Cadeau per leeftijd

Cadeau voor een kind dat past bij de leeftijd

Een cadeau dat past bij de leeftijd van een baby is niet moeilijk te zoeken als u weet waar u op letten moet. Een cadeau per leeftijd is voor elk kind te vinden.
Een mooi cadeau voor een baby is een serie stapelbakjes, waarmee een baby zijn motoriek kan oefenen.

Een cadeau voor een kind zoeken dat past bij de leeftijd is niet voor iedere gever gemakkelijk. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, zegt men wel en dat klopt. Toch is er een passend cadeau voor elke leeftijd. Veel mensen zitten echter met de handen in het haar tegen de tijd dat er weer cadeautjes voor kinderen of kleinkinderen gekocht moeten worden. Niet alleen voor een verjaardag, maar ook voor bijvoorbeeld een kinderfeest als Sinterklaas. Ook voor Kerstmis of voor een andere eenmalige gelegenheid is dat vaak moeilijk.

Schrijf ideeën voor een cadeau meteen op

Het hoeft echter niet zo moeilijk te zijn. U moet alleen weten waar het kind of de puber op een bepaalde leeftijd behoefte aan heeft. Deze pagina biedt u in elk geval al veel ideeën om eens over na te denken. Vaak schiet u bij het lezen van het onderstaande stukje al het een of ander te binnen dat u deze of gene kunt geven. Een goede tip: schrijf een ideetje voor een cadeau meteen op, want anders bent u het al voor het boodschappen doen vaak weer vergeten.

Algemene cadeaus

Een prima cadeau is een cadeau dat binnen het interesseveld van het kind valt. Let dus vooral op wat het kind interesseert. Is het dol op dieren, speelt het graag met LEGO of Play Mobiel? Zit het graag met de neus in de boeken? Elk kind is uniek. Er zijn zelfs kinderen die al op jonge leeftijd een enorme interesse hebben in het weer, het sterrenstelsel of in koken. Dat levert soms heel aparte ideeën voor cadeautjes op, die u normaal voor een kind van die leeftijd niet zou uitzoeken. Alles dat echter de interesse van een kind trekt, is prima als cadeau. Daarnaast zijn er cadeaus die passen bij de ontwikkeling die een kind juist op die leeftijd doormaakt. Algemene cadeau’s zijn geschenken voor de creativiteit, zoals tekenen, schilderen, boetseren, de zandbak, enzovoort.

Bijna altijd in trek

Overigens zijn er ook cadeautjes die bijna elk kind tussen de 2  en de 10 jaar leuk vindt. Een leuke, fel gekleurde bal is altijd welkom, evenals kleurboeken, potloden, viltstiften, klei, en muziekinstrumentjes. Daarnaast worden poppen voor meisjes en auto’s voor jongetjes meestal met plezier verwelkomd, want hoe educatief men het ook bekijkt: jongens en meisjes zijn nu eenmaal verschillend en hebben op bepaalde gebieden andere interesses en hobby’s.

Kinderen bootsen volwassenen na

Meisjes bootsen meestal graag hun moeder na en jongens hun vader. Er komen echter ook overlappende voorbeelden voor die de uitzonderingen op de regel zijn. Tussen de vier en de 12 jaar zijn kinderen vaak heel blij met knutselmateriaal: een schetsboek, een pak gekleurd tekenpapier, vouwblaadjes, plaksel, een schaartje, verf en penselen, prikblokken, een prikpen, enzovoort.

Een extra tip voor een cadeau

Weet u helemaal niets te verzinnen voor uw zoon of dochter, ga er dan eens op uw gemak een ruime speelgoedzaak mee binnen en kijk wat het kind leuk vindt. U hoeft dan niets te kopen, maar u kunt wel zien wat het kind trekt. Stuur het daarbij echter niet, maar laat het gewoon even zijn gang gaan, zodat het ook op het gemak kan rondkijken. Ziet het meer dingen, noteer dat dan in uw gedachten, want tegen de verjaardag zit u immers met hetzelfde probleem. Vooral grootouders vinden het vaak moeilijk om een cadeau voor hun kleinkinderen te kopen. Praat met de ouders en vraag wat hun kind leuk vindt, waar zijn of haar interesses liggen en houd uw oren en ogen open als het kind bij u is.

