De uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

De uitgaven voor Kerstmis zijn te beperken

 

Kerstmis is, samen met het budget voor de jaarwisseling, vaak de sluitpost van december. Veel

Hebt u kinderen in huis, laat ze dan nooit met brandende kaarsen alleen.
Laat kinderen nooit alleen met brandende kaarsen.

mensen zien op tegen de decembermaand vanwege de extra uitgaven met Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet, als men maar weet hoe er met weinig geld toch veel gerealiseerd kan worden. Dat betekent meestal wel dat er meer zelf gedaan moet worden, maar ook dat hoeft niet negatief te zijn. Zelf bakken brengt bijvoorbeeld een heerlijke lucht in huis. Echte dennentakken ook.

 

Een krap budget beperkt altijd de uitgaven

Tegen Kerstmis komt bij veel gezinnen de bodem van het maandinkomen gevaarlijk dichtbij. Vooral als er aan het begin van de maand al Sinterklaas gevierd is en er voor de kinderen cadeautjes gekocht zijn. Met Kerstmis moet er een boom komen, kunststof of echt, allebei kosten ze geld. Daarnaast willen veel gezinnen uit eten en de winkels liggen vol met allerlei lekkers. Het is moeilijk om daar weerstand aan te bieden. Het is een lastige tijd voor mensen met een klein budget, die toch zichzelf en hun gezin de gezelligheid van de feestmaand niet willen ontzeggen. Zij kunnen zich vaak niet permitteren om daar veel uitgaven voor te doen.

 

Uitgaven voor de kerst boodschappen

Plan van tevoren wat u met Kerstmis wilt eten en stel uw lijstje voor de benodigdheden van tevoren thuis samen. Bedenk daarbij dat alle kant-en-klaar gemaakte etenswaren duurder zijn dan de zelfgemaakte en beslist niet altijd even lekker. Maak het diner met verse groenten en fruit die voor het grootste gedeelte uit de regio komen en in dit seizoen op de markt zijn. Op een van de pagina’s van mijn website staat bijvoorbeeld het recept van een heerlijke preitaart. Koop niet teveel en laat u niet verleiden door wat er allemaal in de winkels ligt, want dan neemt u meestal teveel mee naar huis.

 

Uitgaven voor het kerstdiner

Het budget voor het kerstdiner hoeft niet uit te stijgen boven het bedrag dat u voor andere feestelijke diners uitgeeft. Vaak haalt u immers teveel in huis en zit u naderhand met veel teveel restjes in de koelkast. Maak een werklijstje. op die manier kunt u de dag voor Kerstmis alle voorbereidingen al zonder stress doen. Op kerstdag moet u dan alleen de noodzakelijke handelingen eraan verrichten. Maak ook alleen iets klaar waarvan u weet dat het u goed lukt. Gerechten, waarvan u weet dat uw gezin en uw gasten lekker zullen vinden. Een nieuw recept moet altijd eerst uitgeprobeerd worden, want als het niet goed lukt, zit u op kerstdag onnodig in de stress.

 

De uitgaven voor Kerst cadeautjes

Hebt u geen Sinterklaas gevierd en worden er met Kerstmis cadeautjes gegeven, zoek dan eens op internet. Op marktplaats is bijvoorbeeld veel te vinden, maar ook op kerstmarkten. Bekijk tevens de folders en zoek naar aanbiedingen. Veel mensen hebben tegenwoordig een ja-nee sticker op de deur, maar op die manier loopt men ook de aanbiedingen mis. Geef kinderen geen te dure cadeaus. Vaak kennen zij de waarde van het geld niet eens. Ze zijn meestal al heel blij met een mooi verpakte, grote en glimmende kerstbal aan een rood lint. Vooral als ze ie op hun kamer mogen ophangen. Dat kost bijna niets, maar is een erg leuke verrassing.

Een mini kerstboom vinden kinderen vaak erg leuk

Ook een mini kerstboompje voor hetzelfde doel doet het altijd goed. Daarnaast is knutselmateriaal altijd welkom, evenals viltstiften, gekleurd papier, een schetsboek, een puzzel, enzovoort. Bij winkels als Zeeman, Wibra, Lidl en Aldi kunt u vaak voor weinig geld leuke cadeautjes kopen. Handige ouders van kleine kinderen kunnen poppenjurken, kindertruitjes, kinderkleding, muts en sjaal voor hun kinderen maken. Ook een zelf getimmerde parkeergarage, poppenwagen of bolderwagen is een goede vervanging voor gekochte cadeaus die meestal toch duurder zijn.

