Cadeautjes voor Sinterklaas

Cadeautjes voor Sinterklaas kopen of zelf maken

Ook persoonlijke cadeautjes, zoals zelf ingemaakte vruchten of jam, kunnen bij de ontvanger voor een aangename verrassing zorgen.
Ook persoonlijke cadeautjes, zoals zelf ingemaakte vruchten of jam, kunnen bij een volwassen ontvanger voor een aangename verrassing zorgen.

Cadeautjes kopen of zelf maken voor Sinterklaas is een jaarlijks terugkerend werkje. Niet iedereen weet daar altijd raad mee. Het sinterklaasfeest is immers een echt traditioneel Nederlands feest met cadeautjes voor jong en oud. Het feest heeft een lange traditie en is bij uitstek een feest voor al onze kinderen.

Sinterklaas of Kerstman?

Soms schuift men het geven van cadeautjes naar het feest van Kerstmis, maar dat is toch een heel ander feest. Het mist de vrolijkheid van het sinterklaasfeest. Kerstmis is een feest van vrede en saamhorigheid en heeft een heel eigen, ingetogen sfeer. Het is dan ook goed om die twee feesten gescheiden te houden.

Niet alleen in Nederland wordt het feest gevierd

Op veel plaatsen op onze wereldbol wordt het sinterklaasfeest eveneens gevierd, maar vaak toch op een iets andere manier dan hier in Nederland. Vaak met wat aanpassingen die in de loop van de tijd erin geslopen zijn. In Nederland vieren we het feest ook anders dan vroeger. Er zijn nog maar weinig plaatsen waar, net als vroeger, op de ochtend van de 6 e december het soepbord op tafel staat met snoep en cadeautjes. Meestal vieren we Sinterklaas als pakjesavond op de avond van 5 december.

Sinterklaas is een echt kinderfeest met cadeautjes

Het sinterklaasfeest moet vooral voor de kinderen een groot feest zijn, waar ze met plezier naar uitkijken. Soms worden kinderen al weken voor Sinterklaas bang gemaakt voor Zwarte Piet. En niet alleen voor hem, maar ook voor zijn roe en zijn jute zak. Dat is toch echt niet nodig en ook helemaal niet goed. Soms krijgen kinderen daar zelfs nachtmerries van. Zwarte Piet is een vrolijke gast die plezier maakt en waar de kinderen enorm mee kunnen lachen.

De zak van Sinterklaas is er alleen voor het speelgoed

De zak van Sinterklaas is alleen bedoeld om er speelgoed en cadeautjes in op te bergen. Leer uw kind te genieten van het feest en maak het nooit bang. Op die manier kan het vol verwachting zijn of haar schoen zetten en het verlanglijstje klaarmaken. Zo kan het ook enthousiast genieten van pakjesavond en de cadeautjes.

Pakjesavond en cadeautjes

Het merendeel van de Sinterklaasvierders houdt tegenwoordig pakjesavond. Meestal levert dat meer en langer plezier aan gevers en ontvangers. Ook als er kleine kinderen zijn kunt u gerust pakjesavond houden. Zwarte Piet kan de zak met cadeautjes immers aan de deur afleveren, zonder dat hij gezien wordt. Kinderen leren tijdens een pakjesavond ook op de eigen beurt te wachten en geduld te hebben. Ze leren te wachten tot iemand anders zijn of haar rijm heeft voorgelezen en het bijbehorende pakje heeft uitgepakt.

Hou de kinderen bezig

Geef de kinderen wel wat te doen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld om beurten een pakje voor een ander uitzoeken en dat aan die persoon geven. Natuurlijk moeten de rijmpjes en gedichten helemaal in sinterklaasstijl zijn. Ze mogen niet verraden waar het pakje vandaan komt als de kinderen nog in de Sint geloven, maar dat is vaak ook geen probleem.

