Inmaken in glazen potten uit de winkel

Inmaken in glazen potten uit de winkel

Inmaken of wecken in glazen potten is een intensief, maar ontzettend leuk werkje. Na gedane arbeid hebt u een plank vol lekkernijen, waar u de hele winter uit kunt putten. Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt. U krijgt ineens van iemand met een fruitboompje, een flinke zak met lekkere appels, een hele tas tomaten of een krat vol lekkere perziken. U maakt er eten en toetjes mee, eet er

Mirabellen, blauwe pruimen en jam daarvan kunt u gemakkelijk in gewone potjes uit de winkel inmaken.
Glazen potjes met mirabellen, blauwe pruimen en jam daarvan.

tussendoor nog eens wat van, maar wat te doen met de rest als ook de diepvries al vol zit? Appeltjes kunt u wel een hele tijd bewaren. Pruimen, perziken, kersen en tomaten echter niet. Inmaken is dan nog de enige optie om niet alles na verloop van tijd weg te moeten gooien.

Fruit en sap wecken

Hebt u veel te veel fruit, teveel om in te maken, dan kan daar ook fruitsap van gemaakt worden. Daar moet dan echter wel wat suiker en wat citroensap bij gedaan worden, zodat het niet na een uur bruin al wordt. Het sap kan gemaakt worden met een sapcentrifuge, een blender en een slow-juicer. Dit laatste is een apparaat dat er inderdaad de tijd voor neemt en waar u helder fruitsap en groentesap mee kunt maken, dus met de andere twee gaat het sneller en krijgt u ook meer troebel sap, omdat er meer vruchtvlees in zit. Ook dat fruitsap kunt u echter niet lang bewaren.  Hooguit 24 uur in de koelkast. Dat kan langer als u het sap in bakjes invriest of er er fruitijsjes van gaat maken. Daar zijn recepten voor te vinden op internet. Giet het sap daarvoor in de vormpjes en zet die in de diepvries. De volgende dag zijn ze al te gebruiken. Maakt u sap met de blender, maak er dan een smoothie van door er als laatste yoghurt bij te voegen. Een laatste goede tip: maak al die apparaten meteen na gebruik goed schoon. Dan blijven ze er fris uitzien.

Gebak met bijvoorbeeld appels, kersen, peren en pruimen kan ingevroren worden

Inmaken in glazen potten met een metalen schroefdeksel, waar voorheen groenten of fruit in gezeten hebben, gebeurt op bijna dezelfde wijze als vroeger in de oude inmaakglazen.
Inmaken is niet zo moeilijk en erg leuk om te doen.

Behalve dat kunt u fruit ook verwerken in gebak. Appelvlaai, appelbeignets, appelflappen, appelcake en appeltaart zijn immers allemaal heerlijke producten die gemakkelijk thuis zelf te maken zijn. Ook van aardbeien, peren, perziken, bessen, frambozen, rode pruimen, kersen en kruisbessen zijn lekkere vlaaien en taarten te bakken. Zelfs stoofpeertjes kunnen in een vlaai verwerkt worden. Bosvruchten zijn eveneens goed te verwerken. Met appels kunt u niet alleen een lekkere appelvlaai met rozijnen, maar ook een heerlijke appelcake maken. Op de vlaai met aardbeien na, is het gebak met fruit gemakkelijk in te vriezen. Aardbeien lenen zich daar minder goed voor, want zij veranderen vaak van smaak en worden minder smaakvol als ze ontdooid zijn.

Inmaken in glazen potten uit de winkel zonder weckketel

Het inmaken van fruit kan ook gedaan worden in glazen potten uit de winkel, waar al iets anders in gezeten heeft. Oude inmaakglazen en een weckketel hebt u voor het inmaken niet echt meer nodig. Glazen potten met een goed, metalen schroefdeksel, zoals bijvoorbeeld de glazen potten van rode kool en rode bietjes en de grote potten van de appelmoes en de kersen uit de winkel, kunnen ook daarvoor gebruikt worden. Als ze goed schoongemaakt zijn  en u het deksel er los op laat zitten, zodat de binnenkant kan luchten, kunt u die potten gewoon bewaren tot u ze opnieuw wilt steriliseren en vullen.

