Een smaakvol kerstfeest

Een smaakvol kerstfeest en diner met Kerstmis

Het kerstfeest is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste kerkelijke feest van het jaar.
Het kerstfeest is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste kerkelijke feest van het jaar.

Een smaakvol kerstfeest begint met een smaakvolle aankleding van de kerstboom. Meestal wordt ook de tuin voor het huis versierd met kerstverlichting of een verlichte boom. Ook de voordeur van het huis krijgt vaak een krans. Er branden lichtjes in de dennenboom voor het huis en voor de ramen. De huiskamer en vooral de tafel tijdens het kerstdiner krijgen echter de volle aandacht. Het kerstfeest is het meest sfeervolle kerkelijke feest van het jaar. De viering van de geboorte van Jezus is een vreugdevol en vredig feest. Het wordt meestal in de intieme sfeer van de familie gevierd. Het is goed om daar dan ook veel aandacht aan te besteden. Vooral de kerstboom, kerststal, de kerstversiering en de kersttafel worden tot in de puntjes verzorgd.

De uitstraling van het kerstfeest

Het is niet altijd gemakkelijk om uit de vele mogelijkheden in de winkels juist de versieringen te kiezen die uw kerstfeest een schitterende, smaakvolle uitstraling geven. Bezoekers en gasten willen zich immers op een plezierige manier meteen thuis voelen. De winkels liggen immers vol met prachtige kerstartikelen in allerlei kleuren, mat en blinkend. Menigeen vraagt zich af hoe daaruit gekozen moet worden. Bedenk altijd dat het kerstfeest een feest van de vrede is en dus een rustige, intieme, maar vooral ook vreugdevolle uitstraling moet hebben. Met die gedachte in het achterhoofd is het vaak gemakkelijker kiezen.

De meest favoriete kleuren voor het kerstfeest

In de winkels zijn allerlei kleuren kerstballen en kerstartikelen te koop, vanaf het klassieke rood, zilver en groen, tot aan paars, geel en blauw toe. De meest favoriete kleuren voor het kerstfeest zijn echter rood, wit en groen, waarbij zilver vaak als aanvulling gebruikt wordt. Dat is geen wonder. De kleur rood is de kleur van de liefde, de kleur groen is de kleur van de hoop en de kleur wit is de kleur van het geloof. De meeste katholieken gebruiken deze kleuren dan ook traditioneel voor hun versieringen met kerstmis. Ook voor de aankleding van de tafel voor het kerstdiner worden deze kleuren meestal gebruikt. De combinatie van deze kleuren geven een feestelijke, opgewekte en vrolijke indruk. U kunt natuurlijk de kerstdecoratie in uw lievelingskleur gebruiken, maar zorg dat het daarbij niet al te bont wordt. Teveel kleuren bij elkaar maakt de kamer onrustig.

Niet te vaak van kleur veranderen

Wie elk jaar een andere kleur gebruikt voor de ballen in de boom en de andere decoratie daarbij in kleur aanpast, maakt het kerstfeest onnodig duur. Men spaart op die manier ook veel bij elkaar, dat na verloop van tijd niets meer waard blijkt te zijn. De tuincentra en de winkels in kerstartikelen willen niets liever dan verkopen en verzinnen dan ook elk jaar weer iets nieuws. Daar hoeft u echter niet altijd aan mee te doen. Zo heeft men in vroegere jaren al kerstbomen opgetuigd in paars, geel, lila, enzovoort, maar dat verkoopt over het algemeen toch veel minder goed dan de traditionele kerstkleuren.

Een Kerststal of een grot?

De eigenlijke plaats van de kerststal is direct onder de kerstboom. Wie niet handig is gebruikt een statische kerststal van hout en stro, maar er zijn ook veel mensen die elk jaar van rotspapier een prachtige grot formuleren. Dat kost niet veel en is vrij snel in elkaar gezet. Het rotspapier moet van tevoren wel eventjes goed verkreukeld worden om ook de indruk van een harde rots te maken. De binnenkant kunt u verlichten door er een klein lampje in te hangen.

Niet alleen de beelden van de kerstgroep

Bij het kerstfeest hoort ook de kerststal met de beelden thuis, ter herinnering aan de geboorte van Jezus.
Bij het kerstfeest hoort ook de kerststal met de beelden thuis, ter herinnering aan de geboorte van Jezus.

