Paardenvlees

Paardenvlees wordt soms als rundvlees verkocht

Paardenvlees wordt blijkbaar vaker als rundvlees toevoegingen in kant-en-klaarproducten gebruikt en verkocht. Zo bleek er ooit paardenvlees te zitten in de Zweedse gehaktballen van IKEA. Veel mensen gaan juist af en toe naar IKEA voor die lekkere, kleine gehaktballetjes. Jammer alleen dat ook die nu weer iets bleken te bevatten, dat er niet in hoort te zitten. IKEA had het er maar moeilijk mee en het was geen beste reclame voor de producten in hun restaurant. Het is echter goed, dat IKEA meteen actie heeft ondernomen. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor verkopers van maaltijden om precies na te gaan waar hun ingrediënten vandaan komen. Er hoeft tussen de leveranciers slechts een malafide persoon te zitten en de hele zaak klopt niet meer.

 

Paardenvlees

Over het algemeen is paardenvlees goed vlees. Het is meestal mager en smakelijk vlees. Tot zover is er vermoedelijk niets mis met het vlees in de diverse producten. Het moet echter niet als rundvlees verkocht worden. Paardenvlees is goedkoper dan rundvlees en het is dus een geval van misleiding als dit vlees als rundvlees in gerechten verwerkt wordt en dan even duur verkocht wordt alsof er rundvlees in zou zitten.

 

Niet iedereen wil paardenvlees eten

Daarnaast zijn er veel paardenliefhebbers die beslist geen vlees van een paard zouden willen eten. Zij beschouwen een paard als hun vriend of vriendin en voelen zich een halve kannibaal als ze daar vlees van zouden eten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Het is dan ook vreselijk vervelend als een paardenliefhebber merkt dat er paardenvlees in zijn/haar geliefde gerechten als Zweedse balletjes of lasagne zat dat hij of zij net met smaak opgegeten heeft. Daar kan een mens behoorlijk kwaad over worden.

 

Schandalen rond voedingsmiddelen

Er treden regelmatig schandalen over voedingsmiddelen op. Blijkbaar is de controle op voedingsmiddelen nog steeds niet optimaal en kunnen fabrikanten altijd nog allerlei kanten op, als ze willen bezuinigen op de kosten van de fabricage. Het wordt hoog tijd dat de politiek eens goed over de voedingssector gaat nadenken.

Geen verse eieren meer in brood

Ze verbiedt bijvoorbeeld de bakkers om verse eieren in hun broden te stoppen. Er mag alleen gebakken worden met eipoeder, terwijl een verwerkt ei in de oven immers even goed tot het maximale verhit wordt en zo onschadelijk is voor de bevolking. Aan de andere kant zijn malversaties met voedingsmiddelen binnen de fabrieken aan de orde van de dag en komen er producten op de markt die de gezondheid van onze bevolking aantast.

 

Labels

Het wordt hoog tijd dat er op de labels van voedingsmiddelen precies staat wat erin zit, maar dan ook alles dat er in zit. Zo kan iedereen zelf beslissen wat hij/zij wil eten. Daarnaast moet de politiek ervoor zorgen dat de bevolking beschermd wordt tegen productieprocessen die niet gezond zijn voor haar bevolking. Wanneer komt er bijvoorbeeld een verbod op mout in het bruine brood. Mout is gebrande gerst en daar is van bekend dat het kankerverwekkend is. Bruin brood hoort volkorenbrood te zijn. Volkorenbrood is lichtbruin door de vezels van de hele graankorrel. Alleen roggebrood is donkerder. De kleurstoffen zouden er niet in mogen zitten.

 

Gezond brood bakken met de broodbakmachine

Wie gezond brood wil hebben, gaat bij een graanmolen gemalen graan halen en bakt zelf brood, met of zonder de broodbakmachine. U weet wat u erin doet en u weet wat u eet. Het brood is veel smakelijker dan brood van de supermarkt. Het kan alleen geen dagen blijven liggen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Het zelf gebakken brood moet na afkoeling dus wel gesneden worden en wat u dezelfde of de volgende dag niet eet, in zakjes in de diepvries gedaan worden. Als u het er weer uithaalt, is het echter even lekker alsof het vers gebakken is.

 

Vroeger hadden veel mensen zelf een koe of een varken

Het is nog maar honderd jaar geleden dat mensen vaak zelf een stukje grond en een koe of varken en wat klein vee hielden. Er werd thuis geslacht en het vlees werd ook daar verwerkt. Iedereen wist wat het dier voor een leven gehad had en wat het gegeten en gedronken had. Er was niets mis mee, totdat de grote slachterijen kwamen. Er werd bij wet bepaald dat men niet meer thuis of op de boerderij mocht slachten.Vanaf die tijd kwamen ook de problemen. Problemen met te grote stallen, teveel dieren, teveel mest en ga zo maar door.

