Onderdelen van nieuwe verhalen

Verhalen (een paar onderdelen) van eigen hand

Verhalen zijn vaak leuk en onderhoudend. Hierbeneden staan twee hoofdstukken uit twee verschillende series met nieuwe verhalen, waar ik al een tijd aan doorschrijf. Het eerste van de twee verhalen is een onderdeel van de ervaringen van een kleuterleidster in een kansarme buurt, die haar best doet om de kinderen iets extra´s mee te geven in hun opvoeding. Het tweede deel van de verhalen is een verhaal uit de serie over een kanarie paartje dat wonder boven wonder een nest met vier kleintjes heeft opgetrokken in een gewone kanariekooi in de huiskamer. Van verschonen, eten geven, langslopende huisgenoten, enzovoort, trokken zij zich daarbij niets aan. Beide verhalen lezen zeer gemakkelijk en zijn ook geschikt om aan kinderen te vertellen.

HERFSTWEER

(Een van de verhalen uit: Kroniek van een kleuterleidster)

Het herfst verhaal is een onderdeel van de verhalen bundel "de kroniek van een kleuterleidster"
Het herfst verhaal is een onderdeel van de verhalen bundel “de kroniek van een kleuterleidster”

Dit is nog eens echt herfstweer: de regen trommelt tegen de ruiten en de struiken zwiepen heen en weer in de wind. De kinderen komen druk en lawaaiig binnen en wat ik ook doe, ze zijn niet tot kalmte te manen. Ik zorg dat ze allemaal aan het werk kunnen, maar het loopt vandaag niet zoals het anders loopt. Ik ontdek Jens plotseling op de grond onder de tafels, bezig om met een plakkwast en dikke klodders plaksel de tafelpoten aan de grond vast te plakken. Hoe verzint hij het.

Jens heeft zijn dag weer

“Jens!”, roep ik streng. “Kom een nat doekje halen en was de plaksel van de vloer af. Het potje met plaksel hoort op de tafel en niet onder de tafel en je plakt er alleen papier en karton mee!” Als ik het hem niet zelf laat opruimen, zit hij zo meteen met dezelfde streken onder een andere groep tafels. Jens grijnst. Op dat jong kan ik soms met de beste wil van de wereld niet boos worden. Het is een druk, maar ongelooflijk fantasierijk ventje, dat misschien niet uit een van de beste gezinnen komt, maar desondanks een leuk en intelligent jong!

Vandaag is het wel heel erg

Vandaag heeft hij het echter wel op zijn heupen. Als ik hem aan de schildersezel zet, zodat hij zich via penselen en verf wat kan afreageren, hoor ik vijf minuten later mijn stagiaire in een schaterlach uitbarsten. Ik kijk om en zie Jens tot mijn stomme verbazing met volle overgave de brillenglazen van Erik met zwarte verf dicht schilderen. Erik, het grootste sukkeltje van de klas, blijft rustig staan en laat Jens zijn gang gaan.

Opvoedkundig reageren, maar mijn hart lacht

Het is een komisch gezicht, maar ik moet natuurlijk streng reageren en roep meteen: “Jens, wat doe je nu weer? Schilderen doen we alleen op papier! Erik kan op die manier niets meer zien.” “Jawel Juf! Hij ziet nu zwart,” lacht de ondeugd en aan zijn gezicht zie ik dat hij donders goed weet, waar hij mee bezig is. De klas heeft het nu ook in de gaten en hier en daar komt er opgetogen commentaar. Ik heb zelf ook moeite om mijn  gezicht in de plooi te houden.

Opgelost

“Jens, ga de kwasten maar wassen en op je stoel zitten,” commandeer ik streng. “Erik, geef me je bril even, dan was ik hem af.” Erik, als altijd gezeglijk, geeft me zijn bril. Ik was zijn gezicht, want ook dat heeft hier en daar een zwarte veeg verf meegekregen. Het ronde brilletje laat zich gelukkig goed wassen en na een paar minuten is er niets meer van de verf  te zien.

Een logisch antwoord

“Waarom liet je Jens je bril dicht verven?” vraag ik belangstellend.
“Omdat Jens dat wou,” antwoord Erik. “Jens zei dat ik dan aan de binnenkant film kon kijken, net als op de televisie.”
“En, zag je ook film?”, vraag ik, terwijl ik mijn lach moet verbijten.
“Nog niet, Juf, maar het werd wel al zwart,” zegt hij. “ Op de televisie wordt het ook altijd eerst zwart en dan zie je de film.”

Jens krijgt een preek

Ik kijk het manneke aan. Een groot licht zal hij wel nooit worden, maar het is een braaf, lief jong. Hij moet niet op deze manier geplaagd worden. “Ga maar weer verder werken,” zeg ik en strijk hem even over zijn bolleke met stoppeltjes. Ik geef de stagiaire opdracht om even op te passen en neem Jens maar eens mee naar de gang. Daar krijgt hij een stevige preek. Ik laat hem inzien hoe hij zich gevoeld zou hebben als hij zelf een bril had en Erik die dicht geverfd had. Hij snapt het best en belooft beterschap. Beterschap beloven is voor Jens geen probleem.  Dat doet hij altijd. Streken uithalen is echter zijn lust en zijn leven en dat zal hij ook wel blijven doen. Van mij mag hij, zolang hij er andere kinderen als Erik maar niet onder laat lijden.

—————————————————————————————————-

(Een van de verhalen uit: Dagboek van een kanarieliefde)

4 april.

Een ei!!

Er ligt een eitje in het kanarie nest van Jules en zijn vrouw.
Trots zit madame op de stok naast het nest en kijkt me met scheef gehouden kopje aan. “Piep”, zegt ze.
Ja, hoor meid! Je kon het wel al vaker gedaan hebben! Wat een mooi eitje. Het is ongeveer een centimeter lang. Lichtblauw met kleine, rode stippeltjes.

Ze heeft gelijk

Een mooier ei bestaat niet. Het is een kunstwerk. Met de regelmaat van de klok gaat ze op het nest zitten. Jules gedraagt zich als een echte vader. Trots, maar ook bezorgd, liefdevol en heel nieuwsgierig. Als zijn vrouw van het nest af is neemt hij soms haar plaats in, maar lang houdt hij dat meestal niet uit. Hij broedt volgens ons alleen maar om een goede indruk te maken op Katrien. Zij gaat echter al helemaal op in haar moederrol. Op het nest ziet ze eruit als een ansichtkaart met Pasen: dat mooie, gele vogeltje op het wollen nest.

Zoekt u voor uw kinderen leuke voorleesverhalen, een sprookje, sinterklaasverhaal en kerstverhaal, klink dan op de betreffende link.

Lees verder…

Attentie!

Alle verhalen, teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.