Boosterprik en bijwerkingen

Boosterprik

De boosterprik werkt niet op iedereen hetzelfde uit. Veel mensen hebben er helemaal geen last van. Soms een beetje pijn aan de arm, waarin geprikt is, maar dat geldt niet voor iedereen. Natuurlijk heeft het vaccin ook zijn voordelen in de vorm van dat men minder snel corona opdoet. Corona is nu eenmaal een akelige ziekte die bij een flink aantal mensen langdurige beschadigingen oplevert. Men weet nog niet eens of die bijwerkingen ooit helemaal zullen verdwijnen. Vandaar dat het ook voor de medische wereld nog een open eind is. Men zoekt nog steeds naar mogelijkheden om ermee om te gaan. De vaccinatie is wel noodzakelijk gebleken om de pandemie onder controle te krijgen, maar ook de vaccinatie heeft bijwerkingen. Alleen worden die niet helemaal openbaar gemaakt, uit angst dat mensen de vaccinatie daardoor zullen weigeren. Die geheimzinnigheid zorgt echter juist voor argwaan, waardoor veel mensen nu aarzelen met het halen van de nieuwe vaccinatie.

Twijfels over het nut en de werking

Veel mensen, en dan vooral ook veel ouderen, twijfelen over het halen van de volgende coronavaccinatie. Men heeft er vragen over, die door overheid en gezondheidszorg niet duidelijk beantwoord worden. Wat doet het vaccin in ons lichaam? Moeten wij die prik nu elke drie maanden gaan halen? Hoeveel bescherming geeft die vaccinatie? Is die druk van de overheid alleen vanwege de voortgang van de economie, of echt voor de gezondheid van de mensen? Zijn er misschien ook mensen overleden aan de gevolgen van de vaccinatie? Kan iemand met licht hartklachten daar problemen mee krijgen? Waarom weet elke cardioloog dat mensen er problemen mee kunnen krijgen en zegt niemand dat hardop? En ga zo maar door. Mensen gaan twijfelen aan de voorlichting van het RIVM en de regering. Iedereen weet intussen wel dat er ook echte bijwerkingen zijn, maar de fabrikanten en de overheid zwijgen over de nadelen. Men noemt alleen de voordelen.

Bijwerkingen van de boosterprik

Niet iedereen is positief over de vaccinatie en dat is niet gek. Sommige mensen zijn er echt ziek van. Ze voelen zich na de vaccinatie misselijk en hebben een paar dagen geen zin in eten. Anderen hebben een week lang een dikke, rode en pijnlijke plek op hun arm. Weer anderen zijn een week lang oververmoeid, hebben hoofdpijn of vallen op de gekste plekken zomaar in slaap. Dat is ook geen wonder. Men wordt immers gevaccineerd met het virus zelf en eigenlijk kan men daar dus een mini coronaziekte van krijgen. Het hangt veel van iemands gezondheidstoestand en de weerstand af, of, en hoe lang men daar dan last van heeft. Bij de een duurt dat een dag, maar men kan er ook een week last van hebben. Deze veel voorkomende bijwerkingen ken iedereen wel, maar er zijn meer aandachtspunten..

De boosterprik van het Pfizer vaccin geeft iets minder bijwerkingen

Een boosterprik met het Pfizer vaccin geeft vaak iets minder problemen dan een boosterprik met het Moderna vaccin. Vaak krijgt men gewoon een van de twee toebedeeld, zonder dat men daarvoor kan kiezen. Mocht u van de eerste boosterprik problemen hebben gehad, geef dat dan dus aan en vraag bij de volgende om een Pfizer booster. Ook daar kan men wat meer last krijgen van hartfibrilleren, vooral als men dat ook al van tevoren had, maar iets minder dan bij de booster van Moderna.

