Herfststukjes maken

Herfststukjes maken met materiaal uit de natuur

Herfststukjes zijn evenals kerststukjes en voorjaarsstukjes goed zelf te maken met verzameld materiaal uit de natuur. De herfst verrast

Herfststukjes maken kan op een eenvoudige manier en zo goed als zonder kosten. Het materiaal ligt in tuin, park en bos voor het oprapen.
Herfststukjes maken kan op een eenvoudige manier en zo goed als zonder kosten. Het materiaal ligt in tuin, park en bos voor het oprapen.

iedereen elk jaar met prachtige kleuren. Het is dan een plezier om materiaal te gaan zoeken om daar een herfststukje mee te maken. Het verzamelen van de materialen voor uw herfststukjes kunt u natuurlijk zelf, maar het is ook heel leuk om dat samen met de kinderen of een stel vriendinnen te doen. Dat levert vaak zelfs meer verschillend materiaal op, waarna u een ruimere keuze hebt en uw stuk veel gevarieerder kan worden.

Herfststukjes maken met kinderen

Hebt u zelf kinderen, of moet u regelmatig oppassen, neem hen dan mee op uw “strooptocht” naar materialen. Laat het meteen zien waar ze beter van af kunnen blijven en wat leuk is om te verwerken. Laat hen van hun zelf verzamelde materialen ook een eigen stukje maken. Kinderen hebben vaak leuke ideeën en komen soms met heel originele oplossingen, waar de volwassenen nog niet aan gedacht hadden.

Oppassen voor giftige paddenstoelen

Laat de kinderen echter nooit paddenstoelen plukken! Sommige paddenstoelen zijn erg giftig, anderen niet, maar als u daar niet in thuis bent is het beter om de paddenstoelen te laten staan en de kinderen ook uit te leggen, waarom u dat doet. Denk daarbij vooral aan de prachtig gekleurde vliegenzwam. Dat is de rode paddenstoel met witte stippen, die vaak half oktober al onder berkenbomen te vinden zijn. Het is de “kabouterpaddenstoel” bij uitstek. Kinderen vinden hem prachtig, maar hij is heel giftig en ze moeten leren dat ze er van af moeten blijven.

Herfststukjes maken met ouderen

Ook ouderen vinden het maken van een herfststukje vaak leuk. Het herinnert hen aan vroeger en vaak komen er leuke herinneringen aan terug. Ook ouderen die al wat aan het dementeren zijn, kunnen hier echt nog vaak aan meedoen. Ook bij hen levert het maken van een herfststukje vaak een herinnering aan hun jeugd op. Alleen het verzamelen van het materiaal zal niet altijd zo gemakkelijk meer gaan. Dat is niet zo heel erg. Verzorgsters en vrijwilligers, die graag in de natuur bezig zijn, vinden het meestal niet erg om bij mooi weer een zak materiaal in bos of tuin bij elkaar te zoeken.

Een eigen tuin

Laat de kinderen geen paddenstoelen plukken voor het maken van een herfststukje, want een aantal paddenstoelen is immers giftig en gevaarlijk.
Wijs bij het zoeken naar materiaal voor uw herfststukje de kinderen wel de paddenstoelen aan die u tegenkomt, maar vertel er meteen bij dat sommige paddenstoelen gevaarlijk giftig kunnen zijn.

Wie een eigen tuin heeft, heeft natuurlijk het voordeel dat er al materiaal voor het maken van herfststukjes dicht bij huis ligt. Denk aan mos, takken, gekleurd blad, dennenappels, noten, kastanjes, hulzen van beukennootjes, enzovoort. Eigenlijk kan bijna alles voor een stukje gebruikt worden. Het is alleen even zoeken naar materialen die bij elkaar passen en die het ook binnen nog wel even volhouden. Het gaat dus om afstervend of afgestorven materiaal, gedroogde vruchten, de droge bloemen van de hortensia, rozenbottels, gekleurd, stevig blad, gedroogd mos, afgevallen takken en verder droog materiaal dat u tegen komt. Sommige planten houden het ook in verse vorm iets langer in een herfststukje vol.

