Orchideeën verzorgen

Orchideeën zijn prachtige planten en gemakkelijk te verzorgen

Orchideeën zijn fantastische planten met prachtige bloemen in ongelooflijk veel soorten en maten. Ze zijn echt niet moeilijk in het onderhoud. U moet alleen weten wat de plant met haar prachtige bloemen nodig heeft. Als ze de plaats en de juiste verzorging krijgt, zal ze lang bloeien en kunt u er jarenlang plezier van hebben. Ze hebben graag kamertemperatuur en alleen als ze uitgebloeid zijn, mag het iets frisser zijn. Veel water hebben ze echt niet nodig, want ook op hun originele plaatsen in de tropen krijgen ze slechts mondjesmaat water. Meestal in de vorm van het vocht op bomen en rotsen waar ze op of bij groeien.

Orchideeën houden van licht en warmte, maar niet van felle zon

Een mooie, lichte plaats is perfect voor de orchidee. Ze houdt echter niet van de zon. De plant komt uit de tropische bossen en is gewend aan het leven in de schaduw. De meesten groeien zelfs op bomen en in bossen, zoals parasieten en dus begrijpt u  dan vanzelf dat ze niet veel water nodig hebben om te leven. Zoek daarom een vensterbank of plekje, waar uw orchidee veel licht krijgt, maar waar ze niet op de tocht staat en ook geen, of niet veel, zon te verduren krijgt.

Water geven

Een van de eerste regels  voor de verzorging is het geven van water. Ook dat is gemakkelijk, want de plant hoeft maar eenmaal per week een scheut water te hebben. U moet daar even feeling voor krijgen. Mocht er na een dag nog water in de pot staan, dan is het teveel geweest. Giet dan het water uit de pot en laat de plant een weekje overslaan. Staat de plant wekenlang met de voeten in water, dan is het mogelijk dat ze last van luisjes of schimmel krijgt. Daar komt ze dan vaak niet meer van af.

Moeten orchideeën ook mest krijgen

Eigenlijk hoeft dat niet. Nu u weet waar de orchidee vandaan komt, weet u ook dat ze weinig eisen stelt. Bloemenwinkels en handelaren in orchideeën willen u graag mest verkopen, maar ik heb ervaren dat ik alle orchideeën kan overhouden zonder mest toe te voegen. Net als een lidcactus bloei de orchidee van armoede.

Gooi een uitgebloeide orchidee niet weg

Sommige orchideeën bloeien zelfs zes tot negen maanden aan een stuk. Op een bepaald moment is het echter op en hebt u alleen nog de lege takken over. Zijn die verdroogd en geel, knip die dan af, tot waar het groen begint. Zijn de takken groen gebleven, blijf er dan vanaf of knip ze hooguit korter tot boven het derde oog. Na verloop van tijd schieten daar dan weer nieuwe takjes met knoppen uit. Zet de uitgebloeide orchidee op een andere, rustige plaats, waar het een paar graden koeler is. Een slaapkamervensterbank zonder veel zon is vaak een goede plek.. Geef haar hooguit eens per twee weken wat water. Na verloop van tijd vormen zich vanzelf nieuwe bloemstengels. Zorg dan wel dat die zo snel mogelijk aan de stok vastgeklemd worden, want anders groeit de stengel helemaal scheef uit en krijgt u hem niet meer in bedwang. Zodra de plant weer genoeg knoppen draagt kan de orchidee op haar oude plek terug. Geef haar dan ook weer de normale verzorging.

Zet een orchidee nooit in gewone plantengrond

Omdat orchideeën in het wild meestal niet in de grond groeien, maar op bomen en tussen rotsen, kunnen ze meestal  niet leven in gewone grond. Ze hebben speciale grond nodig die u tegenwoordig in elke goede bloemenzaak kunt krijgen. Moet u dus een orchidee verplanten, zorg dan eerst voor nieuwe, speciale orchideeën potmengsel. Soms verschijnen er aan een bloemstengel ook nieuwe, kleine plantenscheuten met wortel en al. Ook die kunt u in het orchideeën substraat planten, gewoon wat water geven en u hebt een nieuwe orchidee in aanwas.

De oorzaak van ongedierte op een orchidee

Pas vooral op met het regelmatig teveel water geven, want dan kunt u er wolluis of ander ongedierte in krijgen. Vooral luisjes zijn bijna niet te bestrijden. Vaak zitten ze al in alle orchideeën op de vensterbank, voordat u het in de gaten hebt. Ze zitten dan niet alleen op het blad, maar ook op de bloemen. Weghalen is moeilijk, want ze verstoppen zich op de gekste plekken. Spuiten met huismiddeltjes of zelfs met vergif helpt niet.  Het beste is vaak om de vensterbank leeg te maken en alle aangedane orchideeën te verwijderen. Maak het raam schoon en laat het twee maanden leeg. Er hoeft immers maar een enkel beestje te overleven en uw nieuwe planten zitten op korte termijn weer vol. Na twee maanden kunt u dan gewoon weer nieuwe, schone orchideeën neerzetten.

Orchideeën zijn speciale kamerplanten, maar ze zijn goed te houden voor wie er plezier aan heeft en op hun wensen let. Eigenlijk is het hetzelfde als met de tuinplanten. Ook die moeten elk behandeld worden naar wat hun wensen zijn, zodat ze op hun best kunnen groeien en bloeien.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.