De euro: duur of is het meegevallen?

De euro, duur of is het meegevallen?

Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we zonder de dure euro van genieten.
Mooie winterbeelden zijn gelukkig niet duur. Daar kunnen we zonder de dure euro van genieten.

Na verloop van tijd went alles. Ook aan de euro went men. Het was in 2000 een hele omslag en vooral veel ouderen rekenden de euro nog jaren later om naar guldens. Geen wonder. Zij waren ermee groot geworden en in het begin bleek ook alles flink duurder te worden. De politiek en de media deden alsof er niets aan de hand was en bleven maar zeggen dat de euro het leven niet prijziger gemaakt had. Op allerlei manieren werden daar “bewijzen” van geleverd. Toch hebben de euro en de crisistijd daarna veel invloed op de prijzen gehad. Daarnaast zijn ook de bedragen die naar Brussel vloeien enorm omhoog gegaan. Al met al kunnen we wel zeggen dat de komst van de euro, de gestegen belastingen en de crisistijd toch ons leven beïnvloed heeft.

De minima kunnen sinds de invoering van de euro minder gemakkelijk rondkomen

Het is een bekend feit dat mensen met een minimum uitkering en ouderen met alleen een AOW uitkering momenteel minder kunnen doen met het geld dat ze binnen krijgen. Kon men daar vroeger nog wel eens een klein cadeautje voor een jarige van kopen, of met de kinderen of kleinkinderen een ijsje gaan eten, nu is dat allemaal veel minder mogelijk.  Het is vooral voor ouderen die alleen van hun AOW moeten leven, erg mager geworden. Vooral zij kunnen er echter geen bijbaantje voor nemen. Vaak ook vanwege de lichamelijke achteruitgang en zij blijven zitten met een steeds krapper budget om te leven.

Gevolgen van de EG voor de euro

Het faillissement van een aantal banken, de leningen aan Griekenland en ander Zuid Europese landen hebben hun invloed op de economie en de prijs van de euro in heel Europa gehad. Ergens valt het allemaal nog wel mee. Het kon erger. Alleen merken de laagste inkomens toch dat men ook tien jaar geleden al minder kon doen met een AOW of WW uitkering dan in de tijd dat we de gulden nog hadden. Het is dan ook te merken aan het steeds grotere aantal daklozen en de uitgebreide voedselbanken. Niet iedereen kan hier in Nederland van het inkomen leven. Dat zou in een rijk land als Nederland niet thuis horen.

Politici zijn niet positief over de toekomst

Dat komt echter niet alleen door de invoering van de euro, maar ook door de betalingen aan Brussel, de bezuinigingen van de overheid, de lagere en niet meegegroeide pensioenen en de hogere belastingen. Vooral de oorlog in Oekraïne en de maatregelen van de EU zorgen voor een hoger prijsniveau op elk gebied. De vooruitzichten zijn niet goed, want de oorlog kan echt nog maanden duren. Ook de problemen met de corona hebben een flinke invloed op de economie gehad. De regels van de overheid voor belastingen en voorzieningen staan bovendien niet vast en kunnen daarom elk moment aangepast worden. Dat “aanpassen” betekent dan meestal het duurder maken voor de bevolking. Het gevolg is dat veel politieke partijen de situatie voor de verkiezingen rooskleuriger voorstellen. Wat er dan na de verkiezingen door het nieuwe kabinet besloten wordt, staat steeds te bezien. Dat kan immers weer een heel ander verhaal worden.

De invloed van de Brexit op de economie

Brussel en de media houden de Brexit verantwoordelijk voor een deel van de economische teruggang. Niemand, echt niemand, weet op het moment echter precies wat het inhoudt en of het een positieve of negatieve invloed heeft gehad. De media maken de mensen bang met doemscenario’s, maar is dat logisch? Het is immers koffiedik kijken. Hier en daar komen wat berekeningen los, maar het fijne van de zaak weet nog niemand. Engeland lijkt er op achteruit gegaan te zijn. De besparingen vanwege minder instroom van asielzoekers zijn daar echter niet in meegenomen. Ook in andere landen is de macht van Brussel tanende. Veel mensen hebben genoeg van de beslissingen die daar boven onze hoofden en zonder onze instemming genomen worden. De overeenkomst met Turkije is een van die onmogelijke uitgaven van Brussel dat geen of weinig invloed heeft op de stroom asielzoekers.

