennentakken, enzovoort. Bekijk wat u hiervan op tijd moet bestellen.

Brood, gebak, vlees of vis

Meestal gaat het daarbij om bakkersspullen. Croissants, kerstbrood, broodjes, eventueel gebak, als u dat niet zelf maakt, boterhamvlees, vlees voor het kerstdiner, paté, enzovoort. Loop de lijst na en haal de specifieke kerstartikelen die niet datumgevoelig zijn, zoals kaarsen, kerstchocolade, versieringen, enzovoort op tijd binnen, want anders is er vaak niets meer te kiezen en moet u het doen met wat er in de winkel nog aanwezig is.

De gasten

Krijgt u gasten houd dan rekening met de hoeveelheden die u in huis haalt. Wees niet te ruim, want dan moet u de resten de tweede kerstdag zelf opmaken of het uiteindelijk nog weggooien. Dat zou enorm jammer zijn van het werk en het geld dat u eraan besteed hebt. Overigens is het best prettig als u de tweede kerstdag van de restjes van het kerstdiner snel een lekkere maaltijd klaar kunt maken. Zo hier of daar hoeft er dan alleen wat gekookt ei, een tomaatje of wat sla bij en voor de rest staat alles klaar voor gebruik. Een fantasievol bordje met resten van de vorige dag kan een super lekker ogend en smakelijk diner worden.

Voorbereidingen van het kerstdiner

Begin altijd met de planning van de onderdelen. Bepaal zelf wat u wilt. Wordt er voor het diner een borrel of glas wijn gedronken en wilt u daar amuses of toast bij serveren, of begint u meteen met het serveren van een soep als voorgerecht? Zet het menu op papier of op de computer in elkaar. Zorg dat u daarbij meteen bedenkt hoeveel werk iets kost. Neemt u bijvoorbeeld toast bij de borrel vooraf, dan moet u die vlak van tevoren klaarmaken. Neemt u amuses, dan kunt u die (of de ingrediënten daarvoor) de dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten. Nog gemakkelijker is het om te zorgen voor wat kleine kaasblokjes, kleine stukjes Franse kaas, enzovoort die u eveneens ruim van tevoren snel kunt klaarmaken en goed afgedekt in de koelkast kunt zetten.

Tips voor de aankleding van de tafel

Dek de tafel al vroeg. Liefst voordat de gasten er zijn, want dan hebt u meer tijd om samen wat te drinken en te praten. Maak de tafel niet te druk. Als de gerechten erop staan is het immers vaak al vol genoeg. Een wit tafelkleed is altijd mooi en kan aangekleed worden met rode linten of een loper, mooi servies, wijnglazen, bestek en bij elk bord ook een mooie kaars. De eventuele decoratie in het midden van de tafel mag niet te hoog zijn, want dan zien de “overburen” elkaar niet meer als ze met elkaar willen spreken. Prachtige kerstkleuren die altijd goed combineren zijn rood, wit, zilver en groen. Leg bij elk bord tevens een servet klaar.

Geef u zelf de tijd en haast u niet

Laat u niet haasten. U steekt veel tijd in de voorbereiding van het kerstdiner en er mag dan ook volop genoten worden. Ook door u! Neem de tijd om elke gang van het diner te genieten. Ruim de borden pas af als iedere gast klaar is. Het heeft immers geen haast.

Een heerlijke gebonden soep als voorgerecht

Maak de soep al de dag van tevoren klaar. Maak daarvoor een stevige bouillon van peper, zout, bouillonpoeder of blokjes, wat tijm, rozemarijn, salie en twee laurierbladeren  (die er na het trekken wel uitgehaald moeten worden) flink wat prei en een paar dikke, in stukken gesneden uien en sjalotten. Breng dat aan de kook en doe er een stevig stuk soepvlees bij in de vorm van een dik bevleesd ribbetje van rundvlees. Wie vegetarisch wil eten kan van alle bovenstaande groenten een heerlijke soep maken, afgewerkt met de staafmixer, een rouge van boter en bloem, en met kookroom, alpro room of gewone slagroom.