Home

Biologische eieren

Biologische eieren, of eieren van stress kippen?

Biologische eieren zijn niet altijd biologisch verkregen. Een tijd geleden dook het schandaal met het paardenvlees op, dat in allerlei producten verwerkt is, waar rundvlees in zou moeten zitten. Ook de biologische eieren zijn regelmatig negatief in het nieuws. Eieren die u als biologische eieren koopt, blijken niet altijd ook echt van biologisch gehouden kippen te zijn. Vaak zitten er toch teveel kippen in een stal en is het niet helemaal een biologische houding van de kippen. U en ik betalen dan veel teveel voor biologische eieren. We dachten immers dat deze eieren van biologisch gehouden kippen kwamen die een goed leven bij de boer hadden. Dat is dus niet altijd het geval!

 

De consument geen zicht op het productieproces van biologische eieren

Hoe kunt u nu weten of de eieren die u koopt ook van biologisch gehouden kippen komen? De enige manier om daar zeker van te zijn is om de biologische eieren direct bij een boer met een dergelijk bedrijf te gaan halen. Niet iedereen is echter in de gelegenheid om dat te doen. U haalt uw eieren bij de poelier of in de supermarkt en in beide gevallen kan men u daar wel verzekeren dat het biologische eieren zijn. Vaak weet ook de hulp in de supermarkt niet zeker, of die eieren echt biologisch zijn. Als de vraag naar biologische eieren groot is en de voorraad biologische eieren niet toereikend is, wordt deze vaak aangevuld met eieren uit andere stallen. Daar weet u als consument dan niets van, maar u betaalt wel de prijs voor biologische eieren.

 

De taak van de overheid

Ook hier laat de overheid dus weer steken liggen. De controle op levensmiddelen moet echt omhoog. Er moeten meer controleurs komen. Wat mij betreft mogen er wat minder belastingcontroleurs en wat meer controleurs in de voedingssector komen. Tenslotte gaat het hier om de gezondheid van de bevolking. Als frauduleuze boeren en fabrikanten maar kunnen doen wat ze willen, kloppen ze ons geld uit de zakken waar zij geen recht op hebben.

 

Altijd letten op de inhoudsstoffen

Straks blijkt nog dat olijfolie geen echte olijfolie is, maar gewone zonnebloemolie met bijvoorbeeld smaak- en kleurstoffen erin. Of blijkt er in de mixen voor het brood bakken iets te zitten dat er eigenlijk helemaal niet in thuishoort en onze gezondheid kan schaden. Ook met kaas en boter wordt al flink geknoeid. Kaas is niet altijd echte en goede kaas en wie van goed eten houdt, proeft dat ook. In boter worden allerlei extra toevoegingen gedaan die niemand echt nodig heeft. Het wordt hoog tijd dat de politiek de verantwoordelijkheid op zich neemt en de controle strenger maakt.

 

Gezond eten is ook goed voor de economie

Goed en gezond eten zal steeds belangrijker worden. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in Europa, Amerika en overal waar mensen wonen. Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van gezonde voeding en de vraag naar onbehandelde etenswaren stijgt. Dat betekent dat de boeren en de voedselproducenten zich beter konden concentreren op goede en gezond geproduceerde voeding, waar geen gen techniek aan te pas gekomen is en dat op een verantwoorde manier, zonder allerlei vreemde toevoegingen en houdbaarheidsproducten geproduceerd is.

 

De consument wordt steeds slimmer

Nu al is te merken dat de consumenten steeds mondiger worden en zich niet meer voor dom laten verkopen. Veel consumenten vragen in de winkels al naar de herkomst van de producten en willen graag weten hoe het gemaakt wordt en welke stoffen daarbij gebruikt zijn. De labels op de verpakkingen worden regelmatig gelezen, maar dat helpt allemaal weinig als er niet op staat wat erin zit.

