Ondernemen

De tuin in maart

De tuin in maart en de werkzaamheden daar

Krokussen bloeien vaak prachtig op de meest onverwachte plaatsen in de tuin.
Krokussen bloeien vaak prachtig op de meest onverwachte plaatsen in de tuin.

De tuin in maart ziet er vaak verwaaid en rommelig uit. De wind, de sneeuw en de kou hebben hun werk goed gedaan. Blad ligt her en der, afgewaaide takken eveneens en het gazon ziet eruit alsof er nog nooit wat aan gedaan is. Het terras is vaak groen uitgeslagen en wie de vogels gevoerd heeft ziet nu de lege netjes van de zaad ballen in de struiken hangen. Hier en daar vindt u soms een walnoot, achtergelaten door een eekhoorn of kraai.

Een nestje bouwen

De merels, boekvinken, koolmezen en andere vogels zoeken droog mos bij elkaar om nesten te gaan bouwen. Vooral het losse mos op het platte dak van garages en bijgebouwen schijnt veel aantrekkingskracht te hebben. Dat is natuurlijk lekker zacht nestmateriaal om als bedje te dienen voor de nieuwe eieren en de jonge vogeltjes.

 

De tuin opruimen

Allereerst moet de tuin opgeruimd worden. De voorjaarsbloeiers zijn immers te mooi om ze te verbergen tussen het oude blad en de nalatenschap van de winterse buien. Er moet systematisch begonnen worden. Eerst is het gras aan de beurt. Dat moet goed afgeharkt en het mos zoveel mogelijk verwijderd worden. Eventuele takken moeten opgeruimd worden. Hebt u een eigen haard, breek dan de dode, afgewaaide takken dan op handzame stukken door en maak er bosjes aanmaakhout van. Er is voor het komende najaar immers geen beter aanmaakhout dan deze droge takjes.

Verticuteren

Na het afharken van rommel, blad en mos moet er lucht in de grond komen. Verticuteer het gras, zodat frisse lucht en de regen er goed toegang hebben. Ziet u veel onkruid, ga dat dan met een milieuvriendelijke onkruidverdelger te lijf. Zat er veel mos tussen het gras, zorg dan voor een goede gazonmest en een portie kalk, waardoor het gras beter de gelegenheid krijgt om te groeien en het mos uit te bannen. Paardenbloemen haalt u met een groot gedeelte van de wortel eruit met een flink scherp en puntig mesje. Paardenbloemen zijn immers hardnekkig en overleven bijna elke onkruidverdelger.

De borders in de tuin bewerken

Haal voorzichtig het (meestal laat gevallen beukenblad) tussen de voorjaarsbloeiers uit. Doe dat niet met de hark, want dan “kopt” u ze meestal voor het grootste gedeelte. Ook een bladblazer kan hiervoor gebruikt worden. Die zal minder schade toebrengen aan het jonge groen dat al tevoorschijn komt. De rest van de grond kunt u gewoon afharken met een bladhark. De grond in de tuin is voor het spitten immers hard genoeg. Gebruik echter niet de gewone metalen hark, want dan neemt u vaak teveel van de grond mee.

Turf, compost en koemest

Na de winter heeft de tuin meestal wel wat behoefte aan bijvoeding. Strooi er daarom vlak voor het omwerken van de grond wat turf, compost en koemest over en verwerk dat meteen met het spitten, schoffelen en harken. De regenbuien zorgen er vanzelf voor dat de voedingsstoffen bij de wortels van de planten komen.

 

Snoeien in de voorjaarstuin

Snoei in de hele tuin de dode (droge en bruine) takken uit de braam, de rozenstruiken, de hortensia, enzovoort. Ze dienen nergens toe en hinderen vaak de uitloop van nieuwe takken. Haal het blad van de doornloze braam af. Dat blijft vaak tot na de winter nog aan de takken hangen. Snoei voor de rest niet teveel, want de meeste planten, struiken en coniferen zouden bij een nachtje vorst daardoor wel eens het loodje kunnen leggen.

Nog kale planten

Let op met nog kale planten als bijvoorbeeld de fuchsia, die op een beschermde plaats uit de wind buiten hebben gestaan. Sommige planten overwinteren wonder boven wonder en krijgen in april toch weer groene blaadjes. Buxus, taxus en thuja mogen bijvoorbeeld nooit gesnoeid worden als er nog nachtvorst kan komen. Dat mag echt pas na half mei.

 

Viooltjes in de tuin planten

In maart beginnen de voorjaarswerkzaamheden in de tuin.
In maart beginnen de voorjaarswerkzaamheden in de tuin.

Wie geen winterviooltjes in de tuin geplant heeft, kan heel vroeg in het voorjaar viooltjes planten. Ze zijn al in februari volop in de winkels te koop en veel zaken hebben aanbiedingen voor weinig geld. Wees er op tijd bij, want vooral de gele viooltjes zijn heel snel weg. Ook de vogels lusten vaak die gele bloemblaadjes, zodat het lijkt, alsof ze minder goed bloeien dan de anders gekleurde viooltjes. Een nadeel is tevens dat de merels al snel tussen de los gewoelde grond wroeten en al snel kan er dan al een plantje naast het plantgat liggen. Viooltjes kunnen echter wel wat hebben. Ook primula’s zijn mooi in de bloemenbak en houden eveneens een nachtvorstje wel uit.

Pas op met nachtvorst

Pas echter op met het kopen van geraniums, fuchsia’s, begonia’s en andere zomerplanten. Zij verdragen geen nachtvorst en mogen pas na de IJsheiligen (11 tot 15 mei) buiten geplant worden. Het planten van bomen en struiken is in deze tijd echter prima. Moet u uw tuin dus aanvullen met een boompje of een struik, doe dat dan nu. Maak wel een groot plant gat, doe daar ook water in en strooi na het planten toch voor de zekerheid nog wat turf om het stammetje heen om zo de wortels nog even te beschermen. Plant na april de uitgebloeide primula’s die u met Pasen binnen gehaald hebt, uit op een plekje in de border. Het volgend voorjaar hebt u er weer plezier van.

 

Groen verwijderen van terras en oprit

Behandel het terras, de oprit en het eventuele balkon met een mengsel van de helft water en de helft schoonmaakazijn. Is het erg hardnekkig, doe er dan een paar druppels afwasmiddel bij. Gebruik een handpompje en maak de tegels net nat. Meer is echt niet nodig. Dat werkt gegarandeerd. Doe dat tijdens een droge periode van een paar dagen, zodat het de tijd krijgt om in te werken. Het is de goedkoopste methode om het groen van de tegels en stenen te verwijderen. Op die manier verdwijnt er zo goed als geen azijn in de grond. Na een paar dagen ziet u het effect al.

Onkruid

Met de bovenstaande methode wordt het onkruid en het eventuele mos al snel bruin en/of verdwijnt helemaal. Blijft er nog wat over, dan is ook daar een goede methode voor om het te verwijderen. Onkruid tussen de stenen kunt u bijvoorbeeld goed verwijderen met een borsteltje op steel, dat in de meeste tuincentra, bij Karwei, Praxis en Gamma, voor een paar euro te koop is. Overigens is gewoon, net gekookt en dus heel heet water een goede manier om het onkruid een tijd lang tegen te houden. De wortels van het onkruid zijn dan deels verbrand en hebben wat meer tijd nodig voordat ze weer groeien.

Home

Biologische eieren

Biologische eieren, of eieren van stress kippen?

Weet u zeker of u biologische paaseieren voor uw Paasfeest hebt?
Weet u zeker of u biologische paaseieren voor uw Paasfeest hebt?

Biologische eieren zijn niet altijd biologisch verkregen. Een hele tijd geleden dook het schandaal met het paardenvlees op, dat in allerlei producten verwerkt is, waar rundvlees in zou moeten zitten. Ook de biologische eieren zijn af en toe negatief in het nieuws. Eieren die u als biologische eieren koopt, blijken niet altijd ook echt van biologisch gehouden kippen te zijn.

Stress kippen

Vaak zitten er toch teveel kippen in een stal en is het niet helemaal een biologische houding van de kippen. De dieren hebben zelfs dan vaak te weinig plaats om vrij te kunnen lopen en voer op te pikken. U en ik betalen dan veel teveel voor biologische eieren. We dachten immers dat deze eieren van biologisch gehouden kippen kwamen die een goed leven bij de boer hadden. Dat is dus niet altijd het geval!

 

De consument geen zicht op het productieproces van biologische eieren

Hoe kunt u nu weten of de eieren die u koopt ook van biologisch gehouden kippen komen? De enige manier om daar zeker van te zijn is om de biologische eieren direct bij een boer met een dergelijk bedrijf te gaan halen. Niet iedereen is echter in de gelegenheid om dat te doen. U haalt uw eieren bij de poelier of in de supermarkt en in beide gevallen kan men u daar wel verzekeren dat het biologische eieren zijn. Vaak weet ook de hulp in de supermarkt niet zeker, of die eieren echt biologisch zijn.

Aanvullingen in het schap met biologische eieren

Als de vraag naar biologische eieren groot is en de voorraad biologische eieren niet toereikend is, wordt deze vaak aangevuld met eieren uit andere stallen. Daar weet u als consument dan niets van, maar u betaalt wel de prijs voor biologische eieren.

Paaseieren en carnavalseieren worden niet zo door de kippen gelegd

Wist u overigens dat de gekleurde eieren voor Pasen en Carnaval vaak al heel lang van tevoren gekookt en gekleurd zijn? Het zelf koken en verven daarvan is snel gebeurd en u hebt dan veel smakelijkere eitjes dan u uit de winkel gewend bent. Het eieren verven met Pasen is overigens heel leuk om te doen samen met kinderen, zeker als u ze daarna nog creatief zelf beschildert. Paaseieren mogen alle kleuren van de regenboog hebben. Carnavalseieren schildert men meestal alleen in de carnavalskleuren, dus rood, groen en geel.

 

De taak van de overheid om op de gezondheid te letten

Het is de taak van de overheid om op de kwaliteit en de echtheid van de producten te letten. De controle op levensmiddelen moet omhoog. Er moeten meer controleurs komen. Tenslotte gaat het hier om de gezondheid van de bevolking. Als frauduleuze boeren en fabrikanten maar kunnen doen wat ze willen, kloppen ze ons geld uit de zakken waar zij geen recht op hebben. Bovendien kan door verkeerde behandeling van de voedingsmiddelen en van de dieren de volksgezondheid in gevaar gebracht worden. De rel met de fipronil in de eieren ligt ons nog maar al te vers in het geheugen.

