Moestuin of siertuin

Moestuin of siertuin

Moestuin is een uitdrukking voor een tuin, waar u groenten en fruit in kunt telen. Nu de discussie over het milieu, het klimaat en gezond eten een vlucht nemen, is een moestuin een goede oplossing voor veel problemen. Wie er de plaats voor heeft kan daar met gemak aan beginnen. Alle voorwaarden voor een goede oogst zijn overal op internet te vinden. U moet er alleen de plaats en de ruimte in uw tuin voor hebben. Toch is dat niet altijd nodig. Er zijn tegenwoordig oplossingen via een meter tuin, waarbij u een bak van een vierkante meter op uw balkon of terras kunt leggen. Daar gaat dan goede grond in en kunt u kruiden en klein soortige groenten op die vierkante meter verbouwen. Ook wanneer u alleen een siertuin hebt is er veel mogelijk.

Een moestuin in de siertuin

Wie een siertuin heeft wil die niet altijd op de schop doen om daar een moestuin van te maken. Dat is ook helemaal niet nodig. Het kan allemaal ook gecombineerd worden. Wat goed is voor de grond van de moestuin is meestal ook heel gezond voor de siertuin. Koemest is bijvoorbeeld voor allebei de soorten planten heel goed. Ongeveer 70 jaar geleden kon men in veel siertuinen groenten en fruit ontdekken, net zoals men in de moestuin ook planten als buxus en rozen kon zien staan. Dat deed men vroeger ook om het geheel wat op te fleuren. Wat let ons dan om dat nu weer te doen, maar dan omgekeerd?

Bieslook, selderie en peterselie

Veel groenten kunt u tussen de struiken of ook gewoon in de border laten groeien. Zo is bijvoorbeeld bieslook een heel leuk plantje dat bloeit met mooie, lila bolletjes. Het past gewoon in een siertuin. Als u een paar van die plantjes hebt, kunt u met de groene stengeltjes gewoon rechtstreeks uit de tuin af en toe uw gerechten lekker klaarmaken. Hetzelfde geldt voor selderie en peterselie, maar koop de plantjes wel in een tuincentrum en niet bij de supermarkt. De laatste zijn vaak bewerkt, zodat ze na twee weken weggegooid kunnen worden.

Sla in de gecombineerde moestuin

Slazaadjes kunt u beter niet allemaal tegelijk zaaien. Dan is er te veel sla tegelijk klaar om te eten en moet u een deel weggeven of weg gooien. Het is dan ook beter om een paar zaadjes tegelijk te planten en een week later weer een paar zaadjes. Plant er omheen een paar planten waar slakken niet dol op zijn en omring het stukje grond met een in de grond gestoken stuk stevig, glad plastic, waar de slakken niet tegenop kunnen schuiven.

Slakken zijn dol op sla

Zet een slak in de buurt van een krop sla en hij vindt zonder mankeren zijn avondeten. Op tijd van niks is de krop gehalveerd en na een paar dagen helemaal weg. Hetzelfde gebeurt overigens ook met het groen van knolbegonia’s, dus wat dat betreft ziet ook de slak geen verschil tussen een siertuin en een moestuin.

Vraag een egel op bezoek in uw tuin

Het is dan ook niet verkeerd om een stukje achter in de tuin wat minder precies op te ruimen en er wat blad en begroeiing te laten liggen. In de winter houdt de egel daar zijn winterslaap en gebruikt dat in de rest van het jaar als thuisbasis. Een egel verschuilt zich overdag en u ziet hem pas in de zomer rond elf uur, als hij na de inval van de schemering voedsel gaat zoeken. Rond die tijd komen ook de slakken uit de grond tevoorschijn. De egel lust wel de huisjesslakken, maar de naaktslakken laat hij vaak links liggen. Die zijn hem te slijmerig. Hij eet overigens ook rupsen en ook dat is goed binnen een moestuin.

Radijsjes in de moestuin

Radijsjes zijn gemakkelijk te telen. Maak een smal geultje in de grond en strooi daar de zaadjes in. Niet al te dicht naast elkaar. Bedek ze met een laagje grond en geef ze af en toe water. Als het regelmatig regent, hoeft dat niet, want dan krijgen ze vanzelf genoeg. Na ongeveer zes weken zijn ze groot en rijp om te eten en heel erg lekker.

Lente-ui past er eveneens

Ook lente-ui is een gewas dat gemakkelijk te telen is. Zaadjes in de grond en laat maar groeien. Onthoud alleen dat al het groen water nodig heeft om te groeien. Opletten als het droog en warm is. Ga ook elke dag even kijken of het goed gaat en er geen ongedierte aan uw groenten zit. Zit er een rupsje of slak, dan kunt u die ook gewoon met behulp van een stokje of blad verwijderen. Daar hoeft niet meteen voor gespoten te worden. Zo krijgt u alles onbespoten op tafel.