Vooral gezellig

Een Sinterklaas avond moet in de eerste plaats gezellig zijn. Warme chocolademelk, bisschopswijn, speculaas en Sinterklaas chocolade horen er allemaal bij. Deze worden meestal klaargemaakt en op tafel gezet voordat de pret begint. Niets smaakt overigens beter dan zelfgemaakte speculaas. Het recept is eenvoudig en in korte tijd te maken. In de meeste kookboeken staat wel een dergelijk recept. Wees echter niet te zuinig met de speculaas kruiden. In een recept voor dikke speculaas, gemaakt met een hoeveelheid van 450 gram bloem hoort ongeveer 15 gram speculaas kruiden. Anders smaakt de speculaas te vlak.

Rijmpjes en gedichten bij cadeautjes moeten leuk zijn

Sinterklaas rijmen en gedichten kunnen iemand op een leuke manier attent maken op een eigenschap, een gebeurtenis, of een hebbelijkheid. Ze mogen echter nooit vernederend, of denigrerend zijn. Een grappige opmerking in een rijm verwerken is niet altijd even gemakkelijk, maar zal bij de ontvanger met een lach ontvangen worden, zolang die goed bedoeld is. Niemand mag zich echter op een dergelijke avond aangevallen of vernederd voelen. Dat zou de sfeer ook meteen bederven.

Surprises zijn grapjes, maar niet direct leuke cadeautjes

Het maken van surprises is niet ieders hobby, maar ook daar is wel een mouw aan te passen. Soms kunt u met zeer weinig geld een kleinigheid kopen waar u niets aan hoeft te doen en alleen een korte rijm bij hoeft te maken. Neem bijvoorbeeld iemand die het vuur in de open haard nooit goed aan de gang krijgt.

Ideeën voor de grapjes:

Een doosje lucifers en een splintertje hout of een dennenappel is al voldoende om er een leuke rijm over te maken. Een voetballiefhebber kunt u verrassen met een miniballetje. Een computerfreak met een stressballetje. Een knutselaar met een plank of een doosje spijkers en ga zo maar door. Het is gewoon even goed nadenken en een passende rijm erbij maken, leuk inpakken en de surprise is klaar.

Mogelijkheden om iemand te plagen

Daarvoor kunt u bijvoorbeeld iemand voor een dergelijk minicadeautje het hele huis rondsturen door hem/haar van het ene (zeer korte) rijmpje naar het andere te sturen. Zorg dat de rijmpjes (van bijvoorbeeld twee regels elk) goed op elkaar aansluiten en naar de volgende verstop plaats verwijzen. Stop elk rijmpje in een pakje. Leg het eerste rijmpje ingepakt bij de zak met cadeautjes, en het spel kan beginnen. Probeer van elk rijmpje een klein, maar oplosbaar raadseltje te maken.

De grootste en duurste cadeautjes het laatste uit laten pakken

Hou de spanning erin. Als u de grootste cadeaus het eerst eruit laat halen, vermindert meestal ook de interesse bij groot en klein. Laat daarom de grootste en duurste cadeaus tot het laatste liggen. Op die manier houdt u de spanning erin en zijn de ontvangers ook blij met de eerder ontvangen, kleinere cadeaus. Aan het einde van de avond is iedereen tevreden.

Duurzaam omgaan met het cadeaupapier

Weinig geld? Laat dan de cadeaus dan voorzichtig uitpakken en houdt de schaar bij de hand. Op die manier kunt u aan het einde van de avond het cadeaupapier dat niet teveel beschadigd is bijknippen, zodat de plakrandjes en de beschadigingen eraf zijn. Daarna kan het papier op een rol gedraaid worden en het volgende jaar weer opnieuw gebruikt worden. U kunt het dan vooral gebruiken om er de cadeaus voor de kinderen in te pakken. Kinderen zijn immers meestal wat ruwer in het openmaken van de cadeautjes.