Baby’s tot een jaar

Baby’s ontwikkelen in het eerste jaar vooral de motoriek en de zintuigen: horen, zien, proeven, tasten en ruiken. Wie dat weet zoekt al meteen een cadeau in de goede richting. Mooie, lichte muziekjes trekken zijn aandacht. Een kleine bal, die al beweegt als men hem aanraakt, trekt de aandacht. Ook stapelbakjes zijn een goed idee voor een baby van ongeveer 6 maanden. Door het stapelen van deze bakjes en het weer in elkaar zetten ervan, leert de baby precies de bakjes te plaatsen en oefent zo de fijne motoriek, waarmee het later netjes leert schrijven.

Kinderen houden van felle kleuren

Daarnaast trekken ook felle kleuren de aandacht van een baby. Geef echter geen kartonnen of papieren boekjes. Baby’s steken echt alles in hun mond en zullen het karton, inclusief de gebruikte kleurstoffen, afknabbelen. Let in dit verband ook altijd op schadelijke stoffen en kijk op het etiket van alle materiaal dat u voor de baby koopt. Koop geen levensgrote knuffeldieren zoals grote beren, olifanten, enzovoort, want daar zijn kleine kinderen vaak bang voor. Een klein knuffeldier doet het meestal goed.

Let bij de koop van een cadeau goed op het gebruikte materiaal en de bevestigingen

Let er dan wel op dat alle onderdelen, zoals ogen, oren en snorharen, goed vastzitten, zodat de baby er niets van binnen kan krijgen. Overigens is papier een heerlijk materiaal voor een kindje van een jaar oud, dus schrik er maar niet van als het kind meer plezier heeft van het inpakpapier, dan van uw (veel duurdere) cadeautje.

Een cadeau voor een peuter van een tot twee jaar

Een cadeau voor een peuter kopen is niet echt moeilijk. Deze kleine peuters kunnen net lopen, of zijn bezig het te leren. Loopauto’s, ezeltjes of ander speelgoed dat wielen heeft en waar ze op kunnen zitten en zich lopend voortbewegen, zijn op deze leeftijd heel geliefd. Ook speelgoed op wielen, waar een touwtje aan zit en dat ze voort kunnen trekken, vinden ze vaak erg leuk. Een kleine bal levert veel plezier op en een (veilige) knuffel ook.

Boekjes zijn erg leerzaam

Boekjes van plastic met afbeeldingen van dieren zijn goed om de namen van dieren te leren en te leren uitspreken. Veel kleintjes kunnen op die leeftijd ook al met inlegpuzzels terecht. Kijk echter uit met het kopen van autootjes en dergelijk speelgoed. Vaak zijn daar de onderdelen niet goed van bevestigd en kan een kind gevaar lopen bij het inslikken van onderdelen. Ook stoppen kinderen vaak dingen in hun neus of oren. Daar kunnen dokters en ziekenhuizen hele verhalen over vertellen. Voor kraaltjes, knikkers enzovoort zijn deze kinderen nog veel te klein.

Vormen leren

Er zijn vierkante dozen met geometrische gaten in het deksel, waar bepaalde blokken uit de doos door passen. Leuk om de vormen te leren en de verschillende vormen te herkennen. Houten figuren zijn bovendien altijd goed. Vooral houten figuren die ze herkennen, zoals boerderijfiguren, enzovoort.

Cadeaus voor een peuter tot drie tot vier jaar

Ook peuters en kleuters zijn nog steeds bezig met het ontwikkelen van de motoriek en de zintuigen. Zij zijn echter in hun ontwikkeling al iets verder dan een baby. Ze zitten meestal niet meer in de box en hebben daarom ook meer mogelijkheden om ontdekkingen te doen. Ze houden van speelgoed, waar ze mee kunnen oefenen. ook bewegen doen ze heel graag. Loopfietsjes en ook ander materiaal op vier wielenzijn om te beginnen al een leuk cadeau en vaak niet al te duur.