Potjes van Hak met het losse deksel zijn minder goed om in te maken

De nieuwere deksels van de Hak potjes zien er prachtig uit, maar zijn minder goed om in te maken, want ze sluiten niet zo perfect af als andere gewone schroefdeksels. Het gevolg is dat jam en andere ingemaakte vruchten daarin sneller bedorven zullen zijn. Gebruik dus liever andere potten. Vooral potten die u via een schroefdeksel gemakkelijk luchtdicht kunt afsluiten.

Hygiënisch schoonmaken voor gebruik

Vlak voor het inmaken moeten de glazen potten opnieuw en heel zorgvuldig schoongemaakt worden. Was de potten uit met heet sodawater en spoel ze na in een pan of kom met schoon heet water. Haal ze er met een schone vork voorzichtig uit en zet ze omgekeerd op een schone theedoek. Raak de potten, en dan vooral de randen,  het liefst niet meer met de handen aan, om zo hygiënisch mogelijk te werken Doe hetzelfde met de deksels. Raak na het spoelen vooral de rand van de potten niet meer aan. Dek de potten en deksels af met een schone theedoek.

Suikerwater maken om de potten met fruit bij te vullen

Na het vullen van de potten met het fruit, moeten de glazen bij het inmaken afgevuld worden met suikerwater. Maak daarvoor suikerwater. Meestal is een verhouding van 750 gram suiker op 1,5 liter water prima. Breng het mengsel aan de kook. Als de suiker gesmolten is en de suikerstroop even gekookt heeft, kan het vuur onder de pan uit en kunt u het suikerwater compleet laten afkoelen. Na het vullen van de potten met het fruit moeten de potten immers met koude suikerstroop gevuld worden.

Het fruit klaarmaken voor het inmaken in potten

Mirabellen, blauwe pruimen (of ook “bakpruimen” genoemd), perziken, abrikozen, kersen, en dergelijke kunnen allemaal heel goed in potten gesteriliseerd worden. Was het fruit voor het inmaken altijd heel goed en ontpit het grotere fruit. Bij bessen, frambozen en aardbeien is dat niet echt nodig, maar bijvoorbeeld kersen, abrikozen en perziken wel. Snij het fruit eventueel in partjes, zoals bij perziken en abrikozen, of halveer ze alleen, zoals bij pruimen. Tas de blauwe pruimen zo in de potten dat ze met de bolle kant naar het glas liggen. Op die manier gaan er meer pruimen in een pot en hebt u minder kans op luchtbellen. Halve blauwe pruimen kunt u later gemakkelijk gebruiken om er taarten of vlaaien mee te maken.
Doe het fruit in de potten tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Giet er dan het afgekoelde suikerwater op.

Luchtbellen uit de gevulde potten halen

Zitten er nog luchtbellen onderin het glas, steek dan even een metalen breinaald op verschillende plaatsen langs het glas naar beneden. De luchtbel “klimt” dan naar boven langs het metaal. Op die manier blijft er minder lucht in de potten zitten en dat is alleen maar goed voor de houdbaarheid van het fruit. Het is grappig om de luchtbelletjes langs de metalen naald omhoog te zien klimmen. Als u daarmee klaar bent, moet er vaak nog een klein beetje vocht bij gedaan worden. Maak dan de rand schoon met een hete, schone doek en draai het deksel stevig op de pot.

De potten met fruit grondig steriliseren

Inmaken in glazen potten en ze daarna steriliseren in een pan vol water en een doekje onderin.
Kersen inmaken in glazen potten.

Neem een hoge pan en leg daar een doekje in (tegen het rammelen van de potten tijdens het borrelen van het water). Zet de potten in de pan en vul deze met koud water tot twee centimeter onder de rand van de potten. Breng de pan met de potten bijna aan de kook. Houdt deze 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de soort fruit) op een kleine pit op ongeveer 75 tot 80 graden, dus zo ongeveer tegen de kook aan. Zet het vuur er na die tijd onder uit en laat de pan met de potten totaal afkoelen. Na het afkoelen zult u zien dat de deksels naar binnen getrokken zijn. Dat is goed, want nu zijn de potten vacuüm getrokken. (Bij potten die niet goed dicht zijn staat het deksel niet ingetrokken.)