Materiaal uit het bos voor de herfststukjes

Het bos is een enorm leuke verzamelplaats van natuurlijk materiaal om herfststukjes te maken. Vooral de verschillende soorten dennenappels, kastanjes, eikels, noten, rode besjes, gedroogd gras, riet en mos zijn goed in een stuk te verwerken. Ook takjes en losse stukken schors die op de grond gevallen zijn, of schors van dode, omgevallen bomen zijn goed te gebruiken.

Even laten nadrogen

Laat het droge materiaal buiten korte tijd op een overdekte plaats op het balkon of het terras nog eens nadrogen voordat u het binnenhaalt om in herfststukjes te verwerken. Eventuele diertjes krijgen dan ook de gelegenheid om eruit te kruipen en een ander onderkomen te zoeken, zodat u er later binnen geen last meer van hebt. Ook het eventuele extra vocht van de ochtenddauw is dan verdwenen. Als het droog is, alles gewoon even uitschudden, zodat u geen ongenode bezoekers mee naar binnen neemt.

Buxus en andere groene planten in de herfststukjes verwerken

Sommige groene planten zijn erg sterk en kunnen ook vers in een herfststukje verwerkt worden. Neem bijvoorbeeld een takje van de buxus.

De hortensia levert prachtig materiaal voor uw herfststukjes op. Dat moet wel even goed gedroogd worden.
De gedroogde bloemen van de hortensia staan prachtig in een herfststukje

Dat kan gerust in een stukje verwerkt worden en het zonder water best een paar weken volhouden zonder het blad te laten vallen. Steekt u een takje daarvan in vochtig mos, dan is er zelfs kans dat het wortels krijgt en u er een nieuw plantje aan overhoudt. Bloemen die water nodig hebben kunnen alleen in een stukje verwerkt worden, als ze in een houder of klein vaasje met water staan en daar regelmatig verversing van krijgen.

Goedkope leuke dingen voor uw herfststukje

Bij Xenos en Blokker kunt u vaak voor heel weinig geld een mooie paddenstoel, kabouter, eekhoorntje, egeltje of bladmateriaal van kunststof kopen, die uw herfststukjes wat op kunnen fleuren. Een enkel onderdeel is daarvoor vaak al genoeg. Voor Kerst- en Paasstukjes geldt hetzelfde. Van een dergelijke kleinigheid kunt u vaak jaren plezier hebben, als u ze in steeds weer andere, zelfgemaakte stukjes gebruikt.

Kleine, leuke herfstornamenten zijn in de winkel voor heel weinig geld te krijgen en u kunt er jarenlang plezier van hebben.
Bij Xenos zijn voor heel weinig geld vaak leuke, kleine attributen te krijgen, waarmee u uw herfststukje enorm kunt opfleuren.

De ondergrond van uw herfststukjes

Als ondergrond voor uw herfststukjes kunt u verschillende materialen gebruiken. Hebt u nog ergens een glazen schaal staan, dan kan deze bijvoorbeeld goed als ondergrond voor een rond stukje gebruikt worden. Met behulp van wat insteekmos en gebogen staaldraadjes kunt u dan alle onderdelen daarin vast steken. Hortensia’s hebben vaak maar een kort steeltje, maar daar kunt u vast wel een groen bindertje of een bindertje van een plastic zakje aan vasthaken, waarmee u de droge bloem in het insteekmos vastzet. Ook dennenappels zijn daar goed mee te bevestigen. Een grote, brede glazen vaas kan eveneens dienen als houder voor uw herfststuk. Doe er een flinke laag zilverzand in, misschien een paar mooie steentjes als extra bovenlaag en zet daarin een paar takjes met of zonder rode bessen, dennenappels, wat groen uit de tuin, gekleurde blaadjes, enzovoort in vast.

