Interview

Interview

(Een interview door Elke Vievermans)

STEIN

Ze is net over de zestig, heeft veertien jaar voor de klas gestaan.

In het interview over Anneke Cornelissens lees u dat ze graag schrijft.
In het interview over Anneke Cornelissens lees u dat ze graag schrijft.

Anneke Sips-Cornelissens koos ervoor om haar kinderen zelf op te voeden. Ze werd huisvrouw en vooral moeder. Toen er voor haar geen plaats meer was in het onderwijs, bleef ze niet bij de pakken neer zitten. Anneke werkte thuis. Alle verhalen die ze in de klas en ook aan haar eigen kinderen vertelde schreef ze op. Er ontstond de bekende serie Marijke.

Als zelfstandige werken heeft veel voordelen

Het belangrijkste is wel dat je je dag zelf kunt indelen.
Ze schreef de boeken onder haar meisjesnaam “Anneke Cornelissens”. Boeken, die menig schoolmeisje van de eerste tot de laatste bladzijde heeft uitgespeld.

Anneke: ‘Ik ben eigenlijk met schrijven begonnen omdat ik twee kleine kinderen had en dan kom je de deur niet meer uit. Bovendien zou het zonde zijn als de verhalen en sprookjes die ik in de klas vertelde verloren zouden gaan. Ik heb twintig boeken geschreven. De Marijke-serie alleen al bestaat uit negen boeken. Van de serie is ook een aantal drielingen op de markt gebracht.

Uitgeverij van Schriftelijke cursussen voor volwassenen

Via een advertentie ben ik in contact gekomen met een uitgeverij van schriftelijke cursussen. Men zocht freelancers en zelfstandigen die in opdracht lessen konden schrijven. Ik kon meteen beginnen en heb lespakketten samengesteld over omgangsvormen, secretariële vaardigheden, archiveren, balietechnieken en positief denken. Bovendien corrigeer ik het werk van de cursisten, stel examens samen en moet ook die beoordelen. Dat kost veel tijd, vooral in de winter.’
Anneke werkt dus vanuit haar eigen huis. Ze begint ‘s morgens op haar gemak.

Allereerst neemt Anneke de post door

Dan het correctiewerk, doe de administratie, pleeg wat klein onderhoud en zo nodig verzorg ik de tuin. Creatief schrijfwerk doe ik het liefste ‘s avonds en soms wordt het dan heel laat. Vaak krijg je een idee en dan moet je het meteen op papier zetten, anders ben je het de volgende dag kwijt. Met de moderne hulpmiddelen is het trouwens een stuk makkelijker. Werken met de tekstverwerker en later de computer en de laptop heb ik mezelf eigen gemaakt. Wat een mens niet kan, kan hij immers leren. Alleen heb ik, sinds ik van thuis uit werk, vrijwel nooit meer tijd voor mezelf gehad.’

Thuis werken bevalt haar uitstekend

“Een baan buitenshuis zou ik niet meer willen. Daarvoor ben ik te lang eigen baas geweest. Zó werken heeft heel veel voordelen. Het belangrijkste is wel dat je je eigen dag kunt indelen. Die vrijheid bevalt me uitstekend. Ik kan op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en dan is het weer leuk om dat zélf te doen.

Gedichten, versjes, verhalen en poëzie

Naast mijn auteurswerk maak ik ook gedichten, kinderversjes en gelegenheidspoëzie en ben nu bezig om de mogelijkheden te bekijken om dat eigen werk in eigen beheer uit te geven. Daar gaat veel tijd in zitten, maar mijn kinderen zijn volwassen en dus heb ik nu wat meer tijd daarvoor”.

Home

Attentie!

Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.