Het bezuinigingsakkoord

Het bezuinigingsakkoord was noodzakelijk

Het bezuinigingsakkoord van een paar jaar geleden was nodig om de economie in Nederland weer op de rit te krijgen. De overheidsschuld was te groot. De inkomsten waren te klein om de schulden snel af te bouwen. Het moest gewoon gebeuren. Vermoedelijk krijgen wij binnenkort weer een dergelijk bezuinigingsakkoord. Er is de laatste twee jaren veel geld uitgegeven. Veel geld ging naar de economische problemen van de corona epidemie. Niet alleen door het steunen van bedrijven die het moeilijk hadden, maar ook de teststraten, de controles en alle zaken daaromheen hebben aardig wat geld gekost. Gelukkig was de rente voor de leningen laag, maar die loopt intussen weer aardig op. Het kabinet kan niet steeds geld blijven uitkeren, zeker nu ook de toeslagenaffaire afgewerkt moet worden.

De Russische aanval op Oekraïne

Intussen zijn we weer een jaar verder en heeft Poetin alles weer teniet gedaan met zijn agressieve inval in de Oekraïne. Een oorlog kost iedereen in de eerste plaats veel mensenlevens, verwondingen en stress voor iedereen. Allereerst voor de mensen in het aangevallen land, en voor de mannen die hun land willen verdedigen. Ook de rest van Europa krijgt echter met de gevolgen te maken. Een gevolg is het tekort aan gas, waarmee wij vermoedelijk deze winter te maken krijgen. De prijzen voor gas en elektriciteit rijzen intussen de pan uit. Wie op tijd voor zonnepanelen en een airco gezorgd heeft, kan gelukkig deze winter het huis via de airco met eigen energie verwarmen. Voor anderen kan het echter heel spannend worden.

Nu zijn we alweer toe aan een nieuw bezuinigingsakkoord

Dank zij President Poetin loopt de inflatie enorm op. Alles wordt duurder. Niet alleen hat gas en de elektriciteit, maar ook de levensmiddelen, de kleding en verder alles dat met olie of gas te maken heeft. Het was niet echt slim van de westerse landen om het gas uit Rusland te willen importeren. Op het moment kunnen we zien dat het niet verstandig is om afhankelijk te zijn van een land dat geen democratie heeft. Duitsland was net bezig met de omschakeling van kolen naar gas, maar het zou beter geweest zijn om meteen in te zetten op zonnecellen en windmolens. Ook in Nederland gaat de omschakeling nog niet zo snel als men zou willen.

Lange rijen voor de benzinestations

Er staan vaak lange rijen voor de benzinestations, want per dag gaan de prijzen van benzine en diesel omhoog. Wie nu een elektrische auto heeft en die zelf thuis kan opladen via energie van de zonnecellen, heeft enorm voordeel. Ook de mensen in de grensstreken hebben nog voordeel, want die kunnen gaan tanken in België en Duitsland, waar minder belasting op de brandstof zit en de prijzen lager liggen. Een autovakantie is dit jaar daarom ook een stuk duurder dan vorige jaren. Wie slim is kijkt goed uit waar men het beste en goedkoopste onderweg kan tanken.

Hopen op een goede afloop mag altijd

Er is veel respect en waardering voor de president van Oekraïne, die vanaf het begin op zijn post gebleven is. Dat respect verdient hij ook en met hem alle mannen die hem steunen bij de verdediging van hun mooie land. De Russen boeken minder voortgang dan ze van tevoren gedacht hadden. Zij hebben hun aanval minder goed georganiseerd en hebben met hun oud materieel te weinig slagkracht om de agressieve aanval snel achter de rug te krijgen. Laten we hopen dat de oorlog snel achter de rug is en de rust in Europa weer terugkeert.
Er zal echter nadien goed nagedacht moeten worden over de NAVO, de houding van Rusland en het contact daarmee en de verhouding met Amerika en China. Dit zet alles even op scherp.

Mensen helpen

Intussen moeten al die vluchtende mensen geholpen worden. Het is niet niks om binnen een paar uur jouw huis en haard te moeten verlaten met alleen een beetje bagage, om het vege lijf van jezelf en jouw gezin te kunnen redden. Iedereen kan wel wat doen. Geld doneren op Giro 555, spullen inleveren bij de hulporganisaties, of zelf mensen onderdak geven. Daarnaast kan iedereen bidden dat de oorlog snel voorbij mag gaan.

Het wordt bezuinigen voor iedereen

Niet alleen het kabinet, maar iedereen zal de komende maanden moeten bezuinigen op de uitgaven. Het belangrijkste is daarbij het onderdak, warmte, goed eten, de ziektekosten en de noodzakelijke kleding. De rest is alleen mogelijk als er na die noodzakelijke uitgaven nog geld van het maandelijks inkomen overblijft. Ooit zal het echter vast weer beter worden.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.