Natuurlijke materialen

Peuters zijn dol op water, zand en klei. Een klein, plastic badje met een laagje water, een paar plastic flessen of bakjes waar aan de zijkant wat verschillende gaatjes geprikt zijn, kan hen op zomerse dagen al enorm veel plezier leveren. Ook een zandbak en wat speelgoed voor daarin is ideaal voor peuters. Een bootje, een bad eendje en dergelijke, zijn tevens leuke speeltjes voor in de badkuip. Daarnaast doet een bal het ook altijd goed. Koop echter geen grote voetbal, maar een balk die voor de kleine handjes te hanteren is.

Inlegpuzzels, Lego en houten blokken

Naast klei kan het kind op deze leeftijd goed overweg met inlegpuzzels en plaatjesboeken. Knuffels zijn tot een leeftijd van 6 jaar altijd welkom. Voor meisjes zijn eenvoudige poppen en voor jongetjes zijn meestal ook auto’s erg leuk, vooral als ze lawaai maken. Lego Duplo is eveneens een aanrader, evenals gewone, houten blokken. Neem onbehandelde houten blokken, want die schuiven niet zo snel van elkaar af als de mooi geverfde blokken. Ook op deze leeftijd zijn kleine onderdelen, kraaltjes, wieltjes, enzovoort taboe. Kijk op het etiket, want daar staat meestal op voor welke leeftijd het speelgoed bedoeld is.

 

Een cadeau zoeken voor een kleuter

Een cadeau per leeftijd is vooral voor kleintjes niet moeilijk te vinden.
Een heerlijk zacht en veilig gefabriceerd beertje als cadeau is bij kleuters bijna altijd welkom.

Voor kleuters zijn er al meer mogelijkheden. Ook bij hen is een grote bal, een pop een grote kiepauto, of bijvoorbeeld een politieauto met sirene altijd welkom, maar een kleuter heeft vooral behoefte aan materiaal, waar hij de werkelijke wereld mee kan nabootsen. Daarbij gaat het om poppenwagens, kinderpoetsmateriaal, verkleedmateriaal, een poppenkast met poppen, een winkeltje, een keukentje of een poppenhuis. Daarnaast hebben kleuters behoefte aan constructiemateriaal. Niet alleen om de motoriek te oefenen, maar ook om zelf de wereld om hen heen na te bouwen.

Speelgoed en spelletjes die het altijd goed doen

Denk hierbij aan Lego, playmobiel, boerderijdieren, enzovoort. Gezelschapsspelletjes zoals “Mens erger je niet”, en geheugenspelletjes zoals memorie kunnen op deze leeftijd al goed gespeeld worden, maar wel altijd samen met een oudere. Op deze leeftijd moeten kinderen nog leren dat ze hun verlies soms ook moeten nemen. Sommige kleuters vinden zelfs al dammen en schaken leuk om te doen.

Doe eens een blokkendoos cadeau

Blokkendozen doen het ook op deze leeftijd goed, evenals een speelkleed met een wegennet erop. Er zijn speldozen met verkeersborden en allerlei wegmateriaal te koop, waarmee kinderen al leren hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan.

Speelgoed voor buiten

Een fietsje, step, skelter of een (zelfgemaakte) bolderwagen, doen het ook altijd goed. Daarnaast is een schommel en eventueel ook een glijbaan of klimtouw, altijd een dankbaar cadeau en ook leuk om te geven. Denk ook eens aan een grote, plastic vrachtwagen, een kruiwagentje, enzovoort. In de regel zijn die ook niet erg duur, maar heel leuk voor een kind. De trampoline is een prachtig object om hun energie in kwijt te raken, maar kies er wel een met een beschermend net er omheen, zodat kinderen er niet uit kunnen vallen. Let er ook op dat de harde randen goed beschermd zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Schoolkinderen hebben vaak specifieke wensen