 

Kerstkaarten hoeven niet duur te zijn

Het zelf maken van kerstkaarten kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een foto maken van uw kerstboom of kerststal, een leuk engeltje op de schouw, een kerstster, een zelfgemaakt kerststukje en noem maar op. Zet de foto’s op uw computer, zoek er een leuke uit, bepaal de maat en druk hem dubbel of vierdubbel uit op een iets dikker vel papier. Snijd of knip de kaarten uit. Natuurlijk iets kleiner dan een normale enveloppe, zodat de kaart er ook in kan. Zet uw wens op de achterkant of bij een dubbele kaar binnenin. Teken of plak wat sterretjes bij het plaatje.

Digitale kaarten vinden veel mensen niet zo leuk

Digitaal versturen gaat ook en is de meest goedkope manier van kerstwensen versturen. De meeste ontvangers vinden dat toch iets minder leuk dan een kerstwens via de post. Plak er decemberzegels op en breng de kaarten in de buurt zelf rond. Dat spaart weer aardig wat uitgaven uit. Laat eventuele kinderen helpen met het maken van kaarten en het rondbrengen. Meestal vinden ze het leuk om het samen te doen. Kerstkaarten van voorgaande jaren kunnen vaak uitgeknipt worden. Knip van een dubbele kaart de beschreven helft af en gebruik  het andere gedeelte als kerstkaart. Stuur deze echter niet naar degene die u die kaart vorig jaar gestuurd heeft.

 

Lekkerder kerstgebak 

Het zelf maken van de kerststol is niet goedkoper dan de prijs waar deze voor in de winkel ligt. Raar maar waar. Als u hem zelf bakt, krijgt u echter voor hetzelfde geld een grotere kerststol en weet u ook wat er in zit. De zelfgebakken stol smaakt vaak beter door de natuurlijke stoffen die u gebruikt. Wel oppassen, want er zitten geen houdbaarheidsstoffen in. Snijd de stol dus na het afkoelen en bestuiven in plakken en doe deze in goed verpakte en afgesloten porties in de vriezer. Zo blijven ze vers. Recepten zijn te vinden op internet.

Kerstkoekjes maken

Kerstkoekjes maken is een leuke bezigheid voor een vrije woensdagmiddag of een vrije zaterdag. Kinderen vinden het erg leuk om te doen en de koekjes smaken meestal beter dan de koekjes uit de winkel. Een kerstcake kunt u gemakkelijk maken met een gewoon cakerecept. Snijd het na het afkoelen in de lengte door en smeer slagroom, jam of allebei op de plakken. Leg ze weer op elkaar, bespuit de bovenkant met slagroom en druk er vruchtjes en kerstchocolade in. Niet duur, maar wel feestelijk.

 

Saucijzenbroodjes met behulp van een pakje bladerdeeg plakjes

Koop een pakje bladerdeeg en maak wat half om half gehakt aan met wat zout, peper en laurierpoeder. Leg de plakjes deeg naast elkaar. Maak rolletjes van het aangemaakte gehakt en leg die op een helft van een plak bladerdeeg. Vouw de andere helft er over heen en druk met twee vingers die u in water gedoopt hebt, de twee helften op elkaar. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede en licht met water besprenkelde ovenplaat. Bestrijk ze met een kwastje met los geklopt ei en bak ze op de hetelucht stand af op 175 graden. Na ongeveer 25 tot 30 minuten zijn ze lichtbruin en gaar.

 

Zelf bladerdeeg maken is veel werk, maar wel lekkerder

Bladerdeeg maken is goedkoop en niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Weeg 250 gram bloem af en doe daar twee snufjes zout in. Meng dat door elkaar. Snijd 250 gram boter in blokjes en werk dit met messen door de bloem. Doe er dan 2 dl water bij en werk dat met een mes erdoor. Bestuif het aanrecht, kiep het (vrij vochtige) deeg erop, bestuif het met bloem en rol het uit. De eerste keer gaat het slecht, maar daarna gaat het steeds beter. Klap het deeg drie keer dicht: van links naar het midden, dan de rechterkant en dan van boven naar het midden en van onder naar boven. Rol het steeds in de richting van de vouw uit. U krijgt een soepele lap deeg, die opgevouwen ongeveer een uur in de koelkast moet rusten.

Goed en dun uitrollen

Deel het pakketje daarna in tweeën en rol een lap goed dun uit. Snijd deze in vierkantjes van ongeveer 10 cm. Leg daar een rolletje gehakt op en verwerk het als hierboven. U krijgt uit elke lap ongeveer 15 tot 20 worstenbroodjes die weliswaar wat kleiner, maar veel goedkoper en bovendien veel lekkerder zijn dan in de winkel. In totaal zijn dat dus 30 tot 40 saucijzenbroodjes. Economisch verantwoord dus.

