Klimaatmaatregelen

Klimaatmaatregelen nemen is heel verstandig

Klimaatmaatregelen zijn noodzakelijk om onze aarde leefbaar te houden. De veranderingen zoals warmere zomers, zwaardere onweersbuien, tornado’s, orkanen en dergelijke worden nu wel door iedereen opgemerkt. De steeds grotere schades ten gevolge daarvan zijn een aanwijzing dat het niet onverstandig is om hier maatregelen voor te gaan nemen. De vraag is echter nog steeds op welke manier daar iets aan gedaan moet worden en vooral wie dat dan allemaal gaat betalen. De een vindt het onnodig en allemaal veel te duur, maar de ander zou er nog veel meer aal willen doen, maar kan het zelf niet betalen. Ook de regeringen rennen van hot naar haar en roepen iedere keer weer iets anders. Wat zijn nu verstandige maatregelen? men wil aan de ene kant er wel wat aan doen, maar aan de andere kant de economie niet kapot maken.

Het corona virus zorgde voor aanvullende klimaatmaatregelen

 Iedereen weet dat de lucht schoner was toen er minder gereden en vooral minder gevlogen werd. Regeringen willen daar maatregelen tegen nemen. Het nadeel van de lockdown had tijdens de corona periode beslist voordelen kunnen opleveren voor onze maatschappij en voor onze gezondheid. Nadat alles echter weer normaal werd verloopt het ongeveer als vanouds met goedkope aanbiedingen van vliegreizen, waardoor men vaak minder geld kwijt is dan aan de treinreis naar hetzelfde doel.

Klimaatmaatregelen nemen kan al door het planten van bomen.
Klimaatmaatregelen nemen kan al door het planten van bomen.

Oorzaken van de opwarming

Over de oorzaken van de opwarming van de aarde zijn de wetenschappers het niet altijd eens met de politiek en de media. Veel wetenschappers wijzen naar de geschiedenis van de aarde. Door de eeuwen heen zijn er ijstijden en warmteperioden geweest. Diverse meren zijn nog overblijfsels van gesmolten gletsjerijs. Het is daarom nog geen uitgemaakte zaak dat de veranderingen allemaal door de mens veroorzaakt zijn. Veel wetenschappers denken daar anders over.

De media hebben de klimaatmaatregelen gepromoot

De media promoten de klimaatmaatregelen, want het is een “hot item”, maar het is maar de vraag of hun mening ook goed genoeg onderbouwd is. Zij laten vaak alleen de reacties en zienswijzen zien van de wetenschappers die mens als oorzaak van de klimaatverandering aanwijzen. De andere wetenschappers die er een tegengestelde mening op na houden, komen niet voor de buis. De voorlichting aan de burgers is daarom vaak eenzijdig. Het is goed om het eigen verstand te gebruiken en alle meningen over de klimaatverandering bekijken en af te wegen wat u er zelf aan kunt doen.

Het corona virus heeft veel invloed gehad op het klimaat

Sinds de uitbraak van het corona virus zijn er over de hele wereld al maatregelen genomen die een positieve invloed op het klimaat hebben. Veel mensen werkten thuis. Er werd minder auto gereden. Bedrijven konden hun producten niet meer kwijt en produceerden vaak minder. Er was ook minder vervoer via vrachtwagens, treinen en bussen. De scheepvaart was grotendeels ingezakt en het vliegverkeer al helemaal. De lucht was schoner dan ze in tijden geweest is. Veel mensen merken nu dat ze heel veel dingen eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Het is dan ook goed om eens na te denken hoe het allemaal beter geregeld kan worden. Bijvoorbeeld het van thuis uit werken kan ook in goede tijden van voordeel zijn voor het klimaat. Bovendien merken veel mensen dat het op die manier ook stress verminderend kan werken.

Uitkijken met het aangaan van een lening

De omslag van gas naar elektriciteit is duur en ook de isolatiemaatregelen zijn niet goedkoop. Bedenk van tevoren goed wat u gaat doen. Vooral ouderen gaan niet graag een extra lening aan, de ze vermoedelijk niet meer af kunnen betalen. Een lening geeft immers altijd een maandelijkse kostenlast aan afbetaling en rente en het is maar de vraag of dat gecompenseerd wordt door de teruggave van de elektriciteit.
Behalve dat kan isolatie van muren er ook voor zorgen dat het vocht in huis blijft hangen en u daarna ook weer een dure oplossing moet zoeken voor het vochtprobleem. Praat daarom met anderen die de muren al een tijd geleden hebben laten isoleren. Vooral houten parketvloeren kunnen nogal eens last van schimmel krijgen.

