Online kopen is gemakkelijk, maar niet altijd beter.

Online kopen is gemakkelijk, maar niet altijd beter

Kleine aankopen, zoals plantjes, zullen bij het online kopen niet snel door criminelen aangepakt worden
Kleine aankopen, zoals plantjes, zullen bij het online kopen niet snel door criminelen aangepakt worden.

Online kopen is “in”. Het internet wordt graag en veel gebruikt om online schoenen, kleding en machines op te zoeken, te vergelijken en te kopen. Het is natuurlijk de gemakkelijkste manier om er aan te komen, zeker tijdens de corona. U hoeft er de deur niet voor uit en het product wordt aan de deur afgeleverd. Veel winkels hebben daardoor al last van een teruglopende verkoop en moeten meer moeite doen om het hoofd boven water te houden. In veel steden staan al diverse winkelruimtes leeg.

Nadelen van het online kopen

Online kopen is echter niet helemaal zonder nadelen. Ten eerste ziet u alleen het plaatje en kunt het product dus niet driedimensioneel bekijken. Ook het overzicht op de producten is minimaal. Wat dat betreft hebt u een beter overzicht in de boeken van de kledingbedrijven waar u uit kunt bestellen. Daarnaast is ook het betalen via internet niet zonder gevaren. Het internet is anoniem en daarom een geliefde plek voor criminelen. Hun pogingen om de consument te misleiden worden steeds professioneler.

Gekopieerde websites op internet

Er zijn websites van serieuze en betrouwbare zaken die gewoon clandestien gekopieerd zijn. Als u daar een product bestelt en via internet betaalt, ziet u er niets van terug. Als u later de website terug probeert te vinden, is die ineens niet meer te vinden. Van internet gehaald dus. De crimineel is in dat geval moeilijk op te sporen. Het geld ziet u nooit meer terug. Oplichting via internet is een lucratief spelletje en de oplichter is niet gemakkelijk te achterhalen.

Oppassen bij het online kopen

Het is dus oppassen met het online kopen van producten. Niemand kan met zekerheid zeggen of er achter een website een serieuze aanbieder zit. Vertrouwt u het niet helemaal, betaal het product dan niet meteen, maar biedt aan om dat bijvoorbeeld bij aflevering te doen. Het bedrijf kan het product dan bijvoorbeeld onder rembours versturen.

Blijf alert

Internetcriminelen verzinnen, evenals alle andere criminelen, steeds weer een andere manier om aan uw geld te komen. Dat is ook de reden dat de criminaliteit niet uitgeroeid kan worden. De politie en de politiek kunnen alleen reageren op nieuwe criminele technieken en zullen daarom ook altijd wat achterop lopen. Bovendien heeft de politie vermoedelijk minder creatieve techneuten dan de criminelen zelf.

Niets tegen online kopen, maar denk ook aan de winkeliers in uw stad of dorp

Vooral jongeren gaan graag winkels in om kleding te passen. Daar is niets mis mee, zolang ze maar serieus bezig zijn. Het wekt echter een begrijpelijke ergernis bij winkeliers, verkoopsters en verkopers als mensen alleen de winkel in komen om kleding te passen of om een ander product te keuren en dan naar huis gaan om dat zelfde product op internet te bestellen. Dat is daar vaak niet eens goedkoper, want meestal komen er dan nog verzendkosten bij, waardoor het soms zelfs duurder wordt dan in de winkel. De winkelier moet echter vaak een fikse huur betalen en houdt aan deze actie dus niets over.

Steeds meer winkels sluiten

Het gevolg is dat langzaamaan steeds meer winkels moeten sluiten en de binnenstad steeds saaier wordt. Alleen de winkels in de grote steden en de outlet bedrijven redden het nog goed, maar ook zij merken de invloed van het internet. Wie graag gaat winkelen zou daarom beter de prijzen in de winkels vergelijken met die van andere winkels. Informatie over een product op internet zoeken is natuurlijk niet verkeerd en een winkelier die te hoge prijzen vraagt, werkt zichzelf uit de markt, maar normaal gesproken zijn de producten in de winkels redelijk van prijs en is er onderling een goede concurrentie. Daarnaast kan ook een winkelier ervoor kiezen om naast de winkel ook een website te gebruiken voor de verkoop. Zijn bereik is dan groter dan alleen de omgeving waar de winkel ligt. Veel winkeliers doen dat al.

Eerst reviews bekijken

Wilt u toch via het internet bestellen, omdat het product daar goedkoper is men het direct aan huis aflevert, ga dan met overleg te werk en bekijk vooral de reviews. Wat wel heel gemakkelijk is om een indruk van een product te krijgen is het online bekijken van reviews, waardoor u een indruk van de functionaliteit krijgt. Reviews worden geschreven door mensen die het product kennen, het gekocht hebben en er vaak al mee bezig geweest zijn. Ze schrijven in een review hun indruk en hun oordeel over dat product neer.

Pas op voor verkeerde reviews

Neem echter ook de reviews niet al te serieus. Steeds vaker komen er immers ook reviews op internet die er door bedrijven zelf op gezet zijn. Op de manier verschijnt er een  verkeerd beeld van het bedrijf of restaurant. Word daarom gerust achterdochtig als er van een bedrijf alleen maar goede reviews staan en er blijkbaar niemand iets op aan te merken heeft. Dat komt immers bijna nooit voor.

Veel goede reviews betekenen minder risico’s bij de aankoop

Veel goede reviews betekenen echter vaak dat het product ook levert wat de advertentie belooft. Wordt het product echter negatief beoordeeld, dan staat ook dat vaak in de review. Voor de aanschaf van een duur product is het dan ook aan te raden om op internet naar die beoordelingen te kijken. Let wel op: het klopt niet altijd. Er zijn soms bedrijven die mensen betalen om goede reviews over hun bedrijf, hotel of restaurant op internet te zetten. Neem dus niet alles klakkeloos voor waar aan.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.