Sinterklaas heeft hier een lange traditie

De Sinterklaastraditie zal blijven bestaan

De sinterklaastraditie is een uitgelezen gelegenheid om de sfeer te verhogen met Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes.
De sinterklaastraditie is een uitgelezen gelegenheid om de sfeer te verhogen met Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes.

Sinterklaas komt elk jaar weer in ons land met al zijn Pieten. De sinterklaastraditie krijgt zijn zoveelste vervolg. Hier en daar zijn de meningen er verdeeld over, maar het is een feit dat het Sinterklaas feest met alles dat eraan vast zit bij onze cultuur hoort. De meeste mensen herinneren zich de Sinterklaas tijd als een spannende tijd uit hun jeugd. Elke avond van de laatste drie weken werd de schoen gezet en regelmatig zat daar ’s morgens dan ook iets lekkers in. Over blanke, gele, blauwe of bruine Pieten maakte zich in die tijd niemand zorgen. Vooral de kinderen niet. Het was een onbezorgd feest voor iedereen.

Respect voor de Pieten binnen de sinterklaastraditie

De meeste kinderen hadden niet alleen respect voor Sinterklaas, maar vooral ook voor de Pieten die zich toch maar eventjes zoveel moeite moesten getroosten om iets in hun schoen te kunnen leggen. Vanachter het veilige gordijn hielden veel kinderen ‘s avonds de daken van de huizen in de buurt goed in de gaten, maar tot hun spijt waren Sinterklaas en zijn Pieten er nooit als ze keken. De verlanglijstjes van veel kinderen waren ellenlang, maar ze gingen ervan uit dat Sinterklaas altijd geld genoeg had voor alle kinderen. De verwachtingen lagen altijd hoog.

De ochtend van 6 december

Op 6 december was de verrassing het grootst. Als moeder riep mochten de kinderen naar beneden komen en daar stond dan de tafel vol. Voor elk van de kinderen was er een diep soepbord met snoep en daaromheen lagen de cadeautjes. Niet alleen speelgoed zoals een pop, een (vaak door vader of moeder gemaakt) fornuisje (waarvan de zwarte verf overigens op de avond ervoor door het gebrek aan tijd nog maar net droog was), maar ook kleding, zoals een sjaal, wanten, een nieuwe trui, of wat er verder op dat moment nodig was. Alles bij elkaar vonden de kinderen het altijd een feest om te zien.

Lichte teleurstelling

Het was dan ook een lichte teleurstelling als een kind erachter kwam dat de Sint niet bestond en zijn/haar ouders de cadeautjes kochten. Ze konden vanaf die tijd immers niet meer vragen wat ze echt wilden hebben. Vooral grote en dure cadeaus werden door de kinderen na de voorlichting minder vaak gevraagd. Het hing er maar vanaf wat de ouders acceptabel en redelijk vonden en waar dan ook genoeg geld voor was. Heel dure cadeautjes waren vaak uitgesloten. Jammer dus. Aan de andere kant was het ook weer spannend om het geheim met hen te delen en het fenomeen voor kleine zusjes en broertjes in stand te houden. Het ingelichte kind voelde zich “groot”. Geen enkel kind voelde zich echter door zijn ouders voor de gek gehouden. Het was alleen een gevoel van “groot genoeg” zijn om het te mogen weten.

Pakjesavond is voor groot en klein genieten van cadeaus

Later kwamen er nog andere aardigheden bij. Als de kinderen eenmaal zakgeld hadden en mee mochten doen, werd van hen verwacht dat ze ook zelf voor een cadeautje zorgden en dat er vooral bij elk cadeautje ook een rijmpje zat. Dat was werken, want niet alle gezinsleden ging dat moeiteloos af. Zo hadden degenen die goed konden rijmen regelmatig werk van de anderen. Ook op school bestond dat probleem, zodat iemand soms van de halve klas al wist wat ze op de pakjesmiddag van anderen zouden krijgen. Toch hebben die rijmen en gedichten wel wat. Je kunt er gemakkelijk de lachers mee op de hand krijgen. Een Sinterklaasrijmpje mag zo hier en daar iemand plagend op de hak nemen. Het mag echter nooit vernederend of kwetsend zijn. Tenslotte moet het een leuke en gezellige avond voor allemaal zijn. Zoekt u nog Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes, dan zijn die hier te vinden. U kunt ze naar believen voor uw eigen rijmen en gedichten gebruiken.

Sinterklaas- of kerstcadeaus?

In de jaren 80 verschoven veel gezinnen de pakjesavond naar Kerstmis. Vermoedelijk is het idee wat overgewaaid uit Amerika. Niet iedereen zal dat graag zonder reden doen. Men doet het soms wegens een sterfgeval of een ander erg moeilijk familieprobleem, maar er is een groot verschil tussen sinterklaas en het Kerstfeest. Kerstmis is een vredefeest, ingetogen en rustig. Een feest van vrede, licht en liefde. Een pakjesavond erbij breekt die sfeer open. Bovendien wordt dan de druk voor de feestdagen te groot. Vooral voor degene die het meeste daarvoor moet regelen. Daarnaast kan men er op kerstavond geen gekke rijmen bij gebruiken. Sinterklaas en Kerstmis zijn twee zeer verschillende feesten waar het de sfeer betreft. Sinterklaas blijft voor de meesten daarom een oud, gezellig pakjesfeest, waarvan ze de traditie in ere houden.

Zwarte Piet hoort bij de sinterklaastraditie

Witte, blauwe of rode Pieten zijn verzinsels van mensen die onze traditie niet kennen en er al helemaal niet mee weten om te gaan. Zwarte Pieten zijn nu eenmaal zwart. Zwart van de schoorstenen waar ze door kruipen en grappig om de capriolen die zij kunnen uithalen. Ze maken de kinderen en ook de volwassenen aan het lachen, delen snoep uit en zorgen op die manier voor een vrolijk kinderfeest. Witte en gekleurde Pieten zijn voor de kinderen herkenbaar en dus zullen familieleden en bekenden minder snel voor het kroost van familie of vrienden zwarte Piet spelen. Wie in Nederland woont mag aan het leuke feest meedoen.
Niemand heeft echter het recht om het feest voor de kinderen te bederven door er rare opmerkingen en verdachtmakingen over te uiten. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest en moet dat ook blijven. Geen enkel kind zal het begrijpen als volwassenen het feest willen bederven en er agressief op reageren. Voor een kind is het gewoon een onbezorgd feest.

 

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.