Stein in Zuid-Limburg

Stein in Zuid-Limburg

Stein in Zuid-Limburg is een authentiek dorp dat vroeger aan de Maas lag, maar door de aanleg van het kanaal daar nu een aantal

Direct onder en naast Stein beginnen in Zuid-Limburg al de heuvels.
Direct onder en naast Stein beginnen in Zuid-Limburg al de heuvels.

meters van verwijderd is. Heel Zuid-Limburg is overigens een mooi stukje Nederland en interessant voor het toerisme vanuit Nederland, Duitsland en België. Veel toeristen denken bij een dagtrip, een korte of langere vakantie in Zuid Limburg alleen aan Maastricht, Valkenburg en de omgeving van die twee steden.

Er is meer dan dat

Natuurlijk. Deze zijn ook de moeite waard en het Limburgse heuvelland wordt immers niet voor niets “Klein Zwitserland” genoemd. Dat is wat overdreven, maar het heuvelland is de voorloper van de heuvels in de Ardennen en de Eifel. Er is echter nog veel meer. Ook de verschillende kleine kerkdorpen hebben hun bekoorlijkheden en hun vaak eeuwenlange cultuurgeschiedenis.

Stein heeft een oude dorpskern

Zo heeft Stein, gelegen tussen het industriegebied Chemelot en het Julianakanaal in niet alleen een oude geschiedenis, maar ook een museum met archeologische vondsten. Daarnaast heeft het nog een authentieke, oude dorpskern met smalle straatjes, op de rand van de Maasvallei met gezellige cafés. De prachtige, oude Sint-Martinuskerk uit 1894 die nog een toren van mergel heeft uit de veertiende eeuw, is kort geleden gerestaureerd en verstevigd.

De mooie kerk van Stein heeft een toren uit de 14e eeuw.
De mooie kerk van Stein heeft een toren uit de 14e eeuw.

De kerk ligt op de helling van de Maasvlakte en wordt door bezoekers van Stein daarom niet zo snel opgemerkt als de mooie, oude kerk van het naastgelegen Maasdorp Elsloo die juist op het hoogste punt van dat dorp staat.

De toren van Elsloo is vanuit België al van ver te zien

Vanuit België komend ziet men die toren dan ook al van verre staan, terwijl de toren van  de kerk van Stein nogal verstopt staat door zijn verlaagde vestiging. Behalve de mooie, oude kerk heeft Stein een in speklagen gebouwde Mariakapel uit de  veertiende eeuw. Een oord van stilte en gebed door de eeuwen heen. Met zijn speklagen en het prachtige Mariabeeld is het een van de mooiste  parels van Stein. Veel bezoekers komen er even een kaarsje aansteken en nemen een momentje tijd om te bidden.

 

Het kasteel van Stein.

Dicht bij deze Mariakapel en aan de rand van de oude kern ligt ook het kasteel van Stein dat nog op een “motte”, (een aarden verhoging) een  donjon heeft die omstreeks 1200 gebouwd is als waterburcht. Ze is gebouwd van mergel die in de buurt van Sibbe ruimschoots te vinden is en waarmee in Limburg  ook veel gebouwd werd. Vanwege die lichte mergelkleur wordt deze toren ook wel de “witte toren”  genoemd. De rode toren ernaast is ongeveer 200 jaar jonger.

Het oorspronkelijke mottekasteel en het kasteelpark 

Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen de gewelfde kelders nog over.

De Maria kapel Stein dateert uit 1400.
De Maria kapel dateert uit 1400.

Rond 1840 werd het huidige kasteel gebouwd. De gracht rond het kasteel is nog intact het kasteelpark er omheen is een geliefd wandelgebied voor de inwoners van Stein en omstreken. Vanaf 1917 had het een bestemming als klooster van de Missionarissen van het heilig Hart. Van hen is Pater Munsters het meest bekend als een gedreven “hobby archeoloog” die tal van archeologische ontdekkingen heeft gedaan.

Het archeologisch museum
Stein heeft daar haar Archeologisch museum aan te danken, waar ook overblijfselen van de oudste bewoners van Stein, de “bandkeramiekers” te vinden zijn. Men noemt deze zo, omdat zij hun fijne aardewerk versierden met ingekerfde banden. Men heeft ontdekt dat Stein al in de prehistorie, rond 5300 voor Christus door hen bewoond werd.In het bos achter de donjon en de gracht ligt overigens, behalve een mooi stukje bos, ook het kerkhof van de paters.
De oude pachtboerderij

Het kasteel met gracht in de winter.
Het kasteel met gracht in de winter.

