Kerstkaarten bewaren of opruimen

Kerstkaarten bewaren, verzamelen, weggeven of toch maar opruimen?

Kerstkaarten zijn erg leuk om te ontvangen, maar wat doet u ermee?
Kerstkaarten zijn erg leuk om te ontvangen, maar wat doet u ermee?

Er worden nog steeds veel kerstkaarten via de post verstuurd, maar ook de digitale kerstkaart is stevig aanwezig. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die zelfgemaakte kaarten versturen. Vaak gaat daar erg veel werk in zitten en de maker ervan vraagt zich vaak achteraf af of de ontvangers dat werk ook wel op prijs stellen.

Voordelen van zelfgemaakte kerstkaarten

Wie zelf kerstkaarten maakt, beleeft daar meestal ook plezier aan om de kaarten zo mooi en sfeervol mogelijk te maken. Het kost natuurlijk vaak veel tijd, maar als de post op de bus gedaan is, heeft men toch een zeer voldaan gevoel. Sommigen maken alleen kerstkaarten voor familieleden en vrienden die hen zeer na staan. Voor de rest sturen ze gekochte kerstkaarten rond. Vooral de geborduurde kerstkaarten en de 3d kaarten kosten u nogal wat tijd om ze te maken. Veel ontvangers van deze kaarten vinden ze dan ook prachtig, zeker als ze met veel zorgvuldigheid gemaakt zijn. Ze worden daarom ook vaak bewaard en niet meteen weggegooid.

Digitale kerst- en nieuwjaarswensen

Dat is wel iets anders met een digitaal verstuurde kerstkaart met kerstwens. De ontvanger kijkt ernaar

Na de kersttijd is het vaak leuk om de kerstkaarten nog eens af en toe te bekijken, vooral als er speciale wensen op staan.
Na de kersttijd is het vaak leuk om de kerstkaarten nog eens af en toe te bekijken, vooral als er speciale wensen op staan.

en zet deze hooguit in een bepaalde kerst map binnen de post. Meestal worden deze digitale kerstwensen echter meteen beantwoord en dan verwijderd. De ontvanger heeft er weinig mee op en zal deze kerstwens ook meestal digitaal beantwoorden. Het voordeel van het versturen van een digitale kerstwens is dat deze super weinig tijd kost en er ook verder geen kosten aan verbonden zijn. U hoeft er geen enveloppen, geen postzegels en geen kaarten voor te kopen. Ook als u ze binnen krijgt, hoeft u er geen werk aan te besteden en ze nemen geen plaats in beslag. Hooguit een beetje op de computer. Het nadeel is echter dat u van digitaal verzonden kerstkaarten na verloop van tijd ook geen leuke kerstkaarten meer binnen krijgt, omdat ze ook digitaal beantwoord worden. Veel mensen vinden het toch leuk om kerstkaarten te krijgen en gaan daarom na verloop van tijd toch weer zelf kaarten sturen.

Ontvangen kerstkaarten registreren

Wie niet erg creatief is, of krap in de tijd zit, koopt gewoon kaarten en postzegels in de winkel en verstuurt ze. De meeste mensen tekenen op een lijst met adressen aan naar wie ze een kaart versturen. Ze tekenen het ook af als ze van die personen een kaart terug krijgen. Dat is verstandig, want anders zou u misschien jarenlang kaarten versturen naar mensen die het zelf teveel moeite vinden om u een kaart te sturen. Alleen bij ouderen kunt u dat aftekenen beter laten. De meeste ouderen vinden het erg leuk om kaarten te krijgen, maar hebben soms moeite met het schrijven of het wegbrengen van de post, e.d. Gun die mensen hun plezier en blijf een kaartje sturen. Het is tenslotte geen groot bedrag dat u eraan uitgeeft. Voor de rest geldt: van wie u geen kaartje ontvangen hebt, wacht u het volgende jaar even af. Komt er weer geen kaartje, dan verwijdert u die persoon uit de adressenlijst van de kerstkaarten.

Opruimen na de kerstperiode

Tijdens de decembermaand hangen de meeste mensen de kaarten aan slingers, of zetten ze op de schoorsteen of een kastje te pronken. Dat is erg leuk, maar begin januari moeten de kaarten toch opgeruimd worden. Meestal gebeurt dat pas na drie koningen, als de kersttijd echt ten einde is en de kerstboom, het stalletje, de versieringen en ook de kaarten opgeruimd worden. Vaak verdwijnen de kerstkaarten in een doos, maar hoe ouder u wordt, des te meer breidt de verzameling zich uit en dat geeft op den duur toch plaats problemen. Bij een verhuizing of een opname in een verzorgingstehuis worden deze dozen dan tijdens de inzameling van oud papier meegegeven. Jammer, want soms zitten er best belangrijke en hele mooie stukken tussen die men achteraf toch wel had willen bewaren.

