Nonnevotten bakken voor een super carnaval

Nonnevotten bakken voor een super carnaval

Nonnevotten zijn een echt Limburgs gebak dat met carnaval overal in Limburg te krijgen is.
Nonnevotten zijn een heerlijk Limburgs gebak dat oorspronkelijk uit de regio Sittard komt en in de carnavalstijd met smaak gegeten wordt.

Het ultieme, lekkere carnavalsgebak zijn de nonnevotten. Vooral in het zuiden van Limburg is het rond carnaval bij elke zichzelf respecterende bakker verkrijgbaar. Oorspronkelijk werden nonnevotten vooral in de carnavalsperiode (tussen 11 november en Aswoensdag) en rond de regio Sittard gemaakt en genoten. Tegenwoordig worden de nonnevotten echter al in een veel ruimer gebied gekend en gewaardeerd. Wie ze eenmaal geproefd heeft, is er weg van.

De naam “nonnevotten”

De naam “nonnevotten” komt vermoedelijk van de “vot” van een non, het achterwerk van een non, dus, maar helemaal zeker is dat niet. Het kan echter best waar zijn, want in de carnavalstijd wordt immers met alles en iedereen op een leuke manier de spot gedreven. Goede en smakelijke nonnevotten kosten meestal ongeveer een euro per stuk. Ze zijn echter, evenals als de oliebollen met oudejaar, super goedkoop zelf te maken, zodat u er ook naar hartenlust van kunt genieten.

Het recept voor ongeveer 45 nonnevotten voor het feest van carnaval<

Ingrediënten:

1 kg bloem
200 gram margarine
80 gram witte basterd suiker
Een krappe halve liter melk
4 grote eieren
50 gram gist (verse, van pakjes uit de koeling)
1 flesje rum aroma van Dr. Oetker
2 pakjes vanillesuiker
10 gram zout
Olie of frituurvet
Kristalsuiker of basterdsuiker om de nonnevotten na het bakken te bestrooien.

Bereiding:

Bloem en zout in een kom doen en goed door elkaar mengen. Ook de suiker en de vanillesuiker er goed doorheen mengen. Maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in een mok. Laat de margarine in een pannetje langzaam smelten en doe er dan de melk bij. Het mengsel moet handwarm, maar niet te warm zijn, want dat is niet goed voor het aanmaken van de gist.

De gist aanmaken

Maak met een scheutje van het handwarme/lauwe mengsel de gist aan en giet de vloeibare gist in het kuiltje van de bloem. Doe ook de rest van het boter/melk mengsel er doorheen en mix tot het een glad deeg geworden is. Voeg hier de eieren een voor een bij en ook de andere ingrediënten. Klop door tot alles goed vermeng is en het deeg goed gekneed is.

Het rijzen

Laat het deeg onder een vochtige doek een uur rijzen. U kunt dat bijvoorbeeld doen door de kom in een oven op 30 graden te zetten of de kom in een bak met handwarm water te zetten. Kneed na het rijzen het deeg nog even goed door.

De vorm van de nonnevot maken

Vorm van een stukje deeg een lang rolletje en leg de uiteinden daarvan in een knoop. Zorg er wel voor dat er in het midden altijd een gat overblijft, want het rijst anders (ook in het vet) tegen elkaar en wordt dan geen mooie strik. Leg de nonnevotten op met bakpapier belegde bakplaten en laat ze onder een doek in de oven nog een half uur rijzen.

Frituurvet

Verwarm het (verse!) frituurvet of de olie op 180 graden en bak de nonnevotten tot ze goudbruin zijn. Eenmaal moeten ze daarbij gekeerd worden om ook de andere kant goed bruin te laten bakken.

De super eenvoudige afwerking van de nonnevotten:

Leg de gebakken nonnevotten op keukenpapier en bestrooi ze na twee minuten afkoeling met kristalsuiker of basterdsuiker, naargelang u het het lekkerste vindt. Laat ze verder afkoelen.

Het bewaren van nonnevotten die u zelf gaat bakken:

Nonnevotten blijven, net als oliebollen, gemakkelijk een paar dagen goed, maar worden na verloop van tijd wel wat droger. Als u ze vers wil houden, moet u ze invriezen. maar strooi er dan liever geen suiker over. Na verloop van tijd kunt u ze in de magnetron opwarmen en met suiker bestrooien. Ze smaken dan even goed als vers. Net als oliebollen en nonnevotten zijn ook wafels zijn het lekkerst als u ze zelf gebakken hebt.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.