Boomschors

Een stuk boomschors is natuurlijk een prachtige ondergrond om iets van te maken. Zorg wel dat er geen mieren, luisjes of kevertjes meer in zitten. Kijk het goed na. Bevestig met wat draad wat insteekmos of gedroogd mos op de bovenkant van de schors en steek daar de andere onderdelen op vast. Zorg voor een mooie compositie van kleuren en zorg tevens dat de insteekplekjes, het bevestigingsdraad en de eventuele steeltjes niet meer te zien zijn.

Een dik stuk tak

Een korte, dikke tak kan (geschild of ook ongeschild) goed als ondergrond dienen om herfststukjes of kerststukjes op te maken. U kunt deze op dezelfde manier opmaken als de boomschors. Ook een matje van gevlochten dennentakken kan als ondergrond dienen. Geef uw fantasie de vrije ruimte. Als bindmiddel kunt u een dunne, metalen draad gebruiken.

Andere mogelijkheden

Is er geen glazen schaal en hebt u geen boomschors, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kunnen bijvoorbeeld een oude schaal van aardewerk, een met plastic gevoerd stokbroodmandje, een metalen bakje, een lage bloempot of zelfs een glas als bodem dienen. Hebt u een vierkant, plastic bakje van salade, neem dan aluminiumfolie, werk dat ruim erom heen en vouw het overgebleven stuk naar binnen, zodat ook de randen mooi bedekt zijn. Leg op de bodem insteekmos en maak daar het stukje in op. Maak ook plaats voor een theelichtje. Zorg dan wel dat het vrij staat en er geen takjes of ander brandbaar materiaal bij kan komen. Goede oplossingen daarvoor zijn puntvormige insteekglaasjes, diepe, glazen theelicht houders, enzovoort. Laat ook tijdens het branden va het theelichtje het herfststuk nooit zonder toezicht!

Stenen

Mooi gevormde, kleine stenen in een schaal kunnen eveneens als ondergrond dienen en steken prachtig af bij het gekleurde herfstblad, de dennenappels, noten en rode besjes. De stenen hebben als voordeel dat u er ook wat water op kunt zetten en dan tussen uw stukje ook verse bloemen (denk bijvoorbeeld aan gele of donkerrode chrysanten) en takken kunt steken, die door het water langer in leven blijven, terwijl het oppervlakkigere materiaal het water niet raakt en droog blijft.

Bind materiaal

Bloemstukjes kunnen snel omgetoverd worden tot een herfststukje of kerststukje. Met wat extra sfeermateriaal is met weinig werk vaak snel iets leuks te maken.
Ook elk bloemstukje in huis is snel om te toveren tot een herfststukje of kerststukje.

Met metalen draad kunt u mos, takjes en andere onderdelen aan de onderliggende boomschors, dikke tak of het insteekmos bevestigen. Vul de overgebleven ruimtes in met mooi gekleurde bladeren, takjes van de buxus, dennenappeltjes, rozenbottels, takken van de taxus of een conifeer, losse, mooi gevormde, kleine en kale takjes, enzovoort op. Zorg dat de hulpmiddelen ook hier bedekt worden door de natuurlijke materialen. Dat is een kwestie van schikken. Zet links of rechts van het midden een (namaak) paddenstoel, elfje, eekhoorn, of iets dergelijks en uw stuk is klaar om er wekenlang met plezier naar te kijken.

Adventsstukjes, Kerststukjes

Kerststukjes en voorjaarsstukken kunnen op dezelfde manier gemaakt worden als herfststukjes, maar dan wel met de materialen van dat jaargetijde. Bestaande bloemstukjes die u in huis hebt kunnen bovendien met een kleine aanpassing of toevoeging van wat takjes omgetoverd worden tot een echt herfststukje, kerststukje of voorjaarsbloemstuk.

Tips voor andere herfstwerkzaamheden

Herfstwerkzaamheden zijn over het algemeen leuk. Niet alleen het maken van herfststukjes geeft voldoening. Ook het inmaken van fruit, het zoeken van noten, kastanjes en dennenappels zijn leuke en zinnige vrije tijds bezigheden. Tips over het inmaken van appelmoes, jam en fruit staan elders op deze website.

Een sprookje over een herfst fee vertellen aan uw kinderen?

Lees meer…