De ijsheiligen moeten voorbij zijn

De ijsheiligen moeten voorbij zijn

De plantjes staan allemaal nog in de bakjes lekker beschut te wachten tot ze na de datums van de ijsheiligen gepoot kunnen worden.
De plantjes staan allemaal nog in de bakjes lekker beschut te wachten tot ze na de datums van de ijsheiligen gepoot kunnen worden.

De ijsheiligen hebben hun feestdagen op de data, waarna de zomerbloeiers in de grond mogen. Die ijsheiligen hebben ook namen: Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Hun feestdagen vallen op 11, 12, 13 en 14 mei. Pas vanaf 15 mei is de kans op nachtvorst minimaal. Men heeft bij lekker warm weer vaak de neiging om de zomerplantjes toch maar wat vroeger in de grond te zetten, maar dat is niet slim. Tot de 15e kan ook de weerman zich immers nog wel eens vergissen en kan er nog wel eens een nachtje vorst voor komen.

De zomerbloeiers

Zomerbloeiers, zoals geraniums, fuchsia’s, begonia’s, vlijtige liesjes en afrikaantjes, kunnen niet tegen de vorst. Als het dan aan de grond gaat vriezen zouden de pas geplante geraniums, vlijtige Liesjes, begonia’s en Afrikaantjes daar een flinke tik van krijgen. Daardoor zou de bloei van die planten een heel stuk achterop kunnen raken. Een geranium zal van een beetje vorst niet meteen dood vriezen, maar krijgt vaak wel rode bladeren. Het duurt dan vaak een maand voordat een geranium weer knoppen zet.

Het onkruid groeit goed bij wisselend weer

Geduld dus maar tot na de feestdagen van de ijsheiligen. Het weer is in het voorjaar erg onvoorspelbaar. Veel mensen zijn dan ook verkouden door de wisselende temperaturen en de vochtige lucht. De ene dag staat er veel wind en moet de winterjas aan en de volgende dag is een hesje nog te warm. De planten in de tuin varen er echter wel bij. Zeker het onkruid dat in die tijd met vaart uit de grond schiet en als u niet oppast in een mum van tijd in bloei en in het zaad staat. Hoe groter het onkruid groeit, des te moeilijker zijn de wortels te verwijderen. Het is dan ook verstandig om daar bijtijds aan te beginnen.

De paardenbloemen storen zich niet aan de ijsheiligen

Vooral de paardenbloemen kunnen er wat van. Die hebben vaak maar een enkele, warme lentedag nodig en dan vliegen de parapluutjes met zaad alweer rond om opnieuw ieders grasveld te overvallen. Van de ijsheiligen trekken zij zich niets aan. Paardenbloemen zijn prachtig, vooral als ze in een wei met duizenden bij elkaar staan te bloeien en de bermen van de wegen fris groen en geel kleuren, maar in uw eigen grasveldje ziet u ze vast niet zo graag. Elk voorjaar staat veel mensen al klaar om ze eruit te steken, want als men dat een aantal dagen achter elkaar doet, ziet men ze in de zomer veel minder vaak de kop op steken.

Rozen snoeien kan alvast gebeuren voordat de ijsheiligen er zijn

Zolang de ijsheiligen nog niet langs geweest zijn is het beter om zich even bezig te houden met snoeien. De wilde scheuten aan de rozen moeten worden weggeknipt, de dorre takken aan de hortensia’s eveneens. Ook opruimwerk kunt u beter doen voordat het eigenlijke plantseizoen begint.

Oude bloemstengels van tulpen en blauwe druifjes

De oude bloemstengels van de blauwe druifjes en de tulpen moeten eveneens verwijderd worden, zodat de bollen weer kracht kunnen opdoen voor de bloei van het volgende jaar. De buxus kunt u beter pas snoeien na de ijsheiligen. Spuit die planten wel alvast tegen de buxusmot. Ook de taxus moet even op een snoeibeurt wachten, want die kan kapot gaan als het na de snoeibeurt toch nog even vriest.

De stekken van geraniums

Turf, compost en potgrond liggen al te wachten. De stekken van de geraniums groeien de laatste dagen zo hard dat ze vaak al bloeiend voor de ramen staan. Eigenlijk lijken ze dan meer op een stelletje magere, lange Lijzen.  Daar is echter even niets aan te doen. Als ze eenmaal buiten staan schieten ze wel weer uit. Dat is elk jaar zo. Ze moeten nog even geduld hebben. Na de ijsheiligen mogen ze naar buiten.
Het is nog even afwachten dus.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.