Herfst in de tuin

Herfst en de werkzaamheden in de tuin

Herfstwerkzaamheden in de tuin
Herfst en de werkzaamheden in de tuin voor de winter

Herfst in aantocht

Herfst in aantocht en daar moet iets mee gedaan worden. De bladeren vallen en het weer wordt onbestendig. Toch is september vaak een goede maand met mooie dagen, afgewisseld met duidelijke, herfstachtige buien en wind. Het is tevens een maand van oogsten, snoeien en bijwerken. Druivelaars geven hun laatste, zoete trossen, de hazelnoten vallen van de struiken en de walnoten staan op springen.  Wart later zijn de kastanjes aan de beurt. Behalve oogsten is er echter meer werk aan de winkel.

De herfst leent zich goed voor het planten en verplanten

De meeste planten zijn dan aan een rustperiode toe en zullen niet meer uitbundig willen groeien en bloeien. Veel planten laten hun blad vallen en lassen een rustperiode in. Zo kan men bijvoorbeeld rozenstruiken het beste in de herfst planten, voordat de vorst invalt. Ze kunnen dan nog goed aan wortelen en in het voorjaar goed uitlopen en in de lente en zomer bloemen dragen.

De herfst is ook de tijd om te snoeien

Snoei de heg als die uit beukenstruiken of ander loofboom materiaal bestaat. Dat geeft licht en lucht voor de beplanting en zorgt ervoor dat er niets kan liggen rotten op de takken, waardoor ze het volgend voorjaar minder goed kunnen uitbotten. Ook de taxus en de buxus kunnen gesnoeid worden, als de vorst nog niet in aantocht is. Behalve dat kunnen ook andere planten gesnoeid worden als die te ver uitgeschoten zijn. Alleen de planten die vroeg in het voorjaar bloeien, zoals de camelia, kunt u beter na de bloei in het voorjaar snoeien.

Het gazon heeft voeding nodig

Ook het gazon heeft extra zorg nodig. Om de lange winter door te komen mag het best nog eens wat mest hebben tegen eind september of in oktober. Maai het gras niet te kort en maai het ook niet later dan begin November. Zo komt het goed de winter door. Zorg ook dat het gevallen blad regelmatig weggehaald wordt, zodat het gras niet eronder stikt en er ook geen mos vorming plaats vindt.

Niet al het blad uit de tuin weghalen

Laat achter in de tuin wat blad liggen voor de egel en andere dieren die er baat bij hebben. In de winter kunne ze daar hun winterslaapje houden en zich verstoppen voor de kou. De egel is overigens een nuttig dier. Hij komt ’s avonds laat pas naar voren en zoekt dan kleine insecten en slakken, dus hij helpt om u van de overlast te bevrijden. Geef een egel overigens nooit melk, maar liever een schoteltje water en als u hem wat wilt bijvoeren zijn kattenbrokken een heel goed idee.

Onkruid wieden

Haal het laatste onkruid weg. Wat u nu laat zitten, krijgt u er het komende voorjaar slechter uit. Dan heeft het zich meestal vast in de grond geworteld en kost het meer tijd om het kwijt te raken. Vooral de sterk woekerende soorten kunnen goed overleven en zelfs tijdens de wintermaanden uitbreiden.

Kijk per plant wat er nodig is

Verwijder de eenjarige zomerplanten en knip de bruin wordende varens af. Die schieten in het voorjaar vanzelf weer uit. Snoei de druif en kijk welke planten wat te groot geworden zijn. Verplant die naar de achterkant van de border, of vervang ze door een kleinere plant. Sommige planten, zoals kleine lissen, vermeerderen zich soms enorm. Haal gewoon weg, wat u te veel vindt, en dat met wortel en al, zodat u daar in het voorjaar geen last meer van hebt. Vaak kunt u er ook verwanten en vrienden een plezier mee doen.

Verwen in de herfst de planten die het nodig hebben

Geef gevoelige planten een extra dekentje om de wortels te beschermen tegen de vorst. Gebruik daar wat turf voor. Scherm palmen wat af, als er vorst gemeld is, of zet ze met pot en al op een plaats die wat beschermd is tegen de wind. Haal mediterrane planten, zoals de oleander, naar binnen. Zet ze nooit in de woonkamer, want daar is het te warm. Zoek een iets koelere plaats.

Geef ook de borders een beetje mest, zodat de planten de winter beter door komen. Geef ook wat kalk, niet alleen op de border, maar ook op het gazon.

Stekken binnen halen

U kunt ze ook stekken en die stekken binnen in een plantenbak overhouden, maar dat moet wel uiterlijk half september gebeuren. Doet u dat later, dan zetten de stekken vaak geen wortels meer en gaan ze dood. Plant de stekken in kleine potjes, zet die samen in een grote bloembak. Zet ze op een rustige plaats op een vensterbank en geef ze zoveel water, dat u er drie weken geen omkijken meer naar hebt. Tegen die tijd hebben de meeste stekken al wortels en hebben ze gewoon een keer per week water nodig. Geraniums en fuchsia’s lenen zich allebei goed om te stekken. Daar is ook geen speciale bloemengrond voor nodig en zelfs geen stekpoeder.

Bollen planten

De herfst is de beste tijd om bloembollen te planten. Tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en sneeuwklokjes kunnen allemaal de grond in, zodat u al vroeg in het voorjaar van de bloemenpracht kunt genieten. Plant de bollen niet al te diep, want dan komen ze laat boven. Ongeveer 5 centimeter die is diep genoeg, afhankelijk ook van de grootte van de bollen.

De herfst is bovendien ook de tijd om (samen met de kinderen) een herfststukje te maken en dat kan gemakkelijk met planten, takjes, bloemen en/of noten uit de eigen tuin.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.