Groene aanslag

Groene aanslag met weinig inspanning verwijderen

Groene aanslag is snel en met weinig inspanning te verwijderen. Terras, stoepje en oprit knappen er enorm van op.
Groene aanslag is snel en met weinig inspanning te verwijderen. Terras, stoepje en oprit knappen er enorm van op.

Groene aanslag op de stenen van terras, oprit en paadjes ergert mateloos. De tuin ligt er dan al opgeknapt bij, maar vooral het terras en de oprit zijn duidelijk aan een poetsbeurt toe. Schrobben om de groene aanslag met geweld te verwijderen, ziet niet iedereen zitten. Er zijn wel prettigere manieren om alles schoon te krijgen. De bouw verkoopt tegenwoordig stenen met een laagje erop, zodat ze niet vuil worden. Dat wordt wel gezegd en zij verkoopt het praatje prima, maar dat is een fabeltje. Alle stenen in de buurt van schaduw, worden na verloop van tijd groen. Wie dat niet wil, zal elk jaar opnieuw aan de slag moeten. De natuur is immers niet tegen te houden.

De beste oplossing zoeken

Veel mensen gebruiken de hogedrukspuit als oplossing daarvoor. Toch is dat niet altijd een prettige manier om de stenen schoon te maken. Het is een vuil werkje, kost veel water en stroom en soms zit u de halve zomer met hardnekkige modder op uw tuinplanten opgescheept. Bij gebruik van een hogedrukspuit spuit u bovendien, als u niet heel voorzichtig bent, de grond tussen de stenen weg. Komt er daarna dan nog onkruid omhoog, dan krijgt u dat er heel moeilijk uit. De wortels zitten dan te diep en het onkruid groeit dan weer snel. Behalve dat moet u vaak al in maart spuiten. In elk geval voordat al het onkruid kiemt. Het kan echter ook anders.

Aldi en Lidl hebben niet altijd de beste oplossing

Er zijn veel andere mogelijkheden om groene aanslag te verwijderen. Tips in overvloed: een fles voor verwijdering van groene aanslag van de Aldi, spul van Lidl, van HG, enzovoort. Ook bij de drogist kunt u er spul voor krijgen, maar daar is het vaak nog veel duurder en levert het toch niet meer resultaat op dan de goedkopere middelen. Behalve dat zijn veel tips vaak helemaal niet goed voor het milieu. Er is echter een oud huismiddel dat vroeger op veel plaatsen gebruikt werd en beslist ook effectief is.

De beste manier om groene aanslag te verwijderen

Wacht met het behandelen van een groen terras of een groene oprit tot het een paar dagen droog en zonnig weer is. Het middel krijgt dan ruim de tijd om zijn werk te doen. Als het regent, wordt het mengsel immers meteen verdund en werkt minder goed op de groene aanslag uit. Doe in een vernevelaar de helft water en vul de andere helft aan met schoonmaakazijn. Dat kan in een grote spuit, maar ook in een handspuitje van 3 liter bijvoorbeeld. Doe bij het mengsel van water en azijn een klein scheutje afwasmiddel. Daarmee vernevelt u het spul op de stenen. Het is niet de bedoeling dat er water op de stenen komt te staan, ze moeten alleen nat gemaakt worden, meer niet. Daar knappen niet alleen het terras en de oprit enorm van op, maar ook het onkruid tussen de stenen gaat er op den duur van kapot. In het begin lijkt het nauwelijks te werken, maar na twee dagen ziet u al duidelijk verschil. Na een dag of vijf zijn terras en oprit niet meer te herkennen.

Vernevelen met water, schoonmaakazijn en wat afwasmiddel!

De hoeveelheid azijn in het water die op de stoep terecht komt, is door het vernevelen minimaal en kan geen kwaad voor de grond. De zon doet de rest. Wie het lastig vindt om zo de stoep te bewerken, of al wat op leeftijd is, kan er zelfs een stoel bij zetten en op die manier zittend het hele terras gemakkelijk schoonmaken. U hoeft dan alleen de stoel te verschuiven. Gemakkelijker, beter en goedkoper kan het immers niet. Ook de hardnekkige, witte en grijze korstmossen verdwijnen ermee.

Schrobben is niet nodig

Op internet staat hier veel informatie over. Bijna overal staat echter dat er flink geschrobd moet worden. Dat hoeft echt niet. Wie geduld heeft, ziet het terras of balkon vanzelf opknappen. Is er erg veel groen, dan kunt u de verneveling nog een keertje herhalen, maar vaak is dat niet eens nodig. Het is echt de gemakkelijkste en goedkoopste manier om groene aanslag te verwijderen. Pas wel op bij de randen van stoep en terras, want de planten in de border kunnen niet goed tegen de azijn, dus spuit daar niet op. Zolang alleen de tegels vochtig gemaakt worden hebben de borders er totaal geen last van.

Kokend heet water vernietigt eveneens de groene aanslag

Mocht er na het vernevelen nog eens wat onkruid tussen de stenen omhoog komen, dan is een fluitketeltje of waterkoker met wat kokend water daar een goede oplossing voor. Daardoor wordt niet alleen het onkruid boven de grond vernietigd, maar ook een deel van de wortels tussen de stenen. Dat zorgt ervoor dat het onkruid pas veel later de kop weer opsteekt. Wilt u het helemaal economisch verantwoord doen, dan lukt dit ook met het kookwater van aardappelen of groenten.

Groene aanslag liever niet behandelen met vergif

Dure en milieu onvriendelijke oplossingen zijn er genoeg, maar als het op deze manier kan, is dat natuurlijk veel beter. Het milieu wordt niet aangetast en het is bovendien beter voor uw rug dan het uitsteken van het onkruid met een mes of het weg schuren ervan met een borstel. Probeer het maar eens uit.

Onkruid tussen de tegels verbranden met een gasbrander

Onkruid tussen de tegels verbranden is ook een oplossing, maar werkt slechts tijdelijk. De reclame op tv laat vaak zien dat daar ook de wortels mee verbranden, maar dat geldt slechts voor het bovenste gedeelte ervan. Na korte tijd ziet u het dan toch weer opduiken. Deze methode kost alleen energie, geld en tijd en is duurder, minder duurzaam en minder milieuvriendelijk dan de behandeling met azijn en water.

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.