Fruit en groenten uit de eigen tuin

Fruit en groenten uit de eigen tuin zijn gezond

Naast de bloeiende prunus staan ook de knoppen van fruit planten op springen.
Naast de bloeiende prunus staan in het voorjaar ook de knoppen van fruit planten op springen.

Fruit en groenten uit de eigen tuin worden steeds belangrijker. Na de diverse publicaties over geknoei en gemanipuleer met voedingsmiddelen, zijn veel mensen weer bezig met gezonde voeding voor een gezond lichaam. De eigen tuin is daar ideaal voor. Niet alleen vaste planten brengen bloemen voort, ook de planten die fruit en groenten leveren kunnen vaak mooi bloeien. In een gemengde tuin staat elke dag weer iets anders in bloei. De ribes, de primula’s, de vergeet-mij-nietjes, de prunus en de bloemetjes van de blauwe bessenstruik staan op openspringen. Elk jaar is het weer genieten om niet alleen de vaste planten met bloemen, maar ook het fruit en de groenten in de tuin te zien groeien. De aardbeienplanten bloeien al vroeg en de frambozentakken krijgen heel snel niet alleen frisgroene blaadjes, maar ook de aanzet voor de nieuwe vruchtjes. De rabarber staat in mei alweer trots boven de grond.

Sommige fruit soorten zijn wat later

De takken van de tamme braam moeten eerst nog blaadjes maken, voordat er vruchtbloemetjes aan kunnen komen. Ook de druif is in het begin van het voorjaar nog niet zo ver. De takken hebben dan wel al dikke knoppen, maar in een koud voorjaar houden de blaadjes zich nog even gedeisd. Het fruit en de groenten in de tuin zijn steeds op tijd in opmars.

Ook fruit en noten in de siertuin

Ook een siertuin kan elk jaar hazelnoten, walnoten, beukennoten en divers fruit voortbrengen. De diverse nuttige bomen, struiken en planten passen goed in een siertuin en misstaan daar niet in. Het is leuk om in de zomer even naar buiten te lopen en verse aardbeitjes, bosbessen, bramen en/of frambozen te plukken (en later in september zelfs trossen heerlijk zoete blauwe druiven) voor bij het dessert. Verser kan een mens het immers niet krijgen.

Onbespoten groenten en fruit uit de eigen moestuin

Wie een eigen tuin heeft, kan daar al snel een eigen moestuin in maken. Zorg voor een goed omgespitte, losse grondstructuur. Begin niet al te moeilijk en maak rijtjes naast elkaar met wortelzaad, radijs, aardbeiplanten en sla. Lukt dat, dan kunt u ook prei, courgette en komkommer telen. Het is verstandig om regelmatig onkruid te wieden, maar u zult er versteld van staan hoe gemakkelijk het groeit en bloeit. Pas met de zaadjes van de sla op. Zaai ze niet allemaal tegelijk uit, want dan zijn ze ook allemaal tegelijk groot en zoveel sla kan niemand in korte tijd eten. Het is allemaal heerlijk onbespoten en hoeft alleen even onder stromend water afgewassen te worden voordat het op tafel komt. Tussen sierplanten vallen de fruitstruiken bijna niet op. Ze passen dan ook in elke siertuin, mits ze op de goede plek staan en ook hun portie zon krijgen. Ze hoeven geen speciale bramenmest, aardbeienmest of frambozenmest, maar doen het allemaal prima op gewone, ordinaire koemest.

Mest stoffen

Tegenwoordig worden er veel aparte meststoffen voor diverse planten gemaakt en verkocht. Zo is er bijvoorbeeld ook orchideeënmest en rozenmest te koop. Vooral de orchideeënmest is grote onzin. Orchideeën leven vaak op bomen en plaatsen waar ze heel weinig of helemaal geen voedingsstoffen krijgen. Ze hebben helemaal geen mest nodig en slechts een keer per week water. Zo is het ook met de andere soorten mest. Gewone koeienmest is eigenlijk voor alle planten goed. In elk geval al beter en gezonder voor de grond, dan de kunstmest die in de handel is.

