Inmaken in glazen potten

Inmaken en wecken in glazen potten uit de winkel

Inmaken in glazen potten is een intensief, maar wel leuk werkje. Na gedane arbeid hebt u een plank vol

Inmaken in glazen potten met een metalen schroefdeksel, waar voorheen groenten of fruit in gezeten hebben, gebeurt op bijna dezelfde wijze als vroeger in de oude inmaakglazen.
Inmaken is niet zo moeilijk en erg leuk om te doen.

lekkernijen, waar u de hele winter uit kunt putten. Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt. U krijgt ineens van iemand met een fruitboompje een flinke zak met lekkere appels, een hele tas tomaten of een krat vol lekkere perziken. U maakt er eten en toetjes mee, eet er tussendoor nog eens wat van, maar wat te doen met de rest als ook de diepvries al vol zit? Appeltjes kunt u wel een hele tijd bewaren. Pruimen, perziken en tomaten echter niet. Inmaken is dan nog de enige optie om niet alles na verloop van tijd weg te moeten gooien.

Fruit en sap wecken

Hebt u veel te veel fruit, teveel om in te maken, dan kan daar ook fruit sap van gemaakt worden. Daar moet dan echter wel wat suiker en wat citroensap bij gedaan worden, zodat het niet na een uur bruin al wordt. Ook dan is fruit sap echter niet lang te bewaren.

Gebak met fruit kan goed ingevroren worden

Behalve dat kunt u fruit ook verwerken in gebak. Appelvlaai, appelbeignets, appelflappen, appelcake en appeltaart zijn immers allemaal heerlijke producten die gemakkelijk thuis zelf te maken zijn. Ook van aardbeien, peren, perziken, bessen, frambozen, rode pruimen, kersen en kruisbessen zijn lekkere vlaaien en taarten te bakken. Zelfs stoofpeertjes kunnen in een vlaai verwerkt worden. Bosvruchten zijn eveneens goed te verwerken. Met appels kunt u niet alleen een lekkere appelvlaai met rozijnen, maar ook een heerlijke appelcake maken. Op de vlaai met aardbeien na, is het gebak met fruit gemakkelijk in te vriezen. Aardbeien lenen zich daar minder goed voor, want zij veranderen vaak van smaak en worden minder smaakvol als ze ontdooid zijn.

Inmaken in glazen potten uit de winkel

Het inmaken van fruit kan ook gedaan worden in glazen potten uit de winkel, waar al iets anders in gezeten heeft. Oude inmaakglazen hebt u voor het inmaken niet echt meer nodig. Glazen potten met een metalen schroefdeksel, zoals bijvoorbeeld de glazen potten van rode kool en rode bietjes en de potten van de appelmoes uit de winkel, kunnen ook daarvoor gebruikt worden. Als ze goed schoongemaakt zijn  en u het deksel er los op laat zitten, zodat de binnenkant kan luchten, kunt u die potten gewoon bewaren tot u ze opnieuw wilt steriliseren en vullen.

Hygiënisch schoonmaken voor gebruik

Vlak voor het inmaken moeten de glazen potten opnieuw en heel zorgvuldig schoongemaakt worden. Was de potten uit met heet sodawater en spoel ze na in een pan of kom met heet schoon water. Haal ze er met een schone vork voorzichtig uit en zet ze omgekeerd op een schone theedoek. Doe hetzelfde met de deksels. Raak na het spoelen de rand van de potten niet meer aan. Dek de potten en deksels af met een schone theedoek.

Suikerwater maken om de potten met fruit bij te vullen

Na het vullen van de potten met het fruit, moeten de glazen bij het inmaken afgevuld worden met suikerwater. Maak daarvoor suikerwater. Meestal is een verhouding van 750 gram suiker op 1,5 liter water prima. Breng het mengsel aan de kook. Als de suiker gesmolten is en de suikerstroop even gekookt heeft, kan het vuur onder de pan uit en kunt u het suikerwater compleet laten afkoelen. Na het vullen van de potten met het fruit moeten de potten immers met koude suikerstroop gevuld worden.

 

Het fruit klaarmaken voor de potten

Mirabellen, blauwe pruimen en jam daarvan kunt u gemakkelijk in gewone potjes uit de winkel inmaken.
Mirabellen, blauwe pruimen en jam daarvan kunt u gemakkelijk in gewone potjes uit de winkel inmaken.

Mirabellen, blauwe pruimen (of ook “bakpruimen” genoemd), perziken, abrikozen, kersen, en dergelijke kunnen allemaal heel goed in potten gesteriliseerd worden. Was het fruit voor het inmaken altijd heel goed en ontpit het zo nodig. Snij het fruit eventueel in partjes, zoals bij perziken en abrikozen, of halveer ze alleen, zoals bij pruimen. Tas de blauwe pruimen zo in de potten dat ze met de bolle kant naar het glas liggen. Op die manier gaan er meer pruimen in een pot en hebt u minder kans op luchtbellen. Halve blauwe pruimen kunt u later gemakkelijk gebruiken om er taarten of vlaaien mee te maken.

Doe het fruit in de potten tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Giet er dan het afgekoelde suikerwater op.

Luchtbellen uit de gevulde potten halen

Zitten er nog luchtbellen onderin het glas, steek dan even een metalen breinaald op verschillende plaatsen langs het glas naar beneden. De luchtbel “klimt” dan naar boven langs het metaal. Maak de rand schoon met een hete, schone doek en draai het deksel stevig op de pot.

De potten met fruit steriliseren

Inmaken in glazen potten en ze daarna steriliseren in een pan vol water en een doekje onderin.
Inmaken in glazen potten en ze daarna steriliseren in een pan vol water en een doekje onderin.

