Een goed recept voor overheerlijke wafels

Een goed recept voor overheerlijke wafels

Zelfgebakken wafels.
Zelfgebakken wafels zijn snel, lekker en goedkoop te maken.

Wafels worden al eeuwenlang gebakken en zijn nog steeds in trek bij jong en oud. Traditiegetrouw worden er rond Kerstmis en Nieuwjaar veel wafels gebakken, maar ook zo door het jaar bakken nog veel mensen hun eigen wafels. Ze liggen natuurlijk ook in de winkels, maar het lekkerste zijn toch de verse, zelfgebakken wafels van een eigen, goed recept. De wafels uit de winkel zijn meestal niet zo knapperig en toch wat vlakker van smaak dan de thuis gebakken wafels. Veel mensen hebben een recept al van hun moeder, grootmoeder of zelfs van nog vroegere tijden. Vaak raakt een dergelijk recept echter ook wel eens verloren. Het hier beneden staande recept is al heel lang in de familie en goed voor ongeveer 50 wafels met een heerlijke smaak. Ook kunt u hiermee glutenvrije wafels bakken, met een kleine toevoeging van twee onderdelen die hier beneden beschreven staat.

Benodigdheden voor 50 overheerlijke wafels:

1 kg tarwebloem
1 pond witte basterdsuiker
2 pakjes margarine
2 pakjes vanillesuiker
1,5 pakje backin
Een “snufje” zout
3 juslepeltjes melk
5 eieren
Zonnebloemolie

Wafeldeeg is vrij zwaar:

Het deeg voor deze wafels wordt vrij zwaar en kan het beste met een keukenmachine gemaakt worden. Het gaat ook wel met een gewone mixer met deeghaken, maar ook die heeft het dan wel zwaar. Het wafelrecept is een oud, maar super lekker recept uit grootmoeders kookboek.

Bereiding van de wafels:

Weeg de basterdsuiker af, doe deze in een kom en voeg daar de vanillesuiker, het zout en de backin bij. Roer deze droge ingrediënten even goed door elkaar. Snijdt de boter in kleine blokjes en doe die samen met de drie juslepeltjes melk bij het mengsel. Zet de mixer aan en mix alles goed door elkaar. Voeg nu een voor een de eieren toe. Als het laatste ei erdoor gemengd is en het geheel er goed uitziet mengt u er de gezeefde bloem lepel voor lepel door. Als alles er goed doorheen gemengd is laat u het deeg afgedekt met een vochtige doek, minstens drie uur op een koele plaats rusten.

Wafels bakken:

Bereid het elektrisch wafelijzer voor volgens de aanwijzingen in het boekje van uw apparaat. Meestal is er een opwarmtijd en moet het wafelijzer ingesmeerd worden met een kwastje met wat zonnebloemolie. Neem nu twee eetlepels en vorm daarmee twee bolletjes die u op het wafelijzer legt. In de meeste wafelijzers kunt u immers twee wafels tegelijk bakken. Volg voor het bakken de aanwijzingen van uw apparaat. De baktijden kunnen per apparaat verschillend zijn.

In het begin even oppassen

Let wel op, want de eerste wafels kunnen wel wat sneller (of juist niet) klaar zijn dan de wafels die u daarna bakt. Bij het opwarmen van het ijzer, zonder het deeg erin, kan het wel eens wat warmer worden dan nodig is, waardoor de eerste wafels harder bakken. Doe daarom tegen het einde van de baktijd even het wafelijzer voorzichtig wat open en kijk door een kiertje. Blijven de wafels nog aan de bovenkant hangen, dan zijn ze nog niet goed en doet u het ijzer weer dicht. Meestal laten ze daarna gewoon los. Haal na de baktijd de wafels met een wafelvork van de platen en leg ze meteen op een rooster. Vet zo nodig de bakplaten opnieuw in en leg twee nieuwe bolletjes deeg op het ijzer.

Bewaren:

Wafels die gewoon in een plastic zak of een niet goed sluitende doos bewaard worden, worden na verloop van tijd slap. In een goed afgesloten doos of emmertje (bijvoorbeeld van ijs of salade) kunnen ze echter heel lang vers bewaard worden.

Glutenvrije wafels

Glutenvrije wafels bakt u het beste en het lekkerste met glutenvrij tarwemeel. Dat is vaak alleen in grote hoeveelheden te koop bij de fabriek, maar soms ook gewoon bij een bakker. Gebruik het recept voor gewone wafels, maar dan met glutenvrij meel en een halve lepel psyllium en een halve lepel xanthaangom (verkrijgbaar bij de kruidenier) er doorheen geroerd. Dat zijn natuurlijke bindmiddelen en voedingsvezels die aan het meel de stevigheid geven, die er door het gemis van de gluten eruit was. Maak het deeg op dezelfde manier als hierboven en u krijgt er heerlijke wafels van.

Wafels met warme kersen en slagroom

Deze wafels kunt u natuurlijk zo eten, maar ze zijn overheerlijk als gebak of dessert als u daar nog warme kersen op legt. Doe een beetje van het kersensap in een kommetje en los daar al roerend een koffielepel aardappelmeel in op. Warm de rest van het sap van de kersen op, doe er een of twee lepels kristalsuiker bij en laat het aan de kook komen. Haal het sap van het vuur en roer er van het vuur af het mengsel aardappelmeel doorheen. Zet de pan weer op het vuur en laat het geheel al roerend aan de kook komen en eventjes een paar minuten doorkoken. Haal nu de pan van het vuur en voeg de kersen eraan toe. Roer even door.

Een heerlijk, ouderwets recept met een snelle afwerking

Leg een wafel op een bordje en doe een of twee lepels warme kersen op, waarvan u het sap even opgekookt hebt en er met wat bloem een rouge van gemaakt hebt Leg daar een toef slagroom naast. Het is dan een compleet lekker gebak voor bij de koffie. Ook als dessert is dit heel smakelijk.

Oliebollen en appelbeignets

Oliebollen en appelbeignets zijn eveneens heel goed en vooral goedkoop te maken. Kijk eens wat ze bij de bakker of in de supermarkt kosten en bereken dan eens wat ze kosten als u ze zelf maakt. Een hemelsbreed verschil!

Nonnevotten

Overigens wordt het Limburgse carnavalsgebak “nonnevotten” ook vaak zelf gemaakt, waarbij u uw hele familie kunt laten genieten van het gebak, terwijl u voor hetzelfde geld slechts een paar stukken gebak in de winkels krijgt.
Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.