Een adventskrans maken

Een adventskrans maken is een leuk en creatief werkje

Een adventskrans kan ook gemaakt worden in een glazen schaaltje met wat zilverzand of kiezel, wat groen en vier mooie, rode kaarsen.
Een adventskrans hoeft niet altijd van een krans gemaakt te worden.

Een mooie, kleurrijke adventskrans hoort thuis bij de voorbereidingen op Kerstmis. De advent is een verwachtingsvolle tijd. Het is voor de christelijke wereld het begin van het nieuwe kerkjaar en de opmaat naar het hoogfeest van Kerstmis. De adventskrans hoort bij de liturgische gebruiken van de kerk in die tijd.

De ronde adventskrans

De ronde adventskrans die meestal gevlochten is van groen blijvende dennentakken of takken van andere groen blijvende coniferen, is het symbool van hoop. Hoop op de komst van Christus en op een beter wereld. De krans wordt meestal eenvoudig gehouden. Behalve de takken gebruikt men vaak alleen wat rood lint. De tegenwoordige adventskransen die in de bloemisterij te koop zijn, worden vaak uitbundig versierd met veel decoratiemateriaal, maar dat is dus eigenlijk niet de bedoeling. De adventskrans is in feite een sobere uitvoering van een kerstkrans.

De betekenis van de vier kaarsen

De 4 kaarsen staan voor de vier zondagen voor kerstmis. Voor elke zondag een. Gebruikelijk steekt men op de eerste zondag van de Advent dus de eerste kaars aan. Op de tweede zondag van de Advent branden er twee, op de derde zondag drie en op de vierde zondag branden alle 4 de kaarsen. Veel adventskaarsen zijn per vier verpakt en vaak ook van verschillende grootte, dus anders dan de vier kaarsen op de afbeelding. De grootste wordt dan het eerst aangestoken en de andere kaarsen daarna op rij, zodat u vlak voor Kerstmis alle kaarsen opgebrand hebt.

Een adventskrans

De adventskrans kan als ondergrond best wat stevigheid gebruiken in de vorm van een krans van stro, die voor weinig geld in de winkels te krijgen is.
Een krans van stro is in de handel voor een of twee euro te koop.

Het maken van de adventskrans kan op diverse manieren. Er zijn strooien kransen voor in de handel die slechts een of twee euro’s kosten en waar u jarenlang mee vooruit kunt. Hebt u een tuin met dennen, taxus, of andere groenblijvende bomen of struiken, dat kunt u daar de buigzame soort van gebruiken om de krans te omwikkelen. Bind het groen vast met buigzaam ijzerdraad of stevig garen. Wind daar een rood lint omheen, zodat er niets meer van het stro en het draad te zien is.

De kaarsen op de adventskrans

Voor het vastzetten van de kaarsen zijn houders met een pin in de handel. Ook op internet worden ze te koop aangeboden. Duw de pinnen stevig en goed verdeeld op vier plekken boven in de omwikkelde krans. Bent u bang dat de kaarsen zullen lekken, maak dan van aluminiumfolie nog een rond bakje op de kaarsen houders en zet er dan de kaars op vast. Een bakje is goed te vormen door een groot theelichtje (van 8 branduren bijvoorbeeld) te omwikkelen met de folie. Haal het theelichtje eruit en het bakje is mooi rond.

Geen adventskranskrans, maar wel een adventsstuk

Hebt u geen krans in huis, maar wel kaarsen, of is u de bovenstaande werkwijze te moeilijk, dan kunt u ook uw fantasie laten werken. Vul bijvoorbeeld een glazen schaal met een dikke laag zand of klei, zet daar de vier kaarsen in en vul de randen op met kleine, groene dennentakjes, of ander groenblijvend materiaal dat u schuin van de kant af in het zand of de klei steekt. Ook losse, kale takjes mogen erin.

Voor een grote tafel of kast

Er zijn mogelijkheden te over. U kunt bijvoorbeeld ook de krans gewoon van groene takken maken die u samenbindt. Leg deze op een schaal (bijvoorbeeld een ronde presenteerschaal) en vul de binnenkant van de krans met groene takjes. Zet er vier lange, rode kaarsen op kandelaars in. Vooral voor een grote tafel is dit een mooie oplossing.

Een adventskrans met steekschuim maken

Steekschuim is eveneens prima geschikt om er een adventskrans van te maken. Er zijn ronde kransen van steekschuim in de handel, maar ook van een blok is vaak een adventsstuk te maken. Zorg wel altijd dat de kaarsen in een vierkant op dezelfde afstanden van elkaar gezet worden. Steek bij steekschuim altijd eerst de kaarsen in het schuim en vul de rest naderhand op met groene takken en rood lint.

Sfeer scheppen hoeft niet altijd duur te zijn

Er zijn mogelijkheden te over. Behalve de kaarsen hoeft het ook niet altijd geld te kosten om een adventskrans in huis te halen. Naast de bovenstaande mogelijkheden kunt u ook met de dunne kerstboom kaarsjes een leuk stukje of een klein kransje maken. De kaarsjes branden dan wel sneller op, maar in een pakje van die kaarsjes zitten er heel veel en u kunt de volgende adventszondag dan weer een nieuw kaarsje op de plaats van het opgebrande in de houder zetten. Zo zijn er nog wel meer ideeën op te noemen, maar daar komt u via dit stukje vast ook zelf wel op. Kijk in elk geval eens wat u zelf nog voor materiaal in uw kast of kelder hebt liggen, waar u iets moois van kunt maken met behulp van wat groen van buiten en een rood kerst lint.

Brandgevaar

Zorg bij het maken van de adventskrans dat de kaarsen compleet los staan van de krans en het erin gestoken groen. Op die manier kan het geen brandgevaar opleveren. Laat de kaarsen echter nooit branden als u de kamer uit moet of als er alleen kinderen in de kamer zijn. Kaarsen hebben nu eenmaal “open vuur” en in een mum van tijd kan er brand ontstaan. Oppassen is dus geboden.

Kerstkrans

Hebt u kinderen in huis, laat ze dan nooit met brandende kaarsen alleen.
Laat kinderen nooit alleen met brandende kaarsen.

Na de laatste zondag van de advent kunt u de adventskrans afbreken. De kaarsen zijn dan meestal ook opgebrand. U kunt de krans dan eventueel opnieuw opmaken als kerstkrans en hem op die manier en met nieuwe kaarsen erin, nog eens gebruiken.

Meer winter onderwerpen:

https://www.annekecornelissens.nl/winter-voorbereidingen/
https://www.annekecornelissens.nl/het-kerst-verhaal/
https://www.annekecornelissens.nl/de-kerstmarkt-in-aken/
https://www.annekecornelissens.nl/unieke-kerstkaarten-maken/

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.