Mijn eigen plantjes zijn eindelijk gepoot
Voorjaar na de ijsheiligen! Mijn eigen plantjes zijn eindelijk gepoot! Het is gebeurd. Ik heb de stekken van de geraniums en fuchsia’s de hele winter goed verzorgd, maar nu moesten ze echt naar buiten. Ze staan in de volle grond. Elk jaar moeten ze lang wachten. Soms wil het even maar niet warmer worden. Zolang er nog vorst aan de grond gemeld word, durf ik het risico niet aan. Als de nachttemperatuur eindelijk aan het stijgen is en het gevaar geweken is, plant ik ze pas. Na 14 mei komt er bijna nooit meer nachtvorst.
Zelf gestekte zomer plantjes
Mijn zelf gestekte plantjes groeien tijdens de laatste anderhalve week nog eens flink door. Ik zet ze dan maar tegen de muur van het huis, zodat ze een ruggensteuntje hebben. Ze wekken mijn medelijden op, want ze staan vaak als een paar doorgeschoten, gammele soldaatjes te wiegelen in de wind. Ik weet echter uit ervaring dat ze een maand later al volop uitgeschoten zijn en hun stevigheid weer teruggevonden hebben. Daarna bloeien ze de hele zomer uitbundig. Het is elk jaar weer genieten.
Geraniums en fuchsia’s bloeien vaak uitbundig
Geraniums zijn heel dankbare planten, evenals fuchsia’s, en lavendel. Gemakkelijk te stekken, gemakkelijk over te houden en met een prachtige bloei. Vooral de oude soorten die je via stekken jarenlang kunt overhouden. Speciale soorten van vooral geraniums die je niet in de winkels of in tuincentra ziet. Ik zet ze niet te ver van elkaar af, zodat het allemaal lekker dichtgroeit. Tegen augustus is de voortuin dan ook bedekt met groen en bloemen. Het onkruid krijgt er dan weinig kans. Soms zie ik ineens een lange stengel van onkruid er bovenuit schieten, maar de hele zomer, tot diep in de herfst, hoeft er niet geschoffeld te worden. In de open plekken zaai ik na het uitplanten van de zomerplanten meteen nog wat leeuwenbekjeszaad uit. Die schieten snel omhoog en bloeien tegen de tijd dat viooltjes en geraniums wat minder bloemen geven.
Plantjes van kamille kruid
Kamille kruid is sterk en hardnekkig, maar dat is juist fijn. Op plaatsen waar gegraven is, of waar nieuwe wegen en bedrijven aangelegd worden, ziet u meestal koolzaad en kamille het eerst verschijnen. Het koolzaad met zijn helder gele kleur van de bloemen en het wit van het kamille kruid passen perfect bij elkaar en bedekken de kale grond totaal. Vaak komen daar ook nog eens klaprozen tussen omhoog. Een feest om te zien. Plantjes van het kamille kruid komen ook vaak vanzelf tussen de bloemen in onze tuinen omhoog. Wie die laat staan krijgt er dus gratis bloemen bij. U hoeft ze alleen uit te trekken als ze uitgebloeid zijn. Het wit van de bloemetjes staat altijd heel vrolijk tussen de bonte verzameling geraniums. Ze voegen er echt wat aan toe. Ook het dubbele knoopjes kruid mag om dezelfde reden in de tuin blijven staan.
De uitgebloeide plantjes van de vergeet-mij-nietjes
Uitgebloeide planten van de vergeet-mij-nietjes kunt u gewoon uit de grond trekken. Schud ze na het uittrekken even goed boven de grond uit, zodat de zaadjes eruit vallen en u volgend jaar weer een lichtblauw gekleurde tuin hebt. Plantjes van vergeet-mij-nietjes zijn erg sterk. Ze zijn wel tweejarig. De zaadjes zullen deze zomer plantjes vormen die het komende voorjaar weer in bloei staan. Ze kleuren de tuin en zijn meestal netjes voor 15 mei uitgebloeid, waarna ze verwijderd kunnen worden en er weer plaats is voor de eenjarige zomerplanten. Ideaal! In de winkel kosten dergelijke plantjes vaak anderhalve euro of meer, maar een keer gekocht, kunt u er op die manier jarenlang plezier van hebben.
