Is lenen goed of geeft het problemen?

Is lenen goed of geeft het problemen?

Lenen is een onderwerp, waar de meesten Nederlanders wel eens mee te maken krijgen. Ook een hypotheek is immers een lening. Daarnaast lenen sommige mensen ook wel eens extra geld voor andere doeleinden. Deze tijd is voor veel gezinnen met een laag inkomen niet gemakkelijk. Veel mensen verliezen hun baan of krijgen te maken met ziekte, long covid en andere problemen die het inkomen doen dalen. Het vervelende is dat wij het in Nederland eigenlijk heel goed gewend zijn. De bezuinigingen van de regering zullen de mensen echter geen goed doen. Corona heeft de regering veel geld gekost en op de een of andere manier zal dat weer terug moeten komen.

Lenen is heel verleidelijk als u krap in het geld zit

Groenten en fruit van het seizoen zijn meestal het beste voor het budget. Wie verstandig koopt, hoeft vaak niet te lenen.
Groenten en fruit van het seizoen zijn meestal het beste voor het budget. Wie verstandig koopt, hoeft vaak niet te lenen.

Bezuinigen is voor jonge gezinnen niet gemakkelijk. Veel jonge mensen zijn bovendien opgegroeid in een tijd van weelde. Vooral waar de ouders een dubbel inkomen hadden, werd hun vaak niets geweigerd. Ze hoefden nooit lang op de vervulling van een wens te wachten. In dat licht is het ook moeilijk om plotseling binnen hun eigen, jonge gezin, met minder toe te moeten komen. Je ziet dan ook vaak dat mensen gaan bezuinigen op de verkeerde dingen, zoals eten, maar daarnaast toch luxe zaken blijven kopen. Daar kan men echter niet van eten. Als het geld echt op is en er moet wel nog eten op tafel komen, zorgt dat voor stress tussen partners en is de verleiding groot om maar “even” wat geld te lenen. Van een lening bent u echter niet zo snel weer af.

Ook een lening blijft geld kosten

De rente van een lening moet wel maandelijks betaald worden en als men voordien al te weinig geld had, zorg die rente alleen maar voor meer armoede en nog minder gemak. Het is beter om tijdig aan de bel te trekken als men niet meer rond kan komen, dan een lening aan te gaan. Dat is niet gemakkelijk, maar wel beter dan geld te lenen, waarvan men bij voorbaat al weet, dat men het niet terug kan betalen. Neem in dat geval contact op met het maatschappelijk werk van de gemeente (WMO). Daar kan men u vaak in de goede richting helpen. en er in elk geval voor zorgen dat u en uw gezin niet verder in de problemen komen.

Belangrijk zijn een dak boven het hoofd, warmte, kleding en eten

Wat dat lenen betreft zeiden de mensen vroeger al: “wat een mens nodig heeft is een dak boven zijn hoofd, warmte, goed voedsel en kleding. De rest is allemaal luxe.”  Waar u van tevoren niet voor kunt sparen, kunt u achteraf immer meestal ook niet afbetalen. Daarnaast moet er voor een lening voor een auto of voor andere luxe meestal ongeveer een derde meer aan rente betaald worden, dan wanneer ervoor gespaard zou zijn. Soms betaal je voor het lenen zelfs het dubbele bedrag terug. Dat zijn de zogenaamde woekerleningen.

De hypotheek is ook een vorm van lenen

Het enige waar men ooit een “lening” voor zou mogen aangaan, is de hypotheek voor een huis. En dat in de orde van grootte die u kunt betalen. Al de rest hoeft pas gekocht te worden als er geld voor is. Is dat geld er niet, dan hoort het ook niet in huis te komen. Dat geldt voor de auto even zeer als voor de moderne technologie. Het geld dat binnenkomt wordt eerst aan de prioriteiten van eten, drinken, de nodige, vervangende kleding, de maandelijkse rekeningen van gas, licht, water en telefoon, enzovoort en aan de eventuele studie besteed. Als er aan het einde van de maand niets meer over is, houdt het daar ook bij op.

Rustiger leven zonder lening

Niet alleen leeft men zonder lening rustiger, (en slaapt men ook beter!) maar het beschikbare geld wordt op die manier ook beter besteed. Hetzelfde geldt voor het “rood” staan op de bank. Ook dat is lenen van de bank. Geld, dat u immers zelf niet had en van de bank “geleend” hebt. Daar staat een fikse rente op, die later toch weer door de rekeninghouder betaald moet worden. Natuurlijk, soms kan het wel eens even nodig zijn, maar dat moet een uitzondering blijven, anders doen we onszelf en ons eventuele gezin tekort.

Op internet kopen op afbetaling is ook een vorm van lenen

Wie op internet spullen en kleding koopt, terwijl de rekening op de bank in het rood staat, heeft achteraf een probleem. Internetbedrijven rekenen een fikse rente op bedragen die niet op tijd betaald worden. U betaalt er meer voor dan bij de bank. Probeer daarom altijd binnen de termijn te betalen, of stel de koop uit, tot u er geld genoeg voor heeft. Op internet kunnen schulden vanwege de rente al snel oplopen tot een bedrag dat u helemaal niet meer kunt betalen.

Nooit bezuinigen op goed eten

Bezuinigen is prima, maar bezuinigen op goed eten voor het gezin is niet verstandig. Het hoeven geen luxe levensmiddelen te zijn, maar verse groenten van de tijd van het jaar, die meestal ook goedkoper zijn dan kasproducten, moeten dagelijks gegeten kunnen worden, evenals goed (of zelfgebakken) brood, fruit van het seizoen, enzovoort. Natuurlijk moeten de prijzen van de diverse supermarkten goed met elkaar vergeleken worden, want voor dezelfde goede voedingsmiddelen hoeft u niet meer te betalen dan noodzakelijk is. Het eten moet volwaardig zijn, maar dat kan ook met een laag budget. Maak eens een keertje een staatje van de prijzen van de verschillende supermarkten in Exel en koop de producten waar ze het goedkoopste zijn. Als u dat staatje een tijd lang bijhoudt, kent u de prijzen en kunt u een tijd goed vooruit. Bezuinig liever op de krant, abonnementen, de telefoon, enzovoort, maar nooit op goed en gezond eten.

Voldoende mineralen en vitaminen

Zorg vooral voor voldoende mineralen en vitaminen door zo gevarieerd mogelijk te eten. Deze zorgen voor het onderhoud van de lichaamscellen en op die manier voor de energie om elke dag te kunnen aanpakken. Bezuinig liever op andere dingen, want de gezondheid van u en uw kinderen is meer waard dan alle luxe en moderne mogelijkheden van deze tijd.

Lenen kost echter altijd extra geld en brengt de meeste huishoudens naderhand vaak meer zorgen dan geluk.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.