 

Altijd letten op de inhoudsstoffen van olie

Straks blijkt nog dat olijfolie geen echte olijfolie is, maar gewone zonnebloemolie met bijvoorbeeld smaak- en kleurstoffen erin. Of blijkt er in de mixen voor het brood bakken iets te zitten dat er eigenlijk helemaal niet in thuishoort en onze gezondheid kan schaden. Ook met kaas en boter wordt al flink geknoeid. Kaas is niet altijd echte en goede kaas en wie van goed eten houdt, proeft dat ook. De kaas in de supermarkten wordt vaak versneld gerijpt en verschilt veel in smaak met de normaal gerijpte kaas die u in een echte kaaswinkel koopt. In boter worden allerlei extra toevoegingen gedaan die niemand echt nodig heeft. Het wordt hoog tijd dat de politiek de verantwoordelijkheid op zich neemt en de controle strenger maakt.

 

Gezond eten is ook goed voor de economie

Goed en gezond eten zal steeds belangrijker worden. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in Europa, Amerika en overal waar mensen wonen. Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van gezonde voeding en de vraag naar onbehandelde etenswaren stijgt. Dat betekent dat de boeren en de voedselproducenten zich beter konden concentreren op goede en gezond geproduceerde voeding, waar geen gen techniek aan te pas gekomen is en dat op een verantwoorde manier, zonder allerlei vreemde toevoegingen en houdbaarheidsproducten geproduceerd is.

 

De consument wordt steeds slimmer

Nu al is te merken dat de consumenten steeds mondiger worden en zich niet meer voor dom laten verkopen. Veel consumenten vragen in de winkels al naar de herkomst van de producten en willen graag weten hoe het gemaakt wordt en welke stoffen daarbij gebruikt zijn. De labels op de verpakkingen worden regelmatig gelezen, maar dat helpt allemaal weinig als er niet op staat wat erin zit.

 

Let op het biologische productieproces van eieren, groenten, e.d.

Als consument kunnen wij er best wat aan doen. Verse groenten en fruit zijn vaak goedkoper dan ingeblikte en diepgevroren producten. Naturel vlees, zonder marinades en kruiden is eveneens vaak goedkoper. Het is echt geen moeite om er thuis voor het braden even wat peper, zout, eventueel paprikapoeder, kerrie of andere kruiden overheen te strooien. Het is zeker zo lekker en u weet wat u proeft. Sauzen zijn heel snel zelf gemaakt met het met water aangelengde braadvocht. Doe daar wat vloeibaar geroerde maïzena of aardappelmeel en eventueel nog wat kruiden bij. Heerlijk. Een vers gebakken uitje smaakt veel beter dan de potjes met gebakken uitjes in de winkel en ga zo maar door. Wie het uitprobeert merkt dat het eten smakelijker is en er niet veel meer tijd in gestoken wordt dan met de kant-en-klaar producten.

 

Iedereen is ook zelf verantwoordelijk

Zolang veel mensen echter het gemak van de kant-en-klaar producten voorop stellen, zullen fabrikanten daar misbruik van blijven maken. Niet alleen de politiek moet er iets aan doen. Wij zelf ook. Het verdient dan ook een aanbeveling om in de supermarkt eens te letten op de ingrediënten van de etenswaren die wij elke week inslaan. Soms komt u dan echt voor een verrassing te staan.

Gezond eten vereist ook verstandig inkopen.

Home

Sneeuw in Limburg

Sneeuw overal in Limburg en op alles in de tuin

Sneeuw in Zuid Limburg
De tuin is prachtig in haar witte kleed.

Sneeuw in Limburg. Niet alleen op het zitje in de tuin en op de takken van de bomen, maar ook op het tuinhuisje, het vogelhuisje en op alle kale en niet kale planten. Terwijl in het westen van het land de dooi al ingetreden was, vroor het in in het voorjaar van 2013 in Zuid Limburg nog steeds. Het sneeuwde toen al bijna twee dagen, terwijl iedereen op de lente zat te wachten en de winter compleet beu was. Ook in de jaren erna viel er af en toe sneeuw in maart. Het is echter niet altijd een negatief iets. Sneeuw geeft immers ook licht. Het geeft zelfs een aangenaam, positief  licht in huis. Beter licht dan tijdens druilerige regendagen.

De tuin ziet er bevroren uit

Soms is het pak sneeuw dat in het vroege voorjaar valt al gauw 10 cm dik. De tuin is dan prachtig! Alle oneffenheden zijn met de mantel der liefde bedekt en op elk takje van de bomen ligt een laagje maagdelijk witte sneeuw. Vooral als de zon erop schijnt is het prachtig om te zien. Echt genieten. Zolang het sneeuwt is het echter gevaarlijk glad en heeft ook de strooiwagen weinig effect. Op de weg is het dan uitkijken geblazen.

De vogeltjes hebben het koud in de sneeuw

Ook op het vogelhuisje met de voederbollen ligt een dikke laag. Er komt dan echter geen vogeltje eten. Ze

Sneeuw in Limburg. De vogeltjes zitten hoog in de boom te kleumen van de kou.
Sneeuw in Limburg. De vogeltjes zitten hoog in de boom te kleumen van de kou.

zitten tijdens de sneeuwbui allemaal op de hoogste takken van de bomen te koukleumen. Jammer dat ze geen kalender kunnen kijken, want dan zouden ze er minder probleem mee hebben. Begin april moet de temperatuur al aardig omhoog gekropen zijn en verschijnt het eerste groen aan de bomen. Dat is moeilijk voor te stellen met die kou en die winterse pracht. De twee zebravinkjes in het kooitje zitten stilletjes voor het raam naar buiten te kijken. Blij dat ze binnen zitten, denk ik.

Heuvels en bossen zijn met sneeuw bedekt

De Limburgse heuvels zijn al snel met een laagje sneeuw bedekt. Ze liggen wat hoger dan de rest van Nederland en vangen dan ook het eerste sneeuw. Vooral Vaals en het drielandenpunt hebben het snel te pakken. Vlak over de Belgische grens, in de Ardennen, kan men dan al vaak skiën of een heerlijke wandeling maken door de Belgische bossen.

Voorjaarsbloemen liggen onder de sneeuw

De sneeuwklokjes zijn, bloeiend en wel, verdwenen onder de sneeuw, maar ze zijn er nog, evenals de krokussen, waar de blauwe en gele knoppen al van te zien waren. Ook de narcissen staan al in de knop vanwege het zachte weer van de laatste week. Ze moeten nog eventjes wachten. Zoals het er met sneeuw in maart buiten uitziet is het moeilijk om zich te realiseren dat het over een paar weken dan al Pasen is en de lente in volle glorie is. De natuur wordt weer aangekleed.

Winterviooltjes lijken bevroren, maar dat is bedrog

De winterviooltjes liggen vanwege een laagje sneeuw weer helemaal plat. Het is goed om te weten dat die plantjes na de dooi zich binnen een dag of drie alweer opgericht hebben en staan te bloeien. Het zijn zeer sterke, dankbare plantjes en bloeien vaak tot eind augustus, als u er maar steeds de uitgebloeide bloemen uithaalt.

De katjes van de hazelaar stoppen even met bloeien

De katjes van de hazelaar en de els zijn al lang, maar houden bij een korte winterse inval even de adem in. Er zijn er dan al veel van de struik gevallen, dus het grootste gedeelte van de rode bloemetjes van de hazelaar is al bevrucht. De eekhoorn zal er deze zomer weer blij mee zijn. Bij deze winterinval zit hij echter vaak in het vogelhuisje en eet de broodkruimels voor de vogels op. Het arme beest heeft ook honger.

De buxus zakt uit elkaar door een pak natte sneeuw

Struiken, zoals de buxus en de taxus, krijgen blijkbaar een beetje teveel van het goede. Ze beginnen al uit elkaar te zakken door de dikke laag sneeuw op hun hoofd. Voor een dag is dat niet erg. Het kan best blijven liggen. In het midden van de winter moet het er echter af, want als het te lang duurt, krijgt de struik na de dooi zijn oude vorm soms niet meer terug. Sneeuw is zwaar.

Oppassen met de buxusmot

Zodra de kou uit de lucht is en het niet meer vriest, komen de eitjes van de buxus mot uit. Ze houden van een temperatuur van boven de 12 graden. De rupsen zijn in het begin heel klein en moeilijk te ontdekken, maar groeien snel. Ze vreten de hele struik kaal als men er niet op tijd bij is. Tot 7 jaar geleden was het beestje hier helemaal niet bekend, maar sinds kort heeft bijna elke buxus struik er last van. Het is een echte plaag geworden. Bij de tuincentra is het probleem bekend. U kunt er tegen spuiten, maar dat moet met bepaalde tussenruimten gebeuren, anders krijgt u steeds weer opnieuw last van een uitbraak.

Sporen van dieren in de sneeuw. Leuk om te ontdekken.

Er zijn sporen van dieren in de sneeuw.  Enkele sporen van vogels, maar er is er ook een bij van een groter dier. Voor een deel is het dicht gesneeuwd en dus niet meer terug te leiden naar de veroorzaker. Twee houtduiven zitten te kleumen van de kou in de hoge bomen. Het is niet voor te stellen dat ze over een paar weken al een nestje zullen gaan bouwen.

Lente

Wanneer het gaat dooien, verklapt de Duitse tv zender. Die heeft meestal voorspellingen die beter bij het weer in Zuid Limburg passen, dan de voorspellingen van het KNMI in de Bilt. Die voorspellen vaak voor Limburg “een vlokje sneeuw”. Nou dat vlokje kan hier dus een flinke vlok worden! Geen nood. Als de zon eenmaal gaat schijnen is het hier ook weer vaak wat warmer dan in de rest van ons land. We laten ons in Limburg graag verrassen.

Herfststormen in maart door de klimaatverandering

De verandering van het klimaat is echter al goed te merken. Steeds vaker komen er in het voorjaar zware herfststormen voor. Dit Voorjaar in maart was er in Limburg veel schade door een enorme storm, die het openbare vervoer compleet ontregelde en een fikse schade veroorzaakte. Omgewaaide bomen, dakpannen die rondvlogen en tuinhuisjes die omwaaiden. Hopelijk wordt het niet nog erger.