Zodra ze kunnen lezen zijn boeken natuurlijk een uitbreiding van het normale aanbod van speelgoed. Zoek wel een boek uit dat voor de betreffende leeftijd niet te moeilijk is. Een zesjarige kan bijvoorbeeld de lange woorden nog niet altijd goed spellen en geeft het dan al na korte tijd op. Voor schoolkinderen komen ook altijd pennen, potloden, schetsboeken, kleurboeken, knutselpapier en knutselmateriaal in aanmerking. Daarnaast hebben deze kinderen al vaak een uitgesproken interesse voor bepaalde onderwerpen. De een is dol op Lego  de ander op voetballen, de derde op tekenen of computerspelletjes.

Geef niet alleen speelgoed

Geef echter niet alleen speelgoed, maar ook eens een leuke trui, wanten, of iets anders van kleding of gebruiksartikelen. Zorg dat u echter niet alleen binnenspeelgoed geeft, maar ervoor zorgt dat er ook buiten gespeeld kan worden. Een vlieger is een mooie aanleiding om op mooie dagen met wat wind naar het park, het strand of een wei te gaan en de vlieger op te laten. Ook rolschaatsen zijn daarvoor een goed cadeau, maar laat het kind vooral in het begin alleen onder begeleiding gaan rolschaatsen, zodat het ook leert, waar het dat veilig kan doen.

Materiaal om te leren lezen en rekenen

Geef ook eens een letterdoos of een rekendoos cadeau, of een boek met allerlei spelletjes met letters en aantallen. Spelenderwijs leert het kind de eigen naam te schrijven en leert het de letters en cijfers herkennen. Het leerspel “Loco” is heel leerzaam, voor diverse jonge leeftijden bestemd en vinden kinderen vaak heel leuk om te doen. Zelf op scholen wordt het gebruikt.

Een cadeautje voor de sfeer

Overigens kan een grote, mooie en goed verpakte kerstbal aan een rood lint voor op de eigen kamer een heel leuk cadeautje zijn als u helemaal niets meer weet te geven.

Verzamelingen als cadeau

Grotere kinderen kunnen vaak al interesse hebben in een postzegelverzameling. Vooral kinderen die heel geïnteresseerd zijn in landen en volken kunt u daar een plezier mee doen. Geef als begincadeau dan niet alleen een album, maar meteen ook een zak met verschillende postzegels van verschillende landen, zodat er al meteen een goed begin is. Ook muntenverzamelingen kunnen heel leuk zijn en hoeven in aanvang niet veel te kosten. Sommige jongeren verzamelen heel specifieke dingen. Dat kan variëren van kleine beertjes tot pennen, gummen, kleine beestjes van keramiek, sjaaltjes, schoenen en zo meer.

Cadeau voor een puber

Voor pubers wordt het al moeilijker. Ze zijn vaak te groot voor het speelgoed en nog te klein voor de mooie, maar vaak ook duurdere cadeaus voor volwassenen. Pubers zijn vaak erop gebrand om mee te kunnen doen met hun leeftijdgenootjes. Daarbij gaat het vaak niet alleen om merkkleding en merkschoenen, maar ook om een modern mobieltje, een moderne schooltas, agenda, of juist om heel uitgevallen, aparte sieraden en spullen, waar de ouders meestal niet zo weg van zijn. Kies de middenweg. Die is meestal goed.

Hebbedingetjes

Veel pubers zijn dol op kleine, maar scherpe zaklampjes, leuke dingetjes voor de fiets, moderne sieraden (meisjes), een mooi horloge. een leuk mobieltje of een Ipod.  Ook de betere denkspelletjes zijn op deze leeftijd in. Stratego, Hotel, Triviant, enzovoort zijn spelen die nogal eens gespeeld worden. Daarnaast zijn pubers gek op allerlei gadgets, zoals een keyfinder. Ook een bestuurbare auto wil bij een puber best wel eens een kreet van vreugde uitlokken.

