De alternatieve Pinkpop bezoekers

De alternatieve Pinkpop bezoekers

Alternatieve Pinkpop bezoekers hebben vanaf de steenberg ernaast een prachtig overzicht op het Pinkpop terrein.
Alternatieve Pinkpop bezoekers hebben vanaf de steenberg ernaast een prachtig overzicht op het Pinkpop terrein.

Pinkpop trekt elk jaar veel bezoekers. Alleen in 2020 en in 2021 is het grote festival voor het eerst niet doorgegaan, vanwege het corona virus. Het was een domper voor iedereen die van het evenement houdt. Veel mensen wonen het jaarlijks bij en een groot aantal mensen beleven het alternatief op de top van de steenberg in Landgraaf. Een uitstekend zicht op het Pinkpop terrein is de beloning en ook van de muziek kan men hier echt meegenieten. Alleen in de laatste twee jaren niet. Hopelijk kan het in 2022 wel weer doorgaan.

Het Pinkpop terrein

Het terrein voor het festival vindt u in de gemeente Landgraaf. Het ligt vlak naast Snowworld, een mooi, indoor skiparadijs dat tegen een vroegere steenberg van de voormalige Staatsmijnen aangebouwd is. Die steenberg is de ideale plek om aan te kleden met een bos en een lange trap naar boven. Dat is dus ook gebeurd, waardoor veel omwonenden er gebruik van maken om daar te gaan joggen. Het terrein van Pinkpop zelf ligt beneden aan de berg en wordt al jaren tot volle tevredenheid door het Pinkpop comité gebruikt voor het jaarlijkse festival.

Naar de top van de steenberg in Landgraaf

Steenbergen die nog uit de tijd van de kolenwinning stammen, hoeven niet nutteloos in het landschap te liggen. De top van de “berg” in Landgraaf van goed 230 meter hoog heeft nut voor de hele omgeving. Ze is aan de voorkant via een trap en aan de achterkant via slingerende bospaadjes door het groen te bereiken. De wandeling aan de achterkant is een mooie, maar vrij steile wandeling door het bos. Tijdens Pinkpop dagen hoort men daar al flinke flarden muziek, hoewel de hele berg dan nog tussen u en het Pinkpop terrein in staat. De wandeling naar boven is best pittig, want een steenberg is nu eenmaal vrij steil. Tijdens het naar boven gaan kunt u overigens al ingehaald worden door mountainbikes en zelfs door scooters, die flink gas gevend de top proberen te halen. Of dat toegestaan is?

Een alternatieve Pinkpop beleving van het festival

Het uitcht vanaf de steenberg boven het Pinkpop terrein is formidabel.
Het uitzicht is formidabel

Na een fikse klim komt u boven. Daar zit het tijdens het Pinkpop festival elke dag vol met mensen. Meestal jonge mensen, maar ook ouders met kinderen en zo hier en daar een ouder echtpaar. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Je kunt enorm ver rond kijken. Pas hier wordt men zich ervan bewust hoeveel mijnen er in de vorige eeuw gelegen hebben. De bergen van mijnsteen zijn aan alle kanten aanwezig. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Bij helder weer kunt u zelfs de elektriciteitscentrale van Buggenum zien.

Het Pinkpop terrein

Aan uw voeten ligt dan het Pinkpop terrein. Het is verdeeld in diverse podia, waar steeds weer andere bands hun vaak oorverdovende muziek laten horen. Veel mensen boven op de steenberg maken foto’s en lopen wat rond. Anderen zitten lekker op de grond of op een deken, picknicken en genieten van de muziek. Dit is een ideale plek om wat van het drie daagse feest mee te krijgen. Vooral voor mensen die niet de hele dag tussen het gewoel beneden willen zitten, of zelf niet genoeg geld hebben om de toch wel erg dure entreekaartjes te betalen.

Er zijn mensen die de hele dag hier boven op de berg blijven. Geen wonder. Het is vaak prachtig weer, het uitzicht is magnifiek en het geluid van de muziek is tot hier goed te horen. Maar wat een troep maken mensen als ze zo’n dagje lekker uit zijn! Er staan geen afvalcontainers en misschien is dat dan ook wel de oorzaak van het probleem.

Wat een enorme troep boven op de steenberg vlakbij het Pinkpop terrein.
Wat een enorme troep!

De top van de berg is bezaaid met lege waterflesjes, lege pakjes sap, colaflessen, plastic, papier, enzovoort. Als ik beheerder van Snowworld  in Landgraaf was, wist ik het wel. Ik zette hier boven een kraampje neer en verkocht die drie dagen enorm veel frisdrank, waarbij ik meteen in de gaten kon houden wie er wat op de grond smeet. Voor deze troep zou ik een oplossing zoeken. Wie ruimt dit na afloop van het festival op?

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, tekstverwerker en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 22 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.