Een airco houdt het hoofd koel

Een airco houdt het hoofd koel

Een airco is een goede oplossing op hete dagen. De aarde wordt steeds warmer en tropische zomertemperaturen zijn geen zeldzaamheid meer. Simpele maatregelen zoals rolluiken aflaten, zonneschermen gebruiken en ventilatoren, zijn niet meer voldoende om de hitte buiten te houden. Veel huizen zijn bovendien niet goed genoeg geïsoleerd en beschermd tegen de hoogste temperaturen. Vooral ouderen en mensen die geen goede gezondheid hebben, hebben baat bij een airco op hele hete dagen.

De mobiele airco

Veel mensen kiezen voor de snelle oplossing en kopen een mobiele airco. Ze zijn er in soorten en maten. Vanaf kleine, vierkante kubussen tot grote tafelmodellen die echt wel hun plaats nodig hebben. Toch is een mobiel apparaat geen echt goede oplossing voor het probleem. Een grotere mobiele airco, die wat meer capaciteit heeft,  moet een afvoer naar buiten hebben. Daar moet het vocht door naar buiten kunnen, dus moet er altijd een raam of een deur open staan. Dat betekent dat u een hoop energie kwijt bent en de koeling niet optimaal is. U gooit het geld dan letterlijk naar buiten en de koeling is minimaal ten opzichte van een vaste airco.

Een vaste airco

Beter is het dan ook om een vaste airco te laten installeren. Die is echter wel een stuk duurder en ook zal het wat meer tijd kosten, nu er veel mensen naar op zoek zijn. U moet wat langer wachten op de levering en de installatie. Dat is niet leuk. Misschien haalt het dan voor dit jaar weinig uit, maar u bent dan in elk geval voor het komende jaar van de hitte gespaard. In de herfst vragen veel minder mensen een airco aan, dus zal deze wat sneller geleverd en geïnstalleerd kunnen worden. Daarnaast kunt u dan in de herfst en de winter al gebruik maken van de verwarmingsfunctie van het apparaat, waardoor de gasverwarming niet, of bijna niet, nodig is. Ook dat is een prettige bijkomstigheid nu men niet zo zeker is dat er voldoende gas geleverd zal worden.

In combinatie met zonnepanelen

Een airco kost veel energie als hij aanstaat. Het is daarom het beste om hem te installeren nadat u zonnepanelen op het dak hebt laten leggen. Op warme dagen schijnt de zon en kunt u de airco op de energie van de zonnecellen laten werken. Dat scheelt enorm in de kosten. Tenslotte hoeft de airco slechts bij hoge temperaturen haar werk te doen. Het is niet nodig om haar al bij 24 graden aan te zetten. Bij die temperatuur kan men het huis nog goed verkoelen door ’s avonds laat of ’s morgens vroeg de deuren en ramen een tijd lang tegen elkaar open te zetten.

Welke airco heeft u nodig

Een vaste airco noemt men meestal een “split level” airco. U hebt dan een buiten-unit die tegen de gevel gezet wordt en een binnen-unit die u naar wens tegen een muur kunt plaatsen. Dat kan in het midden van het huis zijn, of in een bepaalde kamer. Tussen de binnen- en buiten-unit wordt koelvloeistof rondgepompt.

Een split level of twee?

Wie een gewone tussenwoning of een twee-onder-een-kapper heeft kan de airco ook op de overloop op de bovenverdieping installeren. Daar hebben vooral de slaapkamers veel profijt van, maar ook de benedenverdieping wordt daar koeler door. Het is meestal niet echt nodig om er twee of drie units bij te nemen. Sommige elektriciens raden u aan om er een op de slaapkamer te hangen, een in de woonkamer en een in kantoor of zo, maar dat is vaak niet nodig. Ga, als het mogelijk is, bij familie, vrienden of kennissen kijken, hoe zij de installatie hebben ervaren. Hoe meer u hoort en ziet, hoe beter u kunt beslissen wat voor uw huis het beste is.

Waar haalt u het apparaat vandaan?

U kunt natuurlijk bij uw energiebedrijf een airco bestellen en die ook daardoor laten installeren. De prijzen van airco’s en installatie verschillen nogal per aanbieder. U kunt er ook voor kiezen om zelf een airco via internet aan te schaffen, bijvoorbeeld bij “De Groene Hoed” in Amsterdam en dan zelf ook een installateur en een bevoegde elektricien te organiseren. Dat is vaak iets goedkoper, maar kost meer werk en zorg. Vraag dan wel of u er alles bij krijgt, zoals kabels e.d. Koop er ook een setje bij, waarmee u via internet het apparaat aan en uit kunt zetten. Dat kost wel ongeveer €100,- extra, maar is wel gemakkelijk. U kunt daarmee vanuit andere plaatsen in het huis de airco regelen. De installateur en elektricien hebben overigens vaak hun agenda vol en u zult er wel wat op moeten wachten.

Gebruik het apparaat verstandig

Zet de temperatuur van de airco niet te laag. Het verschil met de buitentemperatuur mag niet te groot zijn, want dat is niet goed voor uw lichaam als u toch even naar buiten moet. Laat dus het verschil tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur niet te groot worden. Houdt bovendien ramen en deuren dicht, anders kost het meer energie dan nodig is. Lucht het huis een kwartier op de late avond of in de vroege morgen terwijl u de airco uit hebt staan.

Goed voor ouderen en mensen met hartproblemen

De koelere temperatuur is goed voor mensen met hartproblemen zoals hartfibrilleren en het is ook goed voor ouderen, evenals voor iedereen die niet goed tegen de warmte kan. Zet echter niet alleen bij hoge temperaturen de airco aan, maar neem ook andere maatregelen tegen de hitte. Houdt de zon zoveel mogelijk buiten het huis. Laat rolluiken en zonneschermen aan de zonzijde af, houdt tijdens hoge temperaturen de deuren en ramen overdag dicht, laat binnenshuis geen apparaten op stand-by staan, neem een koele douche, draag lichte, katoenen kleding en drink voldoende water.

In de winter kan het apparaat ook verwarmen

De meeste vaste apparaten kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Dat is een heel aangename extra eigenschap. Heel belangrijk en heel goed voor als het gas steeds schaarser zou worden. Er is dan in elk geval een extra mogelijkheid om het huis aangenaam warm te houden. Het zal wel wat extra energie kosten, want in de winter hebben we immers minder zonnekracht dan in de zomer. De dagen zijn ook korter en de zonnepanelen leveren wat minder op, maar het is in elk geval een geruststelling voor het tekort aan gas.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen c. Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. d. Dichter e. Schrijver van kinderversjes f. Sinterklaasgedichten g. website met diverse uiteenlopende onderwerpen met tips voor bezoekers Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.