Home

Zorgcontract

Uw zorgcontract goed nakijken 

Klopt uw zorgcontract nog en past het wel bij uw situatie? Zorgverzekeringen hebben met diverse zorginstellingen en

Een goed zorgcontract is heel belangrijk voor gezinnen, maar ook voor alleenstaande personen.
Een goed zorgcontract is heel belangrijk voor gezinnen, maar ook voor alleenstaande personen.

medewerkers in de zorg, zoals artsen, specialisten, ziekenhuizen en verpleeghuizen contracten afgesloten. Dat doen zij zo voordelig mogelijk. Het gevolg is echter wel dat u met een naturapolis slechts bij die zorgverlener terecht kunt, waar uw zorgverzekeraar een contract mee afgesloten heeft. Met een restitutiepolis kunt echter nog steeds kiezen naar welke arts u toe wilt. Die laatste verzekering is echter wel wat duurder in de premie.

 

Ziekenfondsen maken er een potje van

Ziekenfondsen maken reclame met “goedkope” zorgpolissen, maar laat u niet misleiden. Zij noemen de basisverzekering een “goedkope” zorgverzekering. De basisverzekering is en kost echter bij elk ziekenfonds hetzelfde, maar men probeert het toch als goedkoper uit te leggen. Een basisverzekering is inderdaad het goedkoopste, maar in de basisverzekering zijn ook alleen de wettelijk verplichte kosten opgenomen. Het is dus een compleet “uitgeklede” vorm van een zorgverzekering. Het is vaak complete verlakkerij. Er worden termen gebruikt, die er helemaal niet in thuishoren, maar waardoor de klanten op het verkeerde been gezet worden.

Een zorgcontract met een restitutiepolis

Restitutiepolissen zijn meestal duurder dan een naturapolis. Begrijpelijk, omdat door het afsluiten van voordelige contracten de zorgverzekeraar goedkoper uit is. Dat wordt doorberekend in de premies. Een restitutiepolis is dan wel duurder, maar daarbij kunt u wel zelf uitzoeken waar en naar welke zorgverlener of behandelaar u wilt gaan. De zorgverzekeraar betaalt bij een restitutiepolis de verleende zorg, zoals deze in het contract met u beschreven staat.

Wanneer wordt een restitutiepolis belangrijk

Een restitutiepolis wordt belangrijk, zodra u het niet eens bent met een behandeling van een zorgverlener bij u in de buurt. Vooral als u toch naar de in uw mening beste chirurg of therapeut wilt, die nu eenmaal wat verder weg zit. Met een zorgcontract met een restitutiepolis bent u dan vrij om u te laten behandelen door wie u zelf wilt. Dat in tegenstelling met het zorgcontract met een naturapolis. Daarin beslist de zorgverzekeraar welke arts u zal behandelen.

 

Zelf de rekeningen vooruit betalen

Bij een restitutiepolis moet u soms de rekeningen wel vooruit betalen. U krijgt echter naderhand het hele of bijna het hele bedrag van de zorgverzekeraar terug. Dat hangt af van wat er in het contract staat dat u met uw zorgverzekeraar hebt afgesloten. Soms wordt alles wel honderd procent vergoed, maar die restitutiepolissen zijn vaak wel wat duurder in de maandelijkse premie.

 

Keuzemogelijkheden voor het zorgcontract zijn beperkt

Zorgverzekeraars sluiten meestal contracten af met zorgverleners die bij u in de buurt zitten. Ze sluiten contracten af met de huisartsen, het ziekenhuis, de fysiotherapeut en andere zorgverleners. Uw ziekenhuis kunt u dus bij een naturapolis niet meer zelf uitzoeken. Dat kan alleen als u de kosten van het ziekenhuis van uw keuze zelf (bij) betaalt. Dat kan in een dergelijk geval flink oplopen. Voor spoedeisende hulp kunt u echter bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.

 

Uw zorgverzekering elk jaar opnieuw bekijken en vergelijken

Het einde van het jaar levert vaak nieuwe polissen op. Kijk altijd goed naar het zorgcontract dat uw zorgverzekeraar u wil laten tekenen. Ga op zoek op internet en vergelijk de mogelijkheden en voorwaarden van de verschillende aanbieders van zorgcontracten. Maak zelf uit wat u wilt en wat niet. Het is echter goed om daar nu al de informatie over op te zoeken, zodat u tegen die tijd een keuze kunt maken voor een zorgcontract dat bij u en uw gezin past.

Home

Carnaval

Carnaval in Limburg spettert van plezier

Carnavalsclown
Bij het Limburgse carnaval kom je veel clowns tegen, maar ook allerlei andere, prachtig verklede figuren.

Carnaval in Limburg is iets heel anders dan het carnaval in de rest van Nederland. Zo tegen carnavalstijd zie en hoor je half Nederland met een scheef oog meesmuilend naar Limburg kijken en rare opmerkingen maken. In Limburg wordt immers “veel gedronken, gefeest en allerlei onzin uitgehaald, waar normale mensen helemaal geen boodschap aan hebben.” Wie nog nooit met carnaval in Limburg is geweest en er drie dagen lang compleet ondergedompeld was tussen de feestvierende Limburgers, kan er echter ook niet over oordelen. Het carnaval in Limburg is een drie daags groot feest van verbroedering en plezier, waar iedereen die onbevooroordeeld eraan meedoet, van harte welkom is.

 

Met carnaval drie dagen vrij

Veel Limburgers hebben traditioneel de drie carnavalsdagen vrij en werken dan ook niet. Scholen houden daarmee al rekening tijdens het opstellen van de jaarroosters. Er wordt veel tijd besteed aan het verkleden, het meelopen met, of kijken naar de diverse optochten en het uitgaan. Thuis wordt eerst gezorgd voor een stevige ondergrond in de vorm van eieren met spek, een koude schotel, lasagne, nasi of friet. Op die manier kunnen de feestvierders niet alleen beter de eventuele biertjes verdragen, maar ook de kou, die in februari best fiks kan zijn. Veel zaken zijn gesloten en ook de gemeentekantoren zijn op verschillende plaatsen slechts beperkt of helemaal niet open.

 

Carnaval is een feest met een katholieke inslag

Carnaval is bedoeld om nog even uit je dak te gaan, voordat de vastentijd begint. Die link met de vastentijd is er nog steeds. Veel carnavalsverenigingen gaan samen met hun prins en de raad van elf samen naar de H. Mis op carnavalszondag. Vanwege het begin van de vastentijd is op dinsdagnacht om klokslag 12 uur alles afgelopen en gaat iedereen naar huis. Carnaval is geen hersenloze bedoening, zoals de Noorderlingen dat iedereen graag willen doen geloven, maar gewoon nog even feestvieren en gek doen, voordat de ernst van de vastentijd begint. Niet iedereen drinkt daar alcohol bij, maar feestvieren doet echt iedereen.

 

Kinderoptochten met carnaval

Kinderoptochten trekken meestal een week voor het eigenlijke carnaval. Alle grote carnavalisten kunnen bij die optocht meteen proefdraaien voor de grote optocht die een week later valt. Toch gaat het bij de kinderoptochten om de kinderen zelf, die dan ook vaak in grote aantallen meetrekken. Vaak vergezeld van ouders, waardoor de kinderoptocht eigenlijk meer een familie optocht is. In de kinderoptocht is de kinderprins het belangrijkste. Hij heeft de mooiste wagen en mag snoep en cadeautjes uitstrooien. Prachtig verklede en geschminkte kindertjes liggen vaak in hun mooi versierde kinderwagens of bolderwagens lekker te slapen tussen het oorverdovende lawaai van de muziek en de mensen. Leuk om te zien.

 

Het hoogtepunt van carnaval

Het hoogtepunt van het carnaval is de grote optocht. Elke zichzelf respecterende stad of dorp, hoe klein ook, heeft zijn eigen optocht. Wagens van verschillende dorpen trekken met elkaar op, want waar de grotere steden en dorpen hun optocht op de zondagmiddag hebben, wijken de kleinere gemeenten met hun optocht vaak uit naar de zaterdag ervoor, of de maandag of dinsdag erna. Op die manier kunnen de bouwers van de wagens het optimale nut uit hun werk halen. Wie op zaterdag met een prachtige wagen of groep in de optocht van Meers (tussen Maas en Kanaal) heeft getrokken, doet dat op zondagavond vaak nog eens stevig over in de optocht van Stein, ‘s avonds in de lichtstoet van Beek en een dag later in de optocht van Urmond. Met halfvasten trekken de wagens dan vaak nog naar Maaseik of Maasmechelen, om daar met de Belgische stoet mee te doen. Tijdens de optochten worden snoep en cadeautjes uitgestrooid. Daar zijn zelfs speciale handschoenen in de carnavalskleuren voor ontwikkeld.

 

De lichtstoet van Beek

handschoenen
Met deze handschoenen kan men gemakkelijk snoep en cadeautjes rapen, zonder koude handen te krijgen.

Omdat de kinderoptocht van Beek op carnavalszondagmiddag weinig bezoekers trok, omdat die naar andere, grote optochten in de dorpen en steden van de omgeving gingen kijken, heeft Beek een uniek idee uitgewerkt. Sinds jaren trekt de kinderoptocht in de vorm van een lichtstoet op de zondagavond bezoekers en kijkers uit de verre omgeving. Heel veel lichtjes en vooral het blacklight geeft de stoet een heel aparte uitstraling. Het enige nadeel is dat het altijd kouder is dan bij de optochten die overdag gehouden worden. Na zonsondergang daalt wel altijd de temperatuur. Goed warm aankleden is daarom noodzakelijk.

Ook Stein heeft een optocht met lichtjes

In 2018 is ook in Stein een “Lempkesstoet” gehouden. Een optocht met wagens die op allerlei manieren mooi verlicht zijn. De straatlantaarns werden door de gemeente even uitgeschakeld, zodat de wagens er op hun best uitzagen. Mooi om te zien, heel sfeervol en er waren veel kijkers, maar het was die avond wel erg koud. Vanaf die datum willen de carnavalisten van Stein dat elk jaar opnieuw weer doen.