Kerstkaarten verzamelen

Sommige mensen houden van kaarten en verzamelen ze graag om er af en toe nog eens naar te kunnen kijken. Vooral de mooiere kaarten hebben vaak een langer leven. Ook kaarten van geliefde personen worden vaak bewaard als herinnering aan hen. Daar is ook niets mis mee. Hebt u de ruimte en wilt u de kaarten graag bewaren, doe dat dan ook, maar bedenk wel dat alles dat u nu bewaart op een bepaald moment ook teveel kan worden. Ziet u dat de hoeveelheid te groot wordt, bedenk dan een oplossing waar u mee kunt leven, zoals de minder mooie kaarten toch wegdoen of ze hergebruiken als dat mogelijk is, of ze aan een instelling te geven die daar iets mee kan doen.

Kerst postzegels

Nog steeds verzamelen veel mensen postzegels. Gooi de postzegels, en vooral de kerstzegels, daarom niet weg, maar geef ze aan iemand die postzegels verzamelt. Vaak krijgt een postzegelverzamelaar niet alle verschillende kerstzegels van het betreffende jaar binnen en misschien zit er tussen uw zending dan de missende kerstzegel. U kunt er zo iemand vaak een groot plezier mee doen. Ook buitenlandse postzegels zijn daar vaak welkom.

Foto’s op kerstkaarten

Kerst wensen worden tegenwoordig vaak met een foto van de zender verstuurd. Zijn het familiefoto’s

Kerstkaarten horen bij de kerstsfeer en horen ook tegelijk met de kerstboom opgeruimd te worden.
Kerstkaarten horen bij de kerstsfeer en horen ook tegelijk met de kerstboom opgeruimd te worden.

die u wilt bewaren, plak ze dan meteen in een fotoboek en laat ze niet in een doos verdwijnen, want dan raakt u ze gegarandeerd kwijt.

Ansichtkaarten

Ansichtkaarten vinden vaak hun weg naar verzamelaars. Verzamel ze dus en zet ze met een stel tegelijk op internet, bijvoorbeeld op Marktplaats. Op die manier krijgt u er soms nog wat geld voor terug.

Lege kerstkaarten

Wie een heel smalle beurs heeft kan de dubbele kaarten het volgende jaar vaak gebruiken als kerstkaart. Regelmatig zijn de achterkanten van de kerstafbeeldingen leeg en staat de naam van de afzender alleen op het tweede deel van de binnenkant. Snij met een snijmachine de kaart zorgvuldig af (of knip haar zorgvuldig mooi recht door) en maak met een zwarte pen of fineliner een indeling op de lege achterkant, zodat u een enkele kerstkaart krijgt met een voor- en een achterkant. Zet met potlood op de achterkant heel dun de naam van de afzender, zodat u het volgend jaar die kaart niet naar die persoon terugstuurt, maar naar een ander adres.

Mooie, zelfgemaakte kerstkaarten

Deze zijn vaak het bewaren waard. U doet er ook ideeën mee op om zelf creatief te worden. Soms kunt u een aantal ideeën combineren en er het volgend jaar enorm leuke kerstkaarten daarmee versturen. Er zijn ook verzamelaars die mooie, zelfgemaakte kaarten verzamelen, dus u

Kerstmis, kerstballen en kerstkaarten. Over een jaartje komt het allemaal weer terug.
Kerstmis, kerstballen en kerstkaarten. Over een jaartje komt het allemaal weer terug.

kunt ook proberen om ze op internet te verkopen. Wie zelf de mooiste kerstkaarten wil bewaren doet er goed aan om ze in een map of een klapper te steken, zodat ze geen risico lopen om verkreukel of beschadigd te worden.

Kaarten met emotionele lading

Kerstkaarten kunnen soms heel persoonlijk zijn. Kaarten die een emotionele lading hebben kunt u beter zelf bewaren of echt wegdoen. Deze horen niet in een tweede cirkel terecht te komen. Denk bijvoorbeeld aan kaarten met wensen voor een kankerpatiënt, een bericht na het overlijden van een geliefde of iets dergelijks.

Wat er dan nog overblijft

Bekijk elke kaart en elke afzender en beslis per direct wat u wilt houden en welke kaarten bij het oud papier kunnen. De kaarten die u niet meer wilt houden kunnen vaak naar de bezigheidstherapie van

een verzorgingstehuis, een dagverblijf voor gehandicapten of een basisschool, waar de kleuters ermee kunnen knutselen. Op die manier krijgen de meeste kaarten een tweede leven, wat ook voor uzelf een prettig idee kan zijn.