Geld verdienen

Geld verdienen

Geld verdienen is noodzakelijk. Niet alleen voor leuke vakanties, maar vooral voor de noodzakelijke uitgaven.
Wie toch jaarlijks op vakantie wil en niet wil beknibbelen op de noodzakelijke uitgaven, zal meer moeite moeten doen om geld te verdienen.

Geld verdienen via vaste banen wordt een zeldzaamheid. De tijd dat mensen hun 40 jarig jubileum bij een baas vierden is bijna voorbij. De toekomst biedt voor de meeste mensen geen echte zekerheid van inkomen meer. Wie het gewone uitgaven patroon wil behouden en niet wil bezuinigen op de levensbehoeften, vakanties enzovoort, zal meer moeite moeten doen om een goed inkomen te realiseren. Toch biedt dat ook weer nieuwe kansen.

Wij zijn een handelsvolk

Wij, Nederlanders, zijn immers een handelsvolk. Een volk dat het niet opgeeft en altijd wel op de een of andere manier het hoofd boven water houdt. Kunnen we niet linksom, dan kunnen we rechtsom geld verdienen. Tegenwoordig moeten we die oude eigenschap, die bij veel mensen bijna ingedut was, weer tevoorschijn halen. Bovendien zijn de meeste Nederlanders niet lui. Er wordt vaak hard gewerkt. Harder soms dan zelfs wenselijk is.

Geld verdienen via een baan wordt steeds lastiger

Nu de bomen niet meer tot in de hemel groeien zijn veel mensen bezig met de zorg voor het inkomen. Wie zijn baan verliest of door corona of door andere omstandigheden niet meer een normaal inkomen kan verdienen, ligt vaak wakker van de vraag, hoe het nu verder moet. Geen wonder. Vooral als men een eigen huis heeft en tot voor korte tijd normaal goed heeft kunnen leven, is dat goed te begrijpen. Ook al vanwege de steeds weer andere “bezuinigingsmaatregelen” van steeds weer andere regeringen. Die zijn immers alleen bezig het verschuiven van geld. Zij willen alleen meer geld binnenhalen van de bevolking en dus worden de lasten voor de gezinnen steeds zwaarder.

Voor gezinnen met kinderen is geld verdienen nog belangrijker

Wie kinderen in de puberteit heeft moet straks maar zien hoe die nog hun begeerde studie kunnen doen. Elk kind heeft recht op een goede studiemogelijkheid. Een kind uit een gezin met een minimuminkomen dat een goed stel hersens heeft, zal straks slechts met veel moeite en met geld uit bijbaantjes kunnen studeren. Ze doen er immers goed aan om zo min mogelijk van het rijk te lenen, want een grote studieschuld remt straks hun start in het echte leven.

Kinderen en ouderen

Het fatsoen van een land kan men aflezen aan de omgang met hun kinderen en hun ouderen. De kinderen moeten straks zorgen voor het landelijk inkomen. Dat zal beslist niet stijgen als de politiek de studiemogelijkheden inkrimpt. De ouderen moeten maar zien dat ze rondkomen. Zij hebben immers steeds meer zorgkosten en geen mogelijkheden meer om iets bij te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de mensen met alleen een AOW en geen, of een heel klein, eigen pensioen. Veel ouderen hebben dan ook al een bijbaantje.

Zelf voor eigen inkomen zorgen

Wie wil werken en er alles voor over heeft om zijn of haar gezin vooruit te helpen, moet snel omdenken. Jarenlang was voor de meeste mensen een vaste baan een logische manier om aan geld te komen. Daar is langzaam verandering in gekomen. Vaste banen worden steeds schaarser. In het begin van de vorige eeuw moest overigens elk gezin voor het eigen inkomen zorgen en waren er helemaal geen opvangnetten.

Armenzorg

Zo hier en daar werd er vroeger vanuit de kerkelijke instanties armenzorg verleend, maar voor de rest werd verlangd dat men zelf zorgde voor het inkomen van het gezin en de eigen oude dag. Het lijkt voor een gedeelte nu weer die kant op te gaan. Dat is te zien aan het steeds grotere aantal voedselbanken en de aantallen van gezinnen die daar hun eten gaan halen. Het vangnet van de overheid wordt steeds kleiner en de verantwoordelijkheid van de mensen zelf voor hun eigen onderhoud wordt steeds groter.

Niet alleen extra geld verdienen, maar ook geld opzij leggen

Dat was vroeger niet gemakkelijk en iedereen heeft wel eens verhalen gehoord van ouderen die de tijd van voor de AOW nog gekend hebben. Een landarbeider had in de zomer vaak volop werk, maar moest van het beetje dat hij dan verdiende wel wat opzij leggen om met zijn gezin de winter door te komen. Vast werk was er bijna niet. Men kon gemakkelijk ontslagen worden. Zo erg als vroeger is het nu nog niet, maar het wordt wel tijd dat we het idee van “altijd een vaste baan” laten varen.

