Geen hogere ziekenfondspremie

De ziekenfondspremie blijft een probleem

Een bloemetje voor een zieke kunnen we altijd nog uit de tuin plukken als de ziekenfondspremie nog veel duurder gaat worden.
Een bloemetje voor een zieke kunnen we altijd nog uit de tuin plukken als de ziekenfondspremie nog veel duurder gaat worden.

De ziekenfondspremie blijft een probleem. Het niet al te sterk stijgen van de premie zou te danken zijn aan de inkoop van goedkopere medicijnen. Prima, maar ook die worden nog steeds over de balk gegooid als ze bij een verkeerde uitwerking of vanwege problematische bijverschijnselen naar de apotheek teruggebracht moeten worden. En dat, terwijl veel medicijnen luchtdicht verpakt zijn en dus geen schade op kunnen lopen.

De ziekenfondspremie en het eigen risico maken het voor de kleine inkomens extra moeilijk

Het wordt op deze manier allemaal erg duur. Het is soms niet meer te betalen voor mensen met een klein inkomen of alleen een AOW en geen of weinig pensioen. Tenslotte moet iedereen ook nog een dak boven het hoofd en het eten kunnen betalen. Om dat op te lossen met toeslagen is eigenlijk geen goede optie. Mensen krijgen dan het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen onderhouden.

Het eigen risico is al een fikse uitgave

Wij verliezen er nog meer op, want via het eigen risico wordt er nog wat extra’s binnengehaald. Dat eigen risico is inmiddels al € 385,- en misschien gaat ook dit forse bedrag weer omhoog. Als er verkiezingen zijn gehouden kan dat bedrag gewoon weer aangepast worden. Na de verkiezingen bekommert geen enkele partij zich immers om de indruk die ze bij hun kiezers maken.

Probleem voor gezinnen met kinderen, ouderen en zieken

Bent u met tweeën en bent u al een dagje ouder, dan hebben u en uw partner samen volgend jaar dus een schadepost extra. De meeste ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en jonge gezinnen met baby’s en kleine kinderen zullen immers altijd wel aan die € 385,- en/of hoger komen. Veel chronisch zieken zijn het eigen risico al binnen drie maanden kwijt. Bij het ouder worden krijgt men immers ook steeds meer kwalen en moet vaker naar de dokter of het ziekenhuis. Niet iedereen heeft het geld om een aanvullende ziekteverzekering te betalen.

Sociale maatschappij

In een sociale maatschappij zou met een minieme verhoging van de premie de last wat eerlijker verdeeld zijn. Nu betalen de zwakkeren onder ons de extra kosten. Voor een AOW’er zonder aanvullend pensioen zal een dergelijke maatregel alweer hard aankomen, maar welke regeringsleider rekent daarmee? De AOW is kort geleden gelukkig wel wat verhoogd, maar die verhoging lost dat tekort niet op. Tel daarnaast de verhoging van de BTW voor alle non food producten (en diensten!) erbij op en de groep arme ouderen is alweer een beetje groter.

Zorgtoeslag helpt wat bij het betalen van de ziekenfondspremie

De ziekenfondspremie wordt voor de minima gelukkig wat verzacht door de zorgtoeslag. De vraag is of dit wel de goede manier is om het tekort op te lossen. Lagere ziekenfondspremies zouden mogelijk zijn door de ziekenfondsen minder winst te laten maken. Ook kan men op meer plaatsen in de gezondheidszorg de verspillingen tegengaan. Aan de andere kant gaat het recht op zorgtoeslag elk jaar naar beneden. Op die manier zal de zorgtoeslag ooit weer helemaal verdwijnen.

 

Aanvullende verzekering

Als de ziekenfondspremie niet stijgt, worden het aantal vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen vaak minder. Zo kan er door het ziekenfonds bezuinigd worden op het aantal te vergoeden fysiotherapie beurten. In plaats van 30 fysiotherapiebeurten krijgt iemand dan bijvoorbeeld slechts 26 beurten vergoed uit de aanvullende verzekering. U ziet dan geen verhoging van de ziekenfondspremie, maar wie niet de hele polis doorleest komt er niet achter dat hij/zij aan het eind van het jaar toch meer betaald heeft, dan het vorige jaar.

Te grote schoolbesturen

De regering blijft maar bezuinigen. Niet zozeer op haar eigen uitgaven, maar meer door de bevolking via de belastingen uit te persen. De BTW verhoging van 2% is daar het zoveelste voorbeeld van. Toch zou zij zelf er veel aan kunnen doen, door op haar eigen uitgaven te letten. Neem de (te) grote schoolbesturen, die tegenwoordig gebouwen, apparatuur, secretaresses, enzovoort moeten hebben. Vroeger bleef er (voor eenzelfde aantal leerlingen) veel minder geld aan die organisaties plakken. Toen bleef er meer geld over voor onderwijsmateriaal en onderhoud van de scholen zelf.

Managers zijn vaak overbodig

Neem de GWK’s, waar eveneens vast wel wat in de organisatie te bezuinigen valt. Zeker nu het aantal werkelozen flink teruggelopen is. De ziekenhuizen kunnen beslist economischer werken. De marktwerking daarvan heeft totaal verkeerd uitgepakt.  De thuiszorg is compleet doorgeregeld en de organisatie kan men beter bij het verplegend personeel zelf neerleggen. Haal bovendien de managers uit de organisaties. Die vullen fictieve plekken op en zijn vaak helemaal niet nodig. Vereenvoudig de maatschappij, verminder de overmatige administratie en er blijft geld over.

 

Huisvrouwen kunnen vaak beter calculeren

Eigenlijk moest naast elke minister een energieke, gezond calculerende huisvrouw staan, die in haar normale leven altijd uitkomt met haar inkomen, hoe mager dat ook is. Daar kunnen gegarandeerd creatieve bezuinigingen uitrollen, die niet meteen aan de onderkant van de samenleving een probleem opleveren.

Misschien een ideetje voor het volgende kabinet?

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.