Menietjes die je niet mag vergeten
Een tuin hoeft op die manier echt niet duur te zijn en, zoals mijn kleindochter eens een treffende definitie ervan gaf: “Vergeetmenietjes zijn menietjes, die je niet mag vergeten”. Ze wilde er meteen zaadjes van om thuis uit te planten. Zo mooi vond zij ze.
Plantjes vermeerderen
De meeste planten zijn net zo gemakkelijk te vermeerderen. Leg eens een tak van een bessenstruik op de grond. Doe er wat grond overheen en het volgende jaar hebt u een tweede bessenstruikje. Dat lukt met meer planten. Een tak van een kronkelwilg hoeft u in het voorjaar slechts een week of twee in het water te zetten en heeft dan al wortels.
De ribes is een plant van de bessensoort
Wist u overigens dat de ribes ook een plant van de bessensoort is? Ze bloeit in het voorjaar als een van de eerste struiken met leuke, rode bloemen trosjes. Haar bessen zijn net zo blauw als die van de blauwe bessenstruik, maar beslist niet eetbaar. Haar bladeren lijken echter als twee druppels water op de bladeren van de aalbessenstruiken, de struiken van de witte bessen en de struiken van de kruisbessen. Het is dus wel oppassen met kleine kinderen die dol op bessen zijn. Goed uitleggen dat die bessen niet eetbaar zijn is dan welnoodzakelijk.
Varens zijn mooi en gemakkelijk
Varens, die een tuin vaak een mooie indruk van een bos geven, vermeerderen zichzelf. Daar hoeft u niets aan te doen. Ze moeten alleen uitgetrokken of uitgestoken worden op plaatsen waar u ze niet wilt hebben. Ook kunt u ze, als ze te breed worden, gewoon halveren.
Een mooie tuin laat men vaker met rust
Een mooie tuin is een tuin, waar u allengs alleen nog maar planten hoeft te snoeien, te halveren of in toom te houden. Regelmatig komen er als vanzelf nieuwe planten in voor. Dat is te danken aan de vogels, die de pitten en zaden uit hun voeding weer uitscheiden. Die wortelen dan soms in uw tuin. Zo vindt u soms gratis en voor niets digitalis (vingerhoedskruid), jonge coniferen, taxus, een kersenboompje, de Limburgse aronskelk met zijn mooie, gespikkelde blad, of een lijsterbes. Via eekhoorntjes krijgt u soms zelfs een hazelaar in uw tuin. Eekhoorntjes verstoppen in het najaar hazelnoten overal waar zachte grond is. Wie elke week schoffelt, mist al dat moois van nieuwe plantjes. Na de voorjaarsbeurt hoeft er in de tuin niet al te veel meer te gebeuren. Af en toe met een snoeischaar naar buiten gaan en hier en daar wat snoeien is eigenlijk meestal al genoeg.
Druiven laten klimmen als een klimplant
Zorg voor wat fruit en groenten in de tuin. Goed neergezet vallen ze vaak niet eens op, maar u hebt er in de zomer wel veel plezier van via de vruchten die ze opleveren. Tomatenplanten, aardbeien, bessenstruiken, maar ook druiven storen niet in een siertuin. Een druif moet wel steun hebben aan een boog of een rek. Haar takken zijn te slap om bladeren en vruchten zelf te kunnen dragen. Na verloop van een paar jaar draagt ze aardig wat vruchten. Sommigen maken er wijn van, anderen gelei in jampotjes, of delen ze uit aan familie en vrienden. Deze druiven zijn vers en onbespoten en als zodanig gezonder dan de druiven in de winkel.