De kerstmarkt in Aken

Kerstmarkt in Aken: een sfeervolle belevenis

De kerstmarkt van Aken is een sfeervolle, grote kerstmarkt in het historische hart van de stad.
Op de kerstmarkt te Aken zijn complete kerststalletjes te koop, maar ook ontelbare losse kerstfiguren.

De kerstmarkt in Aken is sfeervol en uitgebreid. Ze is meestal 4 weken te bezoeken. Kerstmarkten vindt u in de maand voor Kerstmis op heel veel plaatsen, zowel in Nederland als in Duitsland en België. De Nederlandse en Belgische kerstmarkten zijn de laatste jaren enorm professioneel geworden, waarbij de kerstmarkten van Valkenburg, Maastricht en Deventer de kroon spannen, maar wie iets meer  wil en dicht bij de grens met Duitsland woont, kijkt ook graag eens over de grens heen naar een sfeervolle en romantische Duitse kerstmarkt.

De kerstmarkt van Aken ligt op een historische plek

Vooral Limburgse en Belgische bezoekers komen graag op de kerstmarkt van Aken. De inwoners van Zuid Limburg wonen er immers vlakbij, maar ook voor mensen die verder weg wonen zijn Aken en zijn kerstmarkt beslist een dagtocht waard. De kerstmarkt van Aken bestaat uit twee delen. Het ene gedeelte ligt voor het mooi verlichte, middeleeuwse gemeentehuis en het tweede gedeelte ligt aangrenzend een paar treden lager op het plein achter de Dom, die nog dateert uit de tijd van Keizer Karel. De twee historische gebouwen bepalen ook een gedeelte van de unieke sfeer die er op de kerstmarkt heerst.

Genoeg te eten en te drinken

Het is een sfeer van ingetogen drukte, gezelligheid en met de heerlijke geuren van diverse lekkernijen. U hoeft er echt geen honger te lijden. Zo zijn er altijd standjes met worst, frieten, Reibekuchen (met appelmoes), en natuurlijk bier en Glühwein. Hier en daar zijn wel een paar zitplaatsen, maar die zijn al snel bezet, vooral in de avond als de lichtjes branden en de gezelligheid hoogtij viert.

Ook buiten de kerstmarkt is de stad zelf mooi verlicht

Aken heeft in de kersttijd haar feestkleed aan. Veel kerstversieringen, ontelbare lampjes, mooi verlichte en gedecoreerde etalages, versierde huizen met sterren, Kerstmannen en kaarsjes voor het raam, maken de binnenstad tot een waar lichtjesparadijs. Het winkelcentrum, dat een klein stukje verderop ligt, doet haar best om het winkelende publiek te bieden wat het nodig heeft. Het winkelcentrum van Aken wordt ook de rest van het jaar druk bezocht, maar vooral in de kersttijd is het centrum extra aantrekkelijk.  U vindt er altijd wel iets van uw gading. Daarnaast zijn er banketbakkers, cafeetjes en eetgelegenheden waar u de specifieke Duitse lekkernijen kunt vinden en waar u ook heerlijk kunt eten. De Duitse keuken is smakelijk.

De Dom van Aken en het gemeentehuis naast de kerstmarkt bezoeken

Wie er een dagje uit van maakt, kan overdag de nog niet lang geleden gerestaureerde Dom bezoeken. Een van de mooiste oude kerken in de wijde omgeving. De Dom ziet er niet alleen van buiten heel speciaal uit, maar ook van binnen is het een echt uniek en antiek gebouw met prachtige kunstwerken. De hal van het gemeentehuis is eveneens een bezichtiging waard. Het gemeentehuis kan op aanvraag ook met een gids bezocht worden. Naast deze twee unieke gebouwen is ook de Elisenbrunnen een oud herkenningsmonument van de stad Aken. Er borrelt zwavelhoudend water uit op. ’s Avonds zijn de openbare gebouwen natuurlijk gesloten, maar de kerstmarkt zelf is dan pas op haar mooist.

De kerstmarkt zelf

Wie de kerstmarkt vanaf de zijkant van het gemeentehuis nadert, ruikt al bij aankomst de geur van de Glühwein, de friet, worst, Reibekuchen en het gebak en wordt dan al meteen in de gezellige sfeer gedompeld. De kraam van de lekkerste Reibekuchen staat meestal aan de ingang van het tweede plein. Er staat naast al het lekkers een keur van feestelijk uitgedoste kraampjes op u te wachten met uiteenlopende uitstallingen van kerstproducten. U vindt er niet alleen overgrote kerstballen met de mooiste wintertaferelen erop, maar ook kraampjes met enorm veel kerststal figuren, complete kerststallen, engeltjes, schaapjes en zelfs waterputjes, bruggetjes en meer accessoires om uw kerststal mee uit te breiden.