 

De uitgaven voor de kerstboom

Echte kerstbomen zijn duur. U kunt ze soms wel goedkoop zelf gaan omzagen op een kwekerij of in een bos, waar ze speciaal voor Kerstmis geteeld zijn. Ook is er verschil in de bomen die bij tuincentra te koop zijn. Vlak voor kerstmis zakken ze nogal eens in prijs, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de beste bomen er dan al uit zijn. Kunstbomen kunt u het beste de dag na kerstmis kopen. Dan zijn ze vaak voor de helft van de prijs te krijgen. Hetzelfde geldt voor kerstboom lampjes, kerstballen en kerstversieringen.

 

Kerstversieringen

Blijf uw eenmaal gekochte kerstversieringen trouw en doe niet mee met de mode, want elk jaar verzinnen de tuincentra en de fabrikanten wel weer een nieuwe kleur en een nieuwe trend. Zo stimuleren ze de verkoop. U hoeft daar echter niet aan mee te doen. De meeste kerstversieringen blijven trouwens jarenlang goed, als u ze maar voorzichtig behandelt en stofvrij opbergt.

 

Een kerststukje hoeft niet veel te kosten

Kerststukjes zijn niet moeilijk te maken. Met een glas, een schaal, wat oase, een paar dennentakjes, een kaars of theelichtje en een paar in het bos gezochte dennenappels is al een leuk kerststukje te maken. Zet de oase een dag van tevoren in het water. Snijd deze de volgende dag op maat, zodat ze in het glas, de schaal of de pot past. Zet er eerst de kaars of het theelichtje in, want alle takken moeten er naderhand van buitenaf naar toe in de oase gestoken worden. Hebt u geen spuitbus voor de sneeuw, doe dan hier en daar een beetje witte verf op de dennennaalden of bestrooi ze met wat bloem. Blaas het meeste er buiten even af.

 

Meer mogelijkheden

Er zijn nog wel meer mogelijkheden. Bind hier en daar een rood strikje aan en uw kerststukje is klaar. Zorg wel dat de vlam van de kaars niets kan raken bij het opbranden. Een dergelijk stukje kost in de winkel al gauw acht tot tien euro, maar als u de prijs van de onderdelen bij elkaar telt, komt u vaak nog niet aan drie euro.

 

Grafstukken

Zonder veel extra uitgaven kunt u op dezelfde manier ook economisch grafstukken maken. Vaak vallen er van de onderkant van de kerstboom wel een paar takken af. Die kunnen daar dan voor gebruikt worden. Hebt u een tuin dan is het al helemaal gemakkelijk. Droge takjes, takjes van coniferen, taxus of buxus kunnen goed tegen de kou, de sneeuw en de regen. Steek een kaars in het midden van de met water volgezogen oase en steek de takken goed verdeeld van buitenaf naar de kaars toe. Garneer met rode strikjes, wat klein materiaal als zilveren kerstballetjes, enzovoort. Bewaar in een aparte doos altijd de extra’s die u in kerststukjes krijgt om die het volgende jaar in uw eigen stukjes te zetten. Op die manier worden de uitgaven voor een dergelijk stukje elk jaar steeds lager.

 

Kerststukjes maken als cadeautje

Moet u iemand bedanken, of is er iemand jarig en bent u zelf erg handig, dan hoeft u daar niet direct extra uitgaven voor te doen. Maak zelf met weinig kosten een mooi kerststukje voor op tafel, pak het in folie in en hang er een zelfgemaakt kaartje met een kerstwens aan. Het kost u in dat geval alleen een kaars, wat oase en hier of daar een kleine kerstversiering of rood lintje, dat u vermoedelijk nog bij uw kerst spullen van het vorige jaar hebt liggen.

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken

De kerstmarkt in Aken

Het kerstverhaal

Tips voor een heel ontspannen kerstdiner

Een Kerstdiner moet ook voor u zelf ontspannen zijn

Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.
Kerstmis is een van de mooiste kerkelijke feesten. U wilt er dan ook geen stress toestand van maken. Een ontspannen kerstdiner is de kroon op het feest.

Een ontspannen kerstdiner is een diner dat u op de dag zelf niet al te veel moeite kost en waar u naderhand met plezier op terug kunt kijken.  Het kerstdiner is een jaarlijks terugkerend evenement en naast de H. Mis voor de christelijke wereld ook een van de hoogtepunten van het kerstfeest. Veel mensen vinden het thuis organiseren van een kerstdiner echter een moeilijke klus. Toch is het helemaal niet nodig om er tegenop te zien. Met een goede voorbereiding kan ook een kerstdiner in korte tijd op tafel gezet worden.