Neem een hoge pan en leg daar een doekje in (tegen het rammelen van de potten tijdens het borrelen van het water). Zet de potten in de pan en vul deze met koud water tot twee centimeter onder de rand van de potten. Breng de pan met de potten bijna aan de kook. Houdt deze 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de soort fruit) op een kleine pit op ongeveer 75 tot 80 graden, dus zo ongeveer tegen de kook aan. Zet het vuur er na die tijd onder uit en laat de pan met de potten totaal afkoelen. Na het afkoelen zult u zien dat de deksels naar binnen getrokken zijn. Dat is goed, want nu zijn de potten vacuüm getrokken. (Bij potten die niet goed dicht zijn staat het deksel niet ingetrokken.)

De potten afvegen met een schone doek

Na het afkoelen kunnen de potten afgewassen worden met een schone, vochtige doek. Kom echter niet meer aan het deksel! Daar staat immers spanning op. Zet daarna nog het jaartal en de naam van de inhoud op een plakkertje en plak dat op de pot. Zet de pot op een donkere plaats, bijvoorbeeld in de kelder. Controleer de potten eens per twee weken. Er kan altijd een pot opengegaan zijn en het is goed als u die op tijd ontdekt.

Appelmoes en jam inmaken

Appelmoes en jam kunnen op dezelfde manier inmaken, maar deze hoeven niet gesteriliseerd te worden. U kunt de hete appelmoes en de hete jam gewoon in de schone potjes doen. Maak de rand goed schoon en draai het deksel stevig op het potje. Zet de potjes daarna omgekeerd op een krant en laat ze zo afkoelen. Keer ze pas om als ze helemaal koud zijn. De potjes zijn dan dicht en ook hier ziet u dan een iets ingetrokken deksel. Zet ook hier altijd een stikker met de inhoud en het jaar van verwerken op.

Jam van mirabellen, aardbeien, bessen, perziken en meer

Van bijna alle fruit kan jam gemaakt worden. Elk goed kookboek heeft daar recepten voor. Zelfgemaakte jam is lekker en u weet zelf wat u erin gedaan hebt. Er komen geen kleurstoffen aan te pas en u weet zelf hoeveel fruit er in een potje zit.

Jam van mirabellen

Vooral jam van mirabellen (kleine, gele pruimen) is heerlijk en ook apart om weg te geven, want die vindt u bijna nergens in de winkels. De bereiding is eenvoudig. Was 1250 gram mirabellen goed. Halveer ze en breng ze aan de kook samen met 1/2 deciliter water, 750 gram geleisuiker, een zakje vanillesuiker en een flinke scheut citroensap. Kook het geheel nog vier minuten. Draai dan alles door een zeef (ook wel met de Franse naam “passe-vite” genoemd).

Potjes vullen

Neem een trechtertje en vul de van tevoren schoongemaakte jam potjes ermee. Van een kilo mirabellen hebt u ongeveer 4 of vijf gevulde jam potjes. Maak met een hete doek de rand van de potjes schoon. Draai het deksel er stevig op en zet de potjes omgekeerd op een dikke krant om af te koelen. Plak er na het afkoelen een stickertje op met de naam van de jam, de maand en het jaartal, zodat u later nog weet wanneer u de jam gemaakt hebt.

Gemengd fruit

Op dezelfde manier kunt u ook jam maken met gemengd fruit: 750 gram mirabellen met 250 gram schoongemaakte en in stukjes gesneden appel, aardbeien met bessen, enzovoort. Niet alle fruit heeft echter hetzelfde gehalte aan pectine (dat samen met de suiker voor de stevigheid van de jam zorgt) dus het is wel even oppassen. Jam lijkt na het koken en zeven enorm waterig, maar schijn bedriegt. De suiker is dan nog vloeibaar en tijdens het afkoelen stijft deze op. U kunt testen of de jam stevig genoeg is door een theelepel jam te nemen en deze boven de pan te laten aflopen. De laatste druppel moet een draad trekken. Dat is een teken dat de jam, als ze koud is, stevig genoeg wordt.

Tomatensaus inmaken

Ook tomatensaus voor pasta’s kan op deze manier ingemaakt worden. Maak de tomatensaus klaar, maar doe daar echter geen vlees bij, alleen groenten. Het hier volgende recept kan door iedereen naar smaak aangevuld en veranderd worden.

Recept voor tomatensaus voor pasta

Fruit een paar gesnipperde uien in de olijfolie en doe er een of twee teentjes knoflook bij. Snij een flink aantal tomaten in blokjes en doe die bij de uien en de knoflook in de pan. Doe hier basilicum, rozemarijn, oregano, zout, peper en wat blokjes kruidenbouillon erbij. Neem hiervoor zoveel mogelijk verse kruiden, maar als u die niet hebt, gaat het ook met gedroogde kruiden of een zakje met Italiaanse kruiden. Laat dit een tijdje sudderen. Zet dan de staafmixer erin en pureer het mengsel. Maak het geheel af op smaak en doe het zo heet mogelijk in de schone potten. Laat de potten afkoelen. Ze trekken vanzelf vacuüm.

Variaties

Variaties op dit recept kunt u maken door er ook andere groenten in te verwerken. Courgette, bloemkool, fijngesneden boontjes, kortom, wat u maar over hebt. Ieders smaak is weer anders, dus probeer zelf maar uit wat u het lekkerste vindt.

Herfstbezigheden

Inmaken is een onderdeel van de voorbereidingen op herfst en winter. Tips voor het maken van herfststukjes vindt u op de betreffende pagina.

Home