 

Letten op het biologische productieproces

Als consument kunnen wij er best wat aan doen. Verse groenten en fruit zijn vaak goedkoper dan ingeblikte en diepgevroren producten. Naturel vlees, zonder marinades en kruiden is eveneens vaak goedkoper. Het is echt geen moeite om er thuis voor het braden even wat peper, zout, eventueel paprikapoeder, kerrie of andere kruiden overheen te strooien. Het is zeker zo lekker en u weet wat u proeft. Sauzen zijn heel snel zelf gemaakt met het met water aangelengde braadvocht. Doe daar wat vloeibaar geroerde maïzena of aardappelmeel en eventueel nog wat kruiden bij. Heerlijk. Een vers gebakken uitje smaakt veel beter dan de potjes met gebakken uitjes in de winkel en ga zo maar door. Wie het uitprobeert merkt dat het eten smakelijker is en er niet veel meer tijd in gestoken wordt dan met de kant-en-klaar producten.

 

Iedereen is ook zelf verantwoordelijk

Zolang veel mensen echter het gemak van de kant-en-klaar producten voorop stellen, zullen fabrikanten daar misbruik van blijven maken. Niet alleen de politiek moet er iets aan doen. Wij zelf ook. Het verdient dan ook een aanbeveling om in de supermarkt eens te letten op de ingrediënten van de etenswaren die wij elke week inslaan. Soms komt u dan echt voor een verrassing te staan.

Gezond eten vereist ook verstandig inkopen.

Home

Zorgcontract

Uw zorgcontract moet goed nagekeken worden 

Klopt uw zorgcontract nog en past het wel bij uw situatie? Zorgverzekeringen hebben met diverse zorginstellingen en medewerkers in de zorg, zoals artsen, specialisten, ziekenhuizen en verpleeghuizen contracten afgesloten. Dat doen zij zo voordelig mogelijk. Het gevolg is echter wel dat u met een naturapolis slechts bij die zorgverlener terecht kunt, waar uw zorgverzekeraar een contract mee afgesloten heeft. Met een restitutiepolis kunt echter nog steeds kiezen naar welke arts u toe wilt.

 

Ziekenfondsen maken er een potje van

Ziekenfondsen maken reclame met “goedkope” zorgpolissen, maar laat u niet misleiden. Zij noemen de basisverzekering een “goedkope”  zorgverzekering. De basisverzekering is en kost echter bij elk ziekenfonds hetzelfde, maar men probeert het toch als goedkoper uit te leggen. Een basisverzekering is inderdaad het goedkoopste, maar in de basisverzekering zijn ook alleen de wettelijk verplichte kosten opgenomen. Het is dus een compleet “uitgeklede’  vorm van een zorgverzekering. Het is vaak complete verlakkerij. Er worden termen gebruikt, die er helemaal niet in thuishoren, maar waardoor de klanten op het verkeerde been gezet worden.

Een zorgcontract met een restitutiepolis

Restitutiepolissen zijn meestal duurder dan een naturapolis. Begrijpelijk, omdat door het afsluiten van voordelige contracten de zorgverzekeraar goedkoper uit is. Dat wordt doorberekend in de premies. Een restitutiepolis is dan wel duurder, maar daarbij kunt u wel zelf uitzoeken waar en naar welke zorgverlener of behandelaar u wilt gaan. De zorgverzekeraar betaalt bij een restitutiepolis de verleende zorg, zoals deze in het contract met u beschreven staat.

Wanneer wordt een restitutiepolis belangrijk

Een restitutiepolis wordt belangrijk, zodra u het niet eens bent met een behandeling van een zorgverlener bij u in de buurt. Vooral als u toch naar de in uw mening beste chirurg of therapeut wilt, die nu eenmaal wat verder weg zit. Met een zorgcontract met een restitutiepolis bent u dan vrij om u te laten behandelen door wie u zelf wilt. Dat in tegenstelling met het zorgcontract met een naturapolis. Daarin beslist de zorgverzekeraar welke arts u zal behandelen.

 

Zelf vooruit betalen

Bij een restitutiepolis moet u soms de rekeningen wel vooruit betalen. U krijgt echter naderhand het hele of bijna het hele bedrag van de zorgverzekeraar terug. Dat hangt af van wat er in het contract staat dat u met uw zorgverzekeraar hebt afgesloten. Soms wordt alles wel honderd procent vergoed, maar die restitutiepolissen zijn vaak wel wat duurder.

 

Keuzemogelijkheden zijn beperkt

Zorgverzekeraars sluiten meestal contracten af met zorgverleners die bij u in de buurt zitten. Ze sluiten contracten af met de huisartsen, het ziekenhuis, de fysiotherapeut en andere zorgverleners. Uw ziekenhuis kunt u dus bij een naturapolis niet meer zelf uitzoeken. Dat kan alleen als u de kosten van het ziekenhuis van uw keuze zelf (bij) betaalt. Dat kan in een dergelijk geval flink oplopen. Voor spoedeisende hulp kunt u echter bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.

