Kerstmis, het feest van de vrede

Kerstmis en het Kerstfeest

Kerstmis is een van de belangrijkste kerkelijke feestdagen van het jaar. Een van de mooiste ook in mijn opinie.

Kerstmis is een feest van licht en liefde.
Kerstmis, het feest van de vrede.

Het is immers  het feest van inkeren, bezinning, liefde, vrede en sociale bewogenheid. Hier in Europa vieren wij het kerstfeest wat ingetogener dan in Amerika, hoewel de commercie van daaruit ook hier al flink heeft toegeslagen. Vooral de buiten-versiering van huizen kwam men hier vroeger bijna niet tegen.

Licht in de donkere dagen

Tegenwoordig is het erg leuk om ’s avonds rond te wandelen en al die buitenverlichtingen in tuinen en aan huizen te bewonderen. Natuurlijk valt niet elke verlichting binnen onze smaak, maar het is soms grappig om te zien wat mensen kunnen verzinnen en wat mensenhanden kunnen maken.

Kerstmis is een feest van liefde en van vrede

Bij dat alles mag echter niet vergeten worden dat het met Kerstmis om een diepere gedachte gaat. Veel mensen zijn eenzaam en voor hen kunnen de kerstdagen vaak niet snel genoeg achter de rug zijn. Iedereen kent wel mensen in zijn of haar omgeving die daar last van hebben. Daarbij kan het gaan om iemand die alleen woont, maar ook om mensen die het afgelopen jaar een groot verdriet te verwerken hadden. Het verlies van een partner, een kind of de ouders. Voor hen is een uitnodiging voor een kerstontbijt, een middag bezoek of een kerstdiner met gezellige avond eraan vast een vlucht uit de eenzaamheid die ze vaak dankbaar met beide handen aangrijpen.

Uitnodigen voor het kerstfeest

Een uitnodiging betekent meestal wel iets meer werk voor u als  gastvrouw en/of gastheer, maar ook u komt daarbij aan uw trekken. Het geeft immers ook uzelf een prettig gevoel om een goed werk gedaan te hebben. Vooral voor mensen die alleen zijn en de Kerst in hun eentje zouden moeten vieren. Het doet goed om te zien dat de ander de uitnodiging waardeert en zijn best doet om een aanvulling te zijn op de gezelligheid van de anderen. Veel van de voorbereidingen voor een ontbijt, lunch of diner met gasten kunt u vaak ook al van tevoren klaarmaken. Zorg gewoon dat u op de dag zelf niet al te veel aan het eten moet doen. Dan hebt u er zelf ook plezier aan.

De kerstgedachte

De kerstgedachte mag echter niet verloren gaan in het tumult van kerstversieringen, lekker eten, eventuele cadeautjes, enzovoort. Dat zou het kerstfeest ontwrichten en Kerstmis verlagen naar het niveau van een simpele verjaardag. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het gaat erom anderen te betrekken in een liefdevolle kring, waar mensen geborgen zijn. Onze welvaart te delen met hen die minder bedeeld zijn. Goed te doen aan hen die dat kunnen gebruiken.

Het feest van de herdenking van de geboorte van Christus

Voor de meeste mensen is kerstmis nog steeds het feest van de herdenking van Christus’ geboorte en staat ook nog steeds, ondanks alle perikelen, in een Katholiek godsdienstig licht. De kerk is voor mij nog steeds het “huis van God”, door mensen gebouwd, maar met de intentie om er God te bezoeken en tot inkeer te komen. In de coronatijd was het moeilijk om de kerkelijke diensten te blijven bezoeken, maar het loont de moeite om het te blijven proberen, zonder de gezondheid in gevaar te brengen. Ook op TV kunt u een mooie, sfeervolle Kerstmis bijwonen.

Een feestelijke, mooie, gezongen H. Mis op Kerstmis

Een feestelijke H. Mis in de kerk hoort er voor veel mensen altijd bij. Geen Kerstfeest zonder Kerst Mis dus. Het geloof hangt immers niet af van de voorgangers, maar zit binnen in onszelf. De hiërarchie in de kerk mag star zijn, wij als gelovigen zijn meer ontwikkeld dan vroeger. Niemand heeft dan ook het recht om ons te vertellen dat wij ons verstand niet mogen gebruiken. Iedereen is mans genoeg om de verhalen uit de Bijbel te lezen, ze zelf te interpreteren en ze in te vullen met de uitgebreide kennis van nu. De tijd dat de gelovigen alleen met fresco’s en tekeningen de verhalen van de bijbel leerden kennen, is al lang voorbij.

Kerstmis is het feest van de vrede

Dat neemt niet weg dat Kerstmis ook voor de moderne katholieken het feest van de vrede blijft. Een feest met een diepe, achterliggende gedachte van vrede op aarde. Vrede tussen alle mensen op de hele wereld. Het is een prachtige gedachte en heel goed om erbij stil te staan. Of het ooit werkelijkheid wordt is echter de vraag, maar de intentie is al heel wat waard.
In dit licht wens ik iedereen fijne feestdagen toe en vooral een Zalig Kerstfeest en een Zalig Nieuwjaar.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.