 

Thuis dineren of uit eten gaan?

De kerstdagen komen er weer aan en bij veel mensen duikt dan ook de vraag weer op: wat doen we met het kerstdiner? Gaan we uit eten of doen we het thuis en zo ja, wat zetten we dan op tafel? Thuis het kerstdiner houden is beslist veel gezelliger, gemoedelijker en goedkoper. Met een goede organisatie krijgt u bovendien alles warm op tafel op de tijd die u gepland had. In een restaurant kan het met de kerstdagen immers extra druk zijn. Daar wil het ook wel eens wat langer duren voordat het eten op tafel staat. Voor gezinnen met kinderen is dat niet altijd gemakkelijk. Daarnaast moet er voor een kerstdiner tijdig gereserveerd worden en wie dat vergeet, zal toch thuis zelf voor een diner moeten zorgen.

 

De boodschappenlijst voor het kerstdiner

Elk kerstdiner begint altijd met een goede boodschappenlijst. Zet hierop niet alleen alle ingrediënten voor uw kerstdiner, maar ook voor alle kerstartikelen die u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kerstbrood, broodjes, kaarsen, bonbons, kerstchocolade, eventueel insteek mos (oase)voor kerststukjes, hulst, dennentakken, enzovoort. Bekijk wat u hiervan op tijd moet bestellen. Meestal gaat het daarbij om bakkersspullen. Croissants, kerstbrood, broodjes, eventueel gebak, als u dat niet zelf maakt, boterhamvlees, vlees voor het kerstdiner, paté, enzovoort. Loop de lijst na en haal de specifieke kerstartikelen die niet datumgevoelig zijn, zoals kaarsen, kerstchocolade, versieringen, enzovoort op tijd binnen, want anders is er vaak niets meer te kiezen en moet u het doen met wat er in de winkel nog aanwezig is.

De gasten

Krijgt u gasten houd dan rekening met de hoeveelheden die u in huis haalt. Wees niet te ruim, want dan moet u de resten de tweede kerstdag zelf opmaken of het uiteindelijk nog weggooien. Dat zou enorm jammer zijn van het werk en het geld dat u eraan besteed hebt. Overigens is het best prettig als u de tweede kerstdag van de restjes van het kerstdiner snel een lekkere maaltijd klaar kunt maken. Zo hier of daar hoeft er dan alleen wat gekookt ei, een tomaatje of wat sla bij en voor de rest staat alles klaar voor gebruik. Een fantasievol bordje met resten van de vorige dag kan een super lekker ogend en smakelijk diner worden.

 

Voorbereidingen van het kerstdiner

Begin altijd met de planning van de onderdelen. Bepaal zelf wat u wilt. Wordt er voor het diner een borrel of glas wijn gedronken en wilt u daar amuses of toast bij serveren, of begint u meteen met het serveren van een soep als voorgerecht? Zet het menu op papier of op de computer in elkaar. Zorg dat u daarbij meteen bedenkt hoeveel werk iets kost. Neemt u bijvoorbeeld toast bij de borrel vooraf, dan moet u die vlak van tevoren klaarmaken. Neemt u amuses, dan kunt u die (of de ingrediënten daarvoor) de dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten. Nog gemakkelijker is het om te zorgen voor wat kleine kaasblokjes, kleine stukjes Franse kaas, enzovoort die u eveneens ruim van tevoren snel kunt klaarmaken en goed afgedekt in de koelkast kunt zetten.

 

De aankleding van de tafel voor het diner

Dek de tafel al vroeg. Liefst voordat de gasten er zijn, want dan hebt u meer tijd om samen wat te drinken en te praten. Maak de tafel niet te druk. Als de gerechten erop staan is het immers vaak al vol genoeg. Een wit tafelkleed is altijd mooi en kan aangekleed worden met rode linten of een loper, mooi servies, wijnglazen, bestek en bij elk bord ook een mooie kaars. De eventuele deco in het midden van de tafel mag niet te hoog zijn, want dan zien de “overburen” elkaar niet meer als ze met elkaar willen spreken. Prachtige kerstkleuren die altijd goed combineren zijn rood, wit, zilver en groen. Leg bij elk bord tevens een servet klaar.