 

Uw zorgverzekering elk jaar opnieuw bekijken en vergelijken

Het einde van het jaar levert vaak nieuwe polissen op. Kijk altijd goed naar het zorgcontract dat uw zorgverzekeraar u wil laten tekenen. Ga op zoek op internet en vergelijk de mogelijkheden en voorwaarden van de verschillende aanbieders van zorgcontracten. Maak zelf uit wat u wilt en wat niet. Het is echter goed om daar nu al de informatie over op te zoeken, zodat u tegen die tijd een keuze kunt maken voor een zorgcontract dat bij u en uw gezin past.

Home

Geen hogere ziekenfondspremie

De ziekenfondspremie blijft een probleem

Een bloemetje voor een zieke kunnen we altijd nog uit de tuin plukken als de ziekenfondspremie nog veel duurder gaat worden.
Een bloemetje voor een zieke kunnen we altijd nog uit de tuin plukken als de ziekenfondspremie nog veel duurder gaat worden.

De ziekenfondspremie blijft een probleem. Het niet al te sterk stijgen van de premie zou te danken zijn aan de inkoop van goedkopere medicijnen. Prima, maar ook die worden nog steeds over de balk gegooid als ze bij een verkeerde uitwerking of vanwege problematische bijverschijnselen naar de apotheek teruggebracht moeten worden. Het wordt op deze manier allemaal erg duur en soms niet meer te betalen voor mensen met een klein inkomen of alleen een AOW en geen of weinig pensioen.

 

Het eigen risico is al een fikse uitgave

Wij verliezen er nog op, want via het eigen risico wordt er nog wat extra’s binnengehaald. Dat eigen risico is inmiddels al € 385,- en misschien gaat ook dit forse bedrag weer omhoog. Als er verkiezingen zijn gehouden kan dat bedrag gewoon weer aangepast worden. Na de verkiezingen bekommert geen enkele partij zich immers om de indruk die ze bij hun kiezers maken.

 

Gezinnen met kinderen, ouderen en zieken

Bent u met tweeën en bent u al een dagje ouder, dan hebben u en uw partner samen volgend jaar dus een schadepost extra. De meeste ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en jonge gezinnen met baby’s en kleine kinderen zullen immers altijd wel aan die € 385,- en/of hoger komen. Veel chronisch zieken zijn het eigen risico al binnen drie maanden kwijt. Bij het ouder worden krijgt men immers ook steeds meer kwalen en moet vaker naar de dokter of het ziekenhuis. Niet iedereen heeft het geld om een aanvullende ziekteverzekering te betalen.

 

Sociale maatschappij

In een sociale maatschappij zou met een minieme verhoging van de premie de last wat eerlijker verdeeld zijn. Nu betalen de zwakkeren onder ons de extra kosten. Voor een AOW’er zonder aanvullend pensioen zal een dergelijke maatregel alweer hard aankomen, maar welke regeringsleider rekent daarmee? De AOW is kort geleden gelukkig wel wat verhoogd, maar die verhoging lost dat tekort niet op. Tel daarnaast de verhoging van de BTW voor alle non food producten (en diensten!) erbij op en de groep arme ouderen is alweer een beetje groter.

 

Zorgtoeslag helpt bij het betalen van de ziekenfondspremie

De ziekenfondspremie wordt voor de minima gelukkig wat verzacht door de zorgtoeslag. De vraag is of dit wel de goede manier is om het tekort op te lossen. Lagere ziekenfondspremies zouden mogelijk zijn door de ziekenfondsen minder winst te laten maken en op meer plaatsen in de gezondheidszorg de verspillingen tegen te gaan.

Te grote schoolbesturen

De regering blijft maar bezuinigen. Niet zozeer op haar eigen uitgaven, maar meer door de bevolking via de belastingen uit te persen. Toch zou zij zelf er veel aan kunnen doen, door op haar eigen uitgaven te letten. Neem de (te) grote schoolbesturen, die tegenwoordig gebouwen, apparatuur, secretaresses, enzovoort moeten hebben, waar er vroeger (voor eenzelfde aantal leerlingen) veel minder geld in die organisaties bleef plakken en er meer overbleef voor onderwijsmateriaal en onderhoud van de scholen zelf.

Managers zijn vaak overbodig

Neem de GWK’s, waar eveneens vast wel wat in de organisatie te bezuinigen valt. Zeker nu het aantal werkelozen flink teruggelopen is. De ziekenhuizen, die economischer kunnen werken (de marktwerking heeft totaal verkeerd uitgepakt) en de thuiszorg, die compleet doorgeregeld is en waarvan de organisatie veel meer bij het verplegend personeel zelf neergelegd moest worden. Haal de managers uit de organisaties. Die vullen fictieve plekken, waar vroeger helemaal geen extra baan voor nodig was. Vereenvoudig de maatschappij, verminder de overmatige administratie en er blijft geld over.