Naast het kasteel ligt een oude pachtboerderij die vroeger vermoedelijk bij het kasteel hoorde en momenteel opgeknapt wordt. Deze boerderij was ooit een banmolen en sporen daarvan zijn aan de achterkant van de brouwerij nog te zien.
Zoektocht naar het waterrad
Het waterrad is er jammer genoeg niet meer, maar de huidige eigenaar heeft op de plaats van het rad gegraven en kwam veel kiezel tegen op de plaats waar het water gelopen moet hebben. De Putbeek dreef vroeger het waterrad aan. Met de komst van het kanaal verminderde de toevoer van water en raakte de molen buiten bedrijf.

De brouwerij

Tegenwoordig herbergt de boerderij een brouwerij met uitspanning, de “Fontein” genaamd, waar het op zomerse dagen en in het weekend vaak druk en erg gezellig is. Ze ligt immers aan de rand van Stein tegen het buitengebied aan. Prettig voor fietsers en wandelaars om even te pauzeren. Het gebied tussen Stein en het kanaal is immers een mooi en rustig wandelgebied.

Het Steinerbos.

Wandelen kan men ook in het Steinerbos dat indertijd door het vroegere DSM aan de inwoners van Stein geschonken is. In het Steinerbos ligt een roeivijver, waar ook eenden en zwanen rondzwemmen.

In de vijver van het kasteel zwemmen eenden en zwanen.
In de vijver van het kasteel zwemmen eenden en zwanen.

Een dierenparkje in het Steinerbos
Er is een klein dierenparkje en een speeltuin voor de kinderen. Van april tot november wordt er entree gevraagd. De rest van het jaar kan overal vrij gewandeld worden. Daarnaast is er een zojuist gerestaureerd openluchttheater, waar vroeger (en misschien weer in de nabije toekomst) vaak opvoeringen waren. Er is tevens een apart zwembad met een buitenbad dat echter sterk aan vernieuwing toe is.

De brand in het winkelcentrum in 2009

Stein heeft wereldwijd bekendheid gekregen door de brand van zijn winkelcentrum, dat in 2009 totaal uitbrandde. De klap kwam vooral bij de inwoners van Stein hard aan. Het winkelcentrum was echter niet alleen de “huiskamer van Stein”, waar de inwoners elkaar troffen en onderling informatie uitwisselden, maar ook een trekpleister voor de wijde omgeving, inclusief Maasmechelen en de andere Belgische plaatsjes aan de overzijde van de Maas. Je hoorde er vaak Duits, Frans en Nederlands spreken door het winkelend publiek. Geen wonder. Alles onder een dak en gratis parkeren trekt altijd veel publiek. Dat wil Stein dan ook graag zo houden.

Het noodcentrum

Vijf jaar lang stond er een flink noodcentrum met ongeveer 30 winkels. De wederopbouw van het nieuwe centrum is nu al een jaar klaar. Het eerste deel kwam in augustus 2016 af en werd toen geopend, waarna het noodcentrum weer afgebroken werd. Het is verkocht naar Polen. Op de plaats van het noodcentrum wordt nu een mooi park aangelegd. De contouren zijn al zichtbaar en er zijn al bomen geplant. Ondanks de problemen voor middenstanders en gemeente blijft het parkeren bij het winkelcentrum gelukkig gratis.

Chemelot.

Van het industriegebied Chemelot heeft Stein eigenlijk weinig last. Vanwege de meestal waaiende westenwinden waait eventuele rook en stoom meestal naar het oosten: van Stein vandaan dus.

Gemakkelijk bereikbaar

Stein is gemakkelijk bereikbaar via de snelwegen A2 en A76. Het ligt naast het knooppunt “Kerensheide”, genoemd naar een van de wijken van Stein. Leuk voor een dagje uit of als bezoekje tijdens een vakantie in een van de toeristische centra van Zuid-Limburg.

De Maasdorpen en het kasteel van Elsloo

Stein is overigens sterk gegroeid en omvat tegenwoordig niet alleen de Maasdorpen Elsloo, Meers, Urmond en Berg a/d Maas, maar tevens de kernen Nattenhoven, Catsop en de Maasband. Ook die dorpen zijn een bezoekje waard. Het kasteel van Elsloo, zijn vijver en de beboste hellingen met eeuwenoude bomen zijn weid en zijd bekend. Het kasteelpark wordt graag en veel gebruikt door wandelaars en natuurliefhebbers. Het hellingbos is een belevenis op zich. Vlak naast het kasteel en tegen de helling bevindt zich de goed bezochte en interessante heemtuin. De oude kern is goed intact gehouden, evenals de oude kernen van Urmond en Berg.

Meers en Catsop zijn dorpen die eveneens bij de gemeente Stein horen.
Meers en Catsop zijn dorpen die eveneens bij de gemeente Stein horen.

Lees meer…
Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.