De lekkerste oliebollen bakken

met grootmoeders recept
Oliebollen en appelbeignets bakken hoort traditioneel bij de jaarwisseling. Er zijn veel recepten voor. Lekkere en minder lekkere recepten, maar de beste oliebollen bakt u toch van de recepten uit grootmoeders tijd. Een dergelijk oliebollen recept is bij ons al jaren in de familie. Tegen die lekkernij kan geen enkel stel oliebollen, van welke bakker dan ook, op.
Benodigdheden voor 40 overheerlijke oliebollen:
500 gram bloem
10 gram zout
1 ei
24 gram verse gist
4 ½ dl melk
100 gram donkere rozijnen
100 gram lichte rozijnen
Olie of vloeibaar diamantvet.
Opmerking bij het bakken van oliebollen:
Oliebollen worden vaak in olie gebakken, maar ook gebakken in vloeibaar frituurvet zijn ze heerlijk. Wat de rozijnen betreft: de oliebollen zijn smakelijker met alleen rozijnen, dan met half-om-half rozijnen en krenten. Krenten zijn wat harder en wat minder smakelijk en minder zoet dan rozijnen.
Bereiding van de oliebollen:
Was de lichte en donkere rozijnen driemaal, maar laat ze goed uitlekken. Droog ze desnoods nog even met wat keukenpapier na. Vermeng de bloem en het zout goed, zodat de gist niet direct met het zout in aanraking komt. Maak een kuiltje in het mengsel en breek daar het ei in. Doe de gist in een mok en brokkel hem klein. Maak de melk even lauw (niet warm) en maak met een scheut hiervan de gist aan tot die helemaal opgelost is. Giet deze aangemaakte gist, en daarna ook de rest van de lauwe melk, in het kuiltje en roer het vanuit het midden tot een glad beslag.
De keukenmachine helpt
Het maken van het beslag gaat overigens heel goed met een mixer of keukenmachine. Kneed het deeg zo lang tot het in stukken van een lepel afvalt. Roer nu (op lage snelheid) de rozijnen door het deeg. Dek de kom met een vochtige doek af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats een heel uur rijzen.
Olie of vloeibaar vet:
Verhit de olie of het vloeibare vet in een diepe, gietijzeren pan (of een frituurpan) tot er blauwe damp van af komt. Om er zeker van te zijn dat het de juiste temperatuur heeft, kunt u er een sneetje wittebrood in laten zakken. Als dat meteen gaat bruisen en snel bruin wordt, is het vet of de olie goed van temperatuur. U kunt het sneetje wittebrood na afkoeling later in vierkante, kleine stukjes snijden en bij de soep gebruiken. Smaakt uitstekend.
Oliebollen bakken:
Doop twee eetlepels in de olie of het vet en vorm daarmee een bolletje deeg. Laat dit meteen in de hete olie zakken. Bak een aantal bollen tegelijk. Draai na ongeveer drie minuten met een vork de bollen om, zodat ze ook aan de andere kant gebakken kunnen worden. Vaak keren de bollen zich al vanzelf om als ze aan de onderkant goudbruin zijn. Haal de gebakken oliebollen met een schuimspaan uit de olie of het vet en leg ze op dubbel gelegd keukenpapier om uit te lekken.
Smakelijk eten
Oliebollen worden het liefst warm gegeten met basterdsuiker. Dan smaken ze het beste. Sommigen doen daar ook nog kaneel bij, maar dat vindt niet iedereen lekker.
Benodigdheden voor appelbeignets
125 gram bloem
Een “kattenpootje” zout (met duim, wijsvinger en middelvinger een snufje zout nemen. Dat is precies genoeg!)
2 deciliter lauwe melk
10 tot 12 gram verse gist (verse van de bakker of van een blokje gist uit de koeling van de supermarkt)
Ongeveer 3 grote appels. Het liefst goudrenetten, maar als u die niet kunt krijgen kan het ook met andere, stevige, wat zure appels.
Een paar eetlepels basterdsuiker
Wat kaneel.
Vloeibaar frituurvet of olie.
Een appelboor.
Bereiding van appelbeignets:
Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het mengsel. Warm de melk iets aan en maak met een scheutje daarvan de gist vloeibaar mee. Giet de vloeibare gist in het kuiltje en roer van binnenuit met een vork of garde, waarbij u de rest van de melk toevoegt. Roer het beslag goed tot het mooi glad is. Dek het af met een vochtige doek en laat dit een uur rijzen. Doe de basterd in een kom en vermeng die met de kaneel tot het mengsel lichtbruin is.
Appelbeignets bakken:
Was en schil de appels. Haal er met een appelboor het klokhuis uit. Snij de appels in schijven, haal ze een voor een door het suiker/kaneel mengsel. Haal ze daarna goed door het gerezen deeg tot er overal deeg aan blijft hangen en laat ze in het frituurvet of de olie zakken. Pas wel op. Het kan meer spetteren dan bij de oliebollen. Keer de appelbeignets als ze aan de onderkant bruin zijn en laat ook de andere kant bakken. Haal daarna de appelbeignets er met een schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveren met basterdsuiker.
Bak ook eens een heerlijke kerststol of lekkere wafels uit grootmoeders kookboek.
Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.