De boosterprik van het Moderna vaccin geeft vaak meer problemen

Men heeft dus ontdekt dat via de boosterprik met een Moderna vaccin meer mensen last hebben van bijwerkingen. Vooral in de vorm van hoofdpijn, hartfibrilleren, oververmoeidheid en zich even helemaal niet goed voelen. Wie van tevoren al aan hartfibrilleren lijdt, kan daar na de boosterprik met Moderna meer last van krijgen. Het is dus goed, om dat bij het halen van de boosterprik aan te geven, zodat u dan in plaats van een Moderna, een Pfizervaccinatieprik kunt krijgen. Daar kan men ook meer hartfibrilleren van krijgen, maar vaak  toch wat minder erg dan van het Moderna vaccin. Ook andere mensen kunnen na een boosterprik met Moderna zich langer ziek voelen dan na een boosterprik met Pfizer. Klopt dat voor u ook, vraag dan de volgende keer om een ander soort vaccin en geef de problemen altijd door aan de site van het Lareb dat al die bijwerkingen registreert. Zo kan men er op termijn hopelijk iets aan doen.

Combinatie van boosterprik, hartfibrilleren en een operatie

Wie op de lijst staat voor een operatie, zoals een heup- of knieoperatie, zal daarom toch een beetje moeten uitkijken met het nemen van de boosterprik van het Moderna vaccin.  Na een boosterprik van Moderna kan het hartfibrilleren erger worden.  Samen met de spanning voor de operatie loopt u dan de kans dat het allemaal, inclusief de bloeddruk, zo hoog oploopt en zo onregelmatig wordt, dat de operatie uitgesteld moet worden. Minstens tot de bloeddruk en het hartritme weer redelijk normaal geworden zijn. Let wel: dit is geen argument om de boosterprik niet te nemen, maar wel om aan te geven dat u beter de boosterprik van het Pfizervaccin kunt hebben. de datum van de vaccinatie mag niet te dicht op de operatiedatum liggen. Dat geeft in elk geval minder problemen.

Ook myocarditis komt vaker voor na de derde prik

Myocarditis is een ontsteking van het hart en dat komt wat vaker voor na het ontvangen van een tweede boosterprik, dan na een eerste. Meestal  gebeurt dat in de eerste twee weken na de prik. Men wordt kortademig en heeft pijn op de borst en hartkloppingen. Dan is het goed om de huisarts of de huisartsenpost even te waarschuwen.

De communicatie over de bijwerkingen kan beter

Natuurlijk willen de overheid en de medische wereld graag dat zoveel mogelijk mensen goed gevaccineerd zijn. Begrijpelijk, want het is ook niet zomaar een griepje. Toch zou het goed zijn als men wat meer open was over de bijwerkingen van elk vaccin, zodat iedereen zelf een goede beslissing kan nemen over het eigen lichaam. Corona en omicron hebben ons al veel aangedaan en het is ieders recht om over het eigen lichaam te beschikken, maar dan moeten we wel weten, wat het vaccin met ons kan doen. Je weet dan tenminste ook waar je na de prik op moet letten en kunt het aangeven bij de huisarts als er iets niet lijkt te kloppen.

Waar beschermen de huidige vaccins nu precies tegen?

Overigens beschermen de huidige vaccinaties minder tegen het huidige omicron virus, dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Momenteel is men vermoedelijk in Duitsland al bezig om een nieuw vaccin samen te stellen tegen de huidige variant. Dat zou dan een betere bescherming moeten geven tegen het omicron virus en tegen de nieuwe varianten die er nu zijn en vermoedelijk nog gaan komen. Men wil eigenlijk een vaccin ontwerpen dat helpt tegen alle eventuele varianten van het virus. Het virus is immers nog niet weg. Steeds steekt het weer ergens in de wereld in een andere variant de kop op.