De buitenkant van de potten afvegen met een schone doek

Na het afkoelen kunnen de potten afgewassen worden met een schone, vochtige doek. Kom echter niet meer aan het deksel! Daar staat immers spanning op. Zet daarna nog het jaartal en de naam van de inhoud op een etiket en plak dat op de pot. Zet de potten op een donkere plaats, bijvoorbeeld in de kelder. Controleer de potten eens per twee weken. Er kan altijd een pot opengegaan zijn en het is goed als u die op tijd ontdekt.

Appelmoes en jam inmaken

Appelmoes en jam kunnen op dezelfde manier inmaken, maar deze hoeven niet gesteriliseerd te worden. U kunt de hete appelmoes en de hete jam gewoon in de schone potjes doen. Gebruik hiervoor echter alleen jam potjes met een schroefdeksel of potjes die ongeveer dezelfde maat hebben, zoals van augurkjes en zilveruitjes. Gebruikt u te grote potten, dan staan die bij gebruik te lang open en kan de jam sneller slecht worden. Maak ook hier om te beginnen de potjes schoon. Maak na het vullen met jam de rand goed schoon en draai het deksel stevig op het potje. Zet de potjes daarna omgekeerd op een krant en laat ze zo afkoelen. Keer ze pas om als ze helemaal koud zijn. De potjes zijn dan dicht en ook hier ziet u dan een iets ingetrokken deksel. Zet ook hier altijd een stikker met de inhoud en het jaar van verwerken op.

Jam van mirabellen, aardbeien, bessen, perziken, kersen en meer

Van bijna alle fruit kan jam gemaakt worden. Elk goed kookboek heeft daar recepten voor. Zelfgemaakte jam is lekker en u weet zelf wat u erin gedaan hebt. Er komen geen kleurstoffen aan te pas en u weet zelf hoeveel fruit er in een potje zit. Vooral zelfgemaakte jam van kersen, aardbeien en aalbessen is heerlijk. Zet wel altijd ook hier na het afkoelen een sticker met het jaartal op, zeker als u heel veel fruit van een soort hebt ingemaakt.

Jam van mirabellen

Vooral jam van mirabellen (kleine, gele pruimen) is heerlijk en ook apart om weg te geven, want die vindt u bijna nergens in de winkels. De bereiding is eenvoudig. Was 1250 gram mirabellen goed. Halveer ze en breng ze aan de kook samen met 1/2 deciliter water, 750 gram geleisuiker, een zakje vanillesuiker en een flinke scheut citroensap. Kook het geheel nog vier minuten. Draai dan alles door een zeef (ook wel met de Franse naam “passe-vite” genoemd).

Potjes vullen met mirabellenjam

Neem een trechtertje en vul de van tevoren schoongemaakte jam potjes ermee. Van een kilo mirabellen hebt u ongeveer 4 of vijf gevulde jam potjes. Maak met een hete doek de rand van de potjes schoon. Draai het deksel er stevig op en zet de potjes omgekeerd op een dikke krant om af te koelen. Plak er na het afkoelen een stickertje op met de naam van de jam, de maand en het jaartal, zodat u later nog weet wanneer u de jam gemaakt hebt.

Gemengd fruit inmaken

Op dezelfde manier kunt u ook jam maken met gemengd fruit: 750 gram mirabellen met 250 gram schoongemaakte en in stukjes gesneden appel, aardbeien met bessen, enzovoort. Niet alle fruit heeft echter hetzelfde gehalte aan pectine (dat samen met de suiker voor de stevigheid van de jam zorgt) dus het is wel even oppassen. Jam lijkt na het koken en zeven enorm waterig, maar schijn bedriegt. De suiker is dan nog vloeibaar en tijdens het afkoelen stijft deze op. U kunt testen of de jam stevig genoeg is door een theelepel jam te nemen en deze boven de pan te laten aflopen. De laatste druppel moet een draad trekken. Dat is een teken dat de jam, als ze koud is, stevig genoeg wordt.