Veel speelgoed in de cadeautjes voor kleine kinderen

Vooral kleine kinderen hebben nog niet veel idee van de waarde van een cadeau. Zij vinden het uitpakken van de cadeautjes een spannende bezigheid. Een kind is vaak al met kleinigheden blij te maken. Het kan soms helemaal enthousiast raken van bijvoorbeeld een knuffeldier, een mooie gum, een aparte pen, viltstiften, een ruim bemeten schetsboek, speciaal snoep, een autootje, een klein popje of knuffeldiertje.

Het uitpakken geeft al een goed gevoel

Het uitpakken alleen al vinden kinderen enorm leuk. Zij hebben op sinterklaasavond dan ook meer aan een aantal kleine cadeaus. Die moeten natuurlijk wel zinnig zijn en iets toevoegen. Een enkel duur cadeau maakt hen minder blij dat een aantal kleine cadeautjes. Zorg echter ook bij hen dat de meest interessante cadeaus als laatste uitgepakt kunnen worden.

Het kopen van cadeautjes

Begin er op tijd mee! Komt u in september iets leuks tegen voor uw partner, uw kind of uw ouders, neem het dan meteen mee. Verstop het op een plek, waar niemand het kan vinden. Pak het desnoods alvast in. U loopt dan wel het risico dat u tegen december niet meer weet wat er in zat, omdat er intussen al wat meer bijgekomen kan zijn. Het is echter verstandig om niet tot de laatste week te wachten met het kopen van cadeaus. Dat is vaak duurder, omdat u van tevoren soms gebruik kunt maken van een aanbieding, die vlak voor Sinterklaas niet meer geldt.

Begin op tijd met het uitpakken van de cadeautjes

Bovendien vindt u die laatste week vaak niet meer datgene dat u wilde schenken. Dan moet u snel iets anders verzinnen. Dat zorgt altijd voor extra stress tegen de sinterklaastijd. Begin dus op tijd, maar houdt wel een lijstje bij van wat u gekocht hebt. Zo kost het totaal u niet meer dan wat er gepland was. Een paar kleine aardigheden en vooral wat chocolade of snoep kunnen echter best op het laatst vers gekocht worden.

Het maken van cadeautjes

Dat kost natuurlijk altijd tijd en u moet er dan ook niet te lang mee wachten om deze te gaan maken. Mensen die handig zijn met zaag en hamer kunnen vaak een poppenhuis voor hun dochter of een parkeergarage met lift voor hun zoon maken. Ook een bolderwagen of een trapauto is een eventueel zelf te maken en leuk cadeau, zeker als u in een rustige buurt woont of er genoeg plaats op het eigen erf is om daar rond te rijden. Bent u lasser van beroep, maak dan eens een metalen fornuisje voor uw kinderen.

Denk aan de tijd voor de werkzaamheden

Deze dingen moeten echter ruim de tijd hebben, want er moet na het maken ook vaak nog iets aan geverfd of gelakt worden. Ook de stoffering van een poppenhuis, of het opnieuw aankleden van een oude poppenwagen kost tijd. Vooral ook het aanbrengen van lak op metaal kan wel eens langer drogen dan u dacht. U zou de eerste niet zijn waarvan de lak op het cadeau nog niet droog is en het cadeau met een waarschuwing om eraf te blijven aangeboden moet worden.

Marktplaats biedt mogelijkheden

Kijk ook eens op Marktplaats. Daar zijn vaak leuke, soms ook gloednieuwe spellen en ander speelgoed voor weinig geld te koop. Ook op braderieën en rommelmarkten kunt u soms iets op de kop tikken dat nog nooit gebruikt is, maar waar u maar een fractie van de waarde voor betaalt.

Handwerken

Wie goed is in handwerken kan vaak een mooie sjaal, trui, vest, muts, pet of heerlijke dikke wintersokken breien, haken en/of borduren. Ook handwerkschilderijtjes kunnen soms fantastisch mooi zijn. Deze cadeautjes vragen echter wel veel werk en dus ook veel tijd. Begin er dus op tijd aan, zodat het geen haastwerk hoeft te worden. Wie goed met de naaimachine kan omgaan kan ook een paar leuke kussens maken. Sluit de overtrek daarvan met een rits. Pas wel op dat de kleur van de kussens goed past bij de inrichting van de ontvanger van het cadeau. Poppenkleertjes zijn vaak snel gemaakt van een klein lapje stof. Een glanzend lint kan als ceintuur voor een poppenjurk gebruikt worden.