Eventueel vlees lang genoeg laten trekken

Laat het soepvlees twee à drie uur trekken (in een snelkookpan kan het met twee uur al goed zijn). Haal het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het klein. Smelt in een andere pan wat boter, doe er een of twee lepels meel bij en roer tot u een stevige bal hebt. Schenk door een zeef een derde van de bouillon erbij en roer dit stevig tot het een gladde pap geworden is en er geen klontertjes meer te zien zijn. Schenk nu door de zeef de rest van de bouillon erbij en roer alles glad.

Laurierblaadjes eruit halen

Haal de twee laurierbladeren uit de groenten, kijk even of er geen stukjes bot in zitten en doe de groenten dan bij de bouillon. Zet de staafmixer erin en maak alles klein. Doe een scheut melk erbij (maakt de soep zachter), vul aan met water tot u de juiste hoeveelheid voor twee dagen hebt (gemakkelijk voor de dag erna) en breng het geheel weer aan de kook. Doe er dan het klein gesneden soepvlees terug in en doe er wat (liefst zelfgemaakte) gehaktballetjes bij.

Nog tien minuten laten koken

Laat de soep daarvoor nog tien minuten op een zacht pitje doorkoken. Maak af met Alpro room (minder vet) en proef af. Zet het deksel schuin en laat de soep in de kelder verder afkoelen. Deze soep hoeft u de volgende dag alleen even op te warmen en is dan zeker zo lekker alsof ze vers gemaakt is.

Carpaccio

Wilt u in plaats van soep liever carpaccio, dan kost u dat op de dag zelf wel iets meer tijd. Carpaccio is snel klaar te maken, maar u kunt dat wel pas doen vlak voordat het op tafel gezet kan worden. Vlees moet immers altijd koel gehouden worden, omdat daar bacteriën snel in groeien. Maak de borden met de uitgespreide plakjes rundvlees klaar met een paar blaadjes sla er midden op, wat gesprenkelde olijfolie, geraspte kaas, gesneden of geknipte basilicum en eventueel wat gesnipperde lente ui of wat u nog meer vers hebt liggen. Doe er echter niet al teveel op, want het moet een licht voorgerecht blijven.

Een lekker hapje of slaatje tussen de soep en het hoofdgerecht

Een slaatje als eventueel voorgerecht mag eveneens niet te groot en niet te zwaar zijn, maar moet wel vlak van tevoren afgemaakt worden. Kook de dag voor de kerst alvast een paar eieren. Was voor het diner de sla en leg op ieders bord een paar blaadjes. Garneer met wat maggi of een aparte dressing, een gesnipperd sjalotje, wat geraspte kaas, plakjes tomaat, radijs, en plakjes gekookt ei. Een mini pasteitje gevuld met paté of eiersalade geeft wat extra’s. Een beetje mayonaise uit een tube doet de rest.

Het hoofdgerecht van het kerstdiner

Neemt u een stuk vlees dan kan dat gemakkelijk de dag van tevoren inclusief jus, klaar gemaakt worden. U hoeft het dan alleen op te warmen en op tafel te zetten. Maak het vlees extra lekker klaar en laat het bijvoorbeeld stoven met wat gesnipperde, glazig gebakken ui, wat prei, stukjes wortel, wat bleekselderij, een scheutje rode wijn, tijm en rozemarijn. Neem het vlees als het gaar is uit de pan, giet wat water bij de jus en zet de staafmixer erin. Bak eventueel ruim van tevoren wat champignons en doe die als laatste bij de jus als die klaargemaakt is. Maak het geheel af met wat room, of met Alpro room (minder vet en even lekker!). Proef even af of er nog bouillonpoeder bij de jus moet. Snijd het vlees en leg het terug in de pan. Schenk er wat jus overheen. Laat het met het deksel schuin afkoelen op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder.