Het virus zelf is geen griep en beslist niet ongevaarlijk

Veel gevaccineerde mensen die het virus toch kregen, hebben alleen een zware verkoudheid, vermoeidheid, wat verhoging en spierpijn gehad, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook gevaccineerde mensen kregen zware bij- en nawerkingen. Veel mensen hebben long covid en weten niet of ze er ooit van verlost zullen zijn. Dat is het nare aan deze ziekte. Men weet er nog niet genoeg van. De enorme vermoeidheid is vermoedelijk het grootste probleem en heeft het langste effect, hoewel er ook veel mensen merken dat hun stem niet meer dezelfde is als voordat ze ziek werden. Tegenwoordig lopen er ook onderzoeken naar ontstekingen in de hersenen, die veroorzaakt zouden zijn door het virus. Daar is men nog niet helemaal uit.

Long covid is moeilijk voor patiënten en artsen

Wie na verloop van tijd nog steeds langdurige klachten heeft van de ziekte, heeft “long covid”. Het is erg vervelend voor wie dat heeft, want niemand weet of die klachten op den duur verdwijnen, of dat men er levenslang mee blijft zitten. Ook de artsen en onderzoekers kunnen daar nog geen antwoord op geven. Het onderzoek naar die langdurige klachten is nog in volle gang. Het gaat dan vooral om klachten als een enorme vermoeidheid, kortademig zijn, hoofdpijn, vergeetachtigheid, slecht concentratievermogen, enzovoort. De lijst is lang. Sommige klachten lijken op termijn wat te verminderen, maar men is nog nergens zeker van. Blijkbaar is men daarmee in Duitsland al veel verder. Er worden daar al resultaten geboekt.

Zijn er ook kinderen met Long Covid?

Dat is een vraag, die men tegenwoordig helemaal niet stelt en waarnaar ook nog helemaal geen onderzoek gedaan is. Ouders zouden daar eens over kunnen nadenken als hun kind vaak moe is, niet lang kan lopen of sporten, enzovoort. Veel kinderen hebben corona gehad en het is mogelijk dat er ook bij hen iets van de vermoeidheid achtergebleven is. Daar zou men toch eens naar moeten kijken.

Openheid is altijd beter

Men is vanuit de medische wereld vaak bang om bepaalde wetenschap naar buiten te brengen, maar dat moet geen belemmering zijn om de waarheid te spreken. Iedereen heeft het recht om het eigen lichaam zo goed mogelijk te verzorgen. Dat kan alleen als men alle informatie heeft. De meeste mensen zijn niet dom en weten heel goed dat ze met de boosterprikken beter beschermd zijn, dan zonder het vaccin, maar je moet wel het goede kunnen kiezen voor het eigen lijf. Dat geldt voor het omgaan met alle ziekten.

Covid verleden tijd?

Soms lijkt het alsof covid en consorten verleden tijd zijn, maar dat is bedrog. Op diverse plaatsen in de wereld steekt er regelmatig weer iets van de kop op. We zijn er niet mee klaar en vooral tegen de herfst kan er ook hier weer een nieuwe variant uitbreken. Het blijft oppassen geblazen. De laatste versie lijkt wat minder agressief. Men krijgt er meestal slechts een dag of drie ziekteverschijnselen van. Meestal in de vorm van verkoudheid, koorts en wat spierpijn, maar veel mensen hebben daarna toch wat nawerkingen. Men is er vaak erg moe van en ook reuk en smaak kunnen beschadigd worden. Het is echt geen gewone griep.

Een bewijs van de laatste boosterprik met datum, als u op vakantie gaat

Hebt u een boosterprik gehaald en wilt u binnenkort op vakantie in het buitenland, zorg dan dat uw QR code op uw mobiele telefoon opgewaardeerd is. Dat gebeurt niet automatisch, maar daar moet u even zelf naar kijken. Het is snel gedaan met de digit. Er zijn een aantal landen waar u niet naar binnen kunt als u die laatste boosterprik er niet in hebt staan. Gaat u op vakantie, kijk dan altijd even naar de eisen voor vaccinatie van dat land. Het zou toch vervelend zijn als u aan de grens van het vakantieland weer zou moeten omkeren, omdat u de QR code niet opgewaardeerd had.

Een nieuw vaccin?