Tomatenplanten

Sommige aardbeienplanten dragen al vroeg in het voorjaar bloemetjes, evenals het andere fruit.
Sommige aardbeienplanten dragen al vroeg in het voorjaar bloemetjes, evenals het andere fruit.

Tomatenplantjes vallen in de tuin niet op en zijn daar goed te verzorgen. Ze hebben echter een gebruiksaanwijzing. Als ze in de volle regenslag staan zullen de planten verkommeren. Vandaar dat ze het best gedijen op een beschutte, zonnige plaats, waar in elk geval de slagregen er niet direct bij kan. Het is dan wel oppassen dat ze niet uitdrogen, want de plant kan veel water gebruiken en moet dus bij droog weer elke dag wat water op haar “voeten” krijgen. Veel mensen hangen er plastic boven. Dan krijgen ze geen direct regenwater, maar worden wel sneller droog. Het zijn nu eenmaal gevoelige planten. Tuinders zetten ze daarom altijd in kassen.

Tomaten verwerken

Tomaten verwerken is niet moeilijk. Wie in augustus veel tomaten heeft geoogst kan deze wassen, door een roerzeef draaien en in bakjes in de diepvries doen, om er in de herfst en de winter heerlijke tomatensoep van te maken. Tomatensoep van echte tomaten smaakt stukken beter dan soep waar alleen tomatenpuree aan is toegevoegd. Daarnaast kunt u tomaten ook tot tomatensaus voor de pasta verwerken. Dat gebeurt op dezelfde manier als het inmaken van jam. Overigens zitten in de tomatenpuree uit blik en pak nog steeds dezelfde goede en waardevolle voedingsstoffen als in verse tomaten.

Tomaten nooit in de koelkast bewaren

Tomatenplanten zijn een “nachtschadegewas” en de vruchten daarvan mogen daarom ook niet al te koud bewaard worden. Bewaar tomaten daarom nooit in de koelkast, maar altijd op een koele, donkere plaats in de kelder, de kelderkast, of elders waar temperaturen heersen tussen de 12 en de 15 graden. In de koelkast zullen ze sneller bederven en verliezen al heel snel aan smaak. Ze worden flauwer. Onrijpe tomaten die u in september buiten niet meer rijp krijgt, kunt u op binnen op de vensterbank leggen. In het licht, of nog beter in de zon, zullen ze nog even door rijpen.

Rabarber

Een rabarberplant geeft elk jaar opnieuw rabarber. In de winter lijkt het er vaak op dat hij afgestorven is, maar rabarberplanten zijn erg sterk en steken elk voorjaar opnieuw de kop uit de grond. Vooral de rode rabarber is lekker, maar heeft bij de bereiding toch nog wat suiker nodig. De groene rabarber (met de groene stengels) is zuurder. Daar moet meestal wat meer suiker doorheen om het goed eetbaar te maken. Je kunt van de rode rabarber echter zelfs een lekkere rabarbervlaai maken.

Aardbeienplantjes in de tuin

Ook samen met aardbeien wordt een rabarbervlaai een hele lekkernij. Iets heel aparts! Aardbeienplanten kunt u eveneens gewoon in de siertuin planten. De aardbeienplantjes vallen in een siertuin net zo weinig op als kruidenplanten , zoals peterselie, selderij en bieslook. Vooral bieslook geeft in de zomer prachtige paarse bloemen. Er is bovendien niets lekkerder dan pas geplukte, verse aardbeien. De smaak is veel intenser dan van de aardbeien die in de supermarkt liggen. Die zijn immers meestal al een, of meer dagen van tevoren geplukt.

Het kweken van fruit en groenten is niet zo moeilijk

Een oud spreekwoord zei: “de stomste boer heeft de dikste aardappels”, wat in normaal Nederlands wil zeggen dat je echt geen verstand van boeren moet hebben om toch mooi groente en fruit te kweken. Ik wil geen boer te na komen, maar het is een feit dat de meeste groenten en fruit ook zonder onze extra hulp en extra kunstgrepen best willen groeien. Probeer het maar eens uit. Vaak hebben de planten en fruitbomen alleen een goede omgeving en wat mest nodig. Dan gaan ze als een tierelier. Wel even letten op rupsjes en ander ongedierte. Vooral in het voorjaar. Ik wens u veel succes.
Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.