Koolhydraatarm eten helpt bij overgewicht en diabetes

Koolhydraatarm eten helpt bij overgewicht en diabetes

Koolhydraatarm eten klinkt misschien niet zo lekker, maar wie er eenmaal mee begint is er binnen de kortste keren heel positief over. U hoeft er immers geen honger bij te lijden en kunt altijd lekker eten. Het afvallen en de vermindering van de suiker in het bloed lijken als vanzelf te gaan. U eet niet alleen lekker, maar ook genoeg.

Een koolhydraatarm dieet kan lekker zijn, zoals een ovenschoteltje met courgette, kruiden en eieren.
Een koolhydraatarm dieet kan lekker zijn, zoals een ovenschoteltje met courgette, kruiden en eieren.

Zelfs een kleine snack in de avonduren is mogelijk zonder meteen de fout in te gaan. Het enige probleem is dat wij gewend zijn aan brood, koekjes, gebak, aardappels, pasta en rijst. Etenswaren die uit veel koolhydraten bestaan. Het is echter niet direct noodzakelijk om helemaal koolhydraat vrij te eten. Dat is zelfs niet aan te raden, want ook koolhydraten horen bij onze dagelijkse voeding. Alleen eten wij er vaak teveel van. Koolhydraatarm eten helpt u al heel ver op de goede weg en het zorgt beslist voor een beter figuur en een betere verbranding. U hoeft er zeker geen honger bij te lijden.

Koolhydraatarm eten helpt mensen met overgewicht

Veel vermageringsdiëten zijn niet vol te houden. Het valt niet mee om alle lekkere dingen te moeten laten staan. Het gevolg is dat mensen met overgewicht er al snel de brui aan geven en weer gewoon eten, zoals ze van tevoren gewend waren. Dat veroorzaakt het jojo effect; wat afvallen en daarna gewoon weer bijkomen. Het werkt gewoon niet. Om echt te werken moet het stofwisselingssysteem veranderd worden. Pas dan zult u afvallen en ook niet echt meer bijkomen. Ook niet als u dan op een feestje wat meer koolhydraten binnen krijgt. De manier van eten moet dus veranderen en dat doet het koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm eten is uitstekend voor mensen met diabetes

Vooral als u pas ontdekt hebt dat u het begin van diabetes hebt, is het goed om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen, om te kijken of u het bloedsuikergehalte zelf omlaag kunt krijgen. Wie heel streng voor zichzelf wil zijn, kan zoeken naar een koolhydraatvrij dieet, waarbij alle koolhydraten gemeden worden. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar het kan ook een beetje minder. Een koolhydraatarm dieet is al een goede manier om het bloedsuikergehalte omlaag te brengen. Het duurt natuurlijk even, want het lichaam moet het teveel aan bloedsuiker nog kwijt, maar vooral aan de waarden van de lange termijn suiker zult u het binnen twee maanden goed kunnen merken.

Het scheiden van koolhydraten en vetten helpt om af te vallen

Let op het scheiden van koolhydraten en vetten in uw maaltijden. Als die twee in een maaltijd samen gebruikt worden, komt u weer aan en het verhoogt ook het suikergehalte in het bloed. Brood en meelproducten bevatten nu eenmaal veel koolhydraten. Doet u op een boterham ook nog eens jam of ander zoet broodbeleg, dan verhoogt u het aantal koolhydraten nog. In het gebakken brood zitten al vetten, en via de boter komt daar dan nog wat bij. Dit is dus een voorbeeld van een ontbijt met koolhydraten en vetten.

Lees de productinformatie op brood, snacks, koek, e.d.

Overal staan tegenwoordig de aantallen koolhydraten op de product informatie. Brood kan bijvoorbeeld heel verschillend zijn in de inhoudsstoffen. Zo bevat het ene brood minder koolhydraten dan het andere. Wit brood bevat altijd meer koolhydraten dan bruin brood. Roggebrood nog minder. Koolhydraatarm brood bevat het minste, maar niet iedereen vindt dat brood lekker. Het gaat er dus om dat u brood zoekt dat u lekker vindt en dat toch zo weinig mogelijk koolhydraten bevat.

Let ook op de hoeveelheid koolhydraten in knäckebröd en crackers

Knäckebröd bevat bijvoorbeeld per stuk de helft aan koolhydraten van een snee bruin brood. Met twee stuks knäckebröd zit u dus ongeveer aan hetzelfde aantal van een boterham. Let daarom goed op de inhoudsstoffen van brood vervangende etenswaren. Behalve dat zijn niet alle koolhydraten even slecht. De koolhydraten van volkorenproducten zijn langzame koolhydraten en zijn beter dan die van witte meelproducten. Ze worden langzamer in het lichaam opgenomen en de producten daarvan bevatten ook meer vezels.