Er gaan geruchten dat men in Duitsland een nieuwe variant op het vaccin aan het ontwikkelen is. Een vaccin dat regelrecht op het omicron virus is gericht. Ook is men hier bezig met een nieuw vaccin dat mogelijk ook tegen alle nieuwe varianten van corona zou moeten beschermen. Misschien is dat een betere manier om de varianten van het coronavirus aan te pakken. Daar zullen we vast en zeker nog meer van horen, voordat de winter begint, hoewel het lijkt dat er nu zelfs in de zomer een nieuwe golf komt. De cijfers lopen weer op. Veel Nederlanders denken niet meer aan een mogelijke besmetting, maar het virus is niet weg en zal regelmatig zijn kop opsteken. Het is dan ook verstandig om geen handen te geven, in de elleboog te hoesten en bij mogelijke besmetting even te testen, zodat men anderen niet aansteekt.

Het apenpokkenvirus heerst

Ook het apenpokkenvirus is aan een flinke uitbreiding bezig. De cijfers lopen op, vooral in Amerika, waar men al koortsachtig vaccineert om de rondgang van het virus in te dammen. Ook in Nederland wordt hard gewerkt om de nieuwe epidemie het hoofd te bieden. Of dat lukt staat nog te bezien.

Een nieuwe coronagolf in de zomer

Wie denkt dat het virus alleen in herfst en winter toeslaat, komt bedrogen uit. Ook in de zomer kunnen het virus, en de varianten daarvan zich uitbreiden. Vooral met behulp van de vele festivals evenementen en pretparken. Ook bij ons in Nederland loopt het weer op. Het is daarom nog maar de vraag of iedereen zomaar op vakantie kan. Het is goed oppassen, want zodra het ergens weer problemen geeft, kan een land zijn grenzen sluiten voor mensen die niet, of te weinig, gevaccineerd zijn. Vakantiegangers doen er dan ook goed aan om de ontwikkelingen op de voet te volgen. U hebt er immers niets aan als u naar Italië gaat en daar dan 2 weken in quarantaine zit. Zorg er dus altijd voor dat u een bewijs van uw laatste (booster-) vaccinatie hebt.

Anneke Cornelissens

Ik ben auteur, docent en zelfstandig ondernemer en heb thuis een compleet ingericht en goed functionerend kantoor. Ik heb momenteel een dubbele functie: a. Schrijver (kinder- en jeugdboeken) b. Auteur/docent van schriftelijk lesmateriaal voor volwassenen Maar ik werk ook als schrijver/tekstverwerker in opdracht. Informatie: Ik heb 14 jaar aan school gestaan en heb dus ook een volledig, uitgebreid onderwijsdiploma voor het basisonderwijs, inclusief de hoofdakte. Daarna ben ik gaan schrijven en heb in totaal 21 kinderboeken (educatief + sprookjes) en meisjesromans (“Marijke” boeken) uitgegeven. Daarvan 18 via de Zuid/Nederlandse Uitgeverij in Aartselaar (België.) Op het moment werk ik aan twee manuscripten bij diverse uitgeverijen, waarvan een voor volwassenen: een met als onderwerp "Opvoeden" en een Boek met versjes voor kleine kinderen. Een prachtig, nieuw sprookjesboek met 20 originele sprookjes van eigen hand, is sinds kort in omloop. Daarnaast ben ik breed geïnteresseerd en geef informatie over zonnepanelen, corona en de boosterprikken, bomen planten, de tuin, reizen, benzineprijzen en nog veel meer. Daarnaast heb ik in de laatste 35 jaar meer dan 90 schriftelijke lessen (administratief en andere) opgezet in verschillende vakken voor uitgeverijen van schriftelijke cursussen, waarvoor ik ook de huiswerkcorrecties en de beoordeling van de examens voor mijn rekening nam. Ik schrijf heel graag en in een voor iedereen begrijpelijke taal. Zoals u uit het bovenstaande al kunt opmerken ben ik goed onderlegd en zeer breed geïnteresseerd.