 

Neem de tijd

Laat u niet haasten. U steekt veel tijd in de voorbereiding van het kerstdiner en er mag dan ook volop genoten worden. Ook door u! Neem de tijd om elke gang van het diner te genieten. Ruim de borden pas af als iedere gast klaar is. Het heeft immers geen haast.

 

Een heerlijke gebonden soep als voorgerecht

Maak de soep al de dag van tevoren klaar. Maak daarvoor een stevige bouillon van peper, zout, bouillonpoeder of blokjes, wat tijm, rozemarijn, salie en twee laurierbladeren  een prei en een paar dikke, in stukken gesneden uien. Breng dat aan de kook en doe er een stevig stuk soepvlees bij in de vorm van een dik bevleesd ribbetje van rundvlees.

Lang genoeg laten trekken

Laat de soep twee à drie uur trekken (in een snelkookpan kan het met twee uur al goed zijn). Haal het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het klein. Smelt in een andere pan wat boter, doe er een of twee lepels meel bij en roer tot u een stevige bal hebt. Schenk door een zeef een derde van de bouillon erbij en roer dit stevig tot het een gladde pap geworden is en er geen klontertjes meer te zien zijn. Schenk nu door de zeef de rest van de bouillon erbij en roer alles glad.

Laurierblaadjes eruit halen

Haal de twee laurierbladeren uit de groenten, kijk even of er geen stukjes bot in zitten en doe de groenten dan bij de bouillon. Zet de staafmixer erin en maak alles klein. Doe een scheut melk erbij (maakt de soep zachter), vul aan met water tot u de juiste hoeveelheid voor twee dagen hebt (gemakkelijk voor de dag erna) en breng het geheel weer aan de kook. Doe er dan het klein gesneden soepvlees terug in en doe er wat (liefst zelfgemaakte) gehaktballetjes bij.

Nog tien minuten laten koken

Laat de soep daarvoor nog tien minuten op een zacht pitje doorkoken. Maak af met Alpro room (minder vet) en proef af. Zet het deksel schuin en laat de soep in de kelder verder afkoelen. Deze soep hoeft u de volgende dag alleen even op te warmen en is dan even lekker alsof ze vers gemaakt is.

 

Carpaccio

Wilt u in plaats van soep liever carpaccio, dan kost u dat op de dag zelf wel iets meer tijd. Carpaccio is snel klaar te maken, maar u kunt dat wel pas doen vlak voordat het op tafel gezet kan worden. Vlees moet immers altijd koel gehouden worden, omdat daar bacteriën snel in groeien. Maak de borden met de uitgespreide plakjes rundvlees klaar met een paar blaadjes sla er midden op, wat gesprenkelde olijfolie, geraspte kaas, gesneden of geknipte basilicum en eventueel wat gesnipperde lente ui of wat u nog meer vers hebt liggen. Doe er echter niet al teveel op, want het moet een licht voorgerecht blijven.

 

Een slaatje tussen de soep en het hoofdgerecht

Een slaatje als eventueel voorgerecht mag eveneens niet zwaar zijn, maar moet wel vlak van tevoren klaargemaakt worden. Kook de dag voor de kerst alvast een paar eieren. Was voor het diner de sla en leg op ieders bord een paar blaadjes. Garneer met wat maggi of een aparte dressing, een gesnipperd sjalotje, wat geraspte kaas, plakjes tomaat en plakjes gekookt ei. Een mini pasteitje gevuld met paté geeft wat extra’s. Een beetje mayonaise uit een tube doet de rest.

 

Het hoofdgerecht van het kerstdiner

Neemt u een stuk vlees dan kan dat gemakkelijk de dag van tevoren inclusief jus, klaar gemaakt worden. U hoeft het dan alleen op te warmen en op tafel te zetten. Maak het vlees extra lekker klaar en laat het bijvoorbeeld stoven met wat gesnipperde, glazig gebakken ui, wat prei, stukjes wortel, wat bleekselderij, een scheutje rode wijn, tijm en rozemarijn. Neem het vlees als het gaar is uit de pan, giet wat water bij de jus en zet de staafmixer erin. Bak eventueel ruim van tevoren wat champignons en doe die als laatste bij de jus als die klaargemaakt is. Maak het geheel af met wat room, of met Alpro room (minder vet en even lekker!). Proef even af of er nog bouillonpoeder bij de jus moet. Snijd het vlees en leg het terug in de pan. Schenk er wat jus overheen. Laat het met het deksel schuin afkoelen op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder.

Biefstuk

Neemt u echter biefstuk of ander vlees dat snel klaar en op tafel moet, dan staat u tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht in wel meestal even in de keuken. Biefstuk is echter snel gebakken (vijf tot zeven minuten, afhankelijk van hoe doorbakken u het wilt hebben) en ook de jus daarvan hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.