Worteltjes passen goed in de siertuin

Wortels hebben prachtig lichtgekleurd en heel fijn groen op hun kopjes. Ze passen goed in de siertuin. Voor de teelt van wortels heeft men lichte, losse grond nodig. De Limburgse löss en de Zeeuwse klei zijn daar eigenlijk wat te zwaar voor, maar dat is soms op te lossen met toevoeging van veel zand, zodat de grond meer water doorlatend wordt. Wortels uit de eigen tuin smaken veel beter dan die uit de supermarkt.

Tomatenplanten

Tomaten zijn een hoofdstuk apart, maar ook die zijn eigenlijk goed te telen. U kunt ze in februari al zaaien in potjes binnen, want ze mogen pas naar buiten na de ijsheiligen (na 15 mei), omdat dan de kans op vorst zo goed als verkeken is. Tomatenplanten hebben veel water nodig, maar het blad kan niet goed tegen vocht en gaat snel schimmelen. Zelf teel in ze meestal in een grote pot en zet die binnen als het regent. Elke dag krijgen de planten wel op de voet water en regelmatig moeten ze gediefd worden: de zijscheuten weghalen die uit de oksels naast een blad of tak uitspruiten. Die nemen namelijk de kracht weg die de plant voor de vruchtontwikkeling nodig heeft.

Kruiden passen in elke moestuin en siertuin

Alle kruiden, zoals selderij, peterselie, salie en tijm kunnen gewoon in de siertuin en de border wortelschieten. Gebruik echter geen kruidenplanten uit de supermarkt, want die zijn behandeld met stikstof, zodat ze slechts twee weken mee gaan en dan doodgaan. Goed voor de economie, maar minder voor het milieu. Haal de plantjes liever bij een tuincentrum. Zet ze niet te ver van het huis, zodat u er voor de soep of een salade snel even wat van kunt plukken en er niet de hele tuin voor door hoeft.

Aardbeien

Aardbeienplanten kunnen overal in de tuin groeien, alleen lusten ook de vogels en andere dieren ze graag. In goede grond gedijen ze heel goed. Een kersverse aardbei uit eigen tuin wint het qua smaak altijd van de aardbeien uit de supermarkt. Zorg alleen dat de plant genoeg zon krijgt om te kunnen bloeien en vrucht te dragen.

Bosbessen

Plant eens een blauwe bessenstruikje in uw tuin. Hij levert in de het voorjaar enorm veel witte bloemetjes en in de zomer prachtige, gezonde blauwe bessen. Veel smakelijker dan de opgefokte, dikke blauwe bessen in de winkels. Pas wel op en bindt in de tijd dat de vruchten rijp worden hier en daar wat stroken aluminiumfolie rond de takken, want vooral de merels zijn er even gek op als u.

Frambozen en bessenstruiken

Ook deze struiken misstaan niet in een siertuin. Ze moeten echter wel een zonnig plaatsje hebben, zodat ze ook vrucht kunnen dragen. De eerste twee jaren zal dat nog niet veel zijn, maar als ze eenmaal gewend zijn gaat dat snel beter. Zitten er veel vruchten aan, dan is daar goed jam van te maken. Ook het inmaken van fruit en appelmoes is goed te doen met gewone, stevige glazen potten uit de winkel.

Hetzelfde geldt voor een druivelaar

Plant die altijd in een zonnige omgeving tegen een muur of maak hem vast aan een pergola, zodat de druiven kunnen hangen. Na een paar jaar is hij groot genoeg en zal aardig wat vruchten leveren. Knip na de vruchtzetting de uitgroeiende takken terug tot aan het tweede blad na een trosje. Op die manier steekt de plant de voeding niet in de uitgroei van de takken, maar in de groei van de druiven.

Er kan nog veel meer in uw moestuin en siertuin

Hebt u genoeg plaats in uw siertuin, plant dan eens een fruitboom of een notenboom. Een hazelaar is geen echte boom, maar een struik. Ze kan echter wel bijna even groot worden als een kleine boom en zal na verloop van tijd wel eens wat gesnoeid moeten worden. Met een hazelaar krijgt u gratis eekhoorns en spechten in uw tuin, want die zijn dol op hazelnoten. De hazelnoten kunnen gepeld en gekraakt in de winter goed dienen als voer voor de vogels. Ook voor uzelf zijn ze gezond. Fruitboompjes kunt u ook in kleine vorm kopen, zodat u niet op een ladder de vruchten moet plukken. Op die manier kunt u uw prachtige tuin, die vol staat met bloeiende planten en zomerbloeiers, gebruiken om er onbespoten groenten, fruit en kruiden uit te halen.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.