Let goed op de interesse van de puber

Vraag echter altijd naar de interesse van de puber waar u een cadeau voor wilt kopen. Ga er ook eens een middag mee winkelen, zonder direct iets te kopen. Soms komt u dan op heel aparte ideeën. Geef overigens geen al te dure sieraden, horloges of armbanden. Pubers gaan niet altijd voorzichtig om met dure spullen en raken bovendien wel eens wat kwijt.

Cadeaus voor jonge volwassenen

Jonge volwassenen kunnen eigenlijk vaak cadeaus voor volwassenen krijgen. Het gaat dan vaak om geurtjes en parfums, sieraden, kettingen, horloges, kleding, mobiele telefoons, fotoapparatuur, boeken in de interessesfeer of gewoon een leesboek, puzzelboeken, puzzels, enzovoort.

Een cadeau voor volwassenen

Voor volwassenen is er genoeg te vinden. Een mooie kaars, een paar mooie handschoenen, een sjaal, trui of een ander kledingstuk in de goede maat en in een kleur die past bij wat de ontvanger al aan kleding heeft, doen het meestal goed. Daarnaast zijn ook voor hen vaak leuke, kleine hebbedingetjes te vinden, zoals een puzzel, puzzelboekjes, een zaklamp, pen, fotopapier, fietscomputer, enzovoorts. Het hoeft niet altijd duur te zijn, maar als er geld genoeg is zijn er nog wel meer mogelijkheden in de richting van de elektronica. mogelijkheden

Originele naamkaartjes

Naamkaartjes zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Als u zelf goed kunt tekenen kunt u kleine tekeningetjes van Sinterklaas, zwarte pietjes, de stoomboot, een dak met een schoorsteen, een zak met wat cadeautjes eruit, een open haardvuurtje, enzovoorts op een vel papier zetten, kleuren en scannen, zodat u ze op uw computer kunt zetten. Sla het document op. Print het blad uit op een steviger vel papier en knip de plaatjes zo uit, dat er een rechthoek ontstaat, waar u de naam van de ontvanger nog bij kunt zetten. U hebt dan een gemakkelijk document op uw computer, waarmee u zelf uw originele naamplaatjes steeds weer kunt uitprinten.
Kunt u niet goed tekenen, knip dan plaatjes van Sinterklaas enzovoort uit de reclamebladen, plak deze op een vel papier en scan ze in. De rest gaat dan op dezelfde manier. U mag deze plaatjes natuurlijk niet verkopen, want op de tekeningen en foto’s in de reclamebladen zitten natuurlijk ook auteursrechten.

Schoen cadeautjes voor het sinterklaasfeest

Maak cadeautjes voor in de schoen niet te groot en niet te duur. Op die manier versterkt u de verwachtingen naar het sinterklaasfeest toe. Kinderen zijn blij met een kleinigheid. Leuke cadeautjes voor in de schoen zijn bijvoorbeeld een speculaasje, een klein taaitaai popje, een paar chocolade Sinterklaasjes of chocolade beestjes, een lolly, wat noten in een zakje, wat pepernoten, enzovoort. Wie liever geen snoep geeft, of wat wil afwisselen kan daarvoor een heel klein cadeau geven zoals een leuke, aparte potlood, pen of gum, een klein autootje, een klein zakje Lego (er zijn hele kleine afgepaste hoeveelheden voor kinderen vanaf drie jaar te koop), een schetsboek of kleurboekje, wat kleurpotloden of een paar viltstiften, aan kleine bal, wat knikkers (vanaf vier jaar), enzovoort.
Zorg dat u voor uw cadeaus en cadeautjes niet teveel betaalt. Kijk en vergelijk op internet, maar haal een duurder cadeau liever zelf af. Op die manier loopt u minder risico dat u het cadeau niet, of niet op tijd, geleverd krijgt.
Zoekt u nog een leuk sinterklaasverhaal om aan uw kind te vertellen?

Ook ideeën voor cadeautjes voor sinterklaas zijn op deze website te vinden.
Lees meer….
+ Wat doet u met een fout cadeau?