Oppassen voor zakkenrollers

Vanwege de enorme drukte op de Akense kerstmarkt wordt er doorlopend gewaarschuwd voor zakkenrollers. Geen wonder. Bij die drukte loopt er al snel iemand tegen u aan en u kunt immers niet iedereen in de gaten houden. Zeker niet als u bij een erg leuke kraam staat waar veel te zien is en waar de mensen elkaar opzij duwen om er iets van mee te krijgen. Berg dus op elke kerstmarkt uw geld altijd op in een binnenzak, waar niemand anders dan u erbij kan. Houd uw jas gesloten. Gelegenheid maakt de dief en dat geldt op de kerstmarkt nog meer dan in de winkels.

Typisch voor Aken

De “Achener Printen” zijn een typisch gebak van de stad Aken. Het is een gebak dat het midden houdt tussen speculaas en taaitaai, maar wat minder gekruid wordt dan onze eigen speculaas en taaitaai. De Achener printen zijn overbekend. Ze worden in allerlei vormen en maten gebakken en zelfs over de hele wereld verkocht. Op de kerstmarkt zijn ze dan ook duidelijk aanwezig, evenals in de bakkerijen rondom de markt.

Typisch Duitse kerstartikelen

Typisch Duits zijn ook de, met een figuurzaagje kunstig uitgezaagde, prachtige lichtbogen met kersttaferelen. Ze zijn niet goedkoop, maar wel erg mooi om te zien. Ook de houten lichtmolentjes zijn erg leuk. Deze hebben vaak een engeltje of andere kerstafbeeldingen als onderwerp. Waar het hierbij letterlijk om draait is het molentje erboven, dat op de warmte van een brandend theelichtje gaat draaien. Het houtsnijwerk is meestal afkomstig uit het Ertsgebergte, waar het handwerk nog steeds uitgeoefend wordt.

Ook glaswerk vindt u op de kerstmarkt

Mooi glaswerk is ook een geliefd artikel bij kerstmarkten. Niet ver van Aken ligt bovendien de bekende glasblazerij van Monschau, waar men de mooiste stukken van gekleurd en ongekleurd glas maakt. Prachtige, grote, beschilderde glazen kerstballen zijn er te vinden. Kerstballen, zoals u ze in Nederland bijna niet vindt.

Käthe Wohlfahrt

Een van de meest bekende zaken in kerstartikelen is het bedrijf van Käthe Wohlfahrt. Zij staat elk jaar met een apart overdekt en afgeschermd stalletje op de kerstmarkt in Aken. Haar kerstartikelen zijn zeer sfeervol en beroemd. Zij vinden veel kijkers en kopers tot in Amerika toe. Het moederbedrijf staat in Rothenburg Ob der Tauber en is een snoepje om te bezoeken. Haar kerstartikelen zijn niet de goedkoopste, maar beslist de moeite waard. Alleen al om er naar te gaan kijken. Ook op internet zijn haar kerstartikelen te bekijken en te bestellen.

Aparte sieraden van natuursteen en zilver

Niet alleen bergkristal en andere natuurstenen zijn op de kerstmarkt te vinden, maar ook sieraden die daarvan gemaakt zijn. Zilveren sieraden zijn er eveneens in grote aantallen. Het is echt niet moeilijk om op de kerstmarkt van Aken een aantal aardige cadeautjes en kerstartikelen te kopen. Behalve de bovengenoemde kerstartikelen zijn er altijd wel een of een paar kraampjes met prachtige kleedjes. Van kunstig geborduurde tafelkleedjes tot kleine onderzetters van kantkloswerk is hier alles te koop.
Ga er eens heen en bezoek de Akense kerstmarkt. U zult ervan genieten.
Speciale kerstcadeaus zoeken
Het kerst verhaal
Een adventskrans maken
Unieke kerstkaarten maken

Attentie!
Alle teksten, foto’s en andere afbeeldingen op de pagina’s van deze website vallen onder het auteursrecht en mogen niet verveelvoudigd, gekopieerd (via druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook), openbaar gemaakt of elders op internet gezet worden  zonder voorafgaande toestemming van de auteur en eigenaar van deze website.