Nonnevotten bakken voor een super carnaval
Het ultieme, lekkere carnavalsgebak zijn de nonnevotten. Vooral in het zuiden van Limburg is het rond carnaval bij elke zichzelf respecterende bakker verkrijgbaar. Oorspronkelijk werden nonnevotten vooral in de carnavalsperiode (tussen 11 november en Aswoensdag) en rond de regio Sittard gemaakt en genoten. Tegenwoordig worden de nonnevotten echter al in een veel ruimer gebied gekend en gewaardeerd. Wie ze eenmaal geproefd heeft, komt er echt voor terug.
De naam “nonnevotten”
De naam “nonnevotten” komt vermoedelijk van de “vot” van een non, het achterwerk van een non, dus, maar helemaal zeker is dat niet. Het kan echter best waar zijn, want in de carnavalstijd wordt immers met alles en iedereen op een leuke manier de spot gedreven. Goede en smakelijke nonnevotten kosten meestal ongeveer een euro per stuk. Ze zijn echter, evenals als de oliebollen met oudejaar, super goedkoop zelf te maken, zodat u er ook naar hartenlust van kunt genieten.
Het recept voor ongeveer 45 nonnevotten voor het feest van carnaval<
Ingrediënten:
1 kg bloem
200 gram margarine
80 gram witte basterd suiker
Een krappe halve liter melk
4 grote eieren
50 gram gist (verse, van pakjes uit de koeling)
1 flesje rum aroma van Dr. Oetker
2 pakjes vanillesuiker
10 gram zout
Olie of frituurvet
Kristalsuiker of basterdsuiker om de nonnevotten na het bakken te bestrooien.
Bereiding:
Bloem en zout in een kom doen en goed door elkaar mengen. Ook de suiker en de vanillesuiker er goed doorheen mengen. Maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in een mok. Laat de margarine in een pannetje langzaam smelten en doe er dan de melk bij. Het mengsel moet handwarm, maar niet te warm zijn, want dat is niet goed voor het aanmaken van de gist.
De gist aanmaken
Maak met een scheutje van het handwarme/lauwe mengsel de gist aan en giet de vloeibare gist in het kuiltje van de bloem. Doe ook de rest van het boter/melk mengsel er doorheen en mix tot het een glad deeg geworden is. Voeg hier de eieren een voor een bij en ook de andere ingrediënten. Klop door tot alles goed vermeng is en het deeg goed gekneed is.
Het rijzen
Laat het deeg onder een vochtige doek een uur rijzen. U kunt dat bijvoorbeeld doen door de kom in een oven op 30 graden te zetten of de kom in een bak met handwarm water te zetten. Kneed na het rijzen het deeg nog even goed door.
De vorm van de nonnevot maken
Vorm van een stukje deeg een lang rolletje en leg de uiteinden daarvan in een knoop. Zorg er wel voor dat er in het midden altijd een gat overblijft, want het rijst anders (ook in het vet) tegen elkaar en wordt dan geen mooie strik. Leg de nonnevotten op met bakpapier belegde bakplaten en laat ze onder een doek in de oven nog een half uur rijzen.
Frituurvet
Verwarm het (verse!) frituurvet of de olie op 180 graden en bak de nonnevotten tot ze goudbruin zijn. Eenmaal moeten ze daarbij gekeerd worden om ook de andere kant goed bruin te laten bakken.
De super eenvoudige afwerking van de nonnevotten:
Leg de gebakken nonnevotten op keukenpapier en bestrooi ze na twee minuten afkoeling met kristalsuiker of basterdsuiker, naargelang u het het lekkerste vindt. Laat ze verder afkoelen.
Het bewaren van nonnevotten die u zelf gaat bakken:
Nonnevotten blijven, net als oliebollen, gemakkelijk een paar dagen goed, maar worden na verloop van tijd wel wat droger. Als u ze vers wil houden, moet u ze invriezen. maar strooi er dan liever geen suiker over. Na verloop van tijd kunt u ze in de magnetron opwarmen en met suiker bestrooien. Ze smaken dan even goed als vers. Net als oliebollen en nonnevotten zijn ook wafels zijn het lekkerst als u ze zelf gebakken hebt.