Straat carnaval

Van oudsher wordt carnaval op straat gevierd. Vroeger kwam men ook in de dorpen op straat allerlei kraampjes tegen met snelle snacks, frites en “zoer vleisch” (zuur vlees), wat een echt Limburgs gerecht is dat vooral met carnaval geliefd is. Er staan veel recepten op internet. Het gerecht bestaat hoofdzakelijk uit rundvlees, appelstroop, peperkoek, uien, peper, zout, een paar jeneverbessen, azijn, laurierblaadjes en wat kruidnagel. Het zorgt voor een stevige ondergrond en wordt gegeten met friet en een verse salade. Bijna alle friettentjes zijn op de carnavalsdagen open en hebben het gerecht in huis. Wie biertjes drinkt moet immers zorgen voor voldoende (en vette) bodem in de maag, zodat het carnaval ook een feest blijft. Vooral Maastricht staat bekend om het straatcarnaval, maar er zijn meer plaatsen waar het met carnaval nog steeds gezellig is op straat.

 

Nonnevotten eten met carnaval

Nonnevotten zijn het ultieme, Limburgse carnavalsgebak. De smaak van het gebak lijkt wat op die van de Berliner bollen, maar het deeg is in de vorm van een strik of knoop in het frituurvet gebakken en daarna door de suiker gerold. Nonnevotten zijn heerlijk en in de rest van het land bijna niet bekend en niet te krijgen. Op internet staan echter verschillende recepten, waarmee u zelf voordelig nonnevotten kunt bakken.

 

Zate hermeniekes

Een “zaat hermenieke” is eveneens een Limburgse uitvinding. Het is een straatorkestje dat samengesteld is uit allerlei mensen die een muziekinstrument bespelen. De spelers hoeven daarvoor echter geen muziekopleiding gehad te hebben. Wie kan spelen, mag ook meedoen. Het klinkt soms niet helemaal zuiver, maar brengt wel stemming in de optochten en op straat. Er worden allerlei liedjes gespeeld. Van echter carnavalsliederen tot overbekende stukken uit operettes en kinderliedjes. Hoofdzaak is dat de mensen de liedjes allemaal kennen en mee kunnen zingen. Vaak is er op de maandag of dinsdag een hermeniekeconcours, waarbij elke “hermenie” (harmonie) op straat mag laten horen wat ze kan. Zeer gezellig en leuk om eens mee te maken. Overigens spelen ze echt niet allemaal vals. Limburg heeft een zeer goede muziekhistorie en veel bewoners met een goed muzikaal gevoel.

 

Speciale evenementen

Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen speciale feestonderdelen waar niet alleen Limburgers, maar ook veel toeristen op afkomen. Zo luidt het verbranden van het “Mooswief” op dinsdagavond in Maastricht het einde van het Carnaval en het begin van de vastentijd in. In Kerkrade is al jaren het “klonetrekke” op carnavalsdinsdag bekend. Het wemelt er dan van de clowns, grote en kleine en in allerlei pakken. Leuk om te zien en heel gezellig.

 

Aswoensdag

Het "klonetrekke" is in Kerkrade het hoogtepunt van carnaval.
Het “klonetrekke” in Kerkrade trekt altijd veel bezoekers.

Op Aswoensdag is voor veel carnavalisten nog niet alles voorbij. Dan is het ’s avonds immers “heringbiete”. Er wordt haring opgediend, die dan natuurlijk met bier weggespoeld moet worden. Op Aswoensdag is het immers al vasten en dat betekent voor de katholieken vis in plaats van vlees eten. Vooral op Aswoensdag, want dat is een ultieme vastendag.

 

Wie in Holland woont en het carnaval eens van dichtbij wil meemaken, moet ervoor openstaan en van harte meedoen. Laat de reserves een paar dagen achterwege en vier gewoon feest met de Limburgers. Iedereen die echt meedoet en niet de beest gaat uithangen zal van harte opgenomen worden. Het zal u goed doen.

Home

Geld van de verkoop van Essent investeren

Essent geld in de bevolking investeren

Essent is verkocht aan het Duitse RWE. Het heeft indertijd veel geld opgebracht en dat ligt de bestuurders van de provincie Limburg nu zwaar op de maag. Essent heeft echter de klanten ook veel geld gekost. Geld, dat de provincie nu terug gekregen heeft door de verkoop ervan. Geld dat dus eigenlijk niet aan Essent, niet aan de Provincie of de gemeenten, maar aan de mensen toebehoort die er jarenlang zoveel aan betaald hebben dat het bedrijf nu deze waarde had.

 

Subsidies van Essent aan noodlijdende clubs

Toch zijn in veel gemeenten de bewoners ongemerkt beter af met het geld van de verkoop van Essent. Momenteel investeren gemeenten niet alleen in muziekgezelschappen, sportclubs en dergelijke die in een noodsituatie zitten en niet vooruit kunnen zonder giften, maar zetten ook eigen projecten op. Daarmee wordt geprobeerd om er rendement uit te halen. Een aantal slimme gemeenten lukt dat ook, maar niet allemaal. Van een aantal projecten moet nog afgewacht worden of ze opbrengen wat ervan verwacht werd. Soms ook worden met een gedeelte van het geld gaten in de begroting gedicht. Gaten, waar de gemeenten anders de belasting zouden moeten verhogen. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van het afval en dergelijke.

 

Subsidies aan de bevolking bij de aanschaf van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben de toekomst. Momenteel zijn ze echter nog duur. Vaak te duur voor gezinnen met een basis inkomen. Met een fikse subsidie zouden die er misschien ook aan kunnen beginnen, waardoor op termijn de hele Limburgse bevolking zou profiteren van een gunstigere energie prijs. Nu (volkomen terecht en begrijpelijk) ook de gasbel in Groningen op termijn gesloten wordt, zal de zonne-energie steeds belangrijker worden. Sommige gemeente geven subsidie, maar lang niet allemaal en het potje van de subsidies is al snel leeg.

Weinig inzicht 

Dat is natuurlijk lovenswaardig, maar er zijn maar weinig wethouders die met dergelijke grote bedragen verstandig om kunnen gaan. Het is dus de vraag of de gemeenten die grote bedragen zo kunnen investeren, dat ze er jarenlang rendement uit halen, om zo hun bewoners ook te sparen bij de uitgaven die ze moeten doen. In feite zouden wethouders verplicht moeten worden om een cursus economisch omgaan met geld te volgen, zodat de gemeenschappelijke gelden ook totaal verantwoord werden uitgegeven. Dat is vaak wel, maar ook vaak niet het geval.

 

Opgebracht door klanten

Het geld van de verkoop van Essent is immers geld dat opgebracht is door de klanten van Essent. Het zou daarom mooi zijn als het geld ook weer via belastingverlagingen en/of subsidies daar naar toe terug vloeide. Laat bijvoorbeeld de gemeenten de gelden van de verkoop van Essent eens investeren in fikse subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen  Niet alleen voor particulieren, maar zeker ook voor de aanschaf van zonnepanelen op de gemeentehuizen en het Limburgse parlementsgebouw.

 

Een verademing in deze dure tijd

Daarmee zou een groot gedeelte van de Limburgse bevolking geholpen kunnen worden om de steeds hoger wordende lasten van de Staat en de economie te kunnen dragen. De woningbouwverenigingen konden op termijn weer adem halen. De gemeenten hadden op termijn minder hoge lasten. Het parlement ook en de particulieren zouden op termijn eveneens iets minder hoge lasten moeten dragen dan de rest van Nederland.

 

Geen overheidsbemoeienis

Alles beter dan de gelden aan de Staat overdragen, waardoor die er de zeggenschap over zou krijgen. Op de bovenstaande manier komen de gelden weer terecht waar ze horen te zijn: bij de Limburgers en bij Limburg zelf en niet bij de Staat. Op termijn wordt daar iedereen beter van en dat zou in deze regio beslist goed uitwerken.

 

Visie

Ik vraag me af of er mensen met visie in het parlement zitten die hier ook iets mee durven te doen. De Staat en de politiek heeft vaak weinig idee van goede economische maatregelen die ook gunstig voor de bevolking uitwerken. De mensen in Den Haag hebben echt geen betere hersens dan u en ik. Ze doen wel alsof, maar hun hele maatregelen spreken het tegendeel uit. Om  verantwoord om te gaan met het belastinggeld is meer nodig dan spierballentaal. Er zijn daden nodig. Niet morgen, maar nu.

Home

De lekkerste oliebollen

De lekkerste oliebollen bakken

De lekkerste oliebollen bakt u zelf met grootmoeders recept.
De lekkerste oliebollen bakt u zelf met grootmoeders recept.

met grootmoeders recept

Oliebollen en appelbeignets bakken hoort traditioneel bij de jaarwisseling. Er zijn veel recepten voor. Lekkere en minder lekkere recepten, maar de beste oliebollen bakt u toch van de recepten uit grootmoeders tijd. Een dergelijk oliebollen recept is bij ons al jaren in de familie. Tegen die lekkernij kan geen enkel stel oliebollen, van welke bakker dan ook, op.

 

Benodigdheden voor 40 overheerlijke oliebollen:

500 gram bloem

10 gram zout

1 ei

24 gram verse gist

4 ½ dl melk

100 gram donkere rozijnen

100 gram lichte rozijnen

Olie of vloeibaar diamantvet.

 

Opmerking bij het bakken van oliebollen:

Oliebollen worden vaak in olie gebakken, maar ook gebakken in vloeibaar frituurvet zijn ze heerlijk. Wat de rozijnen betreft: de oliebollen zijn smakelijker met alleen rozijnen, dan met half-om-half rozijnen en krenten. Krenten zijn wat harder en wat minder smakelijk en minder zoet dan rozijnen.

 

Bereiding van de oliebollen:

Was de lichte en donkere rozijnen driemaal, maar laat ze goed uitlekken. Droog ze desnoods nog even met wat keukenpapier na. Vermeng de bloem en het zout goed, zodat de gist niet direct met het zout in aanraking komt. Maak een kuiltje in het mengsel en breek daar het ei in. Doe de gist in een mok en brokkel hem klein. Maak de melk even lauw (niet warm) en maak met een scheut hiervan de gist aan tot die helemaal opgelost is. Giet deze aangemaakte gist, en daarna ook de rest van de lauwe melk, in het kuiltje en roer het vanuit het midden tot een glad beslag.

De keukenmachine helpt

Het maken van het beslag gaat overigens heel goed met een mixer of keukenmachine. Kneed het deeg zo lang tot het in stukken van een lepel afvalt. Roer nu (op lage snelheid) de rozijnen door het deeg. Dek de kom met een vochtige doek af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats een heel uur rijzen.

