Sneeuw overal en op alles in Limburg
Sneeuw in Limburg. Niet alleen op het zitje in de tuin en op de takken van de bomen, maar ook op het tuinhuisje, het vogelhuisje en op alle kale en niet kale planten. Terwijl in het westen van het land de dooi al ingetreden was, vroor het in in het voorjaar van 2013 in Zuid Limburg nog steeds. Dat gebeurt daar wel vaker. Het sneeuwde toen al bijna twee dagen, terwijl iedereen op de lente zat te wachten en de winter compleet beu was. Ook in de jaren erna viel er af en toe sneeuw in maart. Het is echter niet altijd een negatief iets. Sneeuw geeft immers ook licht. Het geeft zelfs een aangenaam, positief licht in huis. Beter licht dan tijdens druilerige regendagen.
De tuin ziet er bevroren uit
Soms is het pak sneeuw dat in het vroege voorjaar in Limburg valt al gauw 10 cm dik. De tuin is dan prachtig! Alle oneffenheden zijn met de mantel der liefde bedekt en op elk takje van de bomen ligt een laagje maagdelijk witte sneeuw. Vooral als de zon erop schijnt is het prachtig om te zien. Echt genieten. Zolang het sneeuwt is het echter gevaarlijk glad en heeft ook de strooiwagen weinig effect. Op de weg is het dan uitkijken geblazen.
De vogeltjes hebben het koud in de sneeuw
Ook op het vogelhuisje met de voederbollen ligt een dikke laag. Er komt dan echter geen vogeltje eten. Ze
zitten tijdens de sneeuwbui allemaal op de hoogste takken van de bomen te koukleumen. Jammer dat ze geen kalender kunnen kijken, want dan zouden ze er minder probleem mee hebben. Begin april moet de temperatuur al aardig omhoog gekropen zijn en verschijnt het eerste groen aan de bomen. Dat is moeilijk voor te stellen met die kou en die winterse pracht. De twee zebravinkjes in het kooitje zitten stilletjes voor het raam naar buiten te kijken. Blij dat ze binnen zitten.
Heuvels en bossen zijn met sneeuw bedekt
De Limburgse heuvels zijn al snel met een laagje sneeuw bedekt. Ze liggen wat hoger dan de rest van Nederland en vangen dan ook het eerste sneeuw. Vooral Vaals en het drielandenpunt hebben het snel te pakken. Vlak over de Belgische grens, in de Ardennen, kan men dan al vaak skiën of een heerlijke wandeling maken door de Belgische bossen.
Voorjaarsbloemen liggen onder de sneeuw
De sneeuwklokjes zijn, bloeiend en wel, verdwenen onder de sneeuw, maar ze zijn er nog, evenals de krokussen, waar de blauwe en gele knoppen al van te zien waren. Ook de narcissen staan al in de knop vanwege het zachte weer van de laatste week. Ze moeten nog eventjes wachten. Zoals het er met sneeuw in maart buiten uitziet is het moeilijk om zich te realiseren dat het over een paar weken dan al Pasen is en de lente in volle glorie is. De natuur wordt weer aangekleed.
Winterviooltjes lijken bevroren, maar dat is bedrog
De winterviooltjes liggen vanwege een laagje sneeuw weer helemaal plat. Het is goed om te weten dat die plantjes na de dooi zich binnen een dag of drie alweer opgericht hebben en staan te bloeien. Het zijn zeer sterke, dankbare plantjes en bloeien vaak tot eind augustus, als u er maar steeds de uitgebloeide bloemen uithaalt. Zodra ze in het zaad gaan, vinden de plantjes dat ze voor nageslacht gezorgd hebben. Ze stoppen dan met bloeien. Niet meer nodig, denken ze dan.
De katjes van de hazelaar stoppen even met bloeien
De katjes van de hazelaar en de els zijn al lang uitgerekt, maar houden bij een korte winterse inval even de adem in. Er zijn er dan al veel van de struik gevallen, dus het grootste gedeelte van de rode bloemetjes van de hazelaar is al bevrucht. De eekhoorn zal er deze zomer weer blij mee zijn. Bij deze winterinval zit hij echter vaak in het vogelhuisje en eet de broodkruimels voor de vogels op. Het arme beest heeft ook honger. Waar hij in het najaar alle hazelnoten in de grond gestopt heeft, is hij vaak vergeten. Daar komen in het voorjaar nieuwe, kleine hazelaartjes uit te voorschijn.
De buxus zakt uit elkaar door een pak natte sneeuw
Struiken, zoals de buxus en de taxus, krijgen bij een pak natte sneeuw vaak een beetje teveel van het goede. Ze beginnen al uit elkaar te zakken door de dikke laag sneeuw op hun hoofd. Voor een dag is dat niet erg. Het kan best blijven liggen. In het midden van de winter moet het er echter af, want als het te lang duurt, krijgt de struik na de dooi zijn oude vorm soms niet meer terug. Sneeuw, en dan vooral natte sneeuw, is zwaar.
Oppassen met de buxusmot
Zodra de kou uit de lucht is en het niet meer vriest, komen de eitjes van de buxus mot uit. Ze houden van een temperatuur van boven de 12 graden. De rupsen zijn in het begin heel klein en moeilijk te ontdekken, maar groeien snel. Ze vreten de hele struik kaal als men er niet op tijd bij is. Tot 7 jaar geleden was het beestje hier helemaal niet bekend, maar sinds kort heeft bijna elke buxus struik er last van. Het is een echte plaag geworden. Bij de tuincentra is het probleem bekend. U kunt er tegen spuiten, maar dat moet met bepaalde tussenruimten gebeuren, anders krijgt u steeds weer opnieuw last van een uitbraak.
Sporen van dieren in de sneeuw. Leuk om te ontdekken
Er zijn sporen van dieren in de sneeuw. Enkele sporen van vogels, maar er is er ook een bij van een groter dier. Voor een deel is het dicht gesneeuwd en dus niet meer terug te leiden naar de veroorzaker. Twee houtduiven zitten te kleumen van de kou in de hoge bomen. Het is niet voor te stellen dat ze over een paar weken al een nestje zullen gaan bouwen.
Lente
Wanneer het gaat dooien, verklapt de Duitse tv zender. Die heeft meestal voorspellingen die beter bij het weer in Zuid Limburg passen, dan de voorspellingen van het KNMI in de Bilt. Die voorspellen vaak voor Limburg “een vlokje sneeuw”. Nou dat vlokje kan hier dus een flinke vlok worden! Geen nood. Als de zon eenmaal gaat schijnen is het hier ook weer vaak wat warmer dan in de rest van ons land. We laten ons in Limburg graag verrassen.
Herfststormen in maart door de klimaatverandering
De verandering van het klimaat is echter al goed te merken. Steeds vaker komen er in het voorjaar zware herfststormen voor. Vaak is er in Limburg veel schade door een enorme storm of ook enorme hoosbuien, die het openbare vervoer compleet ontregelen en een fikse schade veroorzaken. Omgewaaide bomen, dakpannen die rondvliegen en tuinhuisjes die omwaaien. Hopelijk wordt het niet nog erger dan de overstromingen van 2021. Het wordt tijd dat iedereen meehelpt om de klimaatverandering een halt toe te roepen.