Peren en stoofpeertjes inmaken

Peren en stoofperen kunnen eveneens op dezelfde manier geweckt worden. Was en schil ze, snijd ze in vieren op dezelfde manier als de appels. Handperen kunnen op dezelfde manier geweckt worden als de kersen. Stoofpeertjes zijn echter heel hard en moeten eerst met kaneel en suiker 3 uur op zacht vuur aan de kook blijven, zodat ze ook hun mooie, rode kleur krijgen. Diverse recepten over de hoeveelheden zijn op internet te vinden. Vul de hygiënisch schoongemaakte potjes met de peertjes en vul ze aan met het warme kookvocht en eventueel met wat suikerwater na tot aan de rand. Maak de rand schoon en draai het potje dicht. Steriliseer ze daarna op de manier, zoals die hierboven beschreven is.

Tomatensaus inmaken

Ook tomatensaus voor pasta’s kan op deze manier ingemaakt worden. Maak de tomatensaus klaar, maar doe daar echter geen vlees bij, alleen groenten. Het hier volgende recept kan door iedereen naar smaak aangevuld en veranderd worden.

Recept voor tomatensaus voor pasta

Fruit een paar gesnipperde uien in de olijfolie en doe er een of twee teentjes knoflook bij. Snij een flink aantal tomaten in blokjes en doe die bij de uien en de knoflook in de pan. Doe hier basilicum, rozemarijn, oregano, zout, peper en wat blokjes kruidenbouillon erbij. Neem hiervoor zoveel mogelijk verse kruiden, maar als u die niet hebt, gaat het ook met gedroogde kruiden of een zakje met Italiaanse kruiden. Laat dit een tijdje sudderen. Zet dan de staafmixer erin en pureer het mengsel. Maak het geheel af op smaak en doe het zo heet mogelijk in de schone potten. Laat de potten afkoelen. Ze trekken vanzelf vacuüm.
Variaties op dit recept kunt u maken door er ook andere groenten in te verwerken. Courgette, bloemkool, fijngesneden boontjes, kortom, wat u maar over hebt. Ieders smaak is weer anders, dus probeer zelf maar uit wat u het lekkerste vindt.

Als u veel te veel fruit hebt en te weinig tijd voor het inmaken

Hebt u teveel fruit om in te maken in potjes en bent u bang dat het slecht wordt, voordat u het kunt verwerken, dan is er nog een andere mogelijkheid. Maak het fruit schoon en vries het in. Het fruit dus goed wassen, steeltjes, pitten e.d. verwijderen en in bakjes die goed sluiten invriezen. U kunt het na het ontdooien altijd nog gebruiken om er een vlaai mee te vullen, alsnog jam van te maken of het gewoon in yoghurt of pudding als toetje gebruiken. Het enige nadeel is dat het vaak wat minder smaakvol is, omdat het niet in suiker is ingelegd.

Geld verdienen met het inmaken van fruit en groenten

Wie het erg leuk vindt om fruit, groenten en sauzen in te maken kan die mogelijk ook verkopen, maar daar is wel wat informatie voor nodig. U kunt dat doen als ondernemer (als u het groot wil opzetten), maar ook als hobby en uw potjes met zelfgemaakte jam verkopen aan vrienden en kennissen. Koop dan wel nieuwe postjes daarvoor en calculeer dat bedrag bij de prijs van uw potje jam. Ook zelfgemaakte honing en noten uit de eigen tuin kunnen vaak goed verkocht worden. Hetzelfde geldt voor vers gebak van eigen appels en ander fruit, of ook gebak zonder fruit, zoals oliebollen en  wafels. Als u er heel goed in bent en aparte jams kunt maken, zult u al snel bekendheid krijgen en afnemers vinden. Er gaat echter altijd wel wat tijd overheen, voordat dergelijk werk winstgevend wordt.

Herfstbezigheden

Inmaken is een onderdeel van de voorbereidingen op herfst en winter. Tips voor het maken van herfststukjes vindt u op de betreffende pagina.

Home