De Dolomieten

De Dolomieten bieden een fantastische bergwereld

De Dolomieten vormen een fantastische bergwereld. Ze liggen ten Oosten van het Eisacktal, waar de “Brenner Autobahn” doorheen loopt, die pas eindigt bij Bolzano.

De Dolomieten bieden fantastische vergezichten
De Dolomieten bieden fantastische vergezichten

Het gebied ligt in het zuidelijkste gedeelte van de Alpen, maar biedt een fantastische, vaak ruige en onwerkelijke aanblik door de enorme rotsachtige pieken. Pieken die steil boven de groene beboste hellingen en Almen uitsteken. Ook de Brenta-groep en de Adamello-groep, die beiden aan de westkant van het Eisacktal liggen, horen nog bij de Dolomieten. De bevolking spreekt gedeeltelijk Duits (in het noordelijke deel) en gedeeltelijk Italiaans (in het zuidelijke deel).

De bergtoppen bestaan uit kalk

De Dolomieten bestaan uit kalkachtig gesteente en zijn ontstaan uit koraalriffen die ooit op de zeebodem gevormd werden. Er worden dan ook nog steeds vaak fossielen van zeediertjes in de kalk gevonden. De koraalriffen zijn in de loop van de tijd,

De Marmolada is een van de hoogste bergen binnen de Dolomieten.Aan de voet van de berg ligt een stuwmeer.
De Marmolada is een van de hoogste bergen binnen de Dolomieten. Aan de voet van de berg ligt een stuwmeer.

evenals de Alpen, omhooggeduwd door de Aziatische plaat die onder de Europese plaat doorschuift. Kalk is echter zachter dan ander gesteente, zoals graniet of marmer en heeft meer last van erosie. Dat is goed te zien aan de enorme schuine wanden met los materiaal die aan de voet van elke kalkrots van de Dolomieten te vinden is. Het is een van de redenen, waarom de Dolomieten een dergelijke aparte aanblik bieden.

De Dolomieten hebben hoge bergen

Een van de hoogste bergen van de Dolomieten is de Marmolada met 3342 meter. Op de Marmolada ligt een gletsjer, waarop nu nog steeds in de zomer wintersport toegestaan wordt. Jammer, want nu de sneeuw in de bergen langzaam verdwijnt, zou het hier toch minstens in de zomer verboden moeten worden. Onder aan de berg ligt een groot stuwmeer. Het hele gebied is een toeristische trekpleister en biedt fotografen fantastische onderwerpen voor het maken van foto’s voor reisfolders en reisgidsen. Ook toeristen kunnen het meestal niet laten om hier foto’s te trekken.

Bergbeklimmen in de Dolomieten

De steile wanden van de Dolomieten nodigen uit tot klimmen. Geoefende bergbeklimmers klimmen vaak met behulp van klimijzers, kabels en touwen tussen de spleten van de steile rotsen omhoog naar de kale toppen. Vandaar moet het uitzicht formidabel zijn. Er zijn ook enkele kabelbanen, waarmee men zonder moeite boven kan komen. Die gaan echter vaak steil omhoog en nogal eens over diepe afgronden. Wie hoogtevrees heeft kan daar beter niet aan beginnen. Voor anderen biedt het prachtige vergezichten en een heel speciale ervaring.

Skiën in de winter

Voor wintersportvakanties zijn grote delen van de Dolomieten goed ingericht. Waar mogelijk zijn skihellingen en skiliften voorzien en er zijn plaatsen waar u echt veel kanten op kunt. Niet alleen in Courtina d’Ampezzo, maar ook in de omgeving van het leuke, oude bergstadje Kastelruth kunt u een mooie ski vakantie doorbrengen. Ook Wolkenstein is een stadje met veel grote hotels en veel winkeltjes met ski benodigdheden. Het stadje is compleet op de wintersport ingesteld en geniet een steeds grotere bekendheid.

Wandelen in de zomer

De Dolomieten lenen zich echter in de zomer ook prima voor wandeltochten. Vooral in de glooiende, lager gelegen gedeelten,

De Dolomieten lenen zich goed voor korte en langere wandeltochten in een fascinerende bergwereld.
De Dolomieten lenen zich goed voor korte en langere wandeltochten in een fascinerende bergwereld.

waar ook heel veel bos is, kan men mooie wandeltochten maken. Er zijn berghutten genoeg, waar u meestal ook iets warms kunt eten. Huttentochten behoren tot de mogelijkheden. Ook mountainbikers maken hier graag gebruik van.

Passen in de Dolomieten

Voor liefhebbers van autoritten en voor motorrijders hebben de Dolomieten nog een extra aantrekkelijkheid. Er zijn veel passen met prachtige uitzichten en het loont zich dan ook om eens een dag een uitgestippelde passenrit te maken. De meeste passen lenen zich goed voor een rustpauze, want vaak zijn daar ook een of twee restaurantjes of hotels waar u iets kunt drinken en voor wie graag winkelt, zijn er op de meeste passen wat winkeltjes met souvenirs en wat noodzakelijke benodigdheden zoals wandelstokken, zonnebrillen, en dergelijke.

Fantastische passenritten

Passenritten kunt u het beste maken na een regendag, want dan is de lucht “schoongewassen”. Het uitzicht is dan meestal het helderste en u kunt prachtige foto’s maken. De wegen zijn doorgaans goed, ook de smallere bergwegen waar slechts een enkele auto op past, maar er is meestal voldoende gezorgd voor uitwijkplaatsen waar men elkaar kan passeren. Rustig rijden is daar, zoals op alle smalle bergwegen in Alpen en Dolomieten echter wel van belang, zodat ook in onoverzichtelijke bochten tijdig geremd kan worden als er een tegenligger opduikt.