 

Olie of vloeibaar vet:

Verhit de olie of het vloeibare vet in een diepe, gietijzeren pan (of een frituurpan) tot er blauwe damp van af komt. Om er zeker van te zijn dat het de juiste temperatuur heeft, kunt u er een sneetje wittebrood in laten zakken. Als dat meteen gaat bruisen en snel bruin wordt, is het vet of de olie goed van temperatuur.  U kunt het sneetje wittebrood na afkoeling later in vierkante, kleine stukjes snijden en bij de soep gebruiken. Smaakt uitstekend.

 

Oliebollen bakken:

Doop twee eetlepels in de olie of het vet en vorm daarmee een bolletje deeg. Laat dit meteen in de hete olie zakken. Bak een aantal bollen tegelijk. Draai na ongeveer drie minuten met een vork de bollen om, zodat ze ook aan de andere kant gebakken kunnen worden. Vaak keren de bollen zich al vanzelf om als ze aan de onderkant goudbruin zijn. Haal de gebakken oliebollen met een schuimspaan uit de olie of het vet en leg ze op dubbel gelegd keukenpapier om uit te lekken.

 

Smakelijk eten

Oliebollen worden het liefst warm gegeten met basterdsuiker. Dan smaken ze het beste. Sommigen doen daar ook nog kaneel bij, maar dat vindt niet iedereen lekker.

 

Benodigdheden voor appelbeignets

125 gram bloem

Een “kattenpootje” zout (met duim, wijsvinger en middelvinger een snufje zout nemen. Dat is precies genoeg!)

2 deciliter lauwe melk

10 tot 12 gram verse gist (verse van de bakker of van een blokje gist uit de koeling van de supermarkt)

Ongeveer 3 grote appels. Het liefst goudrenetten, maar als u die niet kunt krijgen kan het ook met andere, stevige, wat zure appels.

Een paar eetlepels basterdsuiker

Wat kaneel.

Vloeibaar frituurvet of olie.

Een appelboor.

 

Bereiding van appelbeignets:

Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het mengsel. Warm de melk iets aan en maak met een scheutje daarvan de gist vloeibaar mee. Giet de vloeibare gist in het kuiltje en roer van binnenuit met een vork of garde, waarbij u de rest van de melk toevoegt. Roer het beslag goed tot het mooi glad is. Dek het af met een vochtige doek en laat dit een uur rijzen. Doe de basterd in een kom en vermeng die met de kaneel tot het mengsel lichtbruin is.

 

Appelbeignets bakken:

Was en schil de appels. Haal er met een appelboor het klokhuis uit. Snij de appels in schijven, haal ze een voor een door het suiker/kaneel mengsel. Haal ze daarna goed door het gerezen deeg tot er overal deeg aan blijft hangen en laat ze in het frituurvet of de olie zakken. Pas wel op. Het kan meer spetteren dan bij de oliebollen. Keer de appelbeignets als ze aan de onderkant bruin zijn en laat ook de andere kant bakken. Haal daarna de appelbeignets er met een schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveren met basterdsuiker.

Bak ook eens een heerlijke kerststol of lekkere wafels uit grootmoeders kookboek.

 

Attentie!

Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Een goed recept voor overheerlijke wafels

Wafels bakken met een ouderwets, heerlijk recept

Zelfgebakken wafels.
Zelfgebakken wafels zijn snel, lekker en goedkoop te maken.

Wafels worden al eeuwenlang gebakken en zijn nog steeds in trek bij jong en oud. Traditiegetrouw worden er rond Kerstmis en Nieuwjaar veel wafels gebakken, maar ook zo door het jaar bakken nog veel mensen hun eigen wafels. Ze liggen natuurlijk ook in de winkels, maar het lekkerste zijn toch de verse, zelfgebakken wafels van een eigen, goed recept. De wafels uit de winkel zijn meestal niet zo knapperig en toch wat vlakker van smaak dan de thuis gebakken wafels. Veel mensen hebben een recept al van hun moeder, grootmoeder of zelfs van nog vroegere tijden. Vaak raakt een dergelijk recept echter ook wel eens verloren. Het hier beneden staande recept is al heel lang in de familie en goed voor ongeveer 50 wafels met een heerlijke smaak.

Benodigdheden voor 50 overheerlijke wafels:

1 kg tarwebloem
1 pond witte basterdsuiker
2 pakjes margarine
2 pakjes vanillesuiker
1 ½ pakje backin
Een “snufje” zout
3 juslepeltjes melk
5 eieren
Zonnebloemolie

 

Zwaar deeg:

Het deeg voor deze wafels wordt vrij zwaar en kan het beste met een keukenmachine gemaakt worden. Het gaat ook wel met een gewone mixer met deeghaken, maar ook die heeft het dan wel zwaar.

 

Bereiding van de wafels:

Weeg de basterdsuiker af, doe deze in een kom en voeg daar de vanillesuiker, het zout en de backin bij. Roer deze droge ingrediënten even goed door elkaar. Snijdt de boter in kleine blokjes en doe die samen met de drie juslepeltjes melk bij het mengsel. Zet de mixer aan en mix alles goed door elkaar. Voeg nu een voor een de eieren toe. Als het laatste ei erdoor gemengd is en het geheel er goed uitziet mengt u er de gezeefde bloem lepel voor lepel door. Als alles er goed doorheen gemengd is laat u het deeg afgedekt met een vochtige doek, minstens drie uur op een koele plaats rusten.

 

Wafels bakken:

Bereid het elektrisch wafelijzer voor volgens de aanwijzingen in het boekje van uw apparaat. Meestal is er een opwarmtijd en moet het wafelijzer ingesmeerd worden met wat zonnebloemolie. Neem nu twee eetlepels en vorm daarmee twee bolletjes die u op het wafelijzer legt. In de meeste wafelijzers kunt u immers twee wafels tegelijk bakken. Volg voor het bakken de aanwijzingen van uw apparaat. De baktijden kunnen per apparaat verschillend zijn.

In het begin even oppassen

Let wel op, want de eerste wafels kunnen wel wat sneller (of juist niet) klaar zijn dan de wafels die u daarna bakt. Bij het opwarmen van het ijzer, zonder het deeg erin, kan het wel eens wat warmer worden dan nodig is, waardoor de eerste wafels harder bakken. Doe daarom tegen het einde van de baktijd even het wafelijzer voorzichtig wat open en kijk door een kiertje. Blijven de wafels nog aan de bovenkant hangen, dan zijn ze nog niet goed en doet u het ijzer weer dicht. Meestal laten ze daarna gewoon los. Haal na de baktijd de wafels met een wafelvork van de platen en leg ze meteen op een rooster. Vet zo nodig de bakplaten opnieuw in en leg twee nieuwe bolletjes deeg op het ijzer.

 

Bewaren:

Wafels die gewoon in een plastic zak of een niet goed sluitende doos bewaard worden, worden na verloop van tijd slap. In een goed afgesloten doos of emmertje (bijvoorbeeld van salade) kunnen ze echter heel lang vers bewaard worden.

 

Wafels met warme kersen en slagroom

Deze wafels kunt u natuurlijk zo eten, maar ze zijn overheerlijk als gebak of dessert als u daar nog warme kersen op legt. Doe een beetje van het kersensap in een kommetje en los daar al roerend een koffielepel aardappelmeel in op. Warm de rest van het sap van de kersen op, doe er een of twee lepels kristalsuiker bij en laat het aan de kook komen. Haal het sap van het vuur en roer er van het vuur af het mengsel aardappelmeel doorheen. Zet de pan weer op het vuur en laat het geheel al roerend aan de kook komen en eventjes een paar minuten doorkoken. Haal nu de pan van het vuur en voeg de kersen eraan toe. Roer even door.

Een heerlijk, ouderwets recept met een snelle afwerking

Leg een wafel op een bordje en doe een of twee lepels kersen uit een pot op een wafel. Leg daar een toef slagroom naast. Het is dan een compleet lekker gebak voor bij de koffie. Ook als dessert is dit heel smakelijk.

Oliebollen en appelbeignets

Oliebollen en appelbeignets zijn eveneens heel goed en vooral goedkoop te maken. Kijk eens wat ze bij de bakker of in de supermarkt kosten en bereken dan eens wat ze kosten als u ze zelf maakt. Een hemelsbreed verschil!

Nonnevotten

Overigens wordt het Limburgse carnavalsgebak “nonnevotten” ook vaak zelf gemaakt, waarbij u uw hele familie kunt laten genieten van het gebak, terwijl u voor hetzelfde geld slechts een paar stukken gebak in de winkels krijgt.
Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

De uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

Uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

 

Uitgaven voor Kerstmis zijn, samen met de uitgaven voor de jaarwisseling, vaak de sluitpost van december. Veel mensen zien op tegen de decembermaand vanwege de extra uitgaven met Sinterklaas,

De uitgaven voor een kerststukje zijn minimaal als u het zelf maakt. Alleen de kaarsen en eventueel wat groen. De rest hebt u meestal al in huis of kunt u uit de tuin halen.
De uitgaven voor een kerststukje zijn minimaal als u het zelf maakt.

Kerstmis en de jaarwisseling. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet, als men maar weet hoe er met weinig geld toch veel gerealiseerd kan worden. Dat betekent meestal wel dat er meer zelf gedaan moet worden, maar ook dat hoeft niet negatief te zijn. Zelf bakken brengt bijvoorbeeld een heerlijke lucht in huis. Echte dennentakken ook en veel werkzaamheden kunt u al van tevoren klaar maken.

 

Uitgaven worden beperkt door een krap budget

Tegen Kerstmis komt bij veel gezinnen de bodem van het maandinkomen gevaarlijk dichtbij. Vooral als er aan het begin van de maand al Sinterklaas gevierd is en er voor de kinderen cadeautjes gekocht zijn. Met Kerstmis moet er een boom komen, kunststof of echt, allebei kosten ze geld. Daarnaast willen veel gezinnen uit eten en de winkels liggen vol met allerlei lekkers. Het is moeilijk om daar weerstand aan te bieden. Het is een lastige tijd voor mensen met een klein budget, die toch zichzelf en hun gezin de gezelligheid van de feestmaand niet willen ontzeggen. Zij kunnen zich vaak niet permitteren om daar veel uitgaven voor te doen.