Bakken

Wie graag en goed bakt kan iemand een doos zelfgebakken speculaas, koekjes, boterkoek (lang houdbaar), cake, of iets dergelijks geven. Verpak het gebak wel in een luchtdichte doos. Dan gaat de smaak er niet op achteruit.

Eigen oogst

Hebt u zelf een hazelaar, een walnotenboom, of hebt u zelf appelmoes, perziken, kersen, bosbessen, of ander fruit ingemaakt en/of tot jam verwerkt, dan kunt u ook daarvan iets als cadeau weggeven. De op de foto pot met ingemaakte mirabellen is een dergelijk cadeau dat niet in de winkel te krijgen is. Het zorgt bij de ontvanger voor een aardige verrassing. Verpak het wel zorgvuldig en zorg dat ook tijdens de pakjesavond de pot rechtop blijft staan.

Rijmen en dichten

Sinterklaasrijmpjes en Sinterklaasgedichten vindt u op de betreffende pagina. U kunt alle rijmen en gedichten aanpassen aan uw eigen cadeautjes. Op die manier bent u snel klaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Een “zie de maan schijnt door de bomen” slaatje

Op sinterklaasavond wordt meestal lekker gesnoept van speculaas, pepernoten, taaitaai, chocolade Sinterklaas figuurtjes. Als drank gebruikt men meestal koffie, thee, bisschopswijn of verse, warme chocolademelk. Aan het einde van de avond heeft iedereen wel een beetje genoeg van al het zoete spul en verlangt naar een hartig hapje. Maak daarvoor eens het mini slaatje “zie de maan schijnt door de bomen” klaar. Het is niet moeilijk en erg leuk.

Recept voor het slaatje “Zie de maan schijnt door de bomen”

Benodigdheden voor vier personen: Ongeveer 400 gr koude schotel of salade 1 klein kropje sla, 8 snoeptomaatjes, 1 klein gesneden lente ui 1 klein gesnipperd sjalotje 1 handvol croutons 1 hard gekookt ei (10 minuten koken) vier takjes peterselie Maggi 1 tube mayonaise

Bereiding:

Was de sla. Leg een rand slablaadjes op elk van de vier (boterham) bordjes. Leg in de uitsparing in het midden een klein bolletje koude schotel. Sproei wat maggi of dressing op de sla. Versier de slarand verder met de gepelde, gewassen en gesnipperde sjalot, de gewassen en klein gesneden lente ui, de gewassen en doormidden gesneden snoeptomaatjes. Eventueel kan er wat basilicum, gesneden selderie of wat rucola bij. Strooi de croutons er overheen. Pel en snijd het gekookte ei. Leg op elk bolletje koude schotel een rond plakje met de gele dooier. Versnipper de rest van het ei. Strooi ook dat over de sla. Geef hier en daar een toefje mayonaise op de sla en leg een gewassen takje peterselie over het ei. (Zo nodig vaststeken in de koude schotel of salade.) Dek elk bordje voorzichtig af met vershoudfolie. Zet alles op een koele plaats.

Kortom

Meestal liggen de oplossingen voor de hand. U moet er wel vaak even naar zoeken. Sinterklaas hoeft niet duur te zijn. Het feest kan ook met weinig geld gewoon heel leuk opgezet worden. U moet er alleen op tijd over nadenken en er op tijd aan beginnen. Zelf originele rijmen en gedichten leren maken? Een heel grappig sinterklaasverhaal om aan uw kinderen voor te lezen staat eveneens binnen deze website.

Lees verder…

Attentie! Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Home