Biefstuk

Neemt u echter biefstuk of ander vlees dat snel klaar en op tafel moet, dan staat u tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht in wel meestal even in de keuken. Biefstuk is echter snel gebakken (even op hoog vuur aanbakken en daarna vijf tot zeven minutenafbakken, afhankelijk van hoe doorbakken u het wilt hebben) en ook de jus daarvan hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.

Bijlagen niet te moeilijk maken

Neem kant-en-klaar aardappeltjes, aardappelkroketjes, frietjes, of aardappel rozetjes. Gemakkelijk, lekker en snel klaar. Voor groenten neemt u wat iedereen lekker vindt. Sla, erwten, wortels en boontjes geven meestal geen probleem. Voor sla is echter wat meer bereidingstijd nodig, dus het is gemakkelijker om diepvries erwten en/of wortels te nemen. Zet daarnaast altijd een schaal appelmoes en rode peertjes op tafel. Lekker voor erbij en u kunt het op tijd klaar zetten. Kinderen zijn er meestal dol op.

Het nagerecht

Nagerechten kunnen meestal ook al de dag voor het kerstdiner klaar gemaakt worden. Neemt u een ijstaartje of een bolletje ijs per tafelgast, dan bent u natuurlijk het snelste klaar. Leg naast het ijs wat vers fruit en geef er wat slagroom bij. Dat ziet er feestelijk uit. Ook yoghurt of pudding kunnen wat leuker aangekleed worden dan normaal met wat stukjes vers fruit en slagroom. Is u dat teveel werk, geef er dan wat fruit uit een blikje bij, maar zet een schaal met vers en gewassen fruit op tafel met een paar fruitmesjes erbij, zodat iedereen naar believen vers fruit kan nemen.

 

Een kaasplankje

Hebt u als nagerecht liever wat hartigs, dan kunt u ook voor een kaasplankje zorgen met daarop wat Franse kaasjes of stukjes Franse kaas. U kunt ook per gast een plankje klaarmaken. Laat uw fantasie werken, maar zorg dat u er niet te lang voor in de keuken staat.

 

Aangeklede koffie toe

Zorg voor een lekker bakje koffie toe. U kunt daar een heel klein glaasje likeur met slagroom bij geven, wat bonbons en cake op tafel zetten en tevens zorgen voor een bakje met pepermunt. Pepermunt is goed om de maag wat tot rust te brengen. Ook in restaurants wordt vaak pepermunt bij het serveren van de rekening gegeven.

 

Een restjesdag zorgt voor een heerlijk ontspannen diner op 2e kerstdag

Laat alle resten afkoelen en doe ze in bakjes in de koelkast. Op de tweede kerstdag hebt u daar profijt van. Maak desnoods op de dag voor kerstmis een kippenragout klaar, laat deze afkoelen en zet de bak in de koelkast. Op die manier kunt u de tweede kerstdag gemakkelijk en snel een pasteitje voor uw gezin klaarmaken met een randje sla er omheen en alle restjes van de vorige dag. Geef soep vooraf en zorg zo dat er voor ieder toch een leuk en fantasievol bord ontstaat, waar u weinig of geen werk aan hebt. Zo bent u snel klaar en kunt ook u genieten van een rustige tweede kerstdag.

Houd de kinderen bezig

Houd rekening met eventuele kinderen en zet daar (liefst nieuw of hen onbekend) speelgoed of spelletjes voor klaar. Kinderen tafelen nu eenmaal niet graag lang. Ook als u uit eten gaat is het altijd goed om een spelletje en/of papier en pen mee te nemen en daar de kinderen mee bezig te houden.

 

Ik wens u een heel fijn, gezellig kerstdiner!

Herfststukjes maken

De kerstmarkt in Aken

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken

 

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.