Eerst zoeken naar een baan, dan omkijken naar andere mogelijkheden

Natuurlijk probeert u na het verliezen van een baan eerst aan een andere, vaste baan met een regelmatig inkomen te komen, maar als dat niet lukt, moet u daar niet op blijven hopen. Zeker voor mensen die boven de veertig zijn, liggen de banen niet voor het opscheppen. Het is verstandig om dan eens om te zien naar allerlei andere mogelijkheden. Wie weet vindt u iets waar u straks een goed inkomen mee verdient en op een veel prettigere manier dan in uw oude baan.

Freelance werk aannemen of als zelfstandige geld verdienen

Wie in de WW zit en tegen de bijstand zit aan te kijken doet er goed aan om ook eens naar freelance werk te zoeken. Misschien is het ondernemerschap wel iets voor u, maar dan met een onderneming waar weinig investering voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan administratief werk of de dienstensector. Veel kleine bedrijven hebben geen tijd voor de administratie en er ook geen kennis van en zullen dat maar al te graag overdoen aan iemand die dat kan en wil doen. Ook de handel in tweedehands artikelen kan lonend zijn. Er zijn meer mogelijkheden. Heeft u bijvoorbeeld een ruime tuin met fruit- en notenbomen, denk dan eens aan het maken en verkopen van jam, ingemaakt fruit en de verkoop van walnoten, hazelnoten en dergelijke.

Begin met lage lasten

Alles wat u voor de administratie nodig hebt is een goede computer en printer, een telefoon, een paar ordners en een Excel programma. Daarin kunt u heel goed een eenvoudige boekhouding voor een klein bedrijf opzetten. De rest, zoals een bureau, bureaustoel, enzovoort, kan later allemaal aangeschaft worden als u er goed van kunt rondkomen. Ook het schrijven van facturen, het kopiëren, mails versturen, brieven schrijven en versturen, is allemaal via een eenvoudig thuiskantoor te regelen.

Goed opgeleide mensen vinden altijd inkomen

Neem bijvoorbeeld een jurist die ontslagen is. Wat belet hem om een paar advertenties in de krant te zetten en een website met juridisch advies op te zetten en op die manier klanten te zoeken? Ook andere goed opgeleide mensen kunnen na hun ontslag best een gedeelte van hun kennis op een website zetten en op aanvraag advies gaan geven. Het is maar een mogelijkheid, maar het is een overdenking waard. Vraag overigens in het begin voor uw diensten geen grote bedragen, want dan komt u niet aan de slag. Reken een normaal bruto uurtarief, waarin u rekening houdt met de te betalen belasting op uw “loon”.

Alles is beter dan geld uit de bijstand

Zodra u in de bijstand valt gaat die u vertellen wat u waaraan mag uitgeven, of en welke auto u mag rijden en die u bij alle uitgaven over de schouder kijkt. U bent geen baas meer over uw eigen leven maar staat onder toezicht van de sociale dienst. Zo voelt het dan immers. Het is daarom belangrijk om buiten dat laatste vangnet te blijven. Begin echter niet onvoorbereid, maar zorg voor een goed plan en win informatie in over de mogelijkheden en de verdere uitwerking.

Geld verdienen via andere mogelijkheden

Behalve administratief werk zijn er ook andere mogelijkheden. Koerierswerk, post rondbrengen, folders uitrijden, een krantenwijk, thuiswerk, vertaalwerk, schrijven voor websites, een klusbedrijf beginnen (als men erg handig is en een opleiding in die richting heeft gehad), een webwinkel opzetten en ga zo maar door. Vaak moeten er twee of drie kleine baantjes, die niet de hele week vullen, gecombineerd worden. Daar rolt dan soms na verloop van tijd een onderdeel uit dat u veel werk en een redelijk inkomen bezorgt en waar u dan in verder gaat. Dat kan als zelfstandige, als freelancer, of ook in dienst van de betreffende onderneming waar u voor gewerkt hebt. Wie niets doet en maar afwacht en zal echter ook geen kansen krijgen. Het wordt u niet aangeleverd, zelfs niet door de arbeidsinstanties.

Wees wel voorzichtig en betaal nooit om werk te krijgen

Vooral voor het geld verdienen via thuiswerk en dergelijke wordt in advertenties nogal eens gevraagd om een bedrag te storten voor de informatie. Soms vraagt men zelfs om te betalen om werk te krijgen. Doe dat nooit. Betaal nooit om werk te krijgen, want wie daar geld voor vraagt, levert u meestal geen inkomen op, maar is alleen bezig met het zelf binnenhalen van die bedragen. Er zijn veel kapers op de kust. Vooral op internet.

Pas op met investeren

Pas ook op met flink te investeren. Steek liever geen duizenden euro’s spaargeld in het opstarten van een bedrijf, of het inrichten van een kantoor. Geld lenen bij een bank of bij andere instanties is al helemaal verkeerd. Wie zijn baan verloren heeft en geld gaat lenen om een winkel op te zetten, komt daar vaak bedrogen aan uit en houdt daar na verloop van tijd alleen een faillissement en een berg schulden aan over. Ook winkeliers hebben het tegenwoordig immers niet gemakkelijk. Mensen kopen minder en als ze dat doen, kopen ze vaak ook nog op internet. Beginnen met ondernemen hoeft vaak niet veel te kosten.

Lees meer…