 

Huisvrouwen kunnen vaak beter calculeren

Eigenlijk moest naast elke minister een energieke, gezond calculerende huisvrouw staan, die in haar normale leven altijd uitkomt met haar inkomen, hoe mager dat ook is. Daar zouden gegarandeerd creatieve bezuinigingen uitrollen, die niet meteen aan de onderkant van de samenleving een probleem opleveren.

Misschien een ideetje voor het nieuwe kabinet?

Samen leven

Samen leven is niemand aangeboren

Samen leven is niemand aangeboren. Een pasgeboren baby is immers een “egoïst” uit noodzaak. Als hij honger heeft, een schone luier nodig heeft, zich verveelt of zich eenzaam voelt, huilt hij. Hij heeft er geen erg in of zijn moeder zich niet lekker voelt, op dat moment net druk bezig is of bezoek heeft. Het huilen is de manier om zijn ouders en verzorgers naar zich toe te roepen. Logisch! De natuur heeft dat goed geregeld, want een baby kan immers niet zelf zijn eten gaan halen, zich wassen en verschonen of gezelschap opzoeken.

De start van het sociale leven en het sociale gevoel

Gaandeweg moet daar echter verandering in komen. Vooral als het kindje eenmaal kan lopen en op onderzoek uitgaat, leert het dat niet alles mag en niet alles kan. Er duiken verboden op en het kind leert op de gelaatsuitdrukking van zijn ouders en anderen te letten. Daar kan hij aan zien wat de goedkeuring, maar ook wat de afkeuring van anderen oproept. Het sociale gevoel ontwikkelt zich. Een kindje van drie jaar kan al medelijden hebben met een ander kindje dat gevallen is en zich pijn gedaan heeft.

De eigen wil ontdekken

Daarnaast ontdekt het kind zijn eigen wil en moet dan vaak kiezen tussen dat wat het zelf wil en de ge- en verboden van anderen. Ook zijn vriendjes en vriendinnetjes willen immers niet altijd zijn zin doen. Gaandeweg leert het dan ook om in bepaalde gevallen toch rekening te houden met anderen. Het begin van het zich aanpassen aan anderen, het samen leven, is begonnen.

Samen leven als volwassenen

Voor ons als volwassenen zou het samen leven dan allemaal gesneden koek moeten zijn, maar niets is minder waar. Elke mens is uniek. Iedereen beleeft geluk en verdriet op een unieke manier. De een doet er jaren over om het verlies van een dierbare te verwerken en een ander blijkt al na een paar maanden op de oude voet verder te leven. Een verkeerde reactie van een ander, hoe goed bedoeld ook, kan soms heel pijnlijk voor de betrokkene zijn.

Voorbeeld van verkeerde omgangsvormen

Zo heb ik eens iemand wat ongeduldig horen zeggen tegen een vrouw die een jaar geleden haar man verloren was, dat ze “er nu toch eigenlijk wel overheen zou moeten zijn”. Een misser van de bovenste plank! Wie kan beoordelen hoe lang en hoeveel verdriet die vrouw mag hebben? Niemand immers. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om goed in te schatten wat een ander voelt en hoe men het beste daarop kan reageren.

Steun geven aan anderen

De ander steun geven is de beste manier om iemand te helpen. Steun en aandacht, maar in onze zeer drukke maatschappij schiet dat laatste er vaak bij in. Meestal denkt men daar aan als men zelf in een moeilijke situatie zit en wat steun zou kunnen gebruiken.

Empathie, zich inleven in de situatie van de ander

Een goede manier om te weten wat een goede reactie op een situatie zou zijn is in de schoenen gaan staan van de ander. Zich proberen in te denken in diens situatie, na te denken u men zich dan zou voelen en hem dan behandelen, zoals men zelf (in die situatie) graag behandeld zou willen worden. In 99% van de situaties klopt dat. Blijf echter nooit weg uit angst, omdat u niet weet wat u tegen de ander zou moeten zeggen. Ga er naar toe en leg uit dat u het moeilijk vindt, maar toch graag bij die persoon wilt zijn. Alleen al de aanwezigheid is vaak al een troost voor de ander. Samen leven betekent immers ook mede leven.

Lees ook de blogs “een betere samenleving” en “omgangsvormen en etiquette” en bekijk tevens het stuk over “opvoeden” op mijn website: