Een fout cadeau

Een fout cadeau krijgt iedereen wel eens

Een fout cadeau is niet leuk om te krijgen, maar probeer toch de gever niet teveel teleur te stellen. Meestal bedoelt de gever het goed en dacht u een plezier ermee te doen.
Uw reactie bij het openmaken van een fout cadeautje is vaak teleurstellend voor de gever.

Een fout cadeau is niet leuk om te ontvangen. Iedereen krijgt wel eens te maken met een fout cadeau, dat hij of zij helemaal niet leuk vindt. Vooral in de decembermaand kan dat nogal eens gebeuren. Ook met verjaardagen kunt u soms wel eens een fout cadeau krijgen. De reactie op een dergelijk cadeau hangt meestal van de relatie met de gever af.

Een goede relatie met de gever

Krijgt u een fout cadeau, maar vindt u de gever erg aardig, dan wilt u die natuurlijk ook niet op de tenen gaan staan door afwijzend te reageren. Het cadeau was immers goed bedoeld. Wanneer u dan naar het verwachtingsvolle gezicht van de gever kijkt, kunt u die persoon immers moeilijk teleurstellen. Speelt u echter toneel en reageert u heel enthousiast op het cadeau, dan kunt u naderhand nog meer cadeaus van dezelfde soort verwachten. Dat is niet de bedoeling, want elke keer wordt het moeilijker om afwijzend te reageren.

Wees bij een fout cadeau altijd eerlijk, maar niet kwetsend

Het beste is om heel voorzichtig, maar ook heel eerlijk te laten merken dat de kleur of soort van het cadeau niet direct uw keuze is. Gaat het alleen om de kleur of de vorm, maar is het onderwerp wel goed, zeg dat dan. Geef wel een compliment. De gever heeft zich immers de moeite gegeven om een cadeau te zoeken, waarvan hij dacht dat u het nodig had of leuk vond.  Een fout cadeau in de vorm van een keukenapparaat in een roze kleur is bijvoorbeeld niet ieders wens. Vraag dan het bonnetje en ga terug naar de winkel. Daar kunt u u het fout cadeau inruilen voor een cadeau in de kleur of vorm die u wel bevalt. Op die manier loopt u niet het risico dat u naderhand nog een hele serie van dezelfde soort krijgt aangeboden.

Dubbel cadeau

Hetzelfde geldt voor een cadeau van iets dat u al had. Als het nieuwe cadeau mooier is dan het oude, laat u het natuurlijk daarbij, en verkoopt het oude naderhand op marktplaats. Als dat niet zo is, zegt u dat verontschuldigend en vraagt of het nog geruild kan worden voor iets anders dat u wel leuk vindt of ook nog nodig hebt. Wilt u dat liever niet doen om de gever niet te ergeren, laat het er dan bij, speel toneel, doe alsof u het leuk vindt en verkoop het cadeau naderhand of geef het gewoon weg, maar wel aan iemand die niet in aanraking kan komen met de gever.

Misschien is een ander er goed mee

Een “fout” cadeau hoeft niet altijd een fout cadeau te blijven. Een fout cadeau kan immers ook een heel goed cadeau voor iemand anders zijn. Hebt u van iemand een trui gekregen in een kleur die u niet staat, geef die dan bijvoorbeeld als verjaardagscadeau aan iemand die dezelfde maat heeft en die u vaker die kleuren ziet dragen. Het spaart u het geld van een cadeau uit en iemand anders is er weer mee geholpen.

Een fout cadeau dat compleet nutteloos is

Soms krijgt u een cadeau waar u echt niets mee aan kunt vangen en waarvan u al bij voorbaat weet dat het alleen als kastvulling gaat dienen. Vaak gaat het daarbij om kleinigheden, die ook de gever bij u niet zal missen. Het zijn vaak cadeaus die gewoon als aardigheidje gekocht worden, maar niet speciaal met uw behoeften in het achterhoofd. Reageer daar gewoon verrast op, maar leg die dingen naderhand bij elkaar, maak er foto’s van en zet ze online te koop. Op die manier krijgt u er vaak nog wat geld voor terug, dat u kunt besteden aan andere dingen die u wel nodig hebt en leuk vindt.

De rommelmarkt

Wie daar geen probleem mee heeft kan zo af en toe de foute cadeaus via een rommelmarkt verkopen. Neem tegelijk wat overbodig, huishoudelijke materiaal en/of kleding mee. Houd er rekening mee dat u vaak een of twee tientjes voor een kraam moet betalen. Dat geld moet u dus al aan de verkoop overhouden. Het loont daarom niet om voor een paar enkele stukken een kraam te huren. Zoek in dat geval uw kasten eens na op spullen die er al lang in liggen en die u niet (meer) gebruikt.

Dat hoeft geen probleem te zijn als u maar genoeg spullen in de aanbieding hebt

Ga anders samen met de buren of met een familielid en deel dan ook de kosten van de kraam. Kleed de tafel van de kraam wel leuk aan. Leg er een wit of rood kleed overheen en stal alles aantrekkelijk uit. Bedenk van tevoren ook welke prijs u voor uw spullen wilt hebben, maar houd er rekening mee dat mensen op rommelmarkten altijd willen afdingen. Die ruimte moet er dus wel in zitten.

Bij de kringloop winkel kunt u een fout cadeau goed kwijt

Is u dat allemaal te omslachtig, maar wilt u het foute cadeau wel kwijt, breng het dan naar de kringloopwinkel. Weggooien kan immers altijd nog, maar via de kringloop krijgen de cadeaus vaak nog een goede bestemming. De kringloop winkel is goed ingeburgerd en verheugd zich in een steeds groter aantal klanten.

Zoek zelf voordelige aanbiedingen

Vooral na Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw merkt u dat er veel nieuwe spullen online verkocht worden. Vaak gaat het om cadeaus die de mensen niet leuk vinden of dubbel gekregen hebben. Dat is de tijd om uw slag te slaan. Misschien hebt u net dan een dergelijk apparaat, kledingstuk of gereedschap nodig. U kunt het dan, compleet nieuw en vaak nog in de verpakking, voor een prikje kopen. Het is dan ook heel verstandig om in die tijd aanbiedingen op Marktplaats, Ebay en andere verkoopplaatsen op internet in de gaten te houden.

Lees meer:

Een passend cadeau voor elke leeftijd.

Sinterklaasgedichten en rijmpjes

Zelf rijmen en gedichten maken

Het Sinterklaasverhaal

Sinterklaas en de traditie