Reisverslagen

Reisverslagen en toeristische informatie

Reisverslagen en toeristische informatie geven over mooie plaatsen in de wereld is gewoon een grote hobby van mijzelf. Reizen is leuk, interessant en het verbreedt de horizon van elke reiziger.

Onder dit kopje vindt u niet alleen reisverslagen van Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland, maar ook bijvoorbeeld toeristische informatie over Stein in Zuid Limburg. Op die manier kunt u al bij voorbaat een eventuele reis beter indelen en ter plekke ook gemakkelijk de mooiste plekjes vinden.

Reisverslagen verruimen uw kennis

Reisverslagen en toeristische informatie over Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook van Zuid-Limburg.
Reisverslagen van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook van Zuid-Limburg, staan op deze website.

Wie niet in de gelegenheid is om te reizen kan door het bezoeken van websites met verhalen en foto’s van de ondernomen reizen toch veel te weten komen over het eigen land en de landen om ons heen. Reisverslagen verruimen ook de kennis over landen, steden en volken. U leert van een door anderen zelf ondernomen reis weer andere dingen dan u uit boeken en tijdschriften haalt. De reisverslagen op deze site geven u daarom alleen een persoonlijke indruk van de plaatsen waar mijn gezin en ik geweest zijn  en geven altijd iets meer informatie en een andere impact dan een boek of een folder. Ik wens u dan ook veel plezier met het bekijken van die reisverslagen. Klik gewoon op de link van het verhaal dat u wil zien.

Reisverslagen van Nederland:

Stein in Zuid Limburg
Stein in Zuid-Limburg is mijn woonplaats en het verslag daarover is dan ook in feite geen echt reisverslag, maar meer een lofzang op Stein dat al eeuwenlang bewoond blijkt te zijn geweest. Behalve een oude, mooie kerk met een toren die nog uit 1400 stamt heeft Stein ook een kasteel en een echte, oude Donjon. Het gebied daaromheen is een prachtig wandelgebied, rustig en fotogeniek, met beekjes, bruggetjes, bomen, een verstopt kerkhofje van de Paters die hier ooit verbleven en een stukje bos op een helling. Ook het bekende Steinerbos met speeltuin, kinderboerderij en zwembad is gemakkelijk te bezoeken. Nieuwsgierig? Ga er dan eens kijken.

Reisverslagen van plaatsen in Duitsland:

– Bad Münstereifel
– Bad Staffelstein

Reisverslagen van plaatsen in Zwitserland:

– De Vierwaldstättersee
– Albulapas, Julierpas
– Splügenpas en Malojapas

Reisverslagen van plaatsen in Italië:

De Dolomieten
Het Val di Non in Noord Italië
Voor verdere reizen en om goede accommodaties te zoeken is het verstandig om ” rond te springen”  op internet. Er zijn veel sites waar men direct kan boeken (zoals Booking.com) , maar kijk dan toch even ook op vergelijkingssites, zodat u niet meer betaalt dan nodig is.

Toeristische informatie over Maastricht, Valkenburg en andere plaatsen in Zuid Limburg

Zuid Limburg heeft veel te bieden. Maastricht heeft een oude geschiedenis uit de Franse tijd en de historische verdedigingswerken zijn uitgebreid te bekijken. Valkenburg is bekend om zijn Ruïne, het sprookjesbos en de diverse kastelen in de omtrek. Naast het bekende Maastricht en Valkenburg zijn er tal van steden en dorpen die dank zij hun ligging en hun vaak eeuwenoud geschiedenis het bezoeken waard zijn. Zo komen bijvoorbeeld bij laag water de oude fundamenten van het kasteel van Elsloo boven water in de Maas  en is het

Ook Zuid-Limburg heeft veel te bieden, dus ook reisverslagen over diverse plekjes van het mooie heuvelland vindt u op deze website.
Ook Zuid-Limburg heeft veel te bieden, dus ook reisverslagen over diverse plekjes van het mooie heuvelland vindt u op deze website.

huidige “kasteel” van Elsloo eigenlijk de uitgebouwde versie van de vroegere kasteelboerderij, die na de door het water verwoeste oude kasteel voor verdere bewoning aangepast werd.