 

Uitgaven voor de kerst boodschappen

Plan van tevoren wat u met Kerstmis wilt eten en stel uw lijstje voor de benodigdheden van tevoren thuis samen. Bedenk daarbij dat alle kant-en-klaar gemaakte etenswaren duurder zijn dan de zelfgemaakte en beslist niet altijd even lekker. Maak het diner met verse groenten en fruit die voor het grootste gedeelte uit de regio komen en in dit seizoen op de markt zijn. Op een van de pagina’s van mijn website staat bijvoorbeeld het recept van een heerlijke preitaart. Koop niet teveel en laat u niet verleiden door wat er allemaal in de winkels ligt, want dan neemt u meestal teveel mee naar huis.

 

Uitgaven voor het kerstdiner

Het budget voor het kerstdiner hoeft niet uit te stijgen boven het bedrag dat u voor andere feestelijke diners uitgeeft. Vaak haalt u immers teveel in huis en zit u naderhand met veel teveel restjes in de koelkast. Maak een werklijstje. op die manier kunt u de dag voor Kerstmis alle voorbereidingen al zonder stress doen. Op kerstdag moet u dan alleen de noodzakelijke handelingen eraan verrichten. Maak ook alleen iets klaar waarvan u weet dat het u goed lukt. Gerechten, waarvan u weet dat uw gezin en uw gasten lekker zullen vinden. Een nieuw recept moet altijd eerst uitgeprobeerd worden, want als het niet goed lukt, zit u op kerstdag onnodig in de stress.

 

De uitgaven voor Kerst cadeautjes zijn eveneens te beperken

Hebt u geen Sinterklaas gevierd en worden er met Kerstmis cadeautjes gegeven, zoek dan eens op internet. Op marktplaats is bijvoorbeeld veel te vinden, maar ook op kerstmarkten. Bekijk tevens de folders en zoek naar aanbiedingen. Veel mensen hebben tegenwoordig een ja-nee sticker op de deur, maar op die manier loopt men ook de aanbiedingen mis. Geef kinderen geen te dure cadeaus. Vaak kennen zij de waarde van het geld niet eens. Ze zijn meestal al heel blij met een mooi verpakte, grote en glimmende kerstbal aan een rood lint. Vooral als ze ie op hun kamer mogen ophangen. Dat kost bijna niets, maar is een erg leuke verrassing.

Een mini kerstboom vinden kinderen vaak erg leuk

Ook een mini kerstboompje voor hetzelfde doel doet het altijd goed. Daarnaast is knutselmateriaal altijd welkom, evenals viltstiften, gekleurd papier, een schetsboek, een puzzel, enzovoort. Bij winkels als Zeeman, Wibra, Lidl en Aldi kunt u vaak voor weinig geld leuke cadeautjes kopen. Handige ouders van kleine kinderen kunnen poppenjurken, kindertruitjes, kinderkleding, muts en sjaal voor hun kinderen maken. Ook een zelf getimmerde parkeergarage, poppenwagen of bolderwagen is een goede vervanging voor gekochte cadeaus die meestal toch duurder zijn.

 

Kerstkaarten hoeven niet duur te zijn

Het zelf maken van kerstkaarten kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een foto maken van uw kerstboom of kerststal, een leuk engeltje op de schouw, een kerstster, een zelfgemaakt kerststukje en noem maar op. Zet de foto’s op uw computer, zoek er een leuke uit, bepaal de maat en druk hem dubbel of vierdubbel uit op een iets dikker vel papier. Snijd of knip de kaarten uit. Natuurlijk iets kleiner dan een normale enveloppe, zodat de kaart er ook in kan. Zet uw wens op de achterkant of bij een dubbele kaar binnenin. Teken of plak wat sterretjes bij het plaatje.

Digitale kaarten vinden veel mensen niet zo leuk

Digitaal versturen gaat ook en is de meest goedkope manier van kerstwensen versturen. De meeste ontvangers vinden dat toch iets minder leuk dan een kerstwens via de post. Plak er decemberzegels op en breng de kaarten in de buurt zelf rond. Dat spaart weer aardig wat uitgaven uit. Laat eventuele kinderen helpen met het maken van kaarten en het rondbrengen. Meestal vinden ze het leuk om het samen te doen. Kerstkaarten van voorgaande jaren kunnen vaak uitgeknipt worden. Knip van een dubbele kaart de beschreven helft af en gebruik  het andere gedeelte als kerstkaart. Stuur deze echter niet naar degene die u die kaart vorig jaar gestuurd heeft.

 

Lekkerder kerstgebak 

Het zelf maken van de kerststol is niet goedkoper dan de prijs waar deze voor in de winkel ligt. Raar maar waar. Als u hem zelf bakt, krijgt u echter voor hetzelfde geld een grotere kerststol en weet u ook wat er in zit. De zelfgebakken stol smaakt vaak beter door de natuurlijke stoffen die u gebruikt. Wel oppassen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Snijd de stol dus na het afkoelen en bestuiven in plakken en doe deze in goed verpakte en afgesloten porties in de vriezer. Zo blijven ze vers. Recepten zijn te vinden op internet.

Kerstkoekjes maken

Kerstkoekjes maken is een leuke bezigheid voor een vrije woensdagmiddag of een vrije zaterdag. Kinderen vinden het erg leuk om te doen en de koekjes smaken meestal beter dan de koekjes uit de winkel. Een kerstcake kunt u gemakkelijk maken met een gewoon cakerecept. Snijd het na het afkoelen in de lengte door en smeer slagroom, jam of allebei op de plakken. Leg ze weer op elkaar, bespuit de bovenkant met slagroom en druk er vruchtjes en kerstchocolade in. Niet duur, maar wel feestelijk.

 

Saucijzenbroodjes met behulp van een pakje bladerdeeg plakjes

Koop een pakje bladerdeeg en maak wat half om half gehakt aan met wat zout, peper en laurierpoeder. Leg de plakjes deeg naast elkaar. Maak rolletjes van het aangemaakte gehakt en leg die op een helft van een plak bladerdeeg. Vouw de andere helft er over heen en druk met twee vingers die u in water gedoopt hebt, de twee helften op elkaar. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede en licht met water besprenkelde ovenplaat. Bestrijk ze met een kwastje met los geklopt ei en bak ze op de hetelucht stand af op 175 graden. Na ongeveer 25 tot 30 minuten zijn ze lichtbruin en gaar.

 

Zelf bladerdeeg maken is veel werk, maar wel lekkerder

Bladerdeeg maken is goedkoop en niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Weeg 250 gram bloem af en doe daar twee snufjes zout in. Meng dat door elkaar. Snijd 250 gram boter in blokjes en werk dit met messen door de bloem. Doe er dan 2 dl water bij en werk dat met een mes erdoor. Bestuif het aanrecht, kiep het (vrij vochtige) deeg erop, bestuif het met bloem en rol het uit. De eerste keer gaat het slecht, maar daarna gaat het steeds beter. Klap het deeg drie keer dicht: van links naar het midden, dan de rechterkant en dan van boven naar het midden en van onder naar boven. Rol het steeds in de richting van de vouw uit. U krijgt een soepele lap deeg, die opgevouwen ongeveer een uur in de koelkast moet rusten.

Goed en dun uitrollen

Deel het pakketje daarna in tweeën en rol een lap goed dun uit. Snijd deze in vierkantjes van ongeveer 10 cm. Leg daar een rolletje gehakt op en verwerk het als hierboven. U krijgt uit elke lap ongeveer 15 tot 20 worstenbroodjes die weliswaar wat kleiner, maar veel goedkoper en bovendien veel lekkerder zijn dan in de winkel. In totaal zijn dat dus 30 tot 40 saucijzenbroodjes. Economisch verantwoord dus.

 

De uitgaven voor de kerstboom

Echte kerstbomen zijn duur. U kunt ze soms wel goedkoop zelf gaan omzagen op een kwekerij of in een bos, waar ze speciaal voor Kerstmis geteeld zijn. Ook is er verschil in de bomen die bij tuincentra te koop zijn. Vlak voor kerstmis zakken ze nogal eens in prijs, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de beste bomen er dan al uit zijn. Kunstbomen kunt u het beste de dag na kerstmis kopen. Dan zijn ze vaak voor de helft van de prijs te krijgen. Hetzelfde geldt voor kerstboom lampjes, kerstballen en kerstversieringen.

 

Kerstversieringen

Blijf uw eenmaal gekochte kerstversieringen trouw en doe niet mee met de mode, want elk jaar verzinnen de tuincentra en de fabrikanten wel weer een nieuwe kleur en een nieuwe trend. Zo stimuleren ze de verkoop. U hoeft daar echter niet aan mee te doen. De meeste kerstversieringen blijven trouwens jarenlang goed, als u ze maar voorzichtig behandelt en stofvrij opbergt.

 

Een kerststukje hoeft niet veel te kosten

Kerststukjes zijn niet moeilijk te maken. Met een glas, een schaal, wat oase, een paar dennentakjes, een kaars of theelichtje en een paar in het bos gezochte dennenappels is al een leuk kerststukje te maken. Zet de oase een dag van tevoren in het water. Snijd deze de volgende dag op maat, zodat ze in het glas, de schaal of de pot past. Zet er eerst de kaars of het theelichtje in, want alle takken moeten er naderhand van buitenaf naar toe in de oase gestoken worden. Hebt u geen spuitbus voor de sneeuw, doe dan hier en daar een beetje witte verf op de dennennaalden of bestrooi ze met wat bloem. Blaas het meeste er buiten even af.

 

Meer mogelijkheden

Er zijn nog wel meer mogelijkheden. Bind hier en daar een rood strikje aan en uw kerststukje is klaar. Zorg wel dat de vlam van de kaars niets kan raken bij het opbranden. Een dergelijk stukje kost in de winkel al gauw acht tot tien euro, maar als u de prijs van de onderdelen bij elkaar telt, komt u vaak nog niet aan drie euro.

 

Grafstukken voor de kerstperiode maken

Zonder veel extra uitgaven kunt u op dezelfde manier ook economisch grafstukken maken. Vaak vallen er van de onderkant van de kerstboom wel een paar takken af. Die kunnen daar dan voor gebruikt worden. Hebt u een tuin dan is het al helemaal gemakkelijk. Droge takjes, takjes van coniferen, taxus of buxus kunnen goed tegen de kou, de sneeuw en de regen. Steek een kaars in het midden van de met water volgezogen oase en steek de takken goed verdeeld van buitenaf naar de kaars toe. Garneer met rode strikjes, wat klein materiaal als zilveren kerstballetjes, enzovoort. Bewaar in een aparte doos altijd de extra’s die u in kerststukjes krijgt om die het volgende jaar in uw eigen stukjes te zetten. Op die manier worden de uitgaven voor een dergelijk stukje elk jaar steeds lager.