De kerststal bestaat bij veel mensen al lang niet meer alleen uit de beelden van Maria, Jozef, het kindje Jezus, de herders, hun schaapjes en de engel, maar wordt vaak uitgebreid met een waterput, een vijver (gemakkelijk te maken met een spiegeltje en wat mos erom heen) en een of meer bomen om de grot. De beelden zelf zijn het mooist van natuurlijk houtsnijwerk, dat onder anderen vooral op Duitse kerstmarkten te vinden is. Een houten kerstgroep is echter duur en een kerstgroep van gips kan vaak ook heel mooi zijn. De opstelling moet niet te fors en niet overheersend in de kamer aanwezig zijn. De verlichte kerstdorpjes, die de tuincentra zo graag willen verkopen, horen hier eigenlijk niet bij, hoewel kinderen die vaak wel leuk vinden.

Een prachtige kerstboom

Of u nu voor een echte Nordman of een kunstboom kiest, dat maakt u zelf uit. De een houdt van de geur van een verse boom en de ander heeft liever een boom van kunststof, omdat die niet ruizelt. Natuurlijke kerstbomen worden speciaal voor Kerstmis gekweekt en worden ook gerecycled, dus u hoeft met de aankoop geen probleem te hebben. Kunststof kerstbomen gaan vaak jarenlang mee en kunnen op den duur economischer zijn. Ze zien er tegenwoordig perfect uit, dus voor de vorm hoeft u het niet te laten. Sommige mensen verdragen de hars van de diverse soorten kerstbomen niet. Voor hen is een kunststof boom een uitkomst.

Kerstboom lampjes bepalen voor een deel de sfeer van het Kerstfeest

Een smaakvol opgetuigde boom met veel kleine lichtjes is een aanwinst voor uw kamer. Een goede combinatie van kleuren verhoogt de sfeer met Kerstmis. Lampjes die steeds aan en uit gaan zijn minder geschikt voor de kerstboom in huis, want het geeft een onrustige sfeer. Vooral kinderen zijn daar erg gevoelig voor en kunnen daardoor wat drukker zijn, dan u van hen gewend bent.

Een stukje voor de Kerst

Kerststukjes zijn in de kersttijd overal te koop, maar ze zijn vaak duur. Als u de prijs van de onderdelen bij elkaar telt, komt u vaak nog niet aan de helft van de prijs die erop staat. Kerststukjes zijn echter heel gemakkelijk zelf te maken. Zeker als u zo hier en daar wat materiaal bij elkaar gespaard hebt. Vaak brengt een gast een kerststukje mee, dat na de kerst in de vuilnisbak verdwijnt. Haal daar altijd de mooie opsmuk uit en berg die in een doos op. Die kunt u het volgend jaar gebruiken voor een eigen kerststuk, een stukje om mee te nemen als cadeautje, of voor een stuk op het graf van uw geliefden.

Een eigen kerststukje maken voor het kerstfeest

Voor het maken van een eigen kerststuk hebt u niet meer nodig dan een bakje, potje of vaasje, een stukje oase, en paar groene takken en of hulst uit de tuin (of van de bloemist) een mooie rode of witte kaars, een bus spuitsneeuw en een paar kleinigheden als kleine kerstballetjes, rode besjes, wat dennenappels en ander klein decoratiemateriaal.

De oase een nacht in het water zetten

Zet de oase een nacht in een emmer water, zodat deze helemaal volgezogen is. Begin met het plaatsen van de oase in een bak, een houder of een schoteltje (soms bijsnijden) en steek de kaars daar in. Steek dan de takken van buitenaf in de oase, plaats de decoratiematerialen goed verdeeld daartussen en spuit voorzichtig wat sneeuw op de takken. Leg wel van tevoren even een krant onder het stukje, zodat er niet geknoeid wordt. Maak overigens de kerststukjes voor uw huis niet al te groot en maak er niet meer dan een stuk of twee, want anders wordt het al snel te druk.

Een smaakvol gedekte kersttafel voor het kerstdiner

Houd rekening met uw servies en pas uw tafelkleed daarbij aan. Een bont servies staat het mooiste op een wit damasten tafellaken met bijbehorende servetten. Hebt u een wit servies, neem dan een rood of groen tafellaken. Daar steekt het mooi bij af. Een tafellaken in kleur hoeft niet duur te zijn. Wie een beetje handig is koop een lap stof van de benodigde afmetingen, naait met de naaimachine een zoom aan de vier kanten en kan het tafellaken daarna jarenlang gebruiken.

Menukaartjes voor het kerstdiner

Menukaartjes kunt u eveneens gemakkelijk op de computer zelf maken. Dek de tafel volgens de etiquette: het bestek dat u het eerst gebruikt aan de buitenkant en de rest verder naar binnen. Fruitmesje en dessertlepel komen boven het bord te liggen. Ook de eventuele wijn- en waterglazen zet u vanaf de rechterkant van het bord naast elkaar, in de volgorde van het gebruik.