De Martinuskerk in Geulle

De Martinuskerk van Geulle ziet er op het eerste gezicht wat vreemd uit. Haar oudste toren dateert uit 1400, maar in 1920 is de kerk in de dwars richting uitgebreid, waardoor ze nu een vreemd, maar wel aantrekkelijk  aanzicht heeft. De geschiedenis van Geulle is daarnaast een onderzoekje waard. Nu bestaat Geulle uit drie delen, maar ooit was het een geheel. De aanleg van het Julianakanaal, dwars door het oude dorp, heeft daar een grote invloed op gehad. Zo zijn er nog wel meer historische wetenswaardigheden in Zuid-Limburg te vinden.

Sittard, Heerlen en Simpelveld

Sittard is bijvoorbeeld al tijdens de Romeinse tijd bewoond geweest en heeft een leuk, oud centrum met diverse monumenten, waaronder een mooie, barokke kerk die vaak als bedevaartsplaats in trek was. Van de oude wallen is nog veel bewaard gebleven en wie wil kan erop rond wandelen. Heerlen heeft een museum met opgravingen van een Romeins badhuis en Simpelveld heeft opgravingen van Romeinse landhuizen en een kerkhof. Rond het gezellige stadje Valkenburg komt u het ene kasteel na het andere tegen en ook de ruïne, die hoog boven het stadje ligt en het sprookjesbos zijn een begrip voor de hele regio, evenals de Cauberg die bij wielrijders bekend, gevreesd en tegelijk geliefd is.

Overblijfselen van de mijn industrie

Wie in Zuid Limburg rondkijkt, stuit al snel op het recente mijn verleden. Veel gebouwen zijn al gesloopt, maar er staat nog steeds veel overeind. Op de voormalige steenberg in Landgraaf is een complete skibaan aangelegd, waar u zomer en winter kunt snowboarden, skiën en daar ook lessen voor kunt nemen. Tussen Geleen en Stein ligt het Chemelot terrein. Vroeger was dit de Staatsmijn Maurits, daarna werd het een chemisch bedrijf met de naam DSM (dat de bewoners in de omgeving uitlegden als “Doe Samen Minder”). Tegenwoordig is de grond nog in bezit van Chemelot, maar zijn de gebouwen gehuurd door diverse bedrijven, waaronder Sabic.

Kastelen, kerken en meer

Daarnaast staan er in de hele regio prachtige kastelen en grote, oude carréboerderijen. Veel kerken en huizen zijn in vroegere tijden gebouwd met mergelsteen, een zachte kalksteen, die in Zuid Limburg gevonden wordt. De mergelgrotten zijn een toeristische trekpleister en vooral de grotten in de Sint Pietersberg te Maastricht worden graag en veel (onder leiding van een gids!) bezocht. In de oorlog werden de groten vaak gebruikt als schuiladres en zo hier en daar zijn daar nog resten van te zien.

Schuilplaatsen in de oorlog

In de oorlog werden deze grotten gebruikt om onderduikers te verbergen. Naast de grotten is Zuid Limburg bekend om zijn heuvelland met de mergelgrotten. De Mergellandroute is een prachtige bezichtigingsroute door Zuid-Limburg. Het landschap nodigt bovendien uit tot het maken van mooie wandelingen en het volgen van fietsroutes. Vooral het Gerendal, een prachtig dal dichtbij het dorpje Scheulder, is daarbij een druk bezocht natuurgebied.

De orchideeën in Limburg

Midden in het Gerendal ligt bovendien een orchideeëntuin  met inheemse orchideeën. U kunt die het beste rond juni/ juli bezoeken, als de meeste orchideeën in bloei staan. Sommige van de orchideeën kan de oplettende wandelaar ook in dit dal in het wild zien groeien. Behalve de prachtige natuur en wandelmogelijkheden waarderen veel toeristen bovendien de Bourgondische levensstijl. Daarnaast heeft de gemoedelijke, Limburgse bevolking veel humor.
Limburg is een dagtocht, een korte of langere vakantie beslist meer dan waard.
Limburg in de winter

Home