 

Kerststukjes maken als cadeautje

Moet u iemand bedanken, of is er iemand jarig en bent u zelf erg handig, dan hoeft u daar niet direct extra uitgaven voor te doen. Maak zelf met weinig kosten een mooi kerststukje voor op tafel, pak het in folie in en hang er een zelfgemaakt kaartje met een kerstwens aan. Het kost u in dat geval alleen een kaars, wat oase en hier of daar een kleine kerstversiering of rood lintje, dat u vermoedelijk nog bij uw kerst spullen van het vorige jaar hebt liggen.

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken

De kerstmarkt in Aken

Het kerstverhaal

Een zelfgemaakte kerststol smaakt fantastisch

Een kerststol die u zelf bakt smaakt fantastisch

Uw zelfgemaakte kerststol kost weliswaar hetzelfde, maar is groter en lekkerder dan een kerststol uit de winkel. Van glutenvrij meel kunt u overigens ook een glutenvrije kerststol maken, die echter wel breekbaarder is dan een kerststol van tarwebloem.
Voor een glutenvrije kerststol kunt u dezelfde ingrediënten gebruiken, maar de bloem vervangen door glutenvrij tarwemeel. Het deeg is moeizamer te maken en het gebak is naderhand sneller brokkelig, maar wel erg lekker.

Een zelfgemaakte kerststol van 500 gram tarwebloem, is veel groter dan een gekochte kerststol en weet u ook wat er in zit. Het zelf bakken van een kerststol is echter niet goedkoper dan de prijs waar deze voor in de winkel ligt. Raar maar waar. De zelfgebakken stol smaakt vaak wel beter door de natuurlijke stoffen die u gebruikt.

Extra hulpstoffen in de kerststol van de bakker

In de kerststollen die u bij de bakker en de supermarkten koopt zit bijvoorbeeld ook brood verbeteraar, stoffen om de stol langer houdbaar te maken, eipoeder in plaats van een echt ei, enzovoort. Bakkers moeten zich natuurlijk houden aan de regels van de overheid, maar zo hier en daar worden er ook wat goedkopere ingrediënten gebruikt om iets meer winst te maken. Zo is bekend dat bepaalde kerststollen niet gevuld worden met echte amandelspijs, maar met een product dat uit bonen gemaakt wordt en via aanvulling van smaakstoffen, suiker en vet toch lijkt op de echte amandelspijs.

U bakt met dit recept zelf een overheerlijke kerststol

 

Benodigdheden:

500 gram bloem,

75 gram basterdsuiker,

8 gram zout,

35 gram verse gist,

150 gram boter,

2 ½ dl melk

1 ei,

½ theelepel amandelessence,

de geraspte schil van een goed gewassen citroen,

325 gram gewassen en gedroogde rozijnen (liefst licht en donker door elkaar)

50 gram sukade en eventueel

50 gram gehakte oranjesnippers.

 

De vulling van de kerststol

U hebt genoeg aan een pakje amandelspijs dat u mengt met

een half los geklopt ei en

twee eetlepels suiker. Eventueel kunt u dit laatste ook weg laten.

De bereiding van de kerststol

Meng eerst de bloem, het zout en de basterdsuiker in een kom. Vooral het zout moet goed door het meel gemengd zijn, want als dat direct in aanraking komt met de gist, rijst het brood naderhand niet. De gist is dan “kapot”. Smelt nu de boter in een steelpan en giet daar het water bij. Het mengsel van boter en water moet lauwwarm zijn. Niet te warm, want dat is niet goed voor de gist. Brokkel de gist in een mok en roer deze goed vloeibaar met een scheutje van het boter-melk mengsel. Maak dan een kuiltje in het mengsel van meel, zout en suiker en giet daar eerst de aangemaakte gist en daarna de rest van het boter-melk mengsel bij.

Kneden

Kneed het deeg minstens tien minuten en doe er tijdens het kneden het ei, de geraspte citroenschil, de sukade en de oranjesnippers bij. Kneed tenslotte de gewassen en gedroogde rozijnen voorzichtig door het deeg. Het zijn er veel, dus maak daarvoor eerst een kuil in het deeg en doe de rozijnen erin. Vouw het deeg eromheen en kneed het door tot alles goed verdeeld is.

Rijzen

Laat het deeg nu, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats (kamertemperatuur) in de kom rijzen. Reken hier een uur voor. Pas op voor tocht, want dan slaat het neer en rijst niet meer.

 De vulling even mengen

Een kwartier voordat het deeg opnieuw door gekneed moet worden mengt u in een diep bord of kom het pakje amandelspijs met de helft van een los geklopt ei en twee eetlepels suiker. Dat gaat in het begin wat moeilijk. Als het door elkaar gemengd is bestrooit u uw handen met wat bloem en maakt van het mengsel een dikke rol voor in het kerstbrood. Was hierna uw handen om het deeg te gaan kneden.

Verdere bewerking

Als het uur om is kneedt u het deeg goed door, drukt het op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikke ronde plak. Zorg dat de plak iets diagonaal komt te liggen, want straks in de oven rijst het brood nog verder. Druk met de deegrol in het midden een ondiepe deuk in de deegplak en leg daar de rol amandelspijs in. Zorg dat deze iets korter is dan de breedte van het deeg. Sla een helft van het deeg over de rol heen en druk het deeg over de rol heen goed vast in het onderste gedeelte van het deeg, zodat het tijdens het bakken niet loslaat. Het brood heeft nu de specifieke vorm van een kerststol.

Het deeg afdekken tijdens het rijzen

Dek het deeg weer af met een vochtige warme doek en laat het nu nog eens een half uur rijzen op een warme plaats.

Bakken

Verwarm de oven tien minuten voor. Schuif het brood in de oven en bak het in de heteluchtoven in 50 tot 70 minuten af op de hetelucht stand op 150 – 160 graden. Kijk echter altijd eerst in de gebruiksaanwijzing van uw oven. Meestal staan daar diverse baktijden in voor de verschillende deegsoorten. De ervaring leert dat de kerststol in een heteluchtoven op 160 graden prima afbakt. Houdt het brood in de gaten, vooral als u het de eerste keer maakt, want elke oven bakt toch soms iets anders. Het brood is goed als het mooi lichtbruin is en hol klinkt als u er met de knokkels lichtjes op klopt.

Na het bakken van de kerststol

Haal het kerstbrood uit de oven, schuif het meteen op een rooster en trek het bakpapier er voorzichtig onderuit. Neem wat boter en een bak kwastje en smeer de bovenkant van het warme gebak met wat boter in. Strooi poedersuiker over het brood en laat het afkoelen.

Een stol met alleen rozijnen smaakt beter dan met krenten erbij

In deze kerststol zitten geen krenten om een eenvoudige reden: krenten zijn meestal harder dan rozijnen en door de krenten te vervangen door rozijnen krijgt u een veel smakelijkere, zachtere kerststol.

Deze stol kunt u bijtijds bakken

Als het deeg goed bereid is, wordt deze kerststol in de oven zo groot dat hij overdwars op de plaat net genoeg ruimte heeft. Hij is meestal ook te groot om met Kerstmis in twee dagen opgegeten te worden, of u moet al met een erg grote groep mensen zijn. U kunt deze stol dan ook gemakkelijk ruim voor Kerstmis bakken, na het afkoelen snijden en gesneden in een goed afgesloten doos meteen invriezen. Haal er een afgemeten pakje uit voor kerstavond en het kerstontbijt. Pak dat in vershoudfolie in en laat het zo ontdooien. U zult merken dat het na het ontdooien even lekker is als wanneer u het vers zou eten. Op die manier hebt u lang plezier van deze enorme kerststol.

Ook zelfgemaakte oliebollen zijn verrukkelijk evenals zelfgebakken wafels.

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Tips voor een heel ontspannen kerstdiner

Een Kerstdiner moet ook voor u zelf ontspannen zijn

Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.
Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.

Een ontspannen kerstdiner is een diner dat u op de dag zelf niet al te veel moeite kost en waar u naderhand met plezier op terug kunt kijken.  Het kerstdiner is een jaarlijks terugkerend evenement en naast de H. Mis voor de christelijke wereld ook een van de hoogtepunten van het kerstfeest. Veel mensen vinden het thuis organiseren van een kerstdiner echter een moeilijke klus. Toch is het helemaal niet nodig om er tegenop te zien. Met een goede voorbereiding kan ook een kerstdiner in korte tijd op tafel gezet worden.

Thuis dineren of heel ontspannen uit eten gaan?

De kerstdagen komen er weer aan en bij veel mensen duikt dan ook de vraag weer op: wat doen we met het kerstdiner? Gaan we uit eten of doen we het thuis en zo ja, wat zetten we dan op tafel? Thuis het kerstdiner houden is beslist veel gezelliger, gemoedelijker en goedkoper. Met een goede organisatie krijgt u bovendien alles warm op tafel op de tijd die u gepland had. In een restaurant kan het met de kerstdagen immers extra druk zijn. Daar wil het ook wel eens wat langer duren voordat het eten op tafel staat. Voor gezinnen met kinderen is dat niet altijd gemakkelijk. Daarnaast moet er voor een kerstdiner tijdig gereserveerd worden en wie dat vergeet, zal toch thuis zelf voor een diner moeten zorgen.

Tips voor de boodschappenlijst voor het kerstdiner

Elk kerstdiner begint altijd met een goede boodschappenlijst. Zet hierop niet alleen alle ingrediënten voor uw kerstdiner, maar ook voor alle kerstartikelen die u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kerstbrood, broodjes, kaarsen, bonbons, kerstchocolade, eventueel insteek mos (oase)voor kerststukjes, hulst, dennentakken, enzovoort. Bekijk wat u hiervan op tijd moet bestellen.

Brood, gebak, vlees of vis

Meestal gaat het daarbij om bakkersspullen. Croissants, kerstbrood, broodjes, eventueel gebak, als u dat niet zelf maakt, boterhamvlees, vlees voor het kerstdiner, paté, enzovoort. Loop de lijst na en haal de specifieke kerstartikelen die niet datumgevoelig zijn, zoals kaarsen, kerstchocolade, versieringen, enzovoort op tijd binnen, want anders is er vaak niets meer te kiezen en moet u het doen met wat er in de winkel nog aanwezig is.