De handel met Engeland gaat door

De bangmakerij voor de Brexit was niet gerechtvaardigd. Engeland is dan wel voor een deel uit de EU gestapt, maar de EU zal toch met de Engelse overheid afspraken moeten maken over de handel. Daar zal Engeland echt niet veel slechter uit naar voren komen. Engeland is een grote handelspartner die ook door Brussel niet genegeerd kan worden. Er zullen dus vast en zeker goede voorwaarden gesteld worden, waar de Britten beslist niet slechter van zullen worden. Nederland als handelsland zal ook beslist niet toestaan dat de handel tussen Nederland en Engeland gevaar zal oplopen. Daar zijn de betrekkingen te goed voor en de economische betrekkingen te uitgebreid voor.

De deal met Turkije

De Britten hoeven zich niet meer aan de deal met Turkije te houden, waar het de opname van asielzoekers betreft. Daar is een groot aantal Britten al blij om. De reden van de Brexit lag voor een groot gedeelte aan de instroom van asielzoekers. Ook in Europa is niet iedereen het daarmee eens. De indruk is dat de grootste en machtigste landen teveel mensen op korte termijn hebben binnengelaten.

Conflicten oplossen

Met het oog op eventuele terroristen had men beter de landen in de regio kunnen helpen met het opzetten van kampen voor economische vluchtelingen en daar voor onderwijs en de nodige structuur zorgen. De echte vluchtelingen uit de oorlogsgebieden moeten natuurlijk gemeenschappelijk geholpen worden. Dat is zonder kijf. Daarnaast moeten de onderlinge conflicten zo snel mogelijk opgelost worden, zodat de vluchtelingen die dat willen ook terug kunnen keren naar hun eigen land. De huidige afspraken met Turkije zijn fout. Omgekeerd had Turkije de EU dankbaar moeten zijn. Nu denkt de EU dat ze wat bij Turkije goed moet maken. Een heel verkeerde houding van afhankelijkheid, die beslist niet goed is voor de onderlinge verhouding.

Mensensmokkelaars verdienen tonnen euro’s aan de asielzoekers

Vluchtelingen die met hun kinderen in louche bootjes stappen zijn niet goed bezig. Zo langzaam moet men toch ook aan de kust van Turkije en Marokko de verschrikkelijke waarheid wel kennen. Veel vluchtelingen verdrinken, omdat de mensensmokkelaars alleen oog voor het geld hebben en zonder schuldgevoelens hele families in krakkemikkige bootjes laten vertrekken. De kinderen zelf kunnen daar niets aan doen. Als ouders moesten die mensen het vertikken om met hun kinderen in een dergelijk bootje te stappen. Elke ouder is verantwoordelijk voor zijn/haar kinderen. Het is niet gemakkelijk kiezen, maar een te volle boot op zee is vaak een groter gevaar dan een armelijk leven als vluchteling in een kamp. Het is geen van beiden goed, maar wat is erger?

Griekenland, Spanje en Italië

De zuidelijke landen van de EU zitten er maar mee en weten niet hoe ze het grote probleem moeten oplossen. Het loopt nu al jaren. De politici in Brussel had daar al een paar jaar geleden oplossingen voor moeten vinden, maar ze lieten die landen aan de buitengrens van Europa maar aanmodderen. Jammer. Het had zo ver niet hoeven te komen.

Hoge kosten

Al met al heeft het asielzoekersprobleem voor hoge kosten gezorgd. Hoger dan vermoedelijk nodig was, als men hen sneller en op een goede manier geholpen had. Ook die last drukt op elk land binnen de EU. Het is te hopen dat men er snel de juiste oplossingen voor vindt en niet blijft treuzelen. Dat is niet goed voor ons, maar ook niet goed voor al die mensen die op de vlucht zijn.

Goed omgaan met de euro en met de moraal

Al met al heeft de euro ons leven veel duurder gemaakt. Ook de beslissingen van Brussel zijn daar debet aan. Er is niets aan te doen. Wij zullen zelf moeten zorgen dat we het hoofd boven water houden. Geld regeert het land, zegt men, maar het mag ons hoofd en ons fatsoen niet regeren.
Wilt u meer weten, of moet u bezuinigen en hebt u veel tips nodig? Ik heb er een zeer uitgebreid en gevarieerd boek over geschreven.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.