De politiek kan zelf ook klimaatmaatregelen nemen

Het is van de politiek niet verstandig om de rekening bij de burger te leggen. Zij heeft immers boter op haar hoofd, want zij zou zelf wel eens het goede voorbeeld kunnen geven. De politiek zou immers al zelf voor een aantal zaken kunnen zorgen, in plaats van heel Nederland tegen de haren in te strijken.

  1. De overheid kon eens beginnen met op alle daken van overheidsgebouwen, zoals gemeentehuizen, brandweerkazernes en scholen zonnepanelen te leggen. Dat zou al een aardige hoeveelheid energie opleveren. Een aantal gemeentes zijn hier al mee bezig, maar de overheidsgebouwen van de regering blijven daarbij achter. In elk geval zouden de zonnecellen daar minder overlast geven dan wanneer er goede landbouwgrond voor verspild zou worden.
  2. Uitkijken met kapvergunningen. Men moppert wel over de bossen in Brazilië en op andere plaatsen, maar ook hier wordt vaak meer gekapt dan nodig is. Elke boom is echter een CO2 verwijderaar. Hoe meer bomen en bossen, hoe beter het klimaat in Nederland. Er zouden op een aantal plaatsen ook meer bomen geplant kunnen worden. Wegenbouwers maken vaak een maanlandschap van hun werk. Een voorbeeld is de omgeving van Vliegveld Maastricht. Het is wel heel goed dat Natuurmonumenten haar beleid gaat aanpassen en minder bomen wil kappen. Dat is al een stap vooruit.
  3. Geld vrijmaken om de universiteiten onderzoek te laten doen naar intensivering van de opbrengst van zonnecollectoren, warmtepompen, vliegen op elektriciteit en het omvormen van de uitstoot van CO2 van grote bedrijven. CO2 opslaan onder de grond is niet de beste oplossing. Dan zitten de generaties na ons met een probleem.
  4. De boeren helpen om de megastallen voor vee af te bouwen en niet meer vlees te produceren dan voor het gebruik in Nederland en de landen om ons heen nodig is. Boeren uitkopen is geen optie. Boeren en natuur kunnen best goed samengaan. Bovendien merkt men nu dat het belangrijk is om in eigen land genoeg voedsel te verbouwen. Het is niet goed als het graan voor het grootste deel uit andere landen moet komen. Al eeuwenlang zorgen ze voor hun land en de overheid moet alleen met regels aangeven, wat er gedaan en niet gedaan moet worden. In plaats van boeren uitkopen kon de politiek ook de grote industriegebieden eens aanpakken. Daar is nog veel winst te behalen, waar het de stikstof betreft.

    Megastallen vol dieren zijn niet goed voor het klimaat
    Dieren in de natuur zijn er overal. Overdaad schaadt echter.
  5. Het gebruik van elektriciteit beter controleren, zodat het sneller ontdekt wordt als er een wietplantage of een drugslab zit. Vooral de wietplantages gebruiken enorm veel energie die beter voor andere dingen gebruikt zou kunnen worden.
  6. Uitbreiden van de elektriciteitscentrales, zodat men daar ook via de zonnepanelen en de windmolens het hele land goed mee kan bedienen.
  7. Meer groene ruimtes in steden aanleggen. Beter voor de stadsmensen en voor het klimaat in de stad.
  8. Wij zijn enorm afhankelijk van de elektriciteit in ons land en kunnen in grote problemen komen als die voor een dag of zelfs langer, uit zou vallen. Zorg daarom altijd voor wat contant geld en wat voorraad van water en eten in huis, zodat u het altijd even kunt uithouden, tot er weer energie is.

Wat u als burger zelf kunt doen zonder al te grote kosten

  1. Hebt u een tuin? Plant dan een boom. Dat kan ook nog leuk zijn als u daar bijvoorbeeld een appel- of perenboom voor kiest. Dan heeft niet alleen het klimaat, maar ook uw gezin er nog profijt van via onbespoten, eigen fruit. Is de tuin te klein voor een boom, plant dan struiken. Het meeste blad is goed voor het klimaat. Bovendien houden bomen en struiken uw tuin koel in de zomer.
  2. Verminder het percentage stenen oppervlakte in uw tuin. Dat is beter voor het opnemen van regenwater door de grond en warmt uw huis minder op tijdens hete dagen in de zomer.
  3. Isoleer het huis, maar pas op met de muren, want is de warmte eenmaal binnen, dan krijgt u die ook niet meer zo gemakkelijk uit het huis. Voor ouderen is dat gevaarlijker en een airco gebruiken is duur in het gebruik van energie.
  4. Elektrisch verwarmen en koken wordt voorlopig wat goedkoper. Mettertijd zal het echter gewoon weer duurder worden, want de energiebedrijven willen immers genoeg verdienen.