Mijd fruitsoorten met veel koolhydraten, zoals druiven en bananen

Fruit met veel koolhydraten zijn vooral bananen en druiven. Het is dus beter om die twee fruitsoorten links te laten liggen. Ergens is dat wel jammer, want vooral bananen hebben veel goede mineralen en vitaminen, maar het aantal koolhydraten ligt in verhouding met andere fruitsoorten erg hoog. Wie echt wil afvallen moet daar dus mee oppassen.

Voorbeeld van een koolhydraatarm ontbijt

Een ontbijt met kwark, groenten, tomaatjes en ui is prima. Wie niet zonder brood kan, kan ook het koolhydraatarm brood nemen dat in de meeste winkels sinds korte tijd te koop is. Dat brood bevat vaak nog niet de helft van het aantal koolhydraten dat een gewoon brood bevat. Het smaakt echter vaak wat minder goed. Niet iedereen vindt het lekker. Smaakt het u niet, neem dan liever gewoon volkorenbrood en neem daar dan maar iets minder van. Beschuit bevat ook minder koolhydraten en met kaas of kwark met bieslook erop kan het niet veel kwaad.

Pinda’s kunnen helpen bij een koolhydraatarm dieet

Van pinda’s is bekend dat ze een positieve invloed hebben op de productie van de insuline door het lichaam zelf. Het eten van pinda’s is dus prima als u ’s avonds zin in iets te eten hebt. Ook is het goed om een eventuele bruine boterham bij het ontbijt te beleggen met pindakaas. Lekker en gezond. Kijk echter wel uit, want gezouten pinda’s kunnen de bloeddruk verhogen, dus eet die alleen als u daar geen probleem mee hebt. Ook gesuikerde pinda’s zijn minder verstandig, want dan doet u het voordeel vanzelfsprekend alweer teniet.

Voorbeeld van een koolhydraatarme lunch

Wilt u de koolhydraten helemaal schrappen, wat natuurlijk het beste effect geeft, neem dan alleen de salade, of maak er een carpaccio salade van. Heel lekker als vervanging van het brood. Wie toch niet buiten brood kan neemt twee bruine boterhammen met mager vlees, of maakt er een broodje gezond van met wat kwark, sla, tomaat en ui. Met de groenten kan gewisseld worden. Let alleen op erwtjes en bonen. Die groenten bevatten wel veel koolhydraten.

Voorbeeld van een avondmaaltijd

Heldere kippensoep als voorgerecht. Gegrilde kippenpoot of een ander stuk vlees met een flinke portie van een slaschotel of een andere groentesalade, zoals van komkommer of witlof (of Brussels lof) als hoofdmaaltijd. Magere yoghurt of kwark met zacht fruit als toetje.  In de zomer komt dat neer op bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, alle soorten bessen, perziken, enzovoort. In de winter zijn het voornamelijk mandarijnen, appels en grapefruit.

Andere mogelijkheden met weinig koolhydraten

De hoofdmaaltijd kan ook vervangen worden door een boerenomelet, een quiche zonder een bodem van meel (dus alleen gestold ei met groenten en kruiden, peper en zout en geraspte kaas), of door een uitsmijter zonder brood, maar alleen met kaas en ham eronder en wat groenten erbij, of een uitsmijter op sneetjes koolhydraatarm brood. Beide maaltijden bevatten geen of heel weinig, koolhydraten. Na een dergelijke maaltijd hebt u beslist geen honger. U kunt er immers zoveel u wilt van eten.

Eieren passen prima in een koolhydraatarm dieet

Een tijdlang ging men ervan uit dat eieren het cholesterol in het lichaam zouden verhogen. Dat is echter al lang achterhaald. Eieren zijn vol goede opbouwstoffen en vetten die het lichaam goed kan gebruiken. Met eieren is dan ook veel op te lossen op een heel smakelijke manier. Ze zijn zelfs onmisbaar bij het maken van een groentetaart. Net als kaas zijn ze dan juist de verbindende factor die bovendien het geheel smakelijk maken.

De honger op de late avond

Voor de honger ’s avonds: op de late avond kunt u een glas wijn en wat kaasblokjes nemen. Ook snacks zoals opgerolde schijfjes ham met paturain of een andere kruidenkaas er tussen zijn niet alleen lekker, maar ook koolhydraatarm. Er moet dan wel 3 uur tussen de avondmaaltijd en de hapjes zitten. Natuurlijk moet u er niet teveel van nemen, maar dat is ook niet nodig. Gebruik er echter geen toastjes bij, want dan combineert u immers weer koolhydraten en vet. Dat zet aan en is ook niet goed voor het suikergehalte in het bloed.

Uitkijken bij sapjes

Vermijd alle vruchtensapjes, cola en andere frisdranken uit de winkel en drink slechts koffie en thee zonder suiker. Water kan al helemaal geen kwaad. Tomatensap is vaak (niet altijd) koolhydraatvrij, maar andere groentesappen bevatten vaak toch de nodige koolhydraten. Wie niet helemaal zonder alcohol kan, kan ’s avonds een glas rode wijn nemen.
Afvallen zonder honger te lijden is beter vol te houden.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.