Paardenvlees

Paardenvlees wordt soms als rundvlees verkocht

Paardenliefhebbers willen liever geen paardenvlees eten.
Paardenliefhebbers willen liever geen paardenvlees eten.

Paardenvlees wordt blijkbaar vaker als rundvlees toevoegingen in kant-en-klaar-producten gebruikt en verkocht. Zo bleek er ooit paardenvlees te zitten in de Zweedse gehaktballen van IKEA. Veel mensen gaan juist af en toe naar IKEA voor die lekkere, kleine gehaktballetjes. Jammer alleen dat ook die twee jaar geleden weer iets bleken te bevatten, dat er niet in hoort te zitten. IKEA had het er maar moeilijk mee en het was geen beste reclame voor de producten in hun restaurant. Het is echter goed, dat IKEA meteen actie heeft ondernomen. Het is niet altijd gemakkelijk voor verkopers van maaltijden om precies na te gaan waar hun ingrediënten vandaan komen. Er hoeft tussen de leveranciers slechts een malafide persoon te zitten en de hele zaak klopt niet meer.

Paardenvlees is, evenals rundvlees, goed vlees

Over het algemeen is paardenvlees goed vlees. Het is meestal mager en smakelijk vlees. Tot zover is er vermoedelijk niets mis met het vlees in de diverse producten. Het moet echter niet als rundvlees verkocht worden. Paardenvlees is goedkoper dan rundvlees en het is dus een geval van misleiding als dit vlees als rundvlees in gerechten verwerkt wordt en dan even duur verkocht wordt alsof er rundvlees in zou zitten.

Paardenvlees wordt niet graag door iedereen gegeten

Daarnaast zijn er veel paardenliefhebbers die beslist geen vlees van een paard zouden willen eten. Zij beschouwen een paard als hun vriend of vriendin en voelen zich een halve kannibaal als ze daar vlees van zouden eten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het is dan ook vreselijk vervelend als een paardenliefhebber merkt dat er paardenvlees in zijn/haar geliefde gerechten als Zweedse balletjes of lasagne zat dat hij of zij net met smaak opgegeten heeft. Daar kan een mens behoorlijk kwaad over worden.

Schandalen rond voedingsmiddelen en vooral rond vlees

Er treden regelmatig schandalen over voedingsmiddelen op. Blijkbaar is de controle op voedingsmiddelen nog steeds niet optimaal en kunnen fabrikanten altijd nog allerlei kanten op, als ze willen bezuinigen op de kosten van de fabricage. Het wordt hoog tijd dat de politiek eens goed over de voedingssector gaat nadenken. Vooral over die voedingsmiddelen, waarin bacteriën zich snel kunnen vermeerderen en waar mensen flink ziek van kunnen worden. Vooral vlees- en zuivelproducten hebben daar al snel last van.

Let niet alleen op paardenvlees, maar vooral ook op rood vlees

Vooral in rood en onbewerkt vlees kunnen zich nogal eens eitjes van lintwormen bevinden. Daar wordt u meest niet direct ziek van, maar u kunt er wel een hoop last van ondervinden. Zo kunt u er bijvoorbeeld dagelijks diarree van krijgen. Ook kan een lintworm soms een blindedarmontsteking veroorzaken. Helemaal onschuldig is die aandoening dus niet. Voorbeelden van rood, rauw vlees zijn onder anderen filet Americain en carpaccio.

Geen verse eieren meer in brood

De overheid verbiedt bijvoorbeeld de bakkers om verse eieren in hun broden te stoppen. Er mag alleen gebakken worden met eipoeder, terwijl een verwerkt ei in de oven immers even goed tot het maximale verhit wordt en zo onschadelijk is voor de bevolking. Aan de andere kant zijn malversaties met voedingsmiddelen binnen de fabrieken aan de orde van de dag en komen er producten op de markt die de gezondheid van onze bevolking aantast.

Productinformatie op het pakket moet kloppen

Het wordt hoog tijd dat er op de labels van voedingsmiddelen precies staat wat erin zit, maar dan ook alles dat er in zit. Zo kan iedereen zelf beslissen wat hij/zij wil eten. Daarnaast moet de politiek ervoor zorgen dat de bevolking beschermd wordt tegen productieprocessen die niet gezond zijn voor haar bevolking. Wanneer komt er bijvoorbeeld een verbod op mout in het bruine brood. Mout is gebrande gerst en daar is van bekend dat het kankerverwekkend is. Bruin brood hoort volkorenbrood te zijn. Volkorenbrood is lichtbruin door de vezels van de hele graankorrel. Alleen roggebrood is donkerder. De kleurstoffen zouden er niet in mogen zitten.

Gezond brood bakken met de broodbakmachine

Wie gezond brood wil hebben, gaat bij een graanmolen gemalen graan halen en bakt zelf brood, met of zonder de broodbakmachine. U weet wat u erin doet en u weet wat u eet. Het brood is veel smakelijker dan brood van de supermarkt. Het kan alleen geen dagen blijven liggen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Het zelf gebakken brood moet na afkoeling dus wel gesneden worden en wat u dezelfde of de volgende dag niet eet, in zakjes in de diepvries gedaan worden. Als u het er weer uithaalt, is het echter even lekker alsof het vers gebakken is.

Vroeger werd minder vlees verkocht

Het is nog maar honderd jaar geleden dat mensen vaak zelf een stukje grond en een koe of varken en wat klein vee hielden. Er werd thuis geslacht en het vlees werd ook daar verwerkt. Iedereen wist wat het dier voor een leven gehad had en wat het gegeten en gedronken had. Er was niets mis mee, totdat de grote slachterijen kwamen. Er werd bij wet bepaald dat men niet meer thuis of op de boerderij mocht slachten. Vanaf die tijd kwamen ook de problemen. Problemen met te grote stallen, teveel dieren, teveel mest en ga zo maar door. Daar hebben wij tot op dit moment last van. Vooral de bouw van de megastallen vol dieren, die nooit meer buiten komen, zijn een verkeerde beslissing geweest van de politiek. Het is niet goed om meer mest te produceren dan het eigen boerenland aankan. De boerderijen met gemengd bedrijf van landbouw en veeteelt waren zo gek nog niet en stukken beter voor het milieu.

Dieren hebben recht op een normaal dierenleven

Dieren worden echter nog steeds niet goed behandeld. Kalfjes worden heel snel bij de moeder weggehaald, wat echt verschrikkelijk onnatuurlijk is. Van biggetje worden de staartjes afgebrand en zo zijn er nog wel meer zaken bij de veeteelt die niet dier gerecht zijn.  Zo is een kale wei zonder een enkele boom een kwelling voor dieren als ze midden in de zomer bij grote hitte buiten staan. Men kan het zelf zien: is er een boom, dan zijn de dieren op het heetst van de dag daar te vinden. Eigenlijk zou iedereen op het welzijn van de dieren moeten letten.

Vlees is goed voor de hersenen en dus ook nodig voor een goed onderhoud van lichaam en geest. Het hoeft echter niet elke dag gegeten te worden. Drie of vier keer per week een kleine portie vlees is al genoeg. Voor de rest kan men bij de warme maaltijd kaas, eieren en vis gebruiken. Wie vegetarisch wil eten moet daarom wel beter op de opname van eiwitten letten.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.