Bijlagen niet te moeilijk maken

Neem kant-en-klaar aardappeltjes, aardappelkroketjes, frietjes, of aardappel rozetjes. Gemakkelijk, lekker en snel klaar.

Voor groenten neemt u wat iedereen lekker vindt. Sla, erwten, wortels en boontjes geven meestal geen probleem. Voor sla is echter wat meer bereidingstijd nodig, dus het is gemakkelijker om diepvries erwten en/of wortels te nemen. Zet daarnaast altijd een schaal appelmoes en rode peertjes op tafel. Lekker voor erbij en u kunt het op tijd klaar zetten.

 

Het nagerecht

Nagerechten kunnen meestal ook al de dag voor het kerstdiner klaar gemaakt worden. Neemt u een ijstaartje of een bolletje ijs per tafelgast, dan bent u natuurlijk het snelste klaar. Leg naast het ijs wat vers fruit en geef er wat slagroom bij. Dat ziet er feestelijk uit. Ook yoghurt of pudding kunnen wat leuker aangekleed worden dan normaal met wat stukjes vers fruit en slagroom. Is u dat teveel werk, geef er dan wat fruit uit een blikje bij, maar zet een schaal met vers en gewassen fruit op tafel met een paar fruitmesjes erbij, zodat iedereen naar believen vers fruit kan nemen.

 

Een kaasplankje

Hebt u als nagerecht liever wat hartigs, dan kunt u ook voor een kaasplankje zorgen met daarop wat Franse kaasjes of stukjes Franse kaas. U kunt ook per gast een plankje klaarmaken. Laat uw fantasie werken, maar zorg dat u er niet te lang voor in de keuken staat.

 

Aangeklede koffie toe

Zorg voor een lekker bakje koffie toe. U kunt daar een heel klein glaasje likeur met slagroom bij geven, wat bonbons en cake op tafel zetten en tevens zorgen voor een bakje met pepermunt. Pepermunt is goed om de maag wat tot rust te brengen. Ook in restaurants wordt vaak pepermunt bij het serveren van de rekening gegeven.

 

Opruimen

Laat alle resten afkoelen en doe ze in bakjes in de koelkast. Op de tweede kerstdag hebt u daar profijt van. Maak desnoods op de dag voor kerstmis een kippenragout klaar, laat deze afkoelen en zet de bak in de koelkast. Op die manier kunt u de tweede kerstdag gemakkelijk en snel een pasteitje voor uw gezin klaarmaken met alle restjes van de vorige dag en soep vooraf, zodat er voor ieder toch een leuk en fantasievol bord ontstaat, waar u weinig of geen werk aan hebt. Zo bent u snel klaar en kunt ook u genieten van een rustige tweede kerstdag.

Houd de kinderen bezig

Houd ook rekening met eventuele kinderen en zet daar speelgoed of spelletjes voor klaar. Kinderen tafelen nu eenmaal niet graag lang. Ook als u uit eten gaat is het altijd goed om een spelletje en/of papier en pen mee te nemen en daar de kinderen mee bezig te houden.

 

Ik wens u een heel fijn, gezellig kerstdiner!

Herfststukjes maken

De kerstmarkt in Aken

Een adventskrans maken

Unieke kerstkaarten maken

 

Kerstmis, het feest van de vrede

Kerstmis

 

Kerstmis is een van de belangrijkste kerkelijke feestdagen van het jaar. Een van de mooiste ook in mijn

Kerstmis is een feest van licht en liefde.
Kerstmis, het feest van de vrede.

opinie. Het is immers  het feest van inkeren, bezinning, liefde, vrede en sociale bewogenheid. Hier in Europa vieren wij het kerstfeest wat ingetogener dan in Amerika, hoewel de commercie van daaruit al flink heeft toegeslagen. Vooral de buiten-versiering van huizen kwam men hier vroeger bijna niet tegen.

Licht in de donkere dagen

Tegenwoordig is het erg leuk om ‘s avonds rond te wandelen en al die buiten-verlichtingen in tuinen en aan huizen te bewonderen. Natuurlijk valt niet elke verlichting binnen onze smaak, maar het is soms grappig om te zien wat mensen kunnen verzinnen en wat mensenhanden kunnen maken.

 

Kerstmis is een feest van liefde en van vrede

Bij dat alles mag echter niet vergeten worden dat het met Kerstmis om een diepere gedachte gaat. Veel mensen zijn eenzaam en voor hen kunnen de kerstdagen vaak niet snel genoeg achter de rug zijn. Iedereen ken wel mensen in zijn of haar omgeving die daar last van hebben. Daarbij kan het gaan om iemand die alleen woont, maar ook om mensen die het afgelopen jaar een groot verdriet te verwerken hadden. Het verlies van een partner, een kind of de ouders. Voor hen is een uitnodiging voor een kerstontbijt, een middag bezoek of een kerstdiner met gezellige avond eraan vast een vlucht uit de eenzaamheid die ze vaak dankbaar met beide handen aangrijpen.

Uitnodigen voor het kerstfeest

Een uitnodiging betekent meestal wel iets meer werk voor u als  gastvrouw en/of gastheer, maar ook u komt daarbij aan uw trekken. Het geeft immers ook uzelf een prettig gevoel om een goed werk gedaan te hebben. Het doet goed om te zien dat de ander de uitnodiging waardeert en zijn best doet om een aanvulling te zijn op de gezelligheid van de anderen.

 

De kerstgedachte

De kerstgedachte mag daarom niet verloren gaan in het tumult van kerstversieringen, lekker eten, eventuele cadeautjes, enzovoort. Dat zou het kerstfeest ontwrichten en Kerstmis verlagen naar het niveau van een simpele verjaardag. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het gaat erom anderen te betrekken in een liefdevolle kring, waar mensen geborgen zijn. Onze welvaart te delen met hen die minder bedeeld zijn. Goed te doen aan hen die dat kunnen gebruiken.

Het feest van de herdenking van de geboorte van Christus

Voor mij is kerstmis nog steeds het feest van de herdenking van Christus’ geboorte en staat ook nog steeds, ondanks alle perikelen, in een Katholiek godsdienstig licht. De kerk is voor mij nog steeds het “huis van God”, door mensen gebouwd, maar met de intentie om er God te bezoeken en tot inkeer te komen.

Een feestelijke, mooie, gezongen H. Mis

Een feestelijke H. Mis in de kerk hoort er voor mij dan ook altijd bij. Geen Kerstfeest zonder Kerst Mis dus. Het geloof hangt immers niet af van de voorgangers, maar zit binnen in onszelf. De hiërarchie in de kerk mag star zijn, wij als gelovigen zijn meer ontwikkeld dan vroeger. Niemand heeft dan ook het recht om ons te vertellen dat wij ons verstand niet mogen gebruiken. Iedereen is mans genoeg om de verhalen uit de Bijbel te lezen, ze zelf te interpreteren en ze in te vullen met de uitgebreide kennis van nu. De tijd dat de gelovigen alleen met fresco’s en tekeningen de verhalen van de bijbel leerden kennen, is al lang voorbij.

Kerstmis is het feest van de vrede

Dat neemt niet weg dat Kerstmis ook voor de moderne katholieken het feest van de vrede blijft. Een feest met een diepe, achterliggende gedachte van vrede op aarde. Vrede tussen alle mensen op de hele wereld. Het is een prachtige gedachte en heel goed om erbij stil te staan. Of het ooit werkelijkheid wordt is echter de vraag, maar de intentie is al heel wat waard.

 

In dit licht wens ik iedereen fijne feestdagen toe en vooral een Zalig Kerstfeest en een Zalig Nieuwjaar.

Sinterklaas heeft hier een lange traditie

De sinterklaastraditie krijgt weer een vervolg

De sinterklaastraditie is een uitgelezen gelegenheid om de sfeer te verhogen met Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes.
De sinterklaastraditie is een uitgelezen gelegenheid om de sfeer te verhogen met Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes.

Sinterklaas is weer in het land met al zijn Pieten. De sinterklaastraditie krijgt zijn zoveelste vervolg. Hier en daar zijn de meningen er verdeeld over, maar het is een feit dat het Sinterklaas feest met alles dat eraan vast zit bij onze cultuur hoort. Ik herinner me de Sinterklaas tijd als een spannende tijd uit mijn jeugd. Elke avond van de laatste drie weken werd de schoen gezet en regelmatig zat daar ’s morgens dan ook iets lekkers in. Over blanke, gele, blauwe of bruine Pieten maakte zich in die tijd niemand zorgen. Vooral de kinderen niet. Het was een onbezorgd feest voor iedereen.

Respect voor de Pieten binnen de traditie

Ik herinner me nog dat ik niet alleen respect had voor Sinterklaas, maar vooral ook voor de Pieten die zich toch maar eventjes zoveel moeite moesten getroosten om iets in mijn schoen te kunnen leggen. Vanachter het veilige gordijn hield ik ‘s avonds de daken van de huizen in de buurt goed in de gaten, maar tot mijn spijt waren Sinterklaas en zijn Pieten er nooit als ik keek. Mijn verlanglijst was lang, maar ik ging ervan uit dat Sinterklaas altijd geld genoeg had voor alle kinderen. Voor mij dus ook.

De ochtend van 6 december

Op 6 december was de verrassing het grootst. Als mijn moeder ons riep mochten we naar beneden komen en daar stond de tafel vol. Voor elk van de kinderen was er een diep soepbord met snoep en daaromheen lagen de cadeautjes. Niet alleen speelgoed zoals een pop, een (door mijn vader gemaakt) fornuisje (waarvan de zwarte verf overigens op de avond ervoor nog maar net droog was), maar ook kleding, zoals een sjaal, wanten, een nieuwe trui, of wat er verder op dat moment nodig was. Alles bij elkaar vonden wij, kinderen, het een feest om te zien.

Lichte teleurstelling

Het was dan ook een lichte teleurstelling toen ik erachter kwam dat de Sint niet bestond en onze ouders de cadeautjes kochten. Nu kon ik immers niet meer vragen wat ik wilde. Het hing er maar vanaf wat mijn ouders acceptabel en redelijk vonden en waar genoeg geld voor was. Heel dure cadeautjes waren uitgesloten. Jammer dus. Aan de andere kant was het ook weer spannend om het geheim met hen te delen en het fenomeen voor mijn kleine zusjes in stand te houden. Ik voelde me “groot”. Ik heb me echter nooit door mijn ouders voor de gek gehouden gevoeld. Ook van mijn leeftijdsgenoten heb ik daar nooit iets van gehoord.

Pakjesavond is voor groot en klein genieten van cadeaus

Later kwamen er nog andere aardigheden bij. Toen we eenmaal zakgeld hadden en mee mochten doen, werd van ons verwacht dat we ook zelf voor een cadeautje zorgden en dat er vooral bij elk cadeautje ook een rijmpje zat. Dat was werken, want niet alle gezinsleden ging dat moeiteloos af. Zo hadden degenen die goed konden rijmen regelmatig werk van de anderen. Ook op school bestond dat probleem, zodat ik soms van de halve klas al wist wat ze op de pakjesmiddag van anderen zouden krijgen. Toch hebben die rijmen en gedichten wel wat. Je kunt er gemakkelijk de lachers mee op de hand krijgen. Een Sinterklaasrijmpje mag zo hier en daar iemand plagend op de hak nemen. Het mag echter nooit vernederend of kwetsend zijn. Tenslotte moet het een leuke en gezellige avond voor allemaal zijn. Zoekt u nog Sinterklaas gedichten en Sinterklaas rijmpjes, dan zijn die hier te vinden. U kunt ze naar believen voor uw eigen rijmen en gedichten gebruiken.

Sinterklaas- of kerstcadeaus?

In de jaren 80 verschoven veel gezinnen de pakjesavond naar Kerstmis. Vermoedelijk is het idee wat overgewaaid uit Amerika. Zelf zal ik dat niet snel zonder reden doen. We hebben het eens een keer gedaan wegens een sterfgeval, maar er is een groot verschil. Kerstmis is een vredefeest, ingetogen en rustig. Een feest van vrede, licht en liefde. Een pakjesavond erbij breekt voor mijn gevoel die sfeer open. Bovendien wordt dan de druk voor de feestdagen te groot. Vooral voor degene die het meeste daarvoor moet regelen. Daarnaast kun je er op kerstavond geen gekke rijmen bij gebruiken. Sinterklaas en Kerstmis zijn twee zeer verschillende feesten waar het de sfeer betreft. Sinterklaas blijft voor mij en mijn familie een oud, gezellig pakjesfeest, waarvan wij de traditie in ere houden.

Zwarte Piet hoort bij de sinterklaastraditie

Witte, blauwe of rode Pieten zijn verzinsels van mensen die onze traditie niet kennen en er al helemaal niet mee weten om te gaan. Zwarte Pieten zijn nu eenmaal zwart. Zwart van de schoorstenen waar ze door kruipen en grappig om de capriolen die zij kunnen uithalen. Ze maken de kinderen en ook de volwassenen aan het lachen, delen snoep uit en zorgen op die manier voor een vrolijk kinderfeest. Wie in Nederland woont mag daaraan meedoen. Niemand heeft echter het recht om het feest voor de kinderen te bederven door er rare opmerkingen en verdachtmakingen over te uiten. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest en moet dat ook blijven.

 

Last updated by at .