Courtina d’Ampezzo

Het vakantiestadje Courtina d’Ampezzo ligt midden in de Dolomieten en is bekend vanwege haar unieke ligging midden tussen de prachtige bergen. Het stadje zelf is erg toeristisch en de drukte heeft wat weg van de toeristische drukte in ons Limburgse Valkenburg, hoewel in Valkenburg het originele karakter en de bebouwing beter bewaard zijn gebleven. Het is hoofdzakelijk een bekend skicentrum en ook hoofdzakelijk op die industrie gericht, hoewel het stadje ook in de zomer druk bezocht wordt. Eten en drinken zijn vooral rond het centrum en de drukke winkelstraat duurder dan in andere bergdorpen en stadjes.

Eten, drinken en verblijf in de steden en dorpen van de Dolomieten

Voor eten en drinken kunt u tijdens uw rondritten het beste een klein, niet al te toeristisch bergdorpje uitkiezen. Daar zijn de gerechten meestal prima verzorgd en niet duur. Ook het verblijf is in de minder toeristische dorpen goedkoper. U moet er dan wel rekening mee houden dat u iets verder van de “bewoonde wereld” af zit. Aan de andere kant heeft elk dorp, anders dan in Nederland, wel een kleine supermarkt en een bakker, zodat de leefbaarheid daar gegarandeerd blijft en u altijd aan de noodzakelijke, dagelijkse voedingsmiddelen kunt komen.

Kerken, kruisbeelden en kapelletjes

Italië is nog steeds overwegend katholiek. U vindt ook in de Dolomieten in elk dorpje wel een kerkje of kapel. Vaak eeuwenoude bouwsels met nog oude fresco’s. De kerkhoven zijn bijna altijd uitstekend verzorgd. Er zijn wat minder kleine kapelletjes en wegkruisen dan in de Alpen aan de overzijde van het Eisacktal, maar toch nog aanmerkelijk veel. Over het algemeen zijn ze perfect verzorgd en van verse bloemen voorzien. Wie echter een kaarsje wil opsteken in een kerk of kapel komt vaak kaarsjes op batterijen tegen. Begrijpelijk, maar niet iedereen vindt dat leuk.

Rijden in Italië

Voor sommige wegen moet tol betaald worden. Ook voor de doorgang over de beroemde Brenner Autobahn. Die is echter ook te vermijden door gedeeltelijk over de oude pas te rijden. De rijstijl van de Italianen is apart. Er wordt vaak hard gereden en veel Italianen trekken zich weinig aan van de borden langs de wegen. Zo zijn wij bij gebruik van de toegestane snelheid regelmatig in een tunnel gepasseerd door haastige Italianen die gemakshalve het bord “niet passeren” over het hoofd zagen. Uitkijken en ook het achteropkomende verkeer in de gaten houden is dan ook heel belangrijk.

Een fantastische vakantie in de Dolomieten

De Dolomieten zijn een fantastisch vakantiegebied voor wie van een ruige, overweldigende en bergomgeving houdt. Een vakantie

Wandelen in de bergen van de Dolomieten is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook heel gezond.
Wandelen in de bergen van de Dolomieten is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook heel gezond.

daar is iets heel anders dan een vakantie aan het strand, maar zeer indrukwekkend en meestal interessanter. Het voordeel van een dergelijke vakantie is dat u het bij grote hitte gemakkelijk en snel hogerop kunt zoeken. Hoe hoger, des te koeler, waarbij het insmeren met zonnebrandolie natuurlijk niet vergeten mag worden.

Goed insmeren

De zon heeft er meer invloed door de dunnere luchtlagen. Ook een zonnehoed of pet is daarom niet overbodig. Een zonnesteek is bij lange bergwandelingen immers niet ondenkbaar. Vooral de combinatie van de sterke zonnestralen en een of twee heerlijk koele biertjes bij een berghut kan voor een akelig en naar gevoel zorgen. Wie ooit al eens en zonnesteek gehad heeft is er bovendien wat sneller vatbaar voor en moet dus ook wat extra oppassen. Dat geldt dan niet alleen voor de bergen, maar ook aan het strand of bij een festival bij warm weer.

Gezond

Daarnaast is een vakantie in de hoge bergen ook gezond. De lucht is er ijler en uw lichaam maakt er meer bloedlichaampjes aan. Zodoende krijgt u toch de normale hoeveelheid zuurstof binnen. Dat is ook de reden, waarom u in het begin niet meteen flinke berg toeren moet maken. U hebt een dag of twee nodig om te acclimatiseren.

Gezonde nawerking

Na uw vakantie hebt u er thuis nog plezier van. U hebt dan meer rode bloedlichaampjes dan normaal en dat geeft u de eerste weken na uw bergvakantie ook nog extra energie. Wielrenners kennen dit fenomeen en gaan graag in de bergen trainen. Niet alleen zij, maar ook u als wandelaar, fietser of wintersporter kunt daar uw voordeel mee doen.

Meer reisverslagen bekijken? Ook het Val di Non in Noord Italië is een fantastische plek om vakantie te houden. U vindt er stuwmeren, bergen, heerlijke restaurantjes en de omgeving biedt prachtige mogelijkheden om in de hoge bergen te wandelen.