De gasten

Krijgt u gasten houd dan rekening met de hoeveelheden die u in huis haalt. Wees niet te ruim, want dan moet u de resten de tweede kerstdag zelf opmaken of het uiteindelijk nog weggooien. Dat zou enorm jammer zijn van het werk en het geld dat u eraan besteed hebt. Overigens is het best prettig als u de tweede kerstdag van de restjes van het kerstdiner snel een lekkere maaltijd klaar kunt maken. Zo hier of daar hoeft er dan alleen wat gekookt ei, een tomaatje of wat sla bij en voor de rest staat alles klaar voor gebruik. Een fantasievol bordje met resten van de vorige dag kan een super lekker ogend en smakelijk diner worden.

Voorbereidingen van het kerstdiner

Begin altijd met de planning van de onderdelen. Bepaal zelf wat u wilt. Wordt er voor het diner een borrel of glas wijn gedronken en wilt u daar amuses of toast bij serveren, of begint u meteen met het serveren van een soep als voorgerecht? Zet het menu op papier of op de computer in elkaar. Zorg dat u daarbij meteen bedenkt hoeveel werk iets kost. Neemt u bijvoorbeeld toast bij de borrel vooraf, dan moet u die vlak van tevoren klaarmaken. Neemt u amuses, dan kunt u die (of de ingrediënten daarvoor) de dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten. Nog gemakkelijker is het om te zorgen voor wat kleine kaasblokjes, kleine stukjes Franse kaas, enzovoort die u eveneens ruim van tevoren snel kunt klaarmaken en goed afgedekt in de koelkast kunt zetten.

Tips voor de aankleding van de tafel

Dek de tafel al vroeg. Liefst voordat de gasten er zijn, want dan hebt u meer tijd om samen wat te drinken en te praten. Maak de tafel niet te druk. Als de gerechten erop staan is het immers vaak al vol genoeg. Een wit tafelkleed is altijd mooi en kan aangekleed worden met rode linten of een loper, mooi servies, wijnglazen, bestek en bij elk bord ook een mooie kaars. De eventuele deco in het midden van de tafel mag niet te hoog zijn, want dan zien de “overburen” elkaar niet meer als ze met elkaar willen spreken. Prachtige kerstkleuren die altijd goed combineren zijn rood, wit, zilver en groen. Leg bij elk bord tevens een servet klaar.

Geef u zelf de tijd en haast u niet

Laat u niet haasten. U steekt veel tijd in de voorbereiding van het kerstdiner en er mag dan ook volop genoten worden. Ook door u! Neem de tijd om elke gang van het diner te genieten. Ruim de borden pas af als iedere gast klaar is. Het heeft immers geen haast.

Een heerlijke gebonden soep als voorgerecht

Maak de soep al de dag van tevoren klaar. Maak daarvoor een stevige bouillon van peper, zout, bouillonpoeder of blokjes, wat tijm, rozemarijn, salie en twee laurierbladeren  een prei en een paar dikke, in stukken gesneden uien. Breng dat aan de kook en doe er een stevig stuk soepvlees bij in de vorm van een dik bevleesd ribbetje van rundvlees.

Lang genoeg laten trekken

Laat de soep twee à drie uur trekken (in een snelkookpan kan het met twee uur al goed zijn). Haal het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het klein. Smelt in een andere pan wat boter, doe er een of twee lepels meel bij en roer tot u een stevige bal hebt. Schenk door een zeef een derde van de bouillon erbij en roer dit stevig tot het een gladde pap geworden is en er geen klontertjes meer te zien zijn. Schenk nu door de zeef de rest van de bouillon erbij en roer alles glad.

Laurierblaadjes eruit halen

Haal de twee laurierbladeren uit de groenten, kijk even of er geen stukjes bot in zitten en doe de groenten dan bij de bouillon. Zet de staafmixer erin en maak alles klein. Doe een scheut melk erbij (maakt de soep zachter), vul aan met water tot u de juiste hoeveelheid voor twee dagen hebt (gemakkelijk voor de dag erna) en breng het geheel weer aan de kook. Doe er dan het klein gesneden soepvlees terug in en doe er wat (liefst zelfgemaakte) gehaktballetjes bij.

Nog tien minuten laten koken

Laat de soep daarvoor nog tien minuten op een zacht pitje doorkoken. Maak af met Alpro room (minder vet) en proef af. Zet het deksel schuin en laat de soep in de kelder verder afkoelen. Deze soep hoeft u de volgende dag alleen even op te warmen en is dan even lekker alsof ze vers gemaakt is.

Carpaccio

Wilt u in plaats van soep liever carpaccio, dan kost u dat op de dag zelf wel iets meer tijd. Carpaccio is snel klaar te maken, maar u kunt dat wel pas doen vlak voordat het op tafel gezet kan worden. Vlees moet immers altijd koel gehouden worden, omdat daar bacteriën snel in groeien. Maak de borden met de uitgespreide plakjes rundvlees klaar met een paar blaadjes sla er midden op, wat gesprenkelde olijfolie, geraspte kaas, gesneden of geknipte basilicum en eventueel wat gesnipperde lente ui of wat u nog meer vers hebt liggen. Doe er echter niet al teveel op, want het moet een licht voorgerecht blijven.

Een slaatje tussen de soep en het hoofdgerecht

Een slaatje als eventueel voorgerecht mag eveneens niet zwaar zijn, maar moet wel vlak van tevoren klaargemaakt worden. Kook de dag voor de kerst alvast een paar eieren. Was voor het diner de sla en leg op ieders bord een paar blaadjes. Garneer met wat maggi of een aparte dressing, een gesnipperd sjalotje, wat geraspte kaas, plakjes tomaat en plakjes gekookt ei. Een mini pasteitje gevuld met paté geeft wat extra’s. Een beetje mayonaise uit een tube doet de rest.

Het hoofdgerecht van het kerstdiner

Neemt u een stuk vlees dan kan dat gemakkelijk de dag van tevoren inclusief jus, klaar gemaakt worden. U hoeft het dan alleen op te warmen en op tafel te zetten. Maak het vlees extra lekker klaar en laat het bijvoorbeeld stoven met wat gesnipperde, glazig gebakken ui, wat prei, stukjes wortel, wat bleekselderij, een scheutje rode wijn, tijm en rozemarijn. Neem het vlees als het gaar is uit de pan, giet wat water bij de jus en zet de staafmixer erin. Bak eventueel ruim van tevoren wat champignons en doe die als laatste bij de jus als die klaargemaakt is. Maak het geheel af met wat room, of met Alpro room (minder vet en even lekker!). Proef even af of er nog bouillonpoeder bij de jus moet. Snijd het vlees en leg het terug in de pan. Schenk er wat jus overheen. Laat het met het deksel schuin afkoelen op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder.

Biefstuk

Neemt u echter biefstuk of ander vlees dat snel klaar en op tafel moet, dan staat u tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht in wel meestal even in de keuken. Biefstuk is echter snel gebakken (vijf tot zeven minuten, afhankelijk van hoe doorbakken u het wilt hebben) en ook de jus daarvan hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.

Bijlagen niet te moeilijk maken

Neem kant-en-klaar aardappeltjes, aardappelkroketjes, frietjes, of aardappel rozetjes. Gemakkelijk, lekker en snel klaar. Voor groenten neemt u wat iedereen lekker vindt. Sla, erwten, wortels en boontjes geven meestal geen probleem. Voor sla is echter wat meer bereidingstijd nodig, dus het is gemakkelijker om diepvries erwten en/of wortels te nemen. Zet daarnaast altijd een schaal appelmoes en rode peertjes op tafel. Lekker voor erbij en u kunt het op tijd klaar zetten.

Het nagerecht

Nagerechten kunnen meestal ook al de dag voor het kerstdiner klaar gemaakt worden. Neemt u een ijstaartje of een bolletje ijs per tafelgast, dan bent u natuurlijk het snelste klaar. Leg naast het ijs wat vers fruit en geef er wat slagroom bij. Dat ziet er feestelijk uit. Ook yoghurt of pudding kunnen wat leuker aangekleed worden dan normaal met wat stukjes vers fruit en slagroom. Is u dat teveel werk, geef er dan wat fruit uit een blikje bij, maar zet een schaal met vers en gewassen fruit op tafel met een paar fruitmesjes erbij, zodat iedereen naar believen vers fruit kan nemen.

 

Een kaasplankje

Hebt u als nagerecht liever wat hartigs, dan kunt u ook voor een kaasplankje zorgen met daarop wat Franse kaasjes of stukjes Franse kaas. U kunt ook per gast een plankje klaarmaken. Laat uw fantasie werken, maar zorg dat u er niet te lang voor in de keuken staat.

 

Aangeklede koffie toe

Zorg voor een lekker bakje koffie toe. U kunt daar een heel klein glaasje likeur met slagroom bij geven, wat bonbons en cake op tafel zetten en tevens zorgen voor een bakje met pepermunt. Pepermunt is goed om de maag wat tot rust te brengen. Ook in restaurants wordt vaak pepermunt bij het serveren van de rekening gegeven.

 

Een restjesdag zorgt voor een heerlijk ontspannen diner op 2e kerstdag

Laat alle resten afkoelen en doe ze in bakjes in de koelkast. Op de tweede kerstdag hebt u daar profijt van. Maak desnoods op de dag voor kerstmis een kippenragout klaar, laat deze afkoelen en zet de bak in de koelkast. Op die manier kunt u de tweede kerstdag gemakkelijk en snel een pasteitje voor uw gezin klaarmaken met een randje sla er omheen en alle restjes van de vorige dag. Geef soep vooraf en zorg zo dat er voor ieder toch een leuk en fantasievol bord ontstaat, waar u weinig of geen werk aan hebt. Zo bent u snel klaar en kunt ook u genieten van een rustige tweede kerstdag.

Houd de kinderen bezig

Houd rekening met eventuele kinderen en zet daar (liefst nieuw of hen onbekend) speelgoed of spelletjes voor klaar. Kinderen tafelen nu eenmaal niet graag lang. Ook als u uit eten gaat is het altijd goed om een spelletje en/of papier en pen mee te nemen en daar de kinderen mee bezig te houden.

 

Ik wens u een heel fijn, gezellig kerstdiner!

Herfststukjes maken

De kerstmarkt in Aken

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken