Een zelfgemaakte kerststol smaakt fantastisch

Een zelfgemaakte kerststol smaakt fantastisch

Uw zelfgemaakte kerststol kost weliswaar hetzelfde, maar is groter en lekkerder dan een kerststol uit de winkel. Van glutenvrij meel kunt u overigens ook een glutenvrije kerststol maken, die echter wel breekbaarder is dan een kerststol van tarwebloem.
Voor een glutenvrije kerststol kunt u dezelfde ingrediënten gebruiken, maar de bloem vervangen door glutenvrij tarwemeel. Doe daar een halve eetlepel Psyllium en een halve eetlepel Xanthagom (natuurlijke voedingsvezels) bij om het steviger te maken.

Een zelfgemaakte kerststol van 500 gram tarwebloem, is veel groter dan een gekochte kerststol en dan weet u ook wat er in zit. Het zelf bakken van een kerststol is echter niet goedkoper dan de prijs waar deze voor in de winkel ligt. Raar maar waar. De zelfgebakken stol smaakt vaak wel veel beter door de natuurlijke stoffen die u gebruikt.

Extra hulpstoffen in de kerststol van de bakker

In de kerststollen die u bij de bakker en de supermarkten koopt zit bijvoorbeeld ook brood verbeteraar, stoffen om de stol langer houdbaar te maken, eipoeder in plaats van een echt ei, enzovoort. Bakkers moeten zich natuurlijk houden aan de regels van de overheid, maar zo hier en daar worden er ook wat goedkopere ingrediënten gebruikt om iets meer winst te maken. Zo is bekend dat bepaalde kerststollen niet gevuld worden met echte amandelspijs, maar met een product dat uit bonen gemaakt wordt en via aanvulling van smaakstoffen, suiker en vet toch lijkt op de echte amandelspijs.

U bakt met dit recept zelf een overheerlijke kerststol

>Benodigdheden:

500 gram bloem,
75 gram basterdsuiker,
8 gram zout,
35 gram verse gist,
150 gram boter,
2 ½ dl melk
1 ei,
½ theelepel amandelessence,
de geraspte schil van een goed gewassen citroen,
325 gram gewassen en gedroogde rozijnen (liefst licht en donker door elkaar)
50 gram sukade en eventueel
50 gram gehakte oranjesnippers.

De vulling van de kerststol

U hebt genoeg aan een pakje amandelspijs dat u mengt met een half los geklopt ei en twee eetlepels suiker. Eventueel kunt u dit laatste ook weg laten.

De bereiding van de kerststol

Meng eerst de bloem, het zout en de basterdsuiker in een kom. Vooral het zout moet goed door het meel gemengd zijn, want als dat direct in aanraking komt met de gist, rijst het brood naderhand niet. De gist is dan “kapot”. Smelt nu de boter in een steelpan en giet daar de melk bij. Het mengsel van boter en melk moet lauwwarm zijn. Niet te warm, want dat is niet goed voor de gist. Brokkel de gist in een mok en roer deze goed vloeibaar met een scheutje van het boter/melk mengsel. Maak dan een kuiltje in het mengsel van meel, zout en suiker en giet daar eerst de aangemaakte gist en daarna de rest van het boter/melk mengsel bij.

Kneden

Kneed het deeg minstens tien minuten en doe er tijdens het kneden het ei, de geraspte citroenschil, de sukade en de oranjesnippers bij. Kneed tenslotte de gewassen en gedroogde rozijnen voorzichtig door het deeg. Het zijn er veel, dus maak daarvoor eerst een kuil in het deeg en doe de rozijnen erin. Vouw het deeg eromheen en kneed het door tot alles goed verdeeld is.

Rijzen

Laat het deeg nu, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats (kamertemperatuur) in de kom rijzen. Reken hier een uur voor. Pas op voor tocht, want dan slaat het neer en rijst niet meer.

De vulling even mengen

Een kwartier voordat het deeg opnieuw door gekneed moet worden mengt u in een diep bord of kom het pakje amandelspijs met de helft van een los geklopt ei en twee eetlepels suiker. Dat gaat in het begin wat moeilijk. Als het door elkaar gemengd is bestrooit u uw handen met wat bloem en maakt van het mengsel een dikke rol voor in het kerstbrood. Was hierna uw handen om het deeg te gaan kneden.

Verdere bewerking

Als het uur om is kneedt u het deeg goed door, drukt het op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikke ronde plak. Zorg dat de plak iets diagonaal komt te liggen, want straks in de oven rijst het brood nog verder. Druk met de deegrol in het midden een ondiepe deuk in de deegplak en leg daar de rol amandelspijs in. Zorg dat deze iets korter is dan de breedte van het deeg. Sla een helft van het deeg over de rol heen en druk het deeg over de rol heen goed vast in het onderste gedeelte van het deeg, zodat het tijdens het bakken niet loslaat. Het brood heeft nu de specifieke vorm van een kerststol.

Het deeg afdekken tijdens het rijzen

Dek het deeg weer af met een vochtige warme doek en laat het nu nog eens minstens een half uur rijzen op een warme plaats.

Bakken

Verwarm de oven tien minuten voor. Schuif het brood in de oven en bak het in de heteluchtoven in 50 tot 70 minuten af op de hetelucht stand op 150 – 160 graden. Kijk echter altijd eerst in de gebruiksaanwijzing van uw oven. Meestal staan daar diverse baktijden in voor de verschillende deegsoorten. De ervaring leert dat de kerststol in een heteluchtoven op 160 graden prima afbakt. Houdt het brood in de gaten, vooral als u het de eerste keer maakt, want elke oven bakt toch soms iets anders. Het brood is goed als het mooi lichtbruin is en hol klinkt als u er met de knokkels lichtjes op klopt.

Na het bakken van de kerststol

Haal het kerstbrood uit de oven, schuif het meteen op een rooster en trek het bakpapier er voorzichtig onderuit. Neem wat boter en een bak kwastje en smeer de bovenkant van het warme gebak met wat boter in. Strooi poedersuiker over het brood en laat het afkoelen.

Een stol met alleen rozijnen smaakt beter dan met krenten erbij

In deze kerststol zitten geen krenten om een eenvoudige reden: krenten zijn meestal harder dan rozijnen en door de krenten te vervangen door rozijnen krijgt u een veel smakelijkere, zachtere kerststol.

Deze stol kunt u bijtijds bakken

Als het deeg goed bereid is, wordt deze kerststol in de oven zo groot dat hij overdwars op de plaat net genoeg ruimte heeft. Hij is meestal ook te groot om met Kerstmis in twee dagen opgegeten te worden, of u moet al met een erg grote groep mensen zijn. U kunt deze stol dan ook gemakkelijk ruim voor Kerstmis bakken, na het afkoelen snijden en gesneden in een goed afgesloten doos meteen invriezen. Haal er een afgemeten pakje uit voor kerstavond en het kerstontbijt. Pak dat in vershoudfolie in en laat het zo ontdooien. U zult merken dat het na het ontdooien even lekker is als wanneer u het vers zou eten. Op die manier hebt u lang plezier van deze enorme kerststol.

Ook zelfgemaakte oliebollen zijn verrukkelijk evenals zelfgebakken wafels.

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.