De tafeldecoratie voor het kerstfeest

Decoreer het midden van de tafel niet te overdadig. Er moet immers plaats zijn voor eventuele extra’s, zoals peper en zout, een sausje of wat de gasten verder zelf mogen opscheppen. Ook mag de decoratie niet te hoog zijn, zodat de gasten elkaar kunnen zien als ze met elkaar praten. Een leuke tafeldecoratie is hier en daar in het midden wat takjes groen met een rode of zilveren kerstbal met een strik eraan. Snel gemaakt, eenvoudig en sfeervol.

Het ultieme kerstdiner met kaarslicht

Maak het u niet al te moeilijk. Zelf moet u immers ook van het kerstdiner kunnen genieten. Zoek een aantal gerechten uit die u de dag van tevoren al voor een gedeelte kunt klaarmaken. Maak alleen gerechten die u al eens klaargemaakt hebt en die u heel lekker kunt klaarmaken. Het uitproberen van nieuwe gerechten kunt u beter voor of na Kerstmis doen. Vooral groot vlees is goed van tevoren te bereiden.Verrijk de soep en de eventuele jus eens met wat Alpro room. Maak een eventuele pudding eveneens daags van tevoren klaar, of zorg voor een kant-en-klaar dessert zoals ijs of vla met wat fruit. Een kaasplankje is bijvoorbeeld ook een leuke afsluiting van het diner, waarna u ook nog een kop koffie met een bonbon kunt aanbieden.

Maak voor de tweede dag van het kerstfeest iets gemakkelijks klaar, waar u op die dag niet al teveel werk aan hebt.
Maak voor de tweede dag van het kerstfeest iets gemakkelijks klaar, waar u op die dag niet al teveel werk aan hebt.

Iets laten meebrengen voor het kerstdiner

Veel families vinden het gezellig om met Kerstmis samen te dineren, maar willen daar niet altijd de gastvrouw helemaal alleen voor laten opdraaien. Van tevoren wordt afgesproken wie voor welk gerecht zorgt. Elke familie brengt een gerecht mee en op die manier hoeft de gastvrouw alleen te zorgen voor een gedekte tafel, wat gebak, wat lekkers voor bij de koffie en de drankjes en hooguit het dessert of het kaasplankje. Dat scheelt al veel in de voorbereiding van het kerstdiner. Zo kan de gastvrouw ook prettig en ontspannen mee tafelen.

Houd de kinderen tijdens het kerstdiner bezig

Tijdens een kerstdiner wordt er vaak nogal lang getafeld. Voor kinderen is dat meestal niet prettig. Ze eten weliswaar graag van het meeste lekker mee, maar de gesprekken interesseren hen minder. Zorg daarom altijd dat ze iets te doen hebben. Er zijn kleine spelletjes die ze aan tafel kunnen doen, maar u kunt hen ook samen aan een eigen tafel zetten, waar ook gespeeld mag worden. Zorg voor nieuwe spelletjes, waar ze ook even mee bezig kunnen zijn. Mogelijkheden om kinderen bezig te houden zijn bijvoorbeeld (afhankelijk van de leeftijd) papier en tekenmateriaal, kaarten, puzzeltjes, gezelschapsspelletjes, raadspelletjes (zoals “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”), leesboekjes, tekenmateriaal, enzovoort.

Geen digitale apparaten aan tafel

Gebruik geen digitale spelletjes, want het is wel de bedoeling dat ook de kinderen leren om met Kerstmis sociale contacten te onderhouden. Hebt u geen kleine spelletjes voor aan tafel, richt dan een speelhoekje in met Lego, of ander constructiemateriaal en sta hen toe om na elk gerecht daar naar toe te gaan, tot ze weer aan tafel geroepen worden. Denk er altijd aan dat de volwassenen pas goed van hun diner kunnen genieten als ook de kinderen het naar hun zin hebben. Geef zelf het voorbeeld door uw smartphone tijdens het diner uit te zetten. Vraag uw gasten om hetzelfde te doen.

Overgewaaide kerstartikelen uit Amerika

Koop voor uw kerstfeest niet teveel Amerikaanse versieringen en zeker geen versieringen die ook nog geluid geven. Voor een smaakvol ingerichte kamer zijn ze geen aanvulling, maar meestal een afknapper. Zorg voor sfeervolle achtergrondmuziek. Kinderen kunnen een bewegende kerstman vaak wel waarderen, dus het is niet zo erg als daar eens iets voor binnenkomt, maar voor de rest zijn deze opzichtige artikelen geen directe aanwinst. Kerst artikelen in de vorm van Disney figuren passen echter niet in een sfeervolle en smaakvolle aankleding van de kamer.

Meer artikelen voor de tijd rond het kerstfeest vindt u op:

Een adventskrans maken
Unieke kerstkaarten maken
Het kerst verhaal
De kerstmarkt-in Aken
Winter voorbereidingen