Nadelen aan de klimaatmaatregelen

Er zijn echter ook nadelen aan de klimaatmaatregelen die de regering voorstelt. Het overgaan van gas op elektriciteit via zonnecollectoren en warmtepompen is voorlopig nog erg duur. Het is ook de vraag of u daar op termijn beter af mee bent. Momenteel kunt u de overcapaciteit van de elektriciteit aan de energiebedrijven leveren, waardoor u per jaar een stuk goedkoper uit bent.  Momenteel wordt die terug levering al niet meer standaard goed vergoed. Eigenaars van zonnecollectoren moeten zelfs betalen voor de terug levering van de energie. Energie, die de maatschappijen echter daarna weer duur verkopen. De overheid doet niet wat zij de eigenaars van de zonnepanelen beloofd heeft. Wat dat betreft is ook de overheid niet echt te vertrouwen. Elke vier jaar kan men op onverwachte maatregelen rekenen, die meestal niet voordelig zijn voor de portemonnee van de burgers.

Warmtepompen

Warmtepompen zijn al een tijdje in omloop. Ze zijn nog steeds erg duur. Daarnaast maken ze vaak een brommend geluid, waar buren nogal eens last van blijken te hebben. Er moet vast nog veel aan verbeterd worden en ook de prijs zal mettertijd nog moeten zakken, maar verplicht worden  ze gelukkig niet meer.

Uitval van energie

Als de energie uitvalt, heeft het hele land een probleem. Tot nu toe was er wel eens uitval bij de kassa in de winkel, waardoor er niet gepind kon worden, of plaatselijke uitval, waardoor er een paar uur niet met de computers gewerkt kon worden. Wat gebeurt er echter als de elektriciteit uitvalt in een groter deel van een regio en zelfs de zendmasten daar last van hebben?  Daar is nog niet goed over nagedacht. Het is daarom, zoals gezegd, verstandig om altijd te zorgen voor een klein bedrag aan geld, zodat u bij een eventuele langere storing toch uw boodschappen kunt gaan halen.

Gevolg

Want bij een eventuele storing doen de smart- en de digitale telefoon het ook niet meer, de supermarkten worden niet meer bevoorraad, de bedrijven en banken liggen plat, de pinautomaten doen het niet meer, de verwarming en het licht vallen uit, de koelkast en de diepvries moeten dicht blijven en ontdooien langzaam. De elektrische auto’s kunnen niet meer opgeladen worden en de ziekenhuizen en gezondheidscentra zitten met de handen in het haar. De overheid en de gemeentes eveneens. Zo kunnen we nog een poosje doorgaan. Dat risico is er dus als de hele economie op een enkel energiesysteem gericht is en niemand meer uit het hoofd kan rekenen en gewone oplossingen kan bedenken.

Op vakantie

Met de elektrische auto op vakantie in Europa gaan, is nog steeds niet zo gemakkelijk, want het netwerk oplaadpalen is nog niet helemaal dekkend. Ook kan niet elke elektrische auto aan elke laadpaal opgeladen worden. Behalve dat duurt het opladen van een auto altijd nog te lang voor een onderbreking van de reis. Vermoedelijk zal dat in de toekomst echter nog wel verbeteren.

Bedenk ook zelf welke klimaatmaatregelen u kunt treffen in uw eigen omgeving

Een open haard of kachel is niet goed voor het milieu, maar wel superhandig als u even iets moet oplossen. U hoeft dan in de winter tenminste uw huis niet uit als de elektriciteit zou uitvallen.
Zorg, zoals gezegd, ook altijd voor wat contant geld in huis, zodat u het daar een week mee kunt uithouden.
Zorg voor wat water en een voorraadje voedsel in potten, flessen en blikken, zodat u het met uw gezin minstens een week kunt uithouden, mocht de bevoorrading van de supermarkten stagneren. Mocht ook de diepvries het af laten weten, dan hebt u altijd nog wat in de voorraadkast of de kelder staan.

Home

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen c. Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. d. Dichter e. Schrijver van kinderversjes Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.