Sneeuw overal en op alles in Limburg

Sneeuw overal en op alles in Limburg

Sneeuw in Zuid Limburg
De tuin is prachtig in haar witte kleed.

Sneeuw in Limburg. Niet alleen op het zitje in de tuin en op de takken van de bomen, maar ook op het tuinhuisje, het vogelhuisje en op alle kale en niet kale planten. Terwijl in het westen van het land de dooi al ingetreden was, vroor het in in het voorjaar van 2013 in Zuid Limburg nog steeds. Dat gebeurt daar wel vaker. Het sneeuwde toen al bijna twee dagen, terwijl iedereen op de lente zat te wachten en de winter compleet beu was. Ook in de jaren erna viel er af en toe sneeuw in maart. Het is echter niet altijd een negatief iets. Sneeuw geeft immers ook licht. Het geeft zelfs een aangenaam, positief  licht in huis. Beter licht dan tijdens druilerige regendagen.

De tuin ziet er bevroren uit

Soms is het pak sneeuw dat in het vroege voorjaar valt al gauw 10 cm dik. De tuin is dan prachtig! Alle oneffenheden zijn met de mantel der liefde bedekt en op elk takje van de bomen ligt een laagje maagdelijk witte sneeuw. Vooral als de zon erop schijnt is het prachtig om te zien. Echt genieten. Zolang het sneeuwt is het echter gevaarlijk glad en heeft ook de strooiwagen weinig effect. Op de weg is het dan uitkijken geblazen.

De vogeltjes hebben het koud in de sneeuw

Ook op het vogelhuisje met de voederbollen ligt een dikke laag. Er komt dan echter geen vogeltje eten. Ze

Sneeuw in Limburg. De vogeltjes zitten hoog in de boom te kleumen van de kou.
Sneeuw in Limburg. De vogeltjes zitten hoog in de boom te kleumen van de kou.

zitten tijdens de sneeuwbui allemaal op de hoogste takken van de bomen te koukleumen. Jammer dat ze geen kalender kunnen kijken, want dan zouden ze er minder probleem mee hebben. Begin april moet de temperatuur al aardig omhoog gekropen zijn en verschijnt het eerste groen aan de bomen. Dat is moeilijk voor te stellen met die kou en die winterse pracht. De twee zebravinkjes in het kooitje zitten stilletjes voor het raam naar buiten te kijken. Blij dat ze binnen zitten.

Heuvels en bossen zijn met sneeuw bedekt

De Limburgse heuvels zijn al snel met een laagje sneeuw bedekt. Ze liggen wat hoger dan de rest van Nederland en vangen dan ook het eerste sneeuw. Vooral Vaals en het drielandenpunt hebben het snel te pakken. Vlak over de Belgische grens, in de Ardennen, kan men dan al vaak skiën of een heerlijke wandeling maken door de Belgische bossen.

Voorjaarsbloemen liggen onder de sneeuw

De sneeuwklokjes zijn, bloeiend en wel, verdwenen onder de sneeuw, maar ze zijn er nog, evenals de krokussen, waar de blauwe en gele knoppen al van te zien waren. Ook de narcissen staan al in de knop vanwege het zachte weer van de laatste week. Ze moeten nog eventjes wachten. Zoals het er met sneeuw in maart buiten uitziet is het moeilijk om zich te realiseren dat het over een paar weken dan al Pasen is en de lente in volle glorie is. De natuur wordt weer aangekleed.

Winterviooltjes lijken bevroren, maar dat is bedrog

De winterviooltjes liggen vanwege een laagje sneeuw weer helemaal plat. Het is goed om te weten dat die plantjes na de dooi zich binnen een dag of drie alweer opgericht hebben en staan te bloeien. Het zijn zeer sterke, dankbare plantjes en bloeien vaak tot eind augustus, als u er maar steeds de uitgebloeide bloemen uithaalt. Zodra ze in het zaad gaan, vinden de plantjes dat ze voor nageslacht gezorgd hebben. Ze stoppen dan met bloeien. Niet meer nodig, denken ze dan.

De katjes van de hazelaar stoppen even met bloeien

De katjes van de hazelaar en de els zijn al lang uitgerekt, maar houden bij een korte winterse inval even de adem in. Er zijn er dan al veel van de struik gevallen, dus het grootste gedeelte van de rode bloemetjes van de hazelaar is al bevrucht. De eekhoorn zal er deze zomer weer blij mee zijn. Bij deze winterinval zit hij echter vaak in het vogelhuisje en eet de broodkruimels voor de vogels op. Het arme beest heeft ook honger. Waar hij in het najaar alle hazelnoten in de grond gestopt heeft, is hij vaak vergeten. Daar komen in het voorjaar nieuwe, kleine hazelaartjes uit te voorschijn.

De buxus zakt uit elkaar door een pak natte sneeuw

Struiken, zoals de buxus en de taxus, krijgen bij een pak natte sneeuw vaak een beetje teveel van het goede. Ze beginnen al uit elkaar te zakken door de dikke laag sneeuw op hun hoofd. Voor een dag is dat niet erg. Het kan best blijven liggen. In het midden van de winter moet het er echter af, want als het te lang duurt, krijgt de struik na de dooi zijn oude vorm soms niet meer terug. Sneeuw, en dan vooral natte sneeuw,  is zwaar.

Oppassen met de buxusmot

Zodra de kou uit de lucht is en het niet meer vriest, komen de eitjes van de buxus mot uit. Ze houden van een temperatuur van boven de 12 graden. De rupsen zijn in het begin heel klein en moeilijk te ontdekken, maar groeien snel. Ze vreten de hele struik kaal als men er niet op tijd bij is. Tot 7 jaar geleden was het beestje hier helemaal niet bekend, maar sinds kort heeft bijna elke buxus struik er last van. Het is een echte plaag geworden. Bij de tuincentra is het probleem bekend. U kunt er tegen spuiten, maar dat moet met bepaalde tussenruimten gebeuren, anders krijgt u steeds weer opnieuw last van een uitbraak.

Sporen van dieren in de sneeuw. Leuk om te ontdekken

Er zijn sporen van dieren in de sneeuw.  Enkele sporen van vogels, maar er is er ook een bij van een groter dier. Voor een deel is het dicht gesneeuwd en dus niet meer terug te leiden naar de veroorzaker. Twee houtduiven zitten te kleumen van de kou in de hoge bomen. Het is niet voor te stellen dat ze over een paar weken al een nestje zullen gaan bouwen.

Lente

Wanneer het gaat dooien, verklapt de Duitse tv zender. Die heeft meestal voorspellingen die beter bij het weer in Zuid Limburg passen, dan de voorspellingen van het KNMI in de Bilt. Die voorspellen vaak voor Limburg “een vlokje sneeuw”. Nou dat vlokje kan hier dus een flinke vlok worden! Geen nood. Als de zon eenmaal gaat schijnen is het hier ook weer vaak wat warmer dan in de rest van ons land. We laten ons in Limburg graag verrassen.

Herfststormen in maart door de klimaatverandering

De verandering van het klimaat is echter al goed te merken. Steeds vaker komen er in het voorjaar zware herfststormen voor. Vaak is er in Limburg veel schade door een enorme storm of ook enorme hoosbuien, die het openbare vervoer compleet ontregelen en een fikse schade veroorzaken. Omgewaaide bomen, dakpannen die rondvliegen en tuinhuisjes die omwaaien. Hopelijk wordt het niet nog erger dan de overstromingen van 2021